Şimdi Ara

Nelson Pass F6 Fırst Class amplifikatör

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
186
Cevap
5
Favori
5.319
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  •  Nelson Pass F6 Fırst Class amplifikatör

Yeni bir çalışmaya start vermiş bulunmaktayım . Çok sükse yapmış A Class amplifikatör .Nelson Pass imzalı bu ürün tamamlanmış halde Amerika birleşik devletlerinde 3500 Dolardan satılmakta . dıyAudio aracılığı ile yalnızca pcb ve giriş empedans faz kaydırma trafosu ile 2 plaket yaklaşık 410 liraya geldi ,
    devre elemanları hariç epey uçuk bir rakam sayabileceğimiz bu plaket Sezarın hakkı Sezara verilmeli deyince Nelson Pass abimizin imzası adına cebine giren dolarardan nasibini alıyor satın alan herkes . 25 doları bir kaç cent geçen USPS ( Amerika Posta Servisi ) nasipleniyor kargo parası ile .

Aklımda hiç yoktu A class bir amplifikatör yapmak , fakat Audio severler tarafından övgü alan yorumları okudukça gaza geldim diyebilirim . Yalnız maliyet hesaplarını yaparken bile ne yapıyorum ben o paraya hazır çok iyi 2 el . A-B class amplifikatörler alırım demekten kendimide alamadım değil .
    Sonra Amannn be dünyaya bir kez geliyoruz , bu işlede iştigal ediyoruz . daha önce yaptığım A-B class amplilerin bir çok TIK üzerinde olan veya olacak olan bir amplifikatörümüz olsun , ne menem şeymiş görelim tadalım dedim .
    Bir kaç gün önce kocaman bir kutu ile artık kankam olan postacı arkadaşım teslim etti , Bu ne ya demekten kendimi alamadım , heyecanla kutuyu açınca minicik bir plaket ile karşılaştım . Matruşka bebek misali kutu içinde kutu . bir sürü kağıt parçasına sarılmış .

Sistemin ana parçası faz trafosu . olmazsa olmazı . özel sarım ,ilk çıktığında yurtdışında herkesin sıra beklediği başka firmalarca teki 45 -60 dolara satılan Vacuum tube amplilere benzer sesi yaratan etkiyi yapan !!! , bakınca basit 3Watt lık şebeke trafosuna benziyor

çıkışta IRPF-240 Mos fetler bulunmakta ,girişte SK 170 ile SJ 74 J fet bulunmakta . bunların mutlaka Match olması gerekmekte . kim alır orijinal 40 50 tane fet de eşler dedik .İsrail satıçısından ve bu konuda popüler olan bir satıcıdan 4 adetine posta dahil yaklaşık 25 doları bayıldık .
    5.1 V zener diot Güzel yurdumda çan çon markalar cirit attığından yurtdışından phılıps marka olandan getirme yoluna gittim .

mosfetler Ebay filan güvenemem , aynı bant çıkma özelliğini belirterek Farnell sipariş ettik . 6 şar çift söyledim . ne olur ne olmaz . Mos tehlikeli yarı iletkendir hata kabul etmez , anında gider ,baka kalırız diye güvene aldım kendimi . yaklaşık 130 -140 lirada ona bayıldık .

daha yolun başındayım . soft start devresi ,hoparlör koruma ve geçikme rölesi devresi çift toroid trafo çift besleme 16 adet 15000 uf kondansatör , kablo kutu soketler vs vs vs derken deli paralar bayılacağım gibi .
    Bu yaz bana tatil harammıdır nedir . Başımıza büyük bir ihale aldık . Allah utandırmasın  Nelson Pass F6 Fırst Class amplifikatör

Nelson Pass F6 Fırst Class amplifikatör Nelson Pass F6 Fırst Class amplifikatör
     Nelson Pass F6 Fırst Class amplifikatör Nelson Pass F6 Fırst Class amplifikatör

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elektürükçü -- 3 Mayıs 2016; 23:39:57 >

• eraycelik80 E kullanıcısına yanıt
    Sağol Dostum ,Gerçekten hayırlısı
  • Kolay gelsin

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • HI-DEF-MAN kullanıcısına yanıt
    Sağol varol Dostum . bakalım nasıl bir şey duyacağım
  • Bende istiyom

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yeni bir deger terem mi geliyor acaba.

• stakanar S kullanıcısına yanıt
    İnşallah Ali kardeşim . Seninde olacak . Biraz dinleyeyim sana kargolarım ,memnun kalırsan alırsın . Kendime bir tane daha yaparım .
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • headbanger6 H kullanıcısına yanıt
    Bilmiyorum hocam ne gelecek
  • Merakla bekliyoruz ustad.simdiden kolay gelsin.

• headbanger6 H kullanıcısına yanıt
    Sağolasın sevgili dostum . uzun süreç . daha pek çok plaket gelmedi , bunlara malzeme alımı , en özenli şekilde davrandığımdan ,ölçü bilmeden bazı devre elemanlarının siparişini veremiyorum . oldukça uzun bir zaman süreceğinden eminim . Birazda vakit ve nakit meseleleri var işin içinde tabi . emekli bütçemle yapabileceğimin en iyisini yapmaya çalışacağım
  • elektürükçü kullanıcısına yanıt
    Emeğinize sağlık sayın üstad.

Bilmiyorum soğutucu ve şase olarak ne kullanacaksınız... Soğutucu herhalde şesenin dışında olacak...

Geçenlerde e-bay'de gezinirken şu gözüme çarptı:
    http://www.ebay.com/itm/252095446773?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Siz aklıma geldiniz. :)
  • Kursun_ kullanıcısına yanıt
    Kursun hocam sağolun . Kasa en fazla düşündüren problemlerden biri ,daha o aşamaya gelmedim , açıkçası birden açılmak istemiyorum , sizde biliyorsunuz maliyet açısından A Class amplifikatörler ciddi yekünler tutuyor , hele besleme kondansatörleri yokmu ,en can yakan kısım orası . hem iyi olsun hem ucuz olsun olmuyor ,orta yol olsun ama iyi olsun derdindeyim . çift toroid kullanıp çift besleme kullunmayı düşünüyorum . 2 tane 250 W 0-18 0-18 toroid ve haliyle 16 tane 15000 uf 35v elektrolitik deyince . akan sular duruyor . bunu tek olarakta yapmak mümkün 8 kondansatör tek 400 W toroid ama , yabancı forumlara bakınca , adamlar neler yapmışlar deyip özenmiyor değilim hani

Kasa için sizin verdiğiniz link ve Ankarada başka bir firma özel ebat kesip istediklerime benzer Aluminyum soğutucu kestiğini yazıyor , daha telefon açmış değilim , belki son kullanıcıya satmıyoruz biz adetli çalışıyoruz derlerse işte o zaman başka çareler arayacağım . Ebay da sizin verdiğiniz link gibi pek çok kasa modeli var . sukunet akımında 50 -55 dereceye kadar ısınan bir amplifikatör için büyük yüzey kasa şart malesef farkındayım . kargo parası dahil yaklaşık 500 dolara gelen kasa için vallahi tüylerim diken diken oluyor mutlaka hacimden dolayı gümrüğe takılır birde %18 kdv yi verdikmi . ben bu cihazın en çok kasasını severim sesini açmasamda olur .

başka düşüncem stakanar arkadaşın geçen yıl aldığı Mitsubıshı power ampli kasası .lazımsa kullanabilirsin dediği ., kasa içi boş . yeterli alan var , kasanın dış yüzeyi kötü . iyi bir zımpara ve elektrostatik boya ile yeni gibi olur . sağlam hacimli soğutucuları içeride konumlandırır kullanırsam .sanırım ısı problemi yaşamam .

tekrar teşekkür ederim Kursun hocam .

Hocam böyle bir kasa ya ne dersiniz ? . Soğutucu plakaları zayıf gibi geldi ,fakat buna şöyle bir çözüm düşünüyordum ,istanbul perşembe pazarında istediğim kalınlıkta 10 mm ,15 mm hatta daha fazlası kalınlıkta bakır plaka satan bir dükkan var , oradan alacağım plakayı Mosfetleri monte edip sonra bakır plakayı Aluminyum soğutucuya monte etmek termal macun kullanarak . Bakırın ısı iletkenliği daha iyidir , pahalı olduğu için aluminyum tercih edilir onu biliyorum .
    Ebaydaki kasa nispeten daha makul fiyatlı .
    Laser kesim yer yapan ve naz çeken bir usta bulsam Aluminyum levhalardan kasa yapmak çok daha ucuza belki çıkabilir ama bir tane buldum öyle bir yer . Uğraşamam dedi kesti attı .
    http://www.ebay.com.au/itm/251548947138

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elektürükçü -- 2 Mayıs 2016; 17:07:21 >

• elektürükçü kullanıcısına yanıt
    Dediğiniz gibi soğutucu plakaları biraz yetersiz gelebilir.
    Ben buna benzer ebatta soğutucuları olan bir şase kullanıyorum. Yazın en sıcak günlerinde mosfet'ler üzerinde 70-72˚ ölçtüm. Sonunda özellikle yazın daha serin çalışması için her iki soğutucunun üzerine (dışarıdan) sessiz birer fan taktım.
    Link verdiğiniz kasanın çok az daha ucuzu var:http://www.ebay.com/itm/New-2014-FULL-aluminum-chassis-case-enclosure-for-amplifier-430X373X150mm-/222098522582?hash=item33b61a81d6:g:S5UAAOSw~bFWIoUy

• bu kasaların kargosu kendi fiyatının 2-3 katına çıkıyor ya.nasıl iş anlamadım.bide kilo artınca allah kaçın uzaklaşın ordan.

bence çok güzel birşey olacak üstat kolay gelsin hayırlı olsun.
    Teşekkür ederim hocam . fiyatına yakın nakliye yokmu Ah ah
  • ilkerinanç kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim dostum . ben içini düşünmekten dışını düşünemiyordum , şimdi iyice ...... neyse anladınız siz

Nelson Pass F6 için yayınladığı manual owner makaleleri okuyorum . obaaaa . adam diyor ki bias ayarı tutmazsa şu dirençi değiştir bu dirençi değiştir . olmadı zener yerine led koy üzerinde 1,5 v gör vs vs . Dc offset tutmazsa şunu bunu yap şematik üzerinden aldığımız pek çok eleman tolerans için elde stokta beklemeli onu anlıyorum . F5 bu kadar sıkıntılı değil . Biliyorum ..
    benim için sorun değil ,anlaıyorum yazılanları da . dirençlerin tanesi kaç para biliyormu Pass amca . karbon film kullanmayın diyor . metal film olmalı diyor . bende Takman karbon kullanacaktım ,Allahtan sipariş vermedim . şimdi tolere değerler için bir miktar çeşitli alternatif dirençler gerekiyor anlaşılan
    Yine çok beğendiğim Takman metal film kullanacağım .
    gerçekten işin içine girince germeye başladı . fakat bir yola girdik asla geri dönüş yok .
    yavaş yavaş toplayacağım başka çare yok .

• Kolay gelsin üstad. Güzel birsey çıkacağına eminim. Bu bitsin de biz de sıraya gireriz artık :)

• enerji78 kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim dostum , bakalım bir ortaya çıksın , bir kaç dıy meraklısı stakanar ve forumdan tanıdığım arkadaşımıza dinlemesi için göndereceğim , yorumları kendisinden bekliyeceğim , isteyen evimi ziyaret edip misafirim olup dinleyebilir tabiki .
    ilk cihazlar biraz zaman alır sonra ki üretimler daha deneyimli olur . aynen Ikea ürünlerini monte derken kitapçığa bakıp daha sonra akıldan montaj yapar gibi daha seri ve hızlı olur .
    Öncelik nasıl ses verdiğini ayrıntıcı kulağa sahip dostlarımın yorumları olacaktır . bende merak içindeyim . Çok amplifikatör tamir etmişimdir . ne yalan söyliyeyim hayatımda ilk kez gerçek bir A Class dinlemek nasip olacak . İnsanın kendi yaptığı ampliler hep kulağa hoş gelmiştir . okul yıllarımda ilk yaptığım 2X40 watt 2N3055 transistörlü ampli bile beni öyle mutlu etmiştiki . plaketi kendimiz hazırlamıştık , letraset ve permanant kullanırdık devre yolları için , Afa marka yerli hoparlör ve karaköyde kolon imal eden bir mobilyacıdan aldığımız kabinlerle . bana öyle bir mutluluk vermiştiki , şu anda neredeyse 35 yıl önceki heyecanı yaşıyorum desem yeridir .
    kısaca bu kadar övgü alan bir amplifikatör , kulağına güvendiğim kişilerce olaki beğenilmese bile emek ve sabır işin içine girince benim için ! tadından yenmeyecek kıvamda

• Uğur üstadım kolay gelsin :)

biliyorsundur illaki de hatırlatma maksatlı yazayım. Class-A amplilerde, F6 çalıştığında IRFP9240-240 MOS ısıl karalılığa belli bir süre çalıştıktan sonra geliyor.

o ısıl karalılığa ne kadar sürede gelir bilmem; o kararlılığı bilip Bias akımını o anda ayarlamak gerektiğini düşünüyorum.
    IRFP9240-240 sevdiğim çiftler. elime alıp bakmaktan bile zevk alırım.

edit: ''karaklılığı'' düzeltildi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi the_cantan -- 3 Mayıs 2016; 13:28:15 >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.