Şimdi Ara

Neden Türkiye Lcd Panel Üretemiyor ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
1
Favori
5.098
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Vestel ve Beko gibi markalar her fırsatta kendileri ile övünüyor, yaptıkları ihracattan, kullandıkları son teknolojiden bahsediyorlar. Bu firmalarımız dahi neden lcd panelleri dışarıdan alıyor, neden üretip ihraç etmiyorlar ?

• Panel benim uzun yıllar uğraşım ve bilgim dahilinde olan bir TV parçasıdır.

1-Türkiye neden üretemiyor derken,acaba Almanlar yada İngilizler neden üretemiyor veya Ruslar neden üretemiyor,
    veya Fransızlar neden üretemiyor diyede sorun bakalım kendinize!!hele hele Amerikalılar neden üretemiyor.....
    Aslında hepsi üretebilir vede tesisleride buna elverişlidir.

2-Bu olayın teknolojik kısmı zaten Kore/Japon lara ait değilki veya Çin lilere!!
    Üstelik ilk paneller Avrupada ve USA da üretilmiştir!!
    Ancak bunun ticari bir emteaya dönüşmesi ve akabinde gelişen bir sürü olgular sonucunda,bu iş o yukarıda bazılarını
    saydığım ülkelerin tekelinden bile çıkarak önce Japonya ya oradanda Kore ye geçmiştir,bu arada Taiwan nıda unutmamak
    gerekiyor ancak buradaki yatırımlar doğrudan USA lı yatırımlar idi,zaman içinde bu firmalardaki hisselerini USA lı firmalar sattılar!
    Ancak çok ciddi panel üreticisidir Taiwan!!

3-Japonya ve ardından Kore bugün gördüğünüz ve adına artık klasik panel denilen(LCD ve PDP) panelleri 50 li yıllardan beri
    üretiyorlardı,sadece teknoloji çok geri idi,maliyetler inanılmaz yüksekti,yani sizin 3-5 sene önce gördüğünüz bu paneller aslında
    70 li yıllarda bile üretilebilirdi,ama 90 lar sonuna kadar çok daha farklı oluşumlar sebebiyle panel üretimi sürekli geciktirilmiştir!
    CRT nin de durumu sebebiyle tabiki bu süreç ertelendi ve teknolojiside bu arada sürekli geliştirildi,ancak klasik paneller yinede
    "mükemmel" seviyesine gelemedi(PDP ve LCD ler)!!

4-Dünyada bugün iki elin on parmağını geçmeyen üreticisi vardır panellerin(Monitör işindeki panel üreticilerini saymıyorum elbette!!)
    PDP ve LCD farklı teknolojide üretilen iki ayrı sistemdir ama asıl çıkış PDP den olmuştur,ondaki bazı sıkıntılar geçmeyincede LCD ye
    trasnfer oldu bu teknoloji ve farklı uygulaması yapıldı,temel aynı uygulama farklı.....
    "Ham-Cam-Panel" dediğimiz olay,bantlardan çıkış ve daha doğrusu sadece bunun üretimi bile inanılmaz zor,çok yüksek teknloloji+maliyetli!
    ve yapısı gereği sıcak cam dan soğuğa geçerken ortaya çıkan bir takım olumsuz-sıkıntılı süreç v.s derken müthiş bir sabır-teknik-bilgi v.s
    gerektiren bir olay haline gelmiştir,bu iş çok kolay olsa,bütün "Cam" imalatçıları,panelci olurdu>>

5-Ham panel üretim>>-finishing denen kenar düzeltmeleri/kesimlerinden sonra banttan alınıp diğer bantlarda en önemli kısma geçer,bütün
    espride buradadır işte!! "Paneli uygun ebatta kesebilme"keserken kırmadan kesmek ki hala çoğu firma(Sharp hariç gibi)kırmadan "sıfır defect"
    panel kesemiyorlar,ikinci espride burada!!!!!!yani paneli ebatta kesme ardından kırmadan kesebilme derken,işte gördüğünüz gibi adam gibi
    panel üreten 3-5 üretici anca var dünyada>>>monitör kesmek iş değil zaten onların ham cam panel ebatları 1000X800/1000 i geçmez!!
    Ama 1500X1800 panel çektinmi yay gibi sallanır!!!!şak diye ortadan kırılır!!

not:ölçüler milimetredir yani 1500mm>>150cam gibi(mm cinsinden tanımlanır paneller)

6-Üretim ve cam hammaddesi gibi olayları geçiyorum kafanız karışmasın diye,zaten onlar bizi ilgilendirmez!
    Burada iki temel vardır;
    A-Ham-Cam-Paneli üretebilme
    B-Kesebilme

Her iki temeldede sıkıntılar söz konusudur ve büyük firelere gebedir,işte burada "teknoloji" devreye girmektedir!!!
    Bunun "ustasıda" dünyada bir tek Sharp tır!!özellikle "kesimde"

-PDP de ise panel çok daha kolay üretiliyor,LCD gibi prosesleri sıkıntılı değildir ama onuda zaten 4 grup üretebiliyor(Local ve diğerlerini saymıyorum)
    --NECGroup(Pioneer)en büyük,gelişmiş,en kaliteli ve en geniş kapsamlı panel üreticisi NEC tir
    --FHG(Fujitsu-HitacjiGroup)ikinci sırada bunlar geliyor
    --Matsushita,ticari olarakta(PDP de TV olarak)en çaplı olan bunlardır
    --Samsung-SonyGroup(bu grup iki birimden panel elde ediyor,birisi LCD diğeri ise sadece Samsung a PDP üreten birim,ilk birimde Samsung+Sony %50 ortaktırlar)

Sharp özellikle PDP üreticilerine bile teknoloji satıyor bu arada!
    LCD üreticilerinin ise hepsinde Sharp Lisansları vardır,şu sıralar en çok Lisans alan firmada Samsung tur,ayrıca Sharp bunlara panel üretimi dışında,
    görüntü iyileştirme teknikleride Lisanslıyor
    --Aradada birbirlerini Mahkemeye veriyorlar!!

7-Panel banttan çıktıktan sonra gerek çok hassas cihazlarla gereksede elle tek tek kontrol ediliyor!
    örneğin sizin bazı marka/model/seri de gördüğünüz bir çok sıkıntı işte bu panel serisinin "hatalı" olmasından kaynaklanıyor!!
    Şak diyede seri değişemediği için uyanık üreticiler (panel TV üreticileri) habire size seri çıkarıyorlar>>tabi bunun birde "hileli"
    tarafıda var ama onu konu dışı olduğu için geçiyorum!

Ham-Panel; üretim prosesini geçincede kesime giriyor,oradanda çıktığı zaman TV üretim bantlarına geçiyor,ancak burada çok hassas bir şey
    daha vardır>>
    Panelleri ortalama 1500X1800mm kabul edersek ki çoğu LCD cilerin ebatları budur,sadece en büyük LCD Ham-Cam-Panelini Sharp üretebiliyor,
    bu ebattan kesime geçiliyor,burada bir diğer olay başlıyor>>bu plakadan kaç tane ne kesilecektir!!
    Yani 65" keserseniz panelin tamamını kullanmak zorunda kalıyorsunuz!!(özel üretim 70" ve üstünü hatta 100" üstünü bu kategoriye ve kesim
    hesabına katmıyorum elbette,onlar ayrı üretimlerdir!!)

Kesim hesabı,bir üretici için en önemli kısmıdır,bir yanlış hesapta,zarar edersiniz,bunu çok dengeli yapacaksınız ve sizden sürekli "panel talep edilen"
    bir ortam yaratmalısınız,yoksa yanarsınız!!
    Dolayısıyla bu ana üreticilerin panel stoklarına bakınca neredeyse,boş olduğunu görürsünüz,yani herifler paneli anında TV ye dönüştürürler!!!
    Yani taza-taze panel çıkar ve anında TV ye dönüşür>>dolayısıyla sizin panel fiyatlarının neden hızlı düşememesinin bir sebebide budur!

Buradaki pazarlama-sevk v.s durumlarınıda geçiyorum,konu fazla dağılmasın diye......

8-Kesim de kırılan,üretim aşamasında hatalı çıkan,gibi durumlarda,bütün üreticiler nihai kesilmiş ebatlı temiz panellerden sonra,plakanın kalan kısmından
    artık hangi ebat çıkıyorsa onuda kesip plakanın işini bitirir.
    Ancak bazı üreticilerde(ClassI üreticileri dahil) çok fazla hem hatalı(bozuk panel) hemde kırılmış-deformasyona uğramış paneller tek tek ayrılır ve bunlarda
    ayrıca "ucuz" TV imal edenlere satılır(bu mallar en çok USA satılabilir,çünkü o pazarda $ 100 a bile TV vardır,işte bunlar böyle panellerdir+ClassII panelelr v.s!!

Sharp bu konuda tek üreticidir>>Kesimde en az firesiz panel elde edebilen,Sharp kullandığı bir teknikle paneli güzel ve hatasız kesebiliyor bunun ana-ve alt
    kesim teknikleri Lisanslarını bütün diğer panel üreticilerine kiralıyor!

9-Sharp 2010 dan itibaren(aslında 2009 başlıyor deneme üretimleri) dünyanın en büyük ebatlı panel plakalarını üreten tek üretici olacaktır,ancak bugünden dünyanın en büyük
    ebatlı panel plakalarını Sharp üretebiliyor(bu konuda Samsung-Sony üretim tesislerine 2007 de çok fazla sayıda Lisans kiraladı!)
    -----------------------
    Daha ziyade işin benzetme ve bazı tanımlarını teknik detaylara girmeden umarım anlatabildim,ancak şunu bilinki zorluğu dışında çok çok değişik bir olaydır panel
    üretimi,üretmek ayrı bunu adam gibi yapabilmek ayrı>>>Milyar dolarla filan bu işler olmuyor>>ama en önemlisi maliyetiniz ne olacaktır!!!

Şimdilik fazla uzun olmadan kesiyorum,panel konusunda daha çok şey var anlatacağım....

Selamlar
  • biz ve teknolojibiz ancak kimi nasıl kazıklarızı biliriz,ihtisas alanımız bu,
    arada izmirde sanayileri gezinde,orada çalışan işçi ve ustalarla konuşun bire bir,nasılda adi malları iç piyasaya ,kontrolden geçmişleri dışarıya satıyoruz,teknoloji treni kaçalı çok oluyor,bunun ilk sorumsuz sorumlusu ise siz kabul etmesenizde adnan menderstir,ülkemizdeki bütün sanayiyi durduran ameika meraklıs sayesine oldu bunlar araba bile üretiyorken,uçakları denemek için bile rüzgar tünellerimiz varken kapatan ,köy enstitüleri kapatan gerici zihniyet aynen sizin parti başta,bunlarla bir şey olmaz hem bu gereksiz partilere oy ver sonrada buraya neden teknoljimiz yok de oh olsun

• Panel üretilmemesi en büyük sıkıntı

* Türk televizyon üreticilerinin en büyük sorunlarından biri, LCD televizyon üretimi için hayati önem taşıyan panel üretiminin Türkiye'de gerçekleştirilmemesi. Örneğin 440 dolarlık bir LCD televizyonun 340 dolarını panel maliyeti oluşturuyor. Bu nedenle paneli 40-50 dolar bile ucuza tedarik etmek avantaj.

* Şu anda dünyada aralarında Samsung, LG, Philips, Sharp, Hitachi, Panasonic ve AUO'nun bulunduğu sayılı panel üreticisi bulunuyor. Bu firmalar ise panel üretimlerini öncelikle kendi ürünlerine yönelik gerçekleştiriyor, kalan üretimi pazara yüksek fiyattan sunuyor.

* Rekabetin giderek kızıştığı düz ekran pazarında, panel üretiminin sunduğu rekabet avantajından dolayı, dünyadaki az sayıdaki üretici de kendi aralarında birleşme ve işbirliklerine giderek öne geçmeye çalışıyor. Bu ise panel konusunda sıkıntı yaşayan Türk üreticileri daha da sıkıntıya sokuyor

* Samsung ile Sony, Sharp ile Toshiba'nın panel üretimi konusunda gittiği işbirliğinin ardından son olarak Hitachi, Canon ve Matsushita da bir ortaklığa imza atarak pazarın üçüncü oyuncusu haline geldiler. Panel üretimi birkaç milyar dolarlık yatırım gerektiriyor.

* Buna karşın teknoloji sürekli değiştiği için Türk firmalar bu alana yatırım yapmak istemiyor. Örneğin yakın bir zamanda mevcut teknolojinin yerini OLED adı verilen farklı bir teknolojinin alması bekleniyor.

galiba bu sana neden panel üretilemediğini açıklıyor.Saygılar

• quote:

Orjinalden alıntı: universteli

Panel üretilmemesi en büyük sıkıntı

* Türk televizyon üreticilerinin en büyük sorunlarından biri, LCD televizyon üretimi için hayati önem taşıyan panel üretiminin Türkiye'de gerçekleştirilmemesi. Örneğin 440 dolarlık bir LCD televizyonun 340 dolarını panel maliyeti oluşturuyor. Bu nedenle paneli 40-50 dolar bile ucuza tedarik etmek avantaj.

* Şu anda dünyada aralarında Samsung, LG, Philips, Sharp, Hitachi, Panasonic ve AUO'nun bulunduğu sayılı panel üreticisi bulunuyor. Bu firmalar ise panel üretimlerini öncelikle kendi ürünlerine yönelik gerçekleştiriyor, kalan üretimi pazara yüksek fiyattan sunuyor.

* Rekabetin giderek kızıştığı düz ekran pazarında, panel üretiminin sunduğu rekabet avantajından dolayı, dünyadaki az sayıdaki üretici de kendi aralarında birleşme ve işbirliklerine giderek öne geçmeye çalışıyor. Bu ise panel konusunda sıkıntı yaşayan Türk üreticileri daha da sıkıntıya sokuyor

* Samsung ile Sony, Sharp ile Toshiba'nın panel üretimi konusunda gittiği işbirliğinin ardından son olarak Hitachi, Canon ve Matsushita da bir ortaklığa imza atarak pazarın üçüncü oyuncusu haline geldiler. Panel üretimi birkaç milyar dolarlık yatırım gerektiriyor.

* Buna karşın teknoloji sürekli değiştiği için Türk firmalar bu alana yatırım yapmak istemiyor. Örneğin yakın bir zamanda mevcut teknolojinin yerini OLED adı verilen farklı bir teknolojinin alması bekleniyor.

güzel bilgiler

• Bizde işçi ücretleri yüksek o yüzden paneller uzak doğu ve doğu avrupada üretiliyor
  • bu konuda bazı görüşmeler mevcut vestel arçelik ve şişecam ile hükümet görüşmeler yaptılar yaklaşık 2-3 milyar dolarlık bir yatırım gerekli bu konudaki yatırımın türkiyeye gelir getireceğini ve bazı firmaların yatırımlarının türkiyeye çekilebileceğini düşünüyorlar geç kalındı gibi düşünceler olsada bence kurulabilirse gelecek için iyi olur neticede biryerden başlamak gerek..

arama.hurriyet.com.tr
    LCD yatırımı için Vestel, Arçelik ve Şişecam’la görüştük
    http://arama.hurriyet.com.tr/arsivnews.aspx?id=8072848

• quote:

Harika bilgiler saolun

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Panel benim uzun yıllar uğraşım ve bilgim dahilinde olan bir TV parçasıdır.

1-Türkiye neden üretemiyor derken,acaba Almanlar yada İngilizler neden üretemiyor veya Ruslar neden üretemiyor,
    veya Fransızlar neden üretemiyor diyede sorun bakalım kendinize!!hele hele Amerikalılar neden üretemiyor.....
    Aslında hepsi üretebilir vede tesisleride buna elverişlidir.

2-Bu olayın teknolojik kısmı zaten Kore/Japon lara ait değilki veya Çin lilere!!
    Üstelik ilk paneller Avrupada ve USA da üretilmiştir!!
    Ancak bunun ticari bir emteaya dönüşmesi ve akabinde gelişen bir sürü olgular sonucunda,bu iş o yukarıda bazılarını
    saydığım ülkelerin tekelinden bile çıkarak önce Japonya ya oradanda Kore ye geçmiştir,bu arada Taiwan nıda unutmamak
    gerekiyor ancak buradaki yatırımlar doğrudan USA lı yatırımlar idi,zaman içinde bu firmalardaki hisselerini USA lı firmalar sattılar!
    Ancak çok ciddi panel üreticisidir Taiwan!!

3-Japonya ve ardından Kore bugün gördüğünüz ve adına artık klasik panel denilen(LCD ve PDP) panelleri 50 li yıllardan beri
    üretiyorlardı,sadece teknoloji çok geri idi,maliyetler inanılmaz yüksekti,yani sizin 3-5 sene önce gördüğünüz bu paneller aslında
    70 li yıllarda bile üretilebilirdi,ama 90 lar sonuna kadar çok daha farklı oluşumlar sebebiyle panel üretimi sürekli geciktirilmiştir!
    CRT nin de durumu sebebiyle tabiki bu süreç ertelendi ve teknolojiside bu arada sürekli geliştirildi,ancak klasik paneller yinede
    "mükemmel" seviyesine gelemedi(PDP ve LCD ler)!!

4-Dünyada bugün iki elin on parmağını geçmeyen üreticisi vardır panellerin(Monitör işindeki panel üreticilerini saymıyorum elbette!!)
    PDP ve LCD farklı teknolojide üretilen iki ayrı sistemdir ama asıl çıkış PDP den olmuştur,ondaki bazı sıkıntılar geçmeyincede LCD ye
    trasnfer oldu bu teknoloji ve farklı uygulaması yapıldı,temel aynı uygulama farklı.....
    "Ham-Cam-Panel" dediğimiz olay,bantlardan çıkış ve daha doğrusu sadece bunun üretimi bile inanılmaz zor,çok yüksek teknloloji+maliyetli!
    ve yapısı gereği sıcak cam dan soğuğa geçerken ortaya çıkan bir takım olumsuz-sıkıntılı süreç v.s derken müthiş bir sabır-teknik-bilgi v.s
    gerektiren bir olay haline gelmiştir,bu iş çok kolay olsa,bütün "Cam" imalatçıları,panelci olurdu>>

5-Ham panel üretim>>-finishing denen kenar düzeltmeleri/kesimlerinden sonra banttan alınıp diğer bantlarda en önemli kısma geçer,bütün
    espride buradadır işte!! "Paneli uygun ebatta kesebilme"keserken kırmadan kesmek ki hala çoğu firma(Sharp hariç gibi)kırmadan "sıfır defect"
    panel kesemiyorlar,ikinci espride burada!!!!!!yani paneli ebatta kesme ardından kırmadan kesebilme derken,işte gördüğünüz gibi adam gibi
    panel üreten 3-5 üretici anca var dünyada>>>monitör kesmek iş değil zaten onların ham cam panel ebatları 1000X800/1000 i geçmez!!
    Ama 1500X1800 panel çektinmi yay gibi sallanır!!!!şak diye ortadan kırılır!!

not:ölçüler milimetredir yani 1500mm>>150cam gibi(mm cinsinden tanımlanır paneller)

6-Üretim ve cam hammaddesi gibi olayları geçiyorum kafanız karışmasın diye,zaten onlar bizi ilgilendirmez!
    Burada iki temel vardır;
    A-Ham-Cam-Paneli üretebilme
    B-Kesebilme

Her iki temeldede sıkıntılar söz konusudur ve büyük firelere gebedir,işte burada "teknoloji" devreye girmektedir!!!
    Bunun "ustasıda" dünyada bir tek Sharp tır!!özellikle "kesimde"

-PDP de ise panel çok daha kolay üretiliyor,LCD gibi prosesleri sıkıntılı değildir ama onuda zaten 4 grup üretebiliyor(Local ve diğerlerini saymıyorum)
    --NECGroup(Pioneer)en büyük,gelişmiş,en kaliteli ve en geniş kapsamlı panel üreticisi NEC tir
    --FHG(Fujitsu-HitacjiGroup)ikinci sırada bunlar geliyor
    --Matsushita,ticari olarakta(PDP de TV olarak)en çaplı olan bunlardır
    --Samsung-SonyGroup(bu grup iki birimden panel elde ediyor,birisi LCD diğeri ise sadece Samsung a PDP üreten birim,ilk birimde Samsung+Sony %50 ortaktırlar)

Sharp özellikle PDP üreticilerine bile teknoloji satıyor bu arada!
    LCD üreticilerinin ise hepsinde Sharp Lisansları vardır,şu sıralar en çok Lisans alan firmada Samsung tur,ayrıca Sharp bunlara panel üretimi dışında,
    görüntü iyileştirme teknikleride Lisanslıyor
    --Aradada birbirlerini Mahkemeye veriyorlar!!

7-Panel banttan çıktıktan sonra gerek çok hassas cihazlarla gereksede elle tek tek kontrol ediliyor!
    örneğin sizin bazı marka/model/seri de gördüğünüz bir çok sıkıntı işte bu panel serisinin "hatalı" olmasından kaynaklanıyor!!
    Şak diyede seri değişemediği için uyanık üreticiler (panel TV üreticileri) habire size seri çıkarıyorlar>>tabi bunun birde "hileli"
    tarafıda var ama onu konu dışı olduğu için geçiyorum!

Ham-Panel; üretim prosesini geçincede kesime giriyor,oradanda çıktığı zaman TV üretim bantlarına geçiyor,ancak burada çok hassas bir şey
    daha vardır>>
    Panelleri ortalama 1500X1800mm kabul edersek ki çoğu LCD cilerin ebatları budur,sadece en büyük LCD Ham-Cam-Panelini Sharp üretebiliyor,
    bu ebattan kesime geçiliyor,burada bir diğer olay başlıyor>>bu plakadan kaç tane ne kesilecektir!!
    Yani 65" keserseniz panelin tamamını kullanmak zorunda kalıyorsunuz!!(özel üretim 70" ve üstünü hatta 100" üstünü bu kategoriye ve kesim
    hesabına katmıyorum elbette,onlar ayrı üretimlerdir!!)

Kesim hesabı,bir üretici için en önemli kısmıdır,bir yanlış hesapta,zarar edersiniz,bunu çok dengeli yapacaksınız ve sizden sürekli "panel talep edilen"
    bir ortam yaratmalısınız,yoksa yanarsınız!!
    Dolayısıyla bu ana üreticilerin panel stoklarına bakınca neredeyse,boş olduğunu görürsünüz,yani herifler paneli anında TV ye dönüştürürler!!!
    Yani taza-taze panel çıkar ve anında TV ye dönüşür>>dolayısıyla sizin panel fiyatlarının neden hızlı düşememesinin bir sebebide budur!

Buradaki pazarlama-sevk v.s durumlarınıda geçiyorum,konu fazla dağılmasın diye......

8-Kesim de kırılan,üretim aşamasında hatalı çıkan,gibi durumlarda,bütün üreticiler nihai kesilmiş ebatlı temiz panellerden sonra,plakanın kalan kısmından
    artık hangi ebat çıkıyorsa onuda kesip plakanın işini bitirir.
    Ancak bazı üreticilerde(ClassI üreticileri dahil) çok fazla hem hatalı(bozuk panel) hemde kırılmış-deformasyona uğramış paneller tek tek ayrılır ve bunlarda
    ayrıca "ucuz" TV imal edenlere satılır(bu mallar en çok USA satılabilir,çünkü o pazarda $ 100 a bile TV vardır,işte bunlar böyle panellerdir+ClassII panelelr v.s!!

Sharp bu konuda tek üreticidir>>Kesimde en az firesiz panel elde edebilen,Sharp kullandığı bir teknikle paneli güzel ve hatasız kesebiliyor bunun ana-ve alt
    kesim teknikleri Lisanslarını bütün diğer panel üreticilerine kiralıyor!

9-Sharp 2010 dan itibaren(aslında 2009 başlıyor deneme üretimleri) dünyanın en büyük ebatlı panel plakalarını üreten tek üretici olacaktır,ancak bugünden dünyanın en büyük
    ebatlı panel plakalarını Sharp üretebiliyor(bu konuda Samsung-Sony üretim tesislerine 2007 de çok fazla sayıda Lisans kiraladı!)
    -----------------------
    Daha ziyade işin benzetme ve bazı tanımlarını teknik detaylara girmeden umarım anlatabildim,ancak şunu bilinki zorluğu dışında çok çok değişik bir olaydır panel
    üretimi,üretmek ayrı bunu adam gibi yapabilmek ayrı>>>Milyar dolarla filan bu işler olmuyor>>ama en önemlisi maliyetiniz ne olacaktır!!!

Şimdilik fazla uzun olmadan kesiyorum,panel konusunda daha çok şey var anlatacağım....

Selamlar

• Avrupa'da LCD panel üretebilecek durumda olmak çok büyük bir fırsat.Avrupa'nın ilk LCD TV montaj tesisini kuran Vestel,2001'de panel fabrikası kurmak istemişti.1 milyar dolarlık yatırım için devletten destek alamamıştı.2004 yılında da aralarında Vestel ve Beko'nun da bulunduğu Türkiye'nin dev elektronik şirketleri hükümete LCD panel üretimi konusunda bir öneri götürmüş,ancak bu girişim Maliye Bakanı'nın karşı çıkmasıyla sonuçsuz kalmıştı.Öneride LCD panel üretimi için yaklaşık 1.5 milyar dolar yatırım gerektirdiği belirtilmiş ve hükümetten destek istenmişti.Projeye göre üreticiler devletin teşvikleriyle ortak bir LCD üretim tesisi kuracaktı.Bu girişimin sonuçsuz kalması,bugün Türkiye elektronik sanayiinin Avrupa TV pazarında hızla pay kaybetmesinin temel nedenlerinden birisi olarak öne çıkıyor.Bugün üretimi sadece Japonya,Kore,Tayvan ve Çin'de LG ve Sharp'ın başı çektiği toplam beş şirket tarafından yapılan LCD paneller Türkiye'de de üretilebilseydi,Türkiye bu konuda Avrupa'daki tek ülke konumuna gelecekti.Bu durumda da Avrupa'da kurulan birçok montaj tesisinin yatırımları Türkiye'ye kayacaktı.Türkiye hala bu konuda şansını koruyor,ancak kaybedilen 3 yıl ve büyük pazar kaybı işin keyfini kaçırıyor.2008'de de konuya olumlu yaklaşan Sanayi ve Ticaret Bakanı'yla sektör temsilcileri bir araya gelecek,üreticiler vergi indirimi,ortak fabrika kurulması ve Ar-Ge'ye teşvik isteyecek.Türkiye'nin ilk yerli bilgisayar markası Aidata da 20 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'de ithal panelle LCD TV üretimine başlıyor.Umarız artık türk elektronik sanayisini daha yukarılarda görürüz.Zira artık pastadan biraz da bizim tatmamız gerekiyor.Umarız artık LCD yi sadece oturma odasında izlemekle yetinmez,mutfağını da biz hazırlarız.Kendinize iyi bakın gelecek her zaman bizimle olsun...

Chip dergisinden alıntıdır birkaç ufak ekleme yaptım umarım açıklayıcı olmuştur...

• Kendi yazınızmış gibi algılanabilir sayın uiversiteli
    Keşke kaynak belirtseniz böyle yazıların altında
    www.referansgazetesi.com
    The resource cannot be found.
    http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=87239

quote:

• @Albani...

Üşenmeyip böyle bilgilendirici bir yazı yazdığın için bir teşekkürü borç biliyorum.

Sağolasın...
  • lcd panel üreticek teknolojiyi yurtdışından alamaz isek kendimiz keşşfedipte üretecek ilme, bilgiye ve o projesinin 0 dan başlatılması için gereken bütçeye sahip değlizde ondan.
    Silah sanayide bile dışa bağımlı bir ülkeyiz, doğru düzgün hiç bir icadımız yok.
    hep dış ve gelişmiş yada gelişmekte olan ülkelerden (rusya) teknoloji satın alıyoruz :D

Bu konuda cidden rezil ötesiyiz.
  • aslında biz treni çoktan kaçırdık millet çok ileride biz 0 dan başlasak onların seviyeye gelene kadar onlar bir o kadar daha yol gider onlara yetişmek içinde onlaradan mal alacağız vs. gene onlara bağımlı olacağız mahkumuz işte napalım bu da bizim ileriyi göremememizdendir
  • Treni kaçırmak deyince Özdemir Asaf'ın bir sözü geldi aklıma

"Bir insan treni kaçırırsa, bir başka tren gelir onu alır. Bir ulus treni kaçırırsa, başka bir ulus gelir onu alır"
  • quote:

Orjinalden alıntı: taptimbeyav

Avrupa'da LCD panel üretebilecek durumda olmak çok büyük bir fırsat.Avrupa'nın ilk LCD TV montaj tesisini kuran Vestel,2001'de panel fabrikası kurmak istemişti.1 milyar dolarlık yatırım için devletten destek alamamıştı.2004 yılında da aralarında Vestel ve Beko'nun da bulunduğu Türkiye'nin dev elektronik şirketleri hükümete LCD panel üretimi konusunda bir öneri götürmüş,ancak bu girişim Maliye Bakanı'nın karşı çıkmasıyla sonuçsuz kalmıştı.Öneride LCD panel üretimi için yaklaşık 1.5 milyar dolar yatırım gerektirdiği belirtilmiş ve hükümetten destek istenmişti.Projeye göre üreticiler devletin teşvikleriyle ortak bir LCD üretim tesisi kuracaktı.Bu girişimin sonuçsuz kalması,bugün Türkiye elektronik sanayiinin Avrupa TV pazarında hızla pay kaybetmesinin temel nedenlerinden birisi olarak öne çıkıyor.Bugün üretimi sadece Japonya,Kore,Tayvan ve Çin'de LG ve Sharp'ın başı çektiği toplam beş şirket tarafından yapılan LCD paneller Türkiye'de de üretilebilseydi,Türkiye bu konuda Avrupa'daki tek ülke konumuna gelecekti.Bu durumda da Avrupa'da kurulan birçok montaj tesisinin yatırımları Türkiye'ye kayacaktı.Türkiye hala bu konuda şansını koruyor,ancak kaybedilen 3 yıl ve büyük pazar kaybı işin keyfini kaçırıyor.2008'de de konuya olumlu yaklaşan Sanayi ve Ticaret Bakanı'yla sektör temsilcileri bir araya gelecek,üreticiler vergi indirimi,ortak fabrika kurulması ve Ar-Ge'ye teşvik isteyecek.Türkiye'nin ilk yerli bilgisayar markası Aidata da 20 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'de ithal panelle LCD TV üretimine başlıyor.Umarız artık türk elektronik sanayisini daha yukarılarda görürüz.Zira artık pastadan biraz da bizim tatmamız gerekiyor.Umarız artık LCD yi sadece oturma odasında izlemekle yetinmez,mutfağını da biz hazırlarız.Kendinize iyi bakın gelecek her zaman bizimle olsun...

Chip dergisinden alıntıdır birkaç ufak ekleme yaptım umarım açıklayıcı olmuştur...

Devletin desteğiyle Türkiye teknoloji alanında ilerleyip Avrupaya çok rahat ürün satabilecek bir coğrafyada bulunuyor aslında. Sorun devletin desteğini alamayan üreticilerin burada fabrika açmak için bir nedenlerinin kalmayışı. Yapılacak vergi indirimleri, elektrik vb. ihtiyacların ucuza verilmesi, tesislerin kullanılacağı alanların ücretsiz verilmesi gibi üreticileri buraya çekecek şeylerin yapılması gerekiyor. eğer bunlar yapılırsa birçok üretici zaten yeterince insan gücü olan Türkiye'ye yönelecektir. Avrupaya, Türkiyede üretilen malları getirmenin maliyeti nakliye açısından bakıldığında çinde üretilen malları getirmenin maliyetinden düşük olacaktır. Devlet de yaptığı indirimlerin, sunduğu fırsatların faydasını 1-2 yıl içinde göremese de uzun vadede mutlaka görecektir. ülkedeki işsizlik oranı azalacaktır.. ama şimdikilerin geleceğin teknolojide olduğunu anlayacak bir zekaya sahip olduğunu da pek düşünmüyorum.. ki şu anki hedefleri zaten teknolojiyle alakasız.. anca kömür dağıtırlar, başka şeylerle uğraşırlar..

• quote:

Orjinalden alıntı: >sCoRPion<

quote:

Orjinalden alıntı: taptimbeyav

Avrupa'da LCD panel üretebilecek durumda olmak çok büyük bir fırsat.Avrupa'nın ilk LCD TV montaj tesisini kuran Vestel,2001'de panel fabrikası kurmak istemişti.1 milyar dolarlık yatırım için devletten destek alamamıştı.2004 yılında da aralarında Vestel ve Beko'nun da bulunduğu Türkiye'nin dev elektronik şirketleri hükümete LCD panel üretimi konusunda bir öneri götürmüş,ancak bu girişim Maliye Bakanı'nın karşı çıkmasıyla sonuçsuz kalmıştı.Öneride LCD panel üretimi için yaklaşık 1.5 milyar dolar yatırım gerektirdiği belirtilmiş ve hükümetten destek istenmişti.Projeye göre üreticiler devletin teşvikleriyle ortak bir LCD üretim tesisi kuracaktı.Bu girişimin sonuçsuz kalması,bugün Türkiye elektronik sanayiinin Avrupa TV pazarında hızla pay kaybetmesinin temel nedenlerinden birisi olarak öne çıkıyor.Bugün üretimi sadece Japonya,Kore,Tayvan ve Çin'de LG ve Sharp'ın başı çektiği toplam beş şirket tarafından yapılan LCD paneller Türkiye'de de üretilebilseydi,Türkiye bu konuda Avrupa'daki tek ülke konumuna gelecekti.Bu durumda da Avrupa'da kurulan birçok montaj tesisinin yatırımları Türkiye'ye kayacaktı.Türkiye hala bu konuda şansını koruyor,ancak kaybedilen 3 yıl ve büyük pazar kaybı işin keyfini kaçırıyor.2008'de de konuya olumlu yaklaşan Sanayi ve Ticaret Bakanı'yla sektör temsilcileri bir araya gelecek,üreticiler vergi indirimi,ortak fabrika kurulması ve Ar-Ge'ye teşvik isteyecek.Türkiye'nin ilk yerli bilgisayar markası Aidata da 20 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'de ithal panelle LCD TV üretimine başlıyor.Umarız artık türk elektronik sanayisini daha yukarılarda görürüz.Zira artık pastadan biraz da bizim tatmamız gerekiyor.Umarız artık LCD yi sadece oturma odasında izlemekle yetinmez,mutfağını da biz hazırlarız.Kendinize iyi bakın gelecek her zaman bizimle olsun...

Devletin desteğiyle Türkiye teknoloji alanında ilerleyip Avrupaya çok rahat ürün satabilecek bir coğrafyada bulunuyor aslında. Sorun devletin desteğini alamayan üreticilerin burada fabrika açmak için bir nedenlerinin kalmayışı. Yapılacak vergi indirimleri, elektrik vb. ihtiyacların ucuza verilmesi, tesislerin kullanılacağı alanların ücretsiz verilmesi gibi üreticileri buraya çekecek şeylerin yapılması gerekiyor. eğer bunlar yapılırsa birçok üretici zaten yeterince insan gücü olan Türkiye'ye yönelecektir. Avrupaya, Türkiyede üretilen malları getirmenin maliyeti nakliye açısından bakıldığında çinde üretilen malları getirmenin maliyetinden düşük olacaktır. Devlet de yaptığı indirimlerin, sunduğu fırsatların faydasını 1-2 yıl içinde göremese de uzun vadede mutlaka görecektir. ülkedeki işsizlik oranı azalacaktır.. ama şimdikilerin geleceğin teknolojide olduğunu anlayacak bir zekaya sahip olduğunu da pek düşünmüyorum.. ki şu anki hedefleri zaten teknolojiyle alakasız.. anca kömür dağıtırlar, başka şeylerle uğraşırlar..

ne alaka kömür dağıtmak ! saçmalamaya gerek yok ! merdivenden düşseniz kömür dağıtıldı ondan diyeceksiniz !
    şu bölümde bari siyaset ve hükümet düşmanlığı yapmayın

• Sn. Albani, elinize sağlık altın değerinde bilgiler.
  • taner bence burada sorgulamamız gereken "panel üretimine gerçekten ihtiyacımız olup olmadığı" dır.
    bunun yanında "üretemiyor" demekle "üretmiyor" demek arasında hatırı sayılır bir fark var bence.
    sebepler konusunda güzel bilgiler verilmiş
  • Sn.Taner,tepki gösterdiğin o arkadaş sondan bir önceki cümleye kadar olayı güzel özetlemiş,son cümle,alakası yok aslında olayla,yani o cümle hariç hepsi doğru.
    Ancak senin tepkinde belliki AKP li olmandan veya destekçisi olmandan olabilir(olmayabilirde,çünkü bu işin bir kolu Hükümete yani bugünkü AKP iktidarınada çok
    fena dayanıyor ve herkes bu işten son 40 senedir "mütelsilen" sorumludur,yani vatandaş kimi başta görürse faturayı ona çıkarır,bu eşyanın tabiyatıne böyle uygundur
    dostum,yani olayın siyasi yönü çok ciddi vardır ama yeri ve üslubu böyle değildir,gerekirse bunuda "İktisat" dersinde ele alırız!!!
    ----------------------
    Gelelim panel işine,sanırım yukarıdaki konu hak.ilk yazımı okudunuz,ancak ben orada çok uzun olmaması için mümkün olduğunca kısa kısa geçtim!

1-Birileri sanırım Türkiye yi,Almanya veya İngiltere veya Fransa filan sanıyor,ekonomik güç olarak veya sürekli Coğrafya deniyor ama bugün Coğrafyaların
    bir çok konuda hiç bir işe yaramadığını göremiyor bu insanlar!!
    Elektronik te coğrafya filan kalmamıştır,sadece "maliyet" söz konusudur,elektronik denen olay ağır sanayi değildir,otomotiv filanda değildir,yada diğer çok
    ağır hacimli v.s şeklinde v.s mallarda değildir,üstelik uyanık çekik-gözlüler bu işlerde bütün dünyayı parsellediler bile,kimse hala kalkıpta bir kaç iş bilmezin yada
    siyasi ağızlı hamasi laflar eden işadamları veya bu işlerden hiç bir "ot" anlamayan sözde uzman yazar-çizer takımının olduğu medyadaki "sallama" ve "ütopik"
    yazılarla gaza gelipte,.......Vatan Millet Sakarya...edebiyatı yapmasın,valla benim gönlümdede neler var neler!! ama herşey "gönül" ile olamıyor maaselef!!

2-Ayrıca nereden çıktı yaw Türkiye de panel üretimi yapmak
    Kim atıyor böyle palavra lafları ortaya onuda anlamak mümkün değildir,hoş bugün öyle şirketlerin başlarında öyle iştyen anlamayan adamlar varki,nasıl oraya gelmiş
    Allah bilir,şimdi ben gitsem Vestel/Beko grubuna beni kapıdan almazlar...sen kimsin.... diye,ama ben o adamı panel diye dört teker takar sürerim!!!kendime bu kadar
    güveniyorum ama artık benden geçti gari!!geçelim bunuda,panel konusuna bakarsak,yukarıda anlatmadığım daha bir sürü olgu vardır bunu imal etmede.....

3-Ürettiğiniz panelin(varsayalım ürettik>>bu safhaya nasıl gelinecek bunuda anlatmıyorum şimdilik) "maliyeti" kaç para olacaktır!!!kime satacağız ki burada
    malı alacaklar herhalde "keriz" olmadığına göre ve bir dünya ClassI ve ClassII üstelik hem kaliteli hemde çok ucuz panelciler varken bu alemde size "ekmek"
    yedirirlermi!!

Hiç bir panel üreticisi,hatta spesifik/sofistike paneller imal eden NEC ve FHG bile,panel ihraç etmeden ve çok fazla sayıda penel satmadan ayakta duramazken,
    biz sadece kendimizi içinmi panel üreteceğiz!!bunu satmak istesek kime satacağız,Afrika olmaz,Amerika olamaz,Asya hiç olamaz ne kaldı geriye>>Avrupa bir tek,
    iyide Avrupa senden niye alacakki bu paneli,zaten ucuz-pahalı v.s her türlü paneli bulabiliyor,ne kaldı geriye satacak??hikaye tabi,İç Tüketime yönelik olsa
    bu sefer aşırı maliyet sebebiyle ancak Vestel-Beko kullanacak iyide bunlardamı keriz şimdi!!gidip çok ucuza panel almak varken,tutunki kendi panelimizi taktık,
    iyide o zaman aşırı yüksek maliyetli TV yi kime satacaklar!!!yada İthalata dur deyip vatandaşa git Vestel mi ala diyeceksiniz!!

4-Hesapsız kitapsız işler memlekette zamanında çok yapıldı,buda ona benzer......
    Panel işinde sizin öyle çok ciddi rakipleriniz varki,üstelik artık bu işlerde ne "Milli duygular" nede bir takım milli mülahazalar filanda kalmadı,herkes önce maliyetine
    bakıyor bu işlerin!

5-Bizim o bahse konu olan büyük patronlar var ya,bunlar 3-5 Milyar Dolar yatırım yapacaklarsa ki böyle bir ortamda herkes Türkiye den ya siyasilerin basiretsiz
    ekonomik uygulamaları yada yükselen her türlü alt-yapı/üst yapı maliyetleri ile memleketten kaçarken,bu paraları şayet yatırıma aktarmayı ciddi olarak düşünüyorlarsa
    gitsinler bir dünya konu var,yatırım yapılacak,oralara yatırım yapsınlar panel-manel neyinize yahu sizin!!!
    Bu işler artık dünyada Panel+Board+Kasa+H/W+S/W+Componentler v.s hepsi parsellenmiştir,kimse yeniden Amerika yı feth etmeye kalkmasın Beyler!!
    ma Türkiyede yatırım yapılacak,hele hele $ 3/5Milyar ile çok ciddi yatırımlar olur...
    Kimse Türkiye de Tarım ve Hayvancılığı düşünüyormu acep?? HAYIR
    Otomotivde ise daha uzağa gitmemizde bitti,hatta tamamen bitti,bundada yerliye dönüş yolu kapandı gari!!

Panel üretmeyi düşüneceklerine bunların patronları,başka bir sürü alan var,günümüz şartlarına uygun ama geç kalınırsa yarı bunlarda biter ve her bir şeyi "BORÇ"la alan bir ülke oluruz!
    Yada bütün yatırımcılar komşu ülkeler kaçarlar,zaten bir alayıda kaçti bile,yaw Suriye ve Lübnan a bile gidenler oldu!!
    İstihdam yaratacak alanlar bulsunlar buraya yatırım yapsınlar,panel-manel işlerinide Çin lilere bıraksınlar!!

6-Kısa zaman sonra zaten bütün klasik panel üretimi(LCD nin tamamı)yani şimdiki kullandğınız en son model dediğiniz paneller bile "Classic" oldu artık ve bunların
    üretimi önce Taiwan sonrada tamamen Çin de olacaktır,bizim neyimize panel üretmek,hemde LCD-TFT!!!
    Ancak PDP üretimi çok farklı bir proseste ve bunun kullanım alanı LCD gibi olmadığı için ve ebat skalası dar olduğu için Çin e daha geç gidecektir,ama ileri PDP lerde
    hiç gitmeyecektir.
    Bütün Ana panel üreticileri zaten doğrudan kendi yatırımları olan(%100 yabancı sermaye statüsünde)üretim tesislerini kurdular bile Çin de!
    Sadece bantların faaliyetleri yok şimdilik(LCD de)

Bu işler öyle;yaparız ederiz,yapacağız ile filan gitmez,komik olmasınlar bunları diyenler!!

7-LCD-TFT yi birde biz herhalde iki formatta üreteceğiz>>Monitör ve TV için paneller değilmi,yani nedir düşünülen!
    Hoş monitörde(PC ler için şansımız "sıfırdır" sadece yerli monitörler üretilebilir ama onuda yüksek maliyet/fiyatı ile kimseler almaz,ancak zorla satabilirler
    TV deki panelleri biz üretinceye kadar,çekik gözlülüler bu panel fiyatlarını öyle aşağıya getireceklerki yine üretsen bile ne ihraç hatta yerli üretici bile kullanmaz!
    Herhalde üretim tesislerinde Çin den çok ucuz işçi getirip çalıştıracaklardır!!!aydaq $ 40/50 gibi rakama!
    -------------------------------
    Olmayacak "Dua" ya amin denmez beyler,bırakalım bu işleride biz yapabileceklerimiz vede global pazarlarda neler üretip satabiliriz onlara bakalım,yaw TEKSTİL
    resmen öldü ama ağlayanı yok,KONFEKSİYON da hemen hemen öldü,EskiDoğuBloku-Rusya Cepheside olmasa hepten bitiğiz!
    Bütün üretim alanlarında bittik,ama birileri "bu memleket güllük-gülistanlık" diyebilecek kadar aymazlık ve dahi delalet içinde!
    Türkiye yi sürekli "SıcakPara" ile daha ne zamana kadar götüreceklerdir,Allah bilir zira bu defa Araba devrilirse uçurumdan aşağı iyice yuvarlanacaktır!
    ------
    Hani şunu deseler eyvallah,örneğin Sharp yada Matsushita veya Toshiba Türkiyede panel üretim tesisleri kuracak amenna........
    Bak bu OK dir ama herifin işimi yok böyle bir ülkeye yatırım yapsın,Alt/Üst yapı elemanları acaip pahalı;Elektrik ve Su vede Gaz inanılmaz pahalı
    işçilik neredeyse Kore kadar olmuş ve herif gelip yatırım yapacak,valla böyle salak varsa,hoşgeldin deriz evvel Allah....
    Yani böyle bir panel yatırımı olabilir ama elbette rantbl olamayacağı hatta çok ütopik bile olsa,ancak böyle olabilir,gayrısı abesle iştigal olur!
    --------------
    Konuyu panelden arada çıkarıyorum çünkü genel olarak Türkiye olgusunu düşününce,bunun mümkün olamayacağı aşikar,üstelik bugünün paneli
    hemde süper imal edenler bile,maliyetlerin hesabı peşinde ve teknolojisi sürekli yükselirken,bu ana üreticiler birbirleriyle evlenme yoluna giderken,
    acaba bunlar neden oluyor diye hiç düşüneniniz varmıdır,bırakın Türkiye de panel üretme olayınıda,konuyla alakası olanlar bu işleri global ve bugünün
    hemde DEV üreticilerinin neler yaptıklaını bir incelesinler,Toshiba gibi bir dev bile artık panelini Sharp tan alacaktır yapılan anlaşma böyledir ve kısa sürede devreye
    giriyor bu panel anlaşması,Tosh beri yandan Hitachi ile evlendi!!("IPSalpha" panel ve geleceği için),hatta Matsushita bile Hitachi ile evlendi IPS ve diğer paneller için,
    koskoca Philips pes etti ve LG ile evlendi,Sony gibi bir TV devi Samsung ile evlenip birde ortak panel üretim tesisleri kurdu,yani bütün bunlar olurken
    ana tema "panel" idi,yoksa TV yi herkes imal ediyor!!
    Beri yandan daha Taiwan lı "ClassI" cileri saymıyorum bile,hele hele AUO dan hiç bahsetmiyorum bile!!
    Bu arada ÇİN li panelcilere hepten unuttum!konuşmaya bile gerek yok....
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    USA pazarına hiç geçmiyorum bu arada,yani bu dünyada olan hiç bir şeyi görmeden vede yok sayarak gitmeye kalkarsanız,haliniz dumandır,duman!!
    Dolayısıyla biz bunları bırakalımda kim yaparsa yapsın,Vestel-Beko ancak her bir şeyi "MONTAJ" yaparlar vede kalite ne alemde oda ayrı bir tartışma konusu
    çünkü birisi kalkıpta ben her bir şeyi yaparım derse,anlaki hiç bir "ot" yapamaz adam gibi!!
    Ancak yinede böyle yerleri teşvik etmek zorundayız,çünkü buralarda binlerce işçi+onbinlerce yani sanayi ve bunun getirdiği ivmesi ile v.s derken
    çok ciddi bir ekmek kapısıdır TÜRKİYE için.

---
    Bu arada aklıma geldi;yukarıda yazdım örneğin bir panel üreticisi Türkiye ye gelsede bunu üretsek filan diye....
    Ama herifler gelse ya onlara verecek yerimizi bulunamaz yada Ankaradan kaplumbağa hızıyla giden bürokratik engeller yüzünden herifler kaçar
    bu arada birileri çıkar,Çevre katliamı yapılıyor/yapacaklar derler!!!kimisi böyle bir sanayi Türkiye için gereksiz der,kimisi,yaw orada olmaz bilmem nereyi verelim
    der der oğlu der ve hükümetlerde basiretsiz olduğu için herifler aynen "kaçarlar"

Son örnek 4-5 sene önceki KIA yatırımı içindi??
    Bu herifler ısrarla TÜRKİYE dediler ve TÜRK-KORE sıcak ilişkileri v.s derken adamlar 1-2 sene bunu ısrarla istediler ancak ne hikmetse
    sürekli,adamların istediği yer Orman dediler,yok bilmem ne dediler yok şurası olursa bilme ne olur dediler,her bir zorluğu çıkardık heriflere!
    sonunda bunlar hata üzülerek Slovak Cumh.gittiler Avrupa operasyonları için!!
    Yani biz koskoca memlekette heriflere verecek alan bulamadık ama Slovak lar bit kadar ülkede yer verebildiler!!!!!!!!!!
    Birde böyle işler var bizde,hoş yerli yatırımcının da sorunlar dağ gibi laf aramızda.....

Selamlar

• quote:

Orjinalden alıntı: ChordSolo

taner bence burada sorgulamamız gereken "panel üretimine gerçekten ihtiyacımız olup olmadığı" dır.
    bunun yanında "üretemiyor" demekle "üretmiyor" demek arasında hatırı sayılır bir fark var bence.
    sebepler konusunda güzel bilgiler verilmiş

tabi ki çok farklı şeyler.
    evet güzel bilgiler edindim. katkısı olan herkese tşk.ler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi chakra -- 7 Şubat 2008; 19:15:58 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.