Şimdi Ara

Nikon D50 Netlik Sorunu.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
2.223
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Nikon D50 kullanıyorum. NIKON 70-300mm f/4.0-5.6 G objektif ile akşam resimleri çekerken netlik sorunları yaşıyorum. Manuel netlemelerde de aynı durum söz konusu.. Ayrıca bazı fotoğraflarda ışık nokta şeklinde yansıma yapıyor.Bunları nasıl önlerim?

Bir diğer sorum da NEF(raw) Formatı JPG'ye Çevrilebilir mi?Çevriliyorsa nasıl dönüştürülüyor?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sin_err -- 28 Eylül 2005, 2:55:55 >

• Işıkla ilgili sorun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sin_err -- 28 Eylül 2005, 2:57:05 >
  • Sevgili @sin_err,

Öncelikle ikinci eklemiş olduğun fotoğrafta genellikle istenmeyen bir durum söz konusu. Bu da malesef sokak lambalarını kadrajın ön planına dahil etmiş olman! Bu şekilde yapılan çekimlerde ışık ölçümü de doğru olarak yapılamadığı için parlak ışıklarda (sokak lambası gibi) yıldızlanma meydana gelir, detay alınacak karanlık yerler ise tatmin edici aydınlıkta olmayacak şekide karşımıza çıkar. Bunu önlemenin çeşitli yolları var:

1- Sokak lambaları gibi parlak ışık yayan neseleri kadraj içerisinde en öne almaktan sakınmak..!
    2- Zorunlu olarak bu şekilde bir fotoğraf çekilecekse ND Grad Filitre kullanılır, ışığın parlak olduğu yere doğru filitrenin koyu kısmı çevirilir.
    3- Pozlama süresi kısaltılabilir (Karanlık yerlerde detay kaybı olur)

Yine ikinci fotğrafında görünen ışık harelerinin de sebebi, malesef sokak lambasının kuvvetli ışığının objektif üzerinde yansıması sonucu ortaya çıkmıştır. (70-300 üzerinde lens hood takılı mıydı?) Bunun için yukarıda yazdıklarımı yapabilir ya da çekim açını değiştirebilirsin. Ayrıca objektif üzerindeki lekeler de bu gibi sonuçlar doğurabilir.

Birinci fotoğrafa gelecek olursak; Acaba bu fotoğrafı elde mi çektin? Ya da tripod üzerindeyken hava rüzgarlı mıydı? Bu fotoğrafta pozlamanın çok fazla gelmiş olduğundan makine titreşime karşı hem aşırı hassasiyet göstermiş hem de bir çok beyaz patlamasına sebep olmuş. Aynı zamanda bu gibi fotoğraflar için telephoto yerine, geniş açı objektifini kullanmanı öneririm. Nikkor 70-300G aynı zamanda bende de olan fakat Nikkor objektifler arasında en sevmediklerimden birisidir, ama fiyat bakımından gayet makuldür. Keskinlik olarak malesef pek başarılı değildir. 70-300mm kullanılacaksa Sigma 70-300mm APO II'yi kesinlikle tavsiye ederim, hem keskinlik olarak hem de 1/2 macro kabiliyeti açısından harika bir objektiftir.

Nef (Raw) formatını, Nikon Capture Editor, Photoshop ya da benzeri, yazılımlarla JPEG formatına dönüştürebilirsin.

Ek Bilgi: Gece çekimlerinde yapılan uzun pozlamalarda, özellikle sokak lambası gibi parlak ışıkların yıldız şekli almasının sebebi, diyafram yapraklarından kaynaklanmaktadır. Örneğin, yaprak sayısı kadar yıldız kolu gözlemlenebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mertkan -- 28 Eylül 2005, 4:23:24 >

• Bencede 1. fotoğrafda makinenin sabitlenmesi sağlıklı olmamış. 2. sine ise çare olduğunu sanmıyorum..
  • quote:

Orjinalden alıntı: mtkn3

Sevgili @sin_err,

Öncelikle ikinci eklemiş olduğun fotoğrafta genellikle istenmeyen bir durum söz konusu. Bu da malesef sokak lambalarını kadrajın ön planına dahil etmiş olman! Bu şekilde yapılan çekimlerde ışık ölçümü de doğru olarak yapılamadığı için parlak ışıklarda (sokak lambası gibi) yıldızlanma meydana gelir, detay alınacak karanlık yerler ise tatmin edici aydınlıkta olmayacak şekide karşımıza çıkar. Bunu önlemenin çeşitli yolları var:

1- Sokak lambaları gibi parlak ışık yayan neseleri kadraj içerisinde en öne almaktan sakınmak..!
    2- Zorunlu olarak bu şekilde bir fotoğraf çekilecekse ND Grad Filitre kullanılır, ışığın parlak olduğu yere doğru filitrenin koyu kısmı çevirilir.
    3- Pozlama süresi kısaltılabilir (Karanlık yerlerde detay kaybı olur)

Yine ikinci fotğrafında görünen ışık harelerinin de sebebi, malesef sokak lambasının kuvvetli ışığının objektif üzerinde yansıması sonucu ortaya çıkmıştır. (70-300 üzerinde lens hood takılı mıydı?) Bunun için yukarıda yazdıklarımı yapabilir ya da çekim açını değiştirebilirsin. Ayrıca objektif üzerindeki lekeler de bu gibi sonuçlar doğurabilir.

Birinci fotoğrafa gelecek olursak; Acaba bu fotoğrafı elde mi çektin? Ya da tripod üzerindeyken hava rüzgarlı mıydı? Bu fotoğrafta pozlamanın çok fazla gelmiş olduğundan makine titreşime karşı hem aşırı hassasiyet göstermiş hem de bir çok beyaz patlamasına sebep olmuş. Aynı zamanda bu gibi fotoğraflar için telephoto yerine, geniş açı objektifini kullanmanı öneririm. Nikkor 70-300G aynı zamanda bende de olan fakat Nikkor objektifler arasında en sevmediklerimden birisidir, ama fiyat bakımından gayet makuldür. Keskinlik olarak malesef pek başarılı değildir. 70-300mm kullanılacaksa Sigma 70-300mm APO II'yi kesinlikle tavsiye ederim, hem keskinlik olarak hem de 1/2 macro kabiliyeti açısından harika bir objektiftir.

Nef (Raw) formatını, Nikon Capture Editor, Photoshop ya da benzeri, yazılımlarla JPEG formatına dönüştürebilirsin.

Ek Bilgi: Gece çekimlerinde yapılan uzun pozlamalarda, özellikle sokak lambası gibi parlak ışıkların yıldız şekli almasının sebebi, diyafram yapraklarından kaynaklanmaktadır. Örneğin, yaprak sayısı kadar yıldız kolu gözlemlenebilir.

Fotoğraf tripodla rüzgarsız bir alanda çekildi. Ama bir köprü üzerinde olduğum için titreşim meydana gelmiş olabilir.
    70-300 mm.lik lensi fiyatı için tercih ettim ama eğer elden çıkarabilme ihtimalim olursa Sigma 70-300 mm. APO II'ye terfi etmeyi düşünüyorum.

• ben ikinci soruna cevap vereyim: nef formati jpeg ve diger formatlara kolayca cevrilebilir bunun icin nikon capture'i kullanabilirsin, ama daha kullanisli baska programlarda var mesela bible lab ve capture one gibi. bu programlarla nef dosyalari uzerinde cok genis bir aralikta beyaz ayari, pozlama duzeltme, noise giderme, keskinligi artirma yapabilirsin ve yapilan ayarlar jpeglerle yapacagindan cok cok daha iyi sonuc verir. kullanmani tavsiye ederim....
  • Birinci fotoğraf titremeden ve gece yapılan manuel yada auto focus'un hatalı olmasından kaynaklı olabilir.
    İkinci fotoğraf içinse adını suan unuttum ama bir teknik biliyorum. Gece çekimlerde şehir ışıklarının bu şekil parlamasını engellemek için tripod kullanarak yapılacak 2 çekim gerekli. Makine kımıldatılmadan önce manzara çekilir normal bir şekilde, sonra ikinci karede ise pozlama süresi azaltılarak daha karanlık ama ışıkların patlamamıs olduğu ikinci bir fotograf çekilir ve Ps ile birleştirilir. Photoshop kullanamayı biliyorsanız birleştirme işlemini halledebileceğinizi düşünüyorum. Yoksa onuda açıklayabilirim..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.