arkadaşlar ben opamp beslemesi için 7815 kullanmak istiyorum. pozitif için kullanıcam ama ama negatif içinde kullanılırmı bilmiyorum. 7815 e negatif uygularsam çıkıştanda negatif 15v mu alırım. bide giriş gerilimi 35v civarı olsa sorun olurmu
78xx serisi sadece POZİTİF gerilimler için kullanılır. Atıyorum 7805 in girişine 30volt verirseniz reg aşırı ısınacaktır. Onun için mümkün oldugunca regülatör değerinin 3 5 volt kadar üstü olsun. 79xx serisi ise sadece NEGATİF gerililimi regüle eder. Bacak bağlantıları zaman zaman değişir. Giriş voltajını yukarıda da söylediğim gibi, çok fazla abartmadan verin. Eğer gerilim fazla ise wattlı gerilim bölücü kullanın
quote:
Orjinalden alıntı: amfi_46
arkadaşlar ben opamp beslemesi için 7815 kullanmak istiyorum. pozitif için kullanıcam ama ama negatif içinde kullanılırmı bilmiyorum. 7815 e negatif uygularsam çıkıştanda negatif 15v mu alırım. bide giriş gerilimi 35v civarı olsa sorun olurmu
oncelikle arkadasların dusuncelerine katılıyorum,78xx serisi pozitif (+15) vdc icin kullanılır 79xx seriside negatif (- 15vdc) icin kullanılmaktadır,yanlız en son dedigin duruma sakın girisme bu tur 3 bacaklı adj voltaj regulatorleri en fazla 3-5 v yukarı voltajlarda iyi performans gostermektedir eger cıkıstan 15 volt istedigin bir durum varsa giris voltajın 18 voltun altında olmamalı ve 20 voltunda ustunde olmamalı eger girisini trafodan alıyorsan ornegin 2*18 gibi ona gore yanlısca 18 lik giris degerini kullanabilirsin yani toplam 36 voltu kullanmak zorunda degilsin veya buna gore bir devre tasarla
herkeze teşekkürler. kullancağım yer smsps devresi gerilim bölücülü bi devre yapıcam ozaman en sağlıklısı o galiba şimdilik.