Şimdi Ara

Nasıl Yabancı Dil Öğrenilir? (Rehber Niteliğinde)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
38
Cevap
48
Favori
5.284
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
16 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Ben iyi denilebilecek düzeyde ingilizce bilgisine sahip bir insanım ve ingilizce seviyemi 10 aylık bir sürede çok hızlı geliştirdim. Bu öğrenim sürecinde edindiğim tecrübelerden yola çıkarak sizin için dil öğrenmenizi kolaylaştıracak ve bu sürece olan bakış açınızı değiştirecek bir rehber yazmak , sizlere faydalı olmak istedim.

Öncelikle şunu söylemeliyim ki bu dil öğrenme işini bir ödev gibi görmemek lazım. Özellikle üniversitede hazırlık okuyan arkadaşlarıma söylüyorum bu işi sakın ola ki lisedeki matematik, edebiyat gibi derslere benzetmeyin. Dil öğrenmek aynı zamanda bir kültürü öğrenmek olduğu için çok kapsamlı bir süreçtir. Bu yüzden sevmek ve zevk alarak yapmak gerekir. Ders olarak görüp bu engin deryanın kapsama alanını kısıtlamak ahmaklıktır.

Şimdi sizinle hocalarımdan duyduğum ve zamanında kendiminde okumuş olduğu araştırmalardan bir kaç bilgi paylaşacağım. Arkadaşlar bir çok bilimsel araştırmaya göre öğrenmek istediğiniz dile ne kadar çok maruz kalırsanız o kadar hızlı öğrenirsiniz. Aslında herkesin bahsettiği 'yurtdışına gider 1 yılda öğrenirim' olayının altında bu yatar. Örneğin ingilizce öğrenemeye çalışan bir insansınız ve Londra'ya gittiniz. Londra'da sokakta konuşan insanlardan tutun gördüğünüz tabelalara kadar her şey ama her şey ingilizcedir. Dolayısıyla siz istemeseniz bile gördüğünüz ve duyduğunuz her şey bilinçaltınıza doğru yol alır. Siz farkında olmazsınız ama zihniniz onlara belki de gün boyu anlam vermeye çalışır. Demeye çalıştığım şey şu ki siz istediğiniz takdirde buna benzer bir ortamı odanızda bile oluşturabilirsiniz. Gazeteleri, kitapları, televizyonu ve şarkıları yabancı dilde dinlediğinizi ve okuduğunuzu düşünün. Twitter'da yahut Facebook'ta takipçisi olduğunuz sayfaların hepsinin öğrenmek istediğiniz hedef dilde olduğunu düşünün. Ve hep bunlarla haşır neşir olduğunuzu. Radyo açtığınızda anlamasanız bile ingilizce radyolar dinlediğinizi düşünün. Gerçekten çok da bir farkı yok. Aynı bilinçaltı yolculuğunu yaşamış olursunuz. Yani bu bölümün kıssadan hissesi şu ki 'HAYATININ İÇİNE HEDEF DİLİ NE KADAR KATAR VE KENDİNİ NE KADAR ONA MARUZ BIRAKIRSAN HEDEFİNE O KADAR ÇABUK ULAŞIRSIN'

Ve arkadaşlar şunu diyebilirsiniz "ben bu dili yeni öğrenmeye başladım. daha beginner seviyesindeyim ve dinlediklerimden hiçbir şey anlamıyorum." ya da "seviyem iyi fakat bazen kendimi hiç veremiyorum o yüzden dinlememin bir anlamı yok" Ben de size bunların hiçbir önemi yok diyorum. Siz anlamasanız da ya da kendinizi veremeyecek kadar yorgun olsanız da ingilizce bir şeyler açın o kendi kendine çalsın dursun. Mutlaka kulağına bir şeyler girecektir ve sizi aşina kılacaktır. Hiçbir şey yapmak istemediğiniz zamanlarda bunu yapın. Başka şeylerle ilgileniyor olmanız önemli değil. Sadece oynatın gitsin.

Şimdi biraz da doğal dil öğrenim sürecinden bahsedelim. Hepinizin sık sık duyduğu gibi biz doğarken gramer bilgisi ile doğmadık. Çevremizden duya duya dilimizi öğrendik. Sonra konuşmaya çalıştık sonra okuduk ve en sonunda da yazdık. Başka bir dil öğrenirken de tam olarak böyle bir yol olmasa da buna benzer bir yol izlenmesi gerektiği tavsiye ediliyor. Yine bilimsel araştırmalara göre (bilimsel araştırmalar yazarak lütfen salladığımı düşünmeyin çok geniş araştırmalar yaptım 6-7 ay önce) dil öğrenmenin en etkili yolu sırasıyla :

1-) Dinleme
    2-) Okuma
    3-) Yazma
    4-) Konuşma

Fakat bazı araştırmalarda bu listedeki okuma ve dinlemenin yeri değiştirilip okuma başa alınıyor ve dinleme 2.sıraya düşürülebiliyor. Uzun lafın kısası en önemli iki faktörün dinleme ve okuma olduğunu bilmenizde yarar var. Bunların seçilmesinin altında yatan sebep dinleyerek ve okunarak edinilen bilgilerin bilinçaltında daha iyi yer etmesidir. (Benim bilinçaltında yer etme diye bahsedip durduğum şey akademik metinlerde input(veri girdisi) olarak anlatılır)

Siz yeni bir dil öğreniyor olduğunuz için kendi dilinizi öğrendiğiniz kadar doğal bir edinim sürecine sahip olamazsınız. Olsanız bile yıllarınızı alır. Dolayısıyla ilk olarak temel gramer kurallarını öğrenmekte yarar vardır. Temel gramer kuralları öğrenildikten sonra bol bol dinleme ve okuma yapılmalıdır.

Bu kısmı da atladıktan sonra bizdeki bir hatayı söyleyeyim arkadaşlar. Çoğu zaman ilk başlayan arkadaşlarımız bir şey yazacağında yahut da söyleyeceğinde önce Türkçesini düşünüyor ve daha sonra Türkçesinden çevirmeye çalışıyor. Fakat gelin görün ki bu hiç mantıklı bir yöntem değil. Sonuçları başarısız olmakla birlikte aynı zamanda çokça da vaktinizi alır. Siz biriyle diyalog halindeyken kimse sizin kendi içinizdeki çeviri serüveninizi beklemez. Dolayısıyla burada İNGİLİZCE DÜŞÜNMEK denilen meşhur olay devreye giriyor. Bu ingilizce düşünme mevzusu klişedir ama bazı kesimler böyle bir şeyin olmadığını söylerler. Böyle bir şey var. Fakat sanıldığı kadar zor değil. İngilizce düşünme becerinizi arttıracak en iyi araç İNGİLİZCE-İNGİLİZCE sözlük kullanmaktır. Çok aşırı derecede sıkışmadıkça ve zorda kalmadıkça İngilizce-Türkçe sözlük kullanmayınız. İngilizce-Türkçe sözcük kullanmanın ne kadar vahim bir şey olduğunu size şöyle ifade edebilirim. Mesela siz 'play' kelimesinin anlamını bilmeyen bir insansınız diyelim. Ve kelimeyi görünce hemen translate.google.com ' u açtınız ve play yazdınız. Karşınıza 'oynamak' ya da 'çalmak' gibi kelimeler çıkacak. Ve siz belki bunu zihninize 'çalmak' olarak yerleştireceksiniz. Ve bir hırsızlık olayıyla karşılaştığınızda 'steal' fiilini kullanmanız gerekirken 'play' kelimesini kullanırsanız gülünç duruma düşebilme ihtimaliniz gerçekten çok yüksek.

Şimdi ingilizce altyazılı ingilizce yayınlar izlemenin öneminden bahsedelim. Ben ingilizceyi öğrenirken ilk 3-4 ay dinleme becerim gerçekten çok düşük seviyedeydi. Çevremdeki bazı insanlardan "ingilizce altyazılı yabancı dizi izle" gibi şeyler duyuyordum fakat uygulamaya korkuyordum. En sonunda cesaretimi topladım ve çevremdekilerin tavsiyesine uyarak ingilizce dizileri,filmleri ingilizce altyazılı izlemeye başladım. Aynı zamanda filmlerde ya da dizilerde sıkça geçen bilmediğim kelimeleri not alıp filmden sonra anlamlarına bakıyordum. Bunu düzenli olarak yaptığım yaklaşık 40 günün sonunda kelime bilgimde ve dinleme becerilerimde ciddi şekilde gözle görülebilir bir artış farkettim. Bu yöntemi kesinlikle herkese tavsiye ediyorum.

Ek olarak yazma becerisinden bahsedeceğim. Bu konuda size verebileceğim en güzel tavsiye free-writing denen sistem. Kendinize bir 10-15 dakika verin ve aklınıza ne geliyorsa yazmaya başlayın. Bunu yaparken her şeyin ahım şahım olmasına gerek yok. Kaleminizi kağıdın üzerinde oynatın gitsin. Gramer hataları yapmamak ya da kelimeleri çok doğru yazmak için kendinizi zorlamayın. Sadece aklınıza gelen her şeyi 15 dakika içinde yazmaya çalışın. Bunun dışında kendinize bir konu belirleyebilir ve yine 10-15 dakika süre koyarak o konu ile alakalı aklınıza gelen her şeyi yazabilirsiniz. Bu yazma becerinizi geliştirmek için en iyi ol. Ve söylediğim gibi lütfen bunu yaparken gramerin mükemmel olmasına ya da kelimerin hepsini doğru yazmaya çok da fazla özen göstermeyin.

Son olarak konuşma becerileri hakkında konuşmak istiyorum. Bizim ülkemizde ingilizceyi iyi bilen, ingilizce dilinde makale okuyup makale yazabilmesine rağmen iyi ingilizce konuşamayan bir yığın olduğu ifade edilir hep. Bunun nedeninden bahsetmek istiyorum. Bu kişilerin böyle bir problem yaşamasının sebebi çoğunlukla özgüven eksikliği. Çünkü çoğu araştırmaya göre konuşarak ingilizce öğrenmenin etkisi diğer yöntemlere göre çok düşük. Konuşmak sadece edindiğiniz bilgiyi farklı şekilde kullanıp pekiştirmenin bir yolu. Bir kaç defa sıkı şekilde speaking çalışması yapılırsa makalaler yazabilecek kadar iyi ingilizce bilgisine sahip insanların şakır şakır konuşabileceğinden eminim. Speaking önemsiz demiyorum fakat speaking becerilerinin çok fazla okuma,dinleme ve yazma aktivitesi yaparak geliştirileceğine inanıyorum. İyi konuşmak için yapmanız gereken şey bol bol yabancı dile maruz kalıp zihninizi bol bol hedef dille doldurduktan sonra mükemmeliyetçi tavrınızdan sıyrılarak bu dili anadili olarak konuşan insanların da hatalar yaptıklarını düşünerek tabularınızı yıkıp özgüveninizi toplamak. Sonra her şey dilediğiniz gibi olacak emin olabilirsiniz.

En genel tavsiyem şu ki bol bol dinleyin, bol bol okuyun, bol bol yazın, her zaman ve her ortamda kendinizi hedef dile maruz bırakın ve bu işi bir ders olarak görmekten çıkarıp doğal bir edinim sürecine doğru yol alın. Aşağıda tavsiye edebileceğim bir kaç websitesi var.

1-)
    www.ekremuzbay.com
    Ekrem Uzbay
    http://www.ekremuzbay.com
    gramer için tavsiye edebileceğim nadide sitelerden.
    2-)http://learnenglish.britishcouncil.org/en/ bu işin piri bu adamlar
    3-)
    tr.englishcentral.com
    400 Error Page
    http://tr.englishcentral.com/videos#
    çok zevk alabileceğiniz videolarla ingilizce öğrenebileceğiniz bir site
    4-)
    www.real-english.com
    404 Error Page
    http://www.real-english.com/reo/index.asp
    günlük hayattan ingilizce konuşmalar
    5-)
    ororo.tv
    ORORO.TV - fun way to learn English
    http://ororo.tv
    ingilizce öğrenenler için hazırlanmış bir ingilizce dizi sitesi. içerisinde neredeyse bütün ingilizce diziler ingilizce altyazısı ile mevcut.yani ingilizce altyazı arama derdine de son.
    6-) seviye seviye penguin readers kitapları indirebileceğiniz bir yer
    7-)
    yadi.sk
    Oxford Bookworms Library — Yandex.Disk
    https://yadi.sk/d/5PAwFg335FBnJ
    seviye seviye oxford hikaye kitaplarını indirebilirsiniz.
    8-)
    www.ted.com
    TED: Ideas worth spreading
    http://www.ted.com
    her konuda o konunun uzmanları tarafından bilgiler,tecrübeler ve fikirlerin paylaşıldığı bir platform. ilk başlayanlar için ağır gelebilir. ingilizce öğrenmeye çalışmayan kişiler için bile türkçe altyazılı videoları izlemelerini tavsiye ederim. gerçekten mükemmel bir bilgi birikimine sahip olabilirisiniz. herkese tavsiye ediyorum bu siteyi.
    9-)
    VOA
    Voice of America - Learn American English with VOA Learning English
    http://learningenglish.voanews.com
    seviyenize göre ingilizce haberler okuyabilirsiniz. hem sesli hem de metinli olarak.
    10-)http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/general/sixminute/ BBC ' nin mükemmel podcast hizmeti. podcastin metin olarak dökümü, alıştırmaları her şeyi var. bunu kullanmamıştım bugüne dek bilmeme rağmen fakat bundan sonra kullanmayı düşünüyorum.

Yazımı burada bitiriyorum. İlgi ve talebe göre ilerleyen günlerde de başka görüşlerimi ve tavsiyelerimi paylaşabilirim. Umarım okunur. Hiçbir kâr amacı gütmeden yazdım tüm bunları. Yolunuz açık olsun. Kolay gelsin.

(Yazdıklarıma kaynak olarak Dr. Ali Işık'ın Yabancı Dil Nasıl Öğrenilmez? kitabını kullandım. Aynı zamanda internetten yaptığım araştırmalar da var fakat şuanda onların linkleri elimde değil. Anlattığım şeylerin doğruluğuna güvenebilirsiniz.)

yabancidilogreniyoruz.blogspot.com.tr
    Yabancı Dil Öğrenme Üzerine Yazılar
    http://yabancidilogreniyoruz.blogspot.com.tr

• Emek vermişsiniz teşekkür ederim. Bende bu yıl tam olarak ingilizce öğrenmeye karar verdim hazırlıkta kendimi ingilizceye adayacağım.
    Arkadaşlar 1 yıl sonra konuya giren olursa haberdar etsin umarım o zaman müjdeli bir haber verebilirim
    .

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teşekkürler bende bu yöntemlerle çok şey öğrendim çizgimiz aynıymış verdiğiniz bilgiler çok yardımcı olacak nitelikte

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • @for47 Rica ederim. Evet hazırlık dediğimiz dönem malesef birçok öğrenciye kayıp bir yıl gibi geliyor. Fakat yabancı bir dili iyi şekilde öğrenmek için tam konsantre 1 yıl ayırmak lazım diye düşünüyorum. Aksi takdirde ara ara gidilen kurslarla orta seviyenin üstüne çıkılamaz. Başarılar diliyorum.

@ali_33 Teşekkür ediyorum. Benimle aynı görüşte olan birisi olduğuna sevindim. Eksik görüp eklemek istediğiniz bir şey varsa katkılarınızı beklerim. İyi forumlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ali_33

Teşekkürler bende bu yöntemlerle çok şey öğrendim çizgimiz aynıymış verdiğiniz bilgiler çok yardımcı olacak nitelikte
    Emeğe saygı..kardeşimiz bilimsel kaynaklardan edindiği fikri herkes faydalansın diye üşenmeden uzun zamanını harcayarak buraya yazmış, faydalanırsın veya faydalanmazsın ancak emeği inkar edemezsin iyi niyeti inkar edemezsin...O yüzden teşekkür ederim...dediğin bilim adamını daha önce okumuştum senin yazdıklarına paralel şeyler söylüyor. yapılan deneye daha sonra yazarım..
  • okaaaaaan O kullanıcısına yanıt
    @okaaaaaan İlgi ve alakanız için teşekkürler.
  • Sıralama hariç katılıyorum

1-) Dinleme
    2-) Okuma
    3-) Yazma
    4-) Konuşma

Bunun yerine bizatihi görüşüm şu şekilde

1-) Dinleme
    2-) Konuşma
    3-) Okuma
    4-) Yazma

Edit : tıpkı çocukların öğrenim mantığı gibi

Bu arada arkadaşa teşekkürler verdiği bilgiler için

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi relaxadam1234 -- 24 Ağustos 2014; 20:23:40 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • @Melankolik Paranoyak İlginiz için teşekkürler. Sıralamayı bilimsel makalaler ve yazımın sonunda belirttiğim kaynaktan edindiğim bilgilere göre yazdım. Ve tabiki kendi tecrübelerimi de buna dahil ettim. Kendi görüşüme ve araştırmalarıma göre speaking yapmak sizin edindiğiniz bilgiyi farklı şekilde kullanmanızı sağladığı için size akıcılık ve kalıcılık kazandırır. Fakat speaking yaparak yabancı dil öğrenme olasılığınız diğer yöntemlere göre biraz daha düşüktür. Speaking yapmanın pozitif etkisi ( öğrenme açısından söylüyorum dili kullanma açısından değil ) diyalog kurduğunuz kişinin verdiği cevapları dinleyip değerlendirerek listening becerilerinizi geliştirmenizdir.

Sizin de düşüncelerinize ve yorumlarınıza açığım. En iyiyi bulmamız adına tartışarak fikir üretmek çok faydalı olacaktır.

İyi forumlar..

• Ana dil öğrenim mantığından bahsettim kardeşim

Şöyle düşün eğer ilk sıralama mutlak yöntem olsaydı
    Okuma yazma bilmeyen insanlar konuşamazdı

Tabi ikinci dili öğrenirken ilk sıralamayı uygulayanlar sınav için dil öğrenenlerdir. Eğer konuşmak için dil istiyorsanız ikinci sıralamayı uygulayın.

Şu anda köylerde bile şakır şakır konuşan insanlar gramer derslerinde bi haber yetiştiler.
    K nin yumuşayıp ğ olacağını kimse öğretmedi onlara
    Nasıl mı öğrendiler
    Once dinleyerek
    Sonra konuşarak
    Diğer iki kısmı yapmadılar bile

• Hocam ben de bundan bahsediyorum aslında. Bu insanlar konuşarak sadece dinleyerek edindiklerini kullanıyorlar. Yani konuşarak dili öğrenmiş değil kullanmış oluyorlar. Dili öğrenmelerini sağlayan şey arka plandaki dinleme aktiviteleri. :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bir Yardımsever

Hocam ben de bundan bahsediyorum aslında. Bu insanlar konuşarak sadece dinleyerek edindiklerini kullanıyorlar. Yani konuşarak dili öğrenmiş değil kullanmış oluyorlar. Dili öğrenmelerini sağlayan şey arka plandaki dinleme aktiviteleri. :)
    merhabalar güzel bir konu hazırlamışsınız , linkler çok faydalı .
    ben gerekli altyapıya sahip olmama rağmen akademik ingilizce makale okurken anlama konusunda güçlük çekiyorum. Yıllardır anlamını bildiğim kelimeler makalede bambaşka bir hal alıyor , bazen zincirleme isim tamlaması gibi devam ediyor :) bu durum sinirimi bozuyor

Bu konuda bir öneriniz var mı ?
  • quote:

Hocam ben de bundan bahsediyorum aslında. Bu insanlar konuşarak sadece dinleyerek edindiklerini kullanıyorlar. Yani konuşarak dili öğrenmiş değil kullanmış oluyorlar. Dili öğrenmelerini sağlayan şey arka plandaki dinleme aktiviteleri. :)

işte tam olarak dediğim şey
    sadece dinleyerek de dil öğrenilir
    ve haliyle konuşularak uygulanır

okuma ve yazma
    ise extra aktivitelerdir. yani %100 gerekli değildir
    dolayısıyla son iki sıraya konulmalıdır
  • quote:

Orijinalden alıntı: relaxadam1234

quote:

okuma ve yazma

Alıntıları Göster
    yazınız için teşekkürler,

iki tavsiyede ben ekleyeyim.

1. ingilizce ingilizce online sözlük olarak http://dictionary.cambridge.org/dictionary/learner-english/
    tavsiye ediyorum.

2. birde altyapısı olmayan, sıfırdan veya en az temel bilgi ile başlayan arkadaşlar, yabancı radyo ve tv ler sıkıcı gelebilir. Uydudaki ücretsiz çocuk kanallarının çoğu hem ingilizce, hemde türkçe, o kanallar çok geliştiriyor. ayrıca internetten sesli online çocuk kitapları bulun, google dan kolayca ulaşabilirsiniz. Dinlerken gözlerinizle takip edin. Çok etkili

başarılar

• quote:

Orijinalden alıntı: relaxadam1234

quote:

okuma ve yazma

Alıntıları Göster
    Bu yıl hazırlık okuyacak biri için bu konu benim için çok yararlı çok teşekkür ederim.Ben kelime ezberlemeyi yazarak çalışmayı düşünüyordum sanırım hata yapacakmışım.Ortam olayına kesinlikle katılıyorum sosyal medyanın dilini bile ingilizce yapmayı düşünüyorum.Şarkı olayına girmiyorum bile 7/24 ingilizce şarkı dinlerim.Kısa ingilizce kitaplar almayı düşünüyorum.Yabancı dizide çok izlerim fakat sizin uygulamanız farklı geldi ingilizce altyazılı bunda başaralı olabilirmiyim bilemiyorum? Birde hazırlık okuyacağım için şunun üstünde dur dediğin şeyler var mı?Tekrar teşekkürler..

• gitar G kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler hocam.
  • quote:

Orijinalden alıntı: LastChange

Teşekkürler hocam.
    Merhablar

Benimde ingilizcem yok deneyecek kadar az. Yani temel şeyler haricinde aşırı bir bilgi sahibi değilim. Öncelikle hedefim 2015 yılının sonu 31.12.2015'e kadar belirli bir seviyeye kendi imkanlarımla gelmeyi hedefliyorum. Yani bunu kafaya koydum. Başarabileceğime inanıyorum. Bir çok kurs vs mevcut ama şuan hiç birini terich edecek zamanım (işimden dolayı)malesef yok. Tabi kendim hareket edeceğim içinde ilerliyeceğim yöntem ve sıralamalar aşırı önemli. Kısacası binanın temelini sağlam yapmam gerekiyor.

Konuyu açan arkadaşla teşekkürlerimi iletiyorum. Genel olarak güzel şeyleri belirtmissiniz ama konu biraz yöneldiriciden ziyade tavsiye niteliğinde olmuş. Ama zamanla istenilen seviyeye gelecektir.

Öncelikle sıfırdan başlayacak (benim gibi) kişiler nasıl bir program yapmalı. Nereden başlamalıyız? Yani ilk grammer ve kelime mi öğrenmek lazım. Ne yaplıyız ve sıralama nasıl hareket etmeli. Örneğin dinlemek çok önemli demişssiniz. Hiç bilmeyen bir kişi için emin olun dinlemek çık sıkıcı gelecektir ve dikkati dağılacaktır. Dinlemek için az-çok kelime bilgisine sahip olması gerekmez mi? Yani hemen açın dinleyin emin olun bir şekilde bilinç altınıza yerleşecektir demeniz yeterlimi? Yada doğru yol bu mu?

Sizin tecrübenizden yararlanmak isterim. Ama önce bir rehber yapma konusunda yardımcı olurmusun.

• @Dharma*** İlginiz için teşekkürler. Bu konudaki size tek önerim daha fazla okumak olacaktır. Eğer bilmediğiniz çok fazla kelime ile karşılaşıyorsanız okuduğunuz makaleler seviyenizin biraz fazla üstünde olabilir. O yüzden general english çalışanlar için hazırlanmış upper-intermediate ve advanced textleri ile bir süre haşır neşir olup kelime bilginizi arttırdıktan sonra bu makaleleri tekrar deneyebilirsiniz. Aksi takdirde bir metin okurken bilinmeyen çok fazla kelime ile karşılaşmak dili öğrenmekten soğutabilir. Bunun dışında akademik kelime için tavsiyem
    Memrise
    Memrise - Learn a language. Meet the world.
    http://www.memrise.com
    dur. Girin bir göz atın derim. Dil öğreniminde çok etkili yöntemleri var. Akademik kelimelerin öğretildiği alanlar da mevcut. Yazdıklarımdan bu dilde profesyonel olduğum anlaşılmasın sadece çok hızlı öğrendim ve bunu dil öğrenmenin metodlarını araştırarak yaptım. Ben de aynı probleme sahibim diyebilirim. Bunun çözümü benim farkettiğim kadarı ile budur. İyi forumlar..

@Melankolik Paranoyak Sadece dinleyerek sadece konuşmada mesafe katedebilirsiniz hocam. Dinleyerek yazma ve okuma konusunda kendinizi ne kadar geliştirebilirsiniz ki ?

@gitar Ekledikleriniz için çok teşekkürler. Tamamen katılıyorum. İngilizce-ingilizce sözlük olarak ben de cambridge kullanıyorum. Çok başarılı.

@LastChange Hazırlık için yukarıda da belirtiğim gibi zevk almaya çalışın, ders olarak görmeyin. Kocaman 1 yılınız var. Bu 1 yıl hayatınızda bir dönüm noktası olabilir. Hazırlıkta writingin üstünde ciddi şekilde durulur. Yıl içinde internetten bol bol essay okumanızı ve okuduklarınıza benzer essayler yazarak kendinizi geliştirmenizi tavsiye ederim. IELTS hazırlık sitelerinde bir sürü essay bulabilirsiniz. İngilizce altyazılı izlemeyi gözünüzde büyütmeyin. Dizi ve filmlerde sıkıntı yaşıyorsanız cartoonları ingilizce altyazılı izleyebilirsiniz. Ya da transkriptleri verilen podcastleri okuyarak takip edebilirsiniz. Intermediate seviyesinden itibaren dizi ve filmler ingilizce altyazı ile sıkılmadan izlenebilir diye düşünüyorum. İyi forumlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bir Yardımsever -- 25 Ağustos 2014; 7:01:17 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Opinion

Merhablar

Benimde ingilizcem yok deneyecek kadar az. Yani temel şeyler haricinde aşırı bir bilgi sahibi değilim. Öncelikle hedefim 2015 yılının sonu 31.12.2015'e kadar belirli bir seviyeye kendi imkanlarımla gelmeyi hedefliyorum. Yani bunu kafaya koydum. Başarabileceğime inanıyorum. Bir çok kurs vs mevcut ama şuan hiç birini terich edecek zamanım (işimden dolayı)malesef yok. Tabi kendim hareket edeceğim içinde ilerliyeceğim yöntem ve sıralamalar aşırı önemli. Kısacası binanın temelini sağlam yapmam gerekiyor.

Konuyu açan arkadaşla teşekkürlerimi iletiyorum. Genel olarak güzel şeyleri belirtmissiniz ama konu biraz yöneldiriciden ziyade tavsiye niteliğinde olmuş. Ama zamanla istenilen seviyeye gelecektir.

Öncelikle sıfırdan başlayacak (benim gibi) kişiler nasıl bir program yapmalı. Nereden başlamalıyız? Yani ilk grammer ve kelime mi öğrenmek lazım. Ne yaplıyız ve sıralama nasıl hareket etmeli. Örneğin dinlemek çok önemli demişssiniz. Hiç bilmeyen bir kişi için emin olun dinlemek çık sıkıcı gelecektir ve dikkati dağılacaktır. Dinlemek için az-çok kelime bilgisine sahip olması gerekmez mi? Yani hemen açın dinleyin emin olun bir şekilde bilinç altınıza yerleşecektir demeniz yeterlimi? Yada doğru yol bu mu?

Sizin tecrübenizden yararlanmak isterim. Ama önce bir rehber yapma konusunda yardımcı olurmusun.

Merhaba

Rehberdeki eksik ve açık olmayan kısımlar için üzgünüm ve belirttiğiniz için teşekkür ediyorum. Nereden başlamalısınız sorusuna gelince yazıda belirttiğim gibi önce temel gramer kuralları öğrenilmeli. Ardından basit reading aktiviteleri yapılmalı. (Yukarıda linkini verdiğim oxford ve penguin reader yayınlarının story booklarının starter seviyeleri bu anlamda iş görür) Basit reading aktiviteleri sürdürülürken bunun yanında türkçe altyazılı ingilizce dizi-filmler izlenebilir. Daha sonra starter seviyedeki kısa öyküler çok kolay gelmeye başladığında bir üst seviyeyi okumaya başlayıp türkçe altyazılı film-dizi-podcast izlemeye ve dinlemeye devam edebilirsiniz. Kendinizi hazır hissettiğinizde ( Muhtemelen 3. seviye kitapları okumaya başladığınızda kendinizi hazır hissedebilirsiniz diye düşünüyorum ) ingilizce altyazılı film-dizi-podcastlere geçmeniz tavsiyemdir.

Zaten şöyle söyleyeyim ilk başlayanlar için de hazırlanmış 1-2 dakikalık kısa kısa listening aktiviteleri bulabilirsiniz. Bu anlamda size şu site yardımcı olabilir.

Randall's ESL Cyber Listening Lab
    Randall's ESL Cyber Listening Lab - English Listening
    http://www.esl-lab.com

İşinize gelip giderken yolda dinlediğiniz listening aktiviteleri bile işe yarayacaktır diye düşünüyorum. Başlarda herkes sıkılır. Hatta şöyle söyleyeyim bu dil ile 3-4 yıl uğraşmış insanlar bile sıkılabilir çünkü sonuç itibariyle kendi ana dilimiz değil ve dinlerken konsantrasyon gerektiriyor. Bu konsantrasyon ihtiyacı dilde profesyonelleştikçe azalır diye düşünüyorum. Ama anadil seviyesinde öğrenilinceye kadar yine de herkese sıkıcı gelebilir. Yaklaşık 10 aydır yoğun şekilde ilgileniyor olmama rağmen ben de bazen çok sıkılıyorum. Yılmamak gerekiyor diye düşünüyorum.

İyi forumlar

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Opinion

Merhablar

Merhaba

Rehberdeki eksik ve açık olmayan kısımlar için üzgünüm ve belirttiğiniz için teşekkür ediyorum. Nereden başlamalısınız sorusuna gelince yazıda belirttiğim gibi önce temel gramer kuralları öğrenilmeli. Ardından basit reading aktiviteleri yapılmalı. (Yukarıda linkini verdiğim oxford ve penguin reader yayınlarının story booklarının starter seviyeleri bu anlamda iş görür) Basit reading aktiviteleri sürdürülürken bunun yanında türkçe altyazılı ingilizce dizi-filmler izlenebilir. Daha sonra starter seviyedeki kısa öyküler çok kolay gelmeye başladığında bir üst seviyeyi okumaya başlayıp türkçe altyazılı film-dizi-podcast izlemeye ve dinlemeye devam edebilirsiniz. Kendinizi hazır hissettiğinizde ( Muhtemelen 3. seviye kitapları okumaya başladığınızda kendinizi hazır hissedebilirsiniz diye düşünüyorum ) ingilizce altyazılı film-dizi-podcastlere geçmeniz tavsiyemdir.

Zaten şöyle söyleyeyim ilk başlayanlar için de hazırlanmış 1-2 dakikalık kısa kısa listening aktiviteleri bulabilirsiniz. Bu anlamda size şu site yardımcı olabilir.

http://www.esl-lab.com

İşinize gelip giderken yolda dinlediğiniz listening aktiviteleri bile işe yarayacaktır diye düşünüyorum. Başlarda herkes sıkılır. Hatta şöyle söyleyeyim bu dil ile 3-4 yıl uğraşmış insanlar bile sıkılabilir çünkü sonuç itibariyle kendi ana dilimiz değil ve dinlerken konsantrasyon gerektiriyor. Bu konsantrasyon ihtiyacı dilde profesyonelleştikçe azalır diye düşünüyorum. Ama anadil seviyesinde öğrenilinceye kadar yine de herkese sıkıcı gelebilir. Yaklaşık 10 aydır yoğun şekilde ilgileniyor olmama rağmen ben de bazen çok sıkılıyorum. Yılmamak gerekiyor diye düşünüyorum.

İyi forumlar

Merhaba

Cevap için teşekkürler. Ozaman ilk oalrak gramer bilgisi için ya bir kitap yada internet üzerinden bir site bulmam gerekecek. Sonra devamını gelir diye düşünüyorum. Siz 10 ayda nasıl bir seviyeye geldiniz. Çok hızlı öğrendiğinizi metodları aratşrıdıgını söylemişssiniz. Şu metodları bizede öğretin :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Opinion -- 25 Ağustos 2014; 11:03:05 >

• sizin şahsınızda konuya katkı yapan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum böyle güzel bir konunun açılıp geliştirilmesi benim gibi yeni başlayacak olanlara önemli bilgiler sunacaktır inşaAllah. Peki bu öğrenim sürecinde tavsiye edilen gramer kitabı var mı yada herhangi bir kitap bu muhteşemdir denilen :)
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.