Şimdi Ara

Nikon D3200 AF-S Lens

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
790
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Elimde Nikon D3200 var.Kit Lensim olan 18-55 mm lensin AF işlevi bozuldu manuel netleme ile kullanıyorum.Bu lense alternatif olsun diye AF-S motorlu lens almayı düşünüyorum.
    Nikon 50 mm f/1.8 G FX ile Nikon 35 m f/1.8 G DX arasında kaldım.İlk lens FX format uyumlu olduğu için 75 mm sayabiliriz.Portre lensi için diyafram değeri f/1.8 benim için çok ideal...Ama 35 mm ile 75 mm arasında kaldım.Fiyat olarak bunlardan daha fazla para veremem şuan.Sizce hangisi daha iyi olur.

• Öncelikle Nikon için FX uyumlu olsun olmasın tüm değerleri 1.5 ile çarpman lazım dolayısıyla yaklaşık 35 mm crop sensorde 53, 50 mm 75mm olarak çalışır. 75mm portre için sıkıntı olabilir. crop sensorde 35mm daha uygun geliyor bana.
  • mozcullu M kullanıcısına yanıt
    75mm portrede niye sıkıntı olsun ki? Odak uzaklığı az mı çok mu yani portre için?

35mm'yi de 1.5 ile çarpman lazım. Crop sensörde 35mm'nin kullanım alanı daha fazla. Nikon'un en çok sattığı lens 35mm 1.8G zaten. Ben 35mm öneririm.
  • Sıkıntı olur derken problem olacağı anlamında demedim zaten. Demek istediğim 35(53)mm daha uygun olur çünkü daha geniş bir açıyla daha fazla seçeneğin olur.
  • mozcullu M kullanıcısına yanıt
    Portre için 50mm daha uygundur. Hatta mümkünse 85mm. O kadar para yoksa 55-200 de kullanılabilir.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şimdi crop sensör ile full frame arasındaki farkı biliyorum 1,5 katı...Peki DX makinaya FX yada DX objektif takmanın bir farkı yok mu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: VYC Majoris

Portre için 50mm daha uygundur. Hatta mümkünse 85mm. O kadar para yoksa 55-200 de kullanılabilir.

vereceğim en fazla 700-750 tl felan olduğu için ve özellikle f/1.8 istediğim için bu ikisini düşündüm AF-S motoru olması da önemli tabi yoksa nikon 50 mm 1.8 D AF 350 TL...
  • Ağırlıklı olarak portre çekecekseniz 35mm daha uygun zira 50mm çoğu durumda dar kalır. 35mm ise tak-gez tarzında kullanılabilecek bir lens. Ben de bu lensi aldığımdan beri 18-55'i neredeyse hiç kullanmadım. Portre çekecekseniz 50mm daha iyi bir tercih. Portrede de sadece yüz çalışacaksanız 85mm daha da iyi olur.

FX lensi DX makineye takıp kullanabilirsiniz, sıkıntı olmaz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Oberyn Nymeros Martell

Ağırlıklı olarak portre çekecekseniz 35mm daha uygun zira 50mm çoğu durumda dar kalır. 35mm ise tak-gez tarzında kullanılabilecek bir lens. Ben de bu lensi aldığımdan beri 18-55'i neredeyse hiç kullanmadım. Portre çekecekseniz 50mm daha iyi bir tercih. Portrede de sadece yüz çalışacaksanız 85mm daha da iyi olur.

FX lensi DX makineye takıp kullanabilirsiniz, sıkıntı olmaz.

Ağırlıklı olarak portre ve makro bokeh çekeceğim için özellikle diyaframdan dolayı bu lenslerden birini tercih ediyorum.Portre çekeceğim ama ağırlıklı olarak yüz tercih etmeyeceğim..Özellikle netlik ve alan derinliği önemli benim için.Malesef manuel netlemede çok iyi değilim 18-55 mm nin AF-S motoru arızalı olduğu için özellikle beni bu lense muhtaç bırakmayacak bir lens arıyorum.Doğa çekimlerinde ise manuel netleme ile 18-55 lensimi kullanıyorum hala.Fakat portre çekimlerinde hala netlemeyi çom iyi yapamıyorum.Bu yüzden önceliğin AF-S motoru ve F/1.4 , 1.8 ,2.0 gibi değerler istiyorum.Fiyat olarak bana en uygunu bu ikisi.Zoom objektiflerde malesef yüksek diyafram değerleri bulunanlar baya pahalı benim için.

• 50 mm alma 3200 makinede af motoru yok zaten 75 mm denk gelir ama 35 mm zaten dx yani 3200de hem 35 görürsün hem de afs yani motorlu

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 35mm apsc icin cok kullanisli.

Kac defa yazilanlarin etkisinde kalip 50mm aldiysam pisman olup bir sure sonra sattim.

Bana gore portre icin apsc de en kullanisli lensler 135mm yada 50-200 gibi lensler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yumatu34 kullanıcısına yanıt
    50 mm f/1.8 G de AF-S motoru var zaten.D de yok diye biliyordum ben ama.

Herkes 35 mm nin daha kullanışlı olduğu görüşünde genel olarak okuduğum yorumlara bakılırsa büyük ihtimalle 35 mm alacağım teşekkürler.
  • yumatu34 kullanıcısına yanıt
    35mm de kullanılsa 53mm olacak.

Bu konunun bu kadar farklı görüşlerle yorumlanması garip geldi bana. Halbuki olay basit.

Genel kullanıma daha uygun, daha geniş bir lens için 35mm ideal.

İkisi de portre için en uygun lensler değil fakat sizi objeden daha uzakta tutacağı için 50mm daha uygundur. Objeye çok yaklaşırsanız yüzde bozulmalar olur. Burun büyük kulaklar ise küçük çıkar. Bu yüzden 55-200 portre için iyidir. 50mm'nin bokehi 35mm'ye göre daha güçlüdür.

F/1.8'i niye istiyorsunuz?
  • quote:

35mm de kullanılsa 53mm olacak.

Bu konunun bu kadar farklı görüşlerle yorumlanması garip geldi bana. Halbuki olay basit.

Genel kullanıma daha uygun, daha geniş bir lens için 35mm ideal.

İkisi de portre için en uygun lensler değil fakat sizi objeden daha uzakta tutacağı için 50mm daha uygundur. Objeye çok yaklaşırsanız yüzde bozulmalar olur. Burun büyük kulaklar ise küçük çıkar. Bu yüzden 55-200 portre için iyidir. 50mm'nin bokehi 35mm'ye göre daha güçlüdür.

F/1.8'i niye istiyorsunuz?

Ayrıntılı bir açıklama olmuş teşekkür ederim.Obje çekimi yapıyorum çok fazla,ayrıca çektiğim portrelerde arka plan istemiyorum bu yüzden f/1.8 istiyorum.Portrede daha çok 85 mm ve üzeri kullanıyorlar ama bütçem şuan yetmiyor.Ayrıca daha önce belirttiğim gibi AF-S motoru olan diyaframı bana en uygun bu iki lens var fiyat olarak bütçeme en uygun bunlar.Zoom lensler malesef fiyat olarak uygun olanların diyaframı bana düşük geliyor bu yüzden.

• Parende_N P kullanıcısına yanıt
    Sorun olmazsa sizli bizli konuşmayı bırakıyorum. Çok gereksiz ve resmi geliyor :)

Arka planı öldürme diyorsun ama arka planı öldürmenin ne demek olduğunu tam olarak bilmiyorsun gibime geliyor :) Arka planı öldürmek demek alan derinliğini düşürmek demektir. Alan derinliği ise çektiğin fotoğrafta ne kadarlık bölgenin net olduğudur.

50mm lensin var diyelim. Diyaframı da 1.8'e aldın. Aşağıdaki fotoğraftaki gibi omuzları da dahil ederek bir portre çekeceksin. Yaklaşık 1.5 metre mesafede durman lazım. Bu mesafede 50mm ve F/1.8 ikilisi ile alan derinliğin 6cm civarı olacak. Yani fotoğrafını çektiğin modelin senin kameran doğrultusunda sadece 6 santimlik kadarı net olacak. Sence 6cm alan derinliği modelin tamamını içine almak için yeterli mi? Diyaframı F/8 yaparsan alan derinliğin 25cm olacak ve yeterli alan netliğini elde etmiş olacaksın. Yani diyaframın 1.8 olması bazen sana gereğinden daha fazla "arka plan öldürme" verip net olmasını istediğin kısımların da bulanık olmasına sebep olur. 25cm alan derinliğin olunca da arka plan zaten fazlasıyla ölmüş oluyor. 3-5 metre mesafedeki objeler iki durumda da yaklaşık olarak aynı bulanıklıkta olur.

Modelin sadece yüzünü çekeceksin ve bu yüzden üstteki örnekte 1.5 metre mesafedeyken şimdi 50cm'e geldin diyelim. İşte modele bu kadar yaklaşırsan yüzde bozulmalar olur ve pek de güzel/yakışıklı çıkmaz. Bu yüzden 55-200 önerdim. Ayrıca yarım metre mesafeden çekim yapmaktansa 1.5 metreden yapmak hem sen hem de model için daha iyidir. Kimse poz verirken makinenin burunlarına kadar girmesini istemez. 50mm ile 50cm mesafeden çektiğin fotoğrafı 150mm ile 1.5m mesafeden çekersin ve yüzde bozulma olmaz. Zaten önceki paragrafta söylediğim gibi çoğu zaman F/1.8 kullanamazsın.

Dolayısıyla 1.8 çok da büyük avantaj değil. Lensi düşük ışıkta kullanacaksan gerekli. Onun dışında 55-200 de neredeyse onun kadar bokeh verebilir. Hatta diyaframları aynı tutarsan daha fazla bokeh verir çünkü odak uzaklığı fazla. Böyle prime lenslerle portre çeken kişiler sanmıyorum ki 1 kez bile 1.8 kullansınlar. Bazı kısımları bulanık bırakmak için değişik bir efekt verilecekse kullanılabilir tabi.

Son olarak da şunu diyebilirim ki lensler en açık diyaframlarında en keskin görüntüyü vermezler. 50mm de muhtemelen yaklaşık F/5.6 civarında en keskin görüntüyü veriyordur. 1.8 ve 5.6 ile çekim yaparsan arada mutlaka keskinlik farkı olur.

Nikon D3200 AF-S Lens

• quote:

Sorun olmazsa sizli bizli konuşmayı bırakıyorum. Çok gereksiz ve resmi geliyor :)

Arka planı öldürme diyorsun ama arka planı öldürmenin ne demek olduğunu tam olarak bilmiyorsun gibime geliyor :) Arka planı öldürmek demek alan derinliğini düşürmek demektir. Alan derinliği ise çektiğin fotoğrafta ne kadarlık bölgenin net olduğudur.

50mm lensin var diyelim. Diyaframı da 1.8'e aldın. Aşağıdaki fotoğraftaki gibi omuzları da dahil ederek bir portre çekeceksin. Yaklaşık 1.5 metre mesafede durman lazım. Bu mesafede 50mm ve F/1.8 ikilisi ile alan derinliğin 6cm civarı olacak. Yani fotoğrafını çektiğin modelin senin kameran doğrultusunda sadece 6 santimlik kadarı net olacak. Sence 6cm alan derinliği modelin tamamını içine almak için yeterli mi? Diyaframı F/8 yaparsan alan derinliğin 25cm olacak ve yeterli alan netliğini elde etmiş olacaksın. Yani diyaframın 1.8 olması bazen sana gereğinden daha fazla "arka plan öldürme" verip net olmasını istediğin kısımların da bulanık olmasına sebep olur. 25cm alan derinliğin olunca da arka plan zaten fazlasıyla ölmüş oluyor. 3-5 metre mesafedeki objeler iki durumda da yaklaşık olarak aynı bulanıklıkta olur.

Modelin sadece yüzünü çekeceksin ve bu yüzden üstteki örnekte 1.5 metre mesafedeyken şimdi 50cm'e geldin diyelim. İşte modele bu kadar yaklaşırsan yüzde bozulmalar olur ve pek de güzel/yakışıklı çıkmaz. Bu yüzden 55-200 önerdim. Ayrıca yarım metre mesafeden çekim yapmaktansa 1.5 metreden yapmak hem sen hem de model için daha iyidir. Kimse poz verirken makinenin burunlarına kadar girmesini istemez. 50mm ile 50cm mesafeden çektiğin fotoğrafı 150mm ile 1.5m mesafeden çekersin ve yüzde bozulma olmaz. Zaten önceki paragrafta söylediğim gibi çoğu zaman F/1.8 kullanamazsın.

Dolayısıyla 1.8 çok da büyük avantaj değil. Lensi düşük ışıkta kullanacaksan gerekli. Onun dışında 55-200 de neredeyse onun kadar bokeh verebilir. Hatta diyaframları aynı tutarsan daha fazla bokeh verir çünkü odak uzaklığı fazla. Böyle prime lenslerle portre çeken kişiler sanmıyorum ki 1 kez bile 1.8 kullansınlar. Bazı kısımları bulanık bırakmak için değişik bir efekt verilecekse kullanılabilir tabi.

Son olarak da şunu diyebilirim ki lensler en açık diyaframlarında en keskin görüntüyü vermezler. 50mm de muhtemelen yaklaşık F/5.6 civarında en keskin görüntüyü veriyordur. 1.8 ve 5.6 ile çekim yaparsan arada mutlaka keskinlik farkı olur.

Nikon D3200 AF-S Lens

Sorun olmaz ne demek samimiyetin için teşekkürler..

Alan derinliğinin terim olarak ne demek olduğunu biliyorum alan derinliğini yok etmek ama daha 1 senedir fotoğraf çekiyorum işin matematiğini tam olarak kavrayabilmiş değilim maalesef.Yani yanlış ifade etmemin sebebi bu yüzden.Diyafram ile objeye yakınlık arasında henüz tam ilişki kuramıyorum öyle söyleyeyim.

Benim için çekeceğim ürün fotoğrafları portreden daha önemli.Ben onlar için alan derinliğini yok etmekten bahsediyorum.İkincisi elimdeki 18-55 mm ile F/3.8 alabiliyorum ve bu bana yeterli gelmiyor.Mesela çektiğim resmi göstereyim genelde bu tür fotoğraflar çekiyorum ağırlıklı olarak.

https://store.donanimhaber.com/da/8f/b7/da8fb7085b3c5ab816214ca6f46de2ee.jpg

Portreden kastım ise dış çekim yapıyorum ve tabi ki amatörce,ama orada amacım zaten F/1.8 kullanmak değil.Genelde güneşli havada manuel çekim yaparken f/12 falan kullandığım oldu.Öğrenmek amacıyla fotoğrafları exif bilgileri ile inceliyorum.Alan derinliğinin yok edildiği bazı fotoğraflarda f/2.0 kullanıldığını gördüm.Tabi ki bunlar 50 mm değildi 85 veya 105 mm ağırlığında oluyorlardı.

Portre için en az 85 mm tavsiye ediyorlar ama dediğim gibi mesela Nikon 55-200mm f/4-5.6G IF-ED DX Lensi aldığımda bokeh elde edemeyeceğim ürün fotoğrafları için boşuna almış olacağım.Yoksa 500 TL fiyat olarak uygun.Sadece portreye uygun ayrıca diyaframı uygun bir len s örneğin Nikon 105mm f/2.8G VR gibi malesef 3.000 tl civarı o da bütçemi karşılamıyor.

Güzel bilgileriniz için teşekkür ederim açıkcası birkaç şey öğrenmiş oldum ama amatör işi en makul biçimde kullanacağım alan derinliğini yok edebileceğim diyaframda bir lens alacağım alternatif olarak.Arada dış çekimde de kullanmak için 50 mm mi yoksa 35 mm mi daha iyi olur diye sorsam size?

Nikon D3200 AF-S Lens

• Parende_N P kullanıcısına yanıt
    35mm daha kullanışlı bir lens. Ürün fotoğraflarını için de yeterince alan derinliği ve bokeh verir.
  • VYC Majoris kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.