Şimdi Ara

Nasıl motor ustası olunur

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
1
Favori
19.604
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar eline anahtarı alan herkes usta olmuş. Kimseye guven olmuyor malesef. Motoru ögrenebileceğimiz ders kitabı vb. kaynaklar var mı? Onlar ustaysa ben daha iyi usta olurum her türlü...

• quote:

Orijinalden alıntı: elletra951

Arkadaşlar eline anahtarı alan herkes usta olmuş. Kimseye guven olmuyor malesef. Motoru ögrenebileceğimiz ders kitabı vb. kaynaklar var mı? Onlar ustaysa ben daha iyi usta olurum her türlü...

Ustalık öyle kitapla defterle olmaz hocam.
    Teorik bilgi teorik bilgidir. Ufak bir detayı bilmeden teorik bilgiyle yola çıkarsanız her şeyi berbat edebilirsiniz.

Ustalık bana göre sök tak yapabilmek değişdir. Onu herkes yapar. Önemli olan motorun hastalığını anlamak.
  • Kitap defterle olabilecek bir iş değil 16 yaşımdan beri çok araçlarla haşır neşirim.Garaj önünde aracımla çok ilgilenirim bakımlarını kendim yaparım.Yani zamanla yapılacak bir şey araçla oynamayı seviyorsan bundan sonra hava filtre,yağ filtresi yağını vs sen değiştirerek başlayabilirsiniz.Tecrübelendikten sonra istersen motor swapla sana kalmış
  • sanayii dilinde usta olmak o kadar kolay birşey değildir. Babam sanayiide esnaf olduğundan komşularıyla muhabbet sohbet ederim.

Bu kişiler genelde ilk yada orta öğretimden sonra sanayiide çırak olarak başlarlar.
    en azından 1-2 yıl boyunca sadece getir götür işleriyle uğraşırlar.
    sonrasında kalfalık dönemi gelir. Bu dönemde başındaki ustalar aracın arızasını belirler şurayı sökder kalfa sadece o işi yapar usta arızalı parcayı söker yenisin takar kalfa söktüklerini yerine takar. yada yağ ve filtre değişimi gibi basit işlerle başlarlar. kalfalık sürecide duruma göre 5-6 yıl gibi bir süre tutar. süreç sonunda aırzayı kendisi eşhis edebilir konuma gelir.

Ayrıca ben motor ustasıyım diyen adam her motordan anlamaz. Japon araçlara bakan ayrıdır fransıozlara bakan ayrı almanlara bakan ayrıdır.

Kitaplardan sadece motorun nasıl çalıştığını öğrenebilirsin.

• Ustayım diyecek kadar bilgi birikim ve beceriye sahip olmak öyle kolay değildir kitapla falan da bir yere kadardır. Öyle ustalar var ki bir parçayı çıkarır 50 kişiye göstersen nerde sorun olduğunu bulamaz. Yağını suyunu lastiğini kontrol edecek kadar anlasan yeterlidir başlangıç olarak zamanla parçalar konusunda fikir sahibi olunur. Temelden öğrenicem herşeyiyle dersen hurda parçalayarak başlayabilirsin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ilhan555 kullanıcısına yanıt
    Şunu atlamışsınız hocam öğrenirken bazı şeyleri de bozacaksınız ve daha çok para ödeyeceksiniz vakit ayırmanız gerekecek.

Ama nasıl bisiklete binerken düşe düşe öğreniyorsanız.

Bunu da yapa boaz öğreneceksiniz.

Deneyimle alakalı ben bunu bilgisayar da yaşayan biriyim
  • Yabancı lisan varsa süper olur. Yoksa da eski arabaların (en yeni 1980'ler) servis kılavuzlarını tavsiye edebilirim. Pratik şekilde teşhisi ve temel teoriyi anlatırlar. Yenilerden bir şey öğrenilmez. Dökümantasyonu düzgün firmaların kılavuzlarnda vidaları bile anlatırlar. Es geçmeyin, mesela vida nasıl sıkılır önemli, vidaların mukavemetleri nerede yazar, başındaki rakamlar nasıl okunur, aynı mukavemette vida kullanmak önemli. Pratiği bu kitapardan alabilirsiniz.

* * *

Bizde de hata var. Usta denilen kişi aslında teknisyen. Yani en az lise mezunu, meslek lisesi mezunu kişidir. Bir gün de diplomasını soralım, nereden ustasın diye... günde bir kere hakkımız vardır, "kötü" olmaya. Hep yumuşak, hep yumuşak surat sonra eline aldığı düz tornavidanın ölçüsünü bilmeyen ustalar oluyor.

Bir gün dört beş dükkan gezdim. Sorunca hepsi fren hattı, yoksa yakıt pompası bağlıyor. Ama birinde olsun rekor anahtarı yok. Kilitli pensle kargaburunla çelik çinko kromat borulara dalıyorlar. Sorasanız ustalar, yaptıkları işliyor da ama aynı parçanın ikinci servisinde o arabadan iş bekle. Girişinde "Sanayi Sitesi" yazmış karayolları, insan o tabeladan utanır. Kim kötü? belli değil... Belli aslında da yüzümüz yumuşak, zamanında kötüye kötü demedik.

İyi ustayı belli etmek biraz da müşterinin işi.

• Arkadaslara katiliyorum birak soktak yapmayi adamlar arabayi dinleyerek anliyor sorunun... bnm uzmanlik alanim asil olarak kopekler ve kppegin yurumesinden ne halt yapacagini anlarim birak ne yapacagini dusubcesini anlarim kitapmi okudum yoo kopeklerle hasir nesir oldum sende once kendi aeabanla baslarsin eger kabiliyetin ve el. Becerin varsa birseyler becerebilirsin. Bnm Allah vergisi hc el yetenegim yok yani elime kiz gelen dul cikar saglam parcayi bozarim o yuzden hcde bulasmam bnde isterim iyi bi motor ustasi olmak...

• İngilizce öğrenmek gibi düşün,ne kadar pratik o kadar bilgi.Azim ve istikrarla olur.Misal futbol maçından zerre kadar anlamayıp,iş otomobile gelince sular,seller gibi döktürenler var.Kitapla,dergiyle ancak teknik kısmını çalışma mantığını ve parçanın işlevini öğrenirsin.Ustalar bulundukları konuma gelebilmek için ne dayaklar ne küfürler yemişlerdir.Doğruları öğrenmek için yanlışları yapa yapa kavrarsın.

Avrupa ve Amerikalılar bu konuda çok şanslılar.Çoğunun müstakil garajlı evleri var,alıyor malzemelerini ve hurdalıktan bir araç buluyor.Kıra döke onarmaya başlıyor,birazda teknik bilgiyle al sana motor ustası
  • Motorcu dediğin adam bile yeri geliyor kilitleniyor, siz sıfırdan öğrenceceğim diyorsunuz çok çok zor iş, onu geçtim bir kere ECU var araçlarda, yazılım ve elektronik ağırlıklı motorlar. Gerekli elektronik donanım ekipman olmazsa zaten yine bir şey yapamazsınız, sadece mekanik yetmez.
  • Kitap falan önemli değil de yer ve ekipman lazım maalesef.

Yoksa ciğerini sökerim
  • En iyisi 2 yıllık otomotiv bölümüne kayıt yaptır. Okulu bitirdikten sonra aldığın eğitim seni tatmin etmez ise o zaman 4 yıllık otomotiv mühendisliği yada otomotiv öğretmenliğini okursun bu okullara ya üniversite sınavlarıyla yada dikey geçiş sınavıyla girebilirsin.Yok okula gidemem diyorsan o zaman obitetin sitesinde bir çok teknik döküman mevcut istersen bir göz at linke: obitet.gazi.edu.tr/‎
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kutu149

Şunu atlamışsınız hocam öğrenirken bazı şeyleri de bozacaksınız ve daha çok para ödeyeceksiniz vakit ayırmanız gerekecek.

Aynen katılıyorum sana.
  • Teorik bilgi+uygulama bilgisi+tecrübe= ustalik

• quote:

Orijinalden alıntı: ilhan555

quote:

Orijinalden alıntı: Kutu149

Aynen katılıyorum sana.

E usta diye geçinenlerde bozuyor ya da alakasız parçaları değiştiriyorlar işte bundan bahsediyoruz. En azından kendimiz kurcalayalım işi de öğrenmiş oluruz

• quote:

Orijinalden alıntı: elletra951

Arkadaşlar eline anahtarı alan herkes usta olmuş. Kimseye guven olmuyor malesef. Motoru ögrenebileceğimiz ders kitabı vb. kaynaklar var mı? Onlar ustaysa ben daha iyi usta olurum her türlü...

Ustadan bol bol dayak yiyerek olur bu is

• Anlatmayı öğretmeyi bilen babacan bir usta istese hergün sabahtan akşama çalışmayla 5-6 ayda öğretilir.

• Aslında tamirci diye adlandırılan meslek yanlış adalandırılmış yapılan iş bozuğu çıkar yenisini tak. Bu iş için kesinlikle yıllara gerek yok.marangozluk tamircilikten daha zordur bence adamlar bişey yaratıyorlar tahtalardan

• Kafam çok karışık.
    Üniversite 3. E geçtim. Tamirci mi olsam acaba. Matematik öğretmenliği okuyorum.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.