< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > |
Bildirim
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > |
Hocam ben bu işin bizzat içerisindeyim, kendi tarlamda var ve geçen sezonlarda ticaretini de çokça yaptım. Zeytin yağı taş baskı ve kontinü sistemlerin kurulumundan çalıştırmasına ve üretimine kadar da çalıştım.
Zeytinin yağ ortalaması yerine göre %17 - 25'tir, (100 kiloda ortalama 20 kg yağ) ben tüm kalemleri sayayım herkes yediği yağın farkına varsın. 1.Her sezon belediyelik yerlerin ihalesi açılır ve vakıflardan tarlaları ihale yolu ücretini ödeyerek alırsın 2.Tayfa parası cep yakar, sırıkçısı toplayıcısı, dipçisi en maliyetli kalemlerden biridir. 3.Toplanan tarlalardaki zeytinler kurtlu ise asitler fırlar, düşük asit yağ daha da pahalanır (bu senede böyle) 3.Hem Tayfa servisi hemde zeytin nakliyesini yapmak zorundasınız, bunlarda kiralık araçlar ile olur. 4.İşletmedeki işçi giderleri başka bir kalemdir, tayfa üretime karışmaz üretim işçisi de zeytin toplamaz. 5.Taş baskı yöntemi arıyorsanız burada elektrik maliyeti az ama işçi maliyeti çok yüksektir. (Tavsiye de etmem) 6.İşçi giderleri + Elektrik + su + atık yönetimi (en büyük gider kalemlerinden biri, zeytinin kara suyu ağaçları bile kurutur) 7.Tenekeleme + şişeleme ve paketleme maliyetleri, satış yapılacak yerdeki komisyon oranları ve kargolama maliyetleri Daha eklemediğim bir sürü şey var, şuan zeytinin ana vatanında 20 liraya kaliteli yağı zor bulursunuz öyle söyleyeyim. Siz yinede alabilirsiniz, ben sadece aydınlatmak için yazdım içinizi karartmak için değil. |
Mümkün değil, onlarca yüzlerce dönüm tarlası olsa ne olur ?
Günlük tayfa yevmiyesi + nakliye + yıkama + sıkma + paketleme + işçilik + gönderim ücretleri + site komisyonu + vergiler derken siz bu fiyata zeytin yağı yiyeceğinizi düşünüyorsanız hayal görüyorsunuz. Türkiyenin en büyük üretim firmalarında bile bırakın soğuk sıkımı, rafine işlemi görmüş sözde zeytin yağı bile daha pahalı. |
hala iptal etme şansınız varsa bir saniye bile düşünmeyin. 50/100 kampanyasından 104₺ iken 54₺ ye aldım. ucuza aldım diye siz gibi sevinmiştim. yarım bardak yağı test amaçlı buzdolabına koydum. vallahi billahi tallahi üzerinden iki gün geçti donmadı.
iki ihtimal var, ya buzdolabım bozuk, ya da bu şey, sızma falan değil hatta zeytinyağı bile değil. |
Öncelikle selamlar. Çoğu kişinin ve bilinenin aksine zeytinyağında dolapta donma saflık veya hakikilik belirtisi değildir.
Bu yağı ise son zamanlarda sevmeyenler çoğaldı. Ben tatmadım ama forumda konularda çokça dile getiriliyor. |
Bu konuya son mesajımdır, sağlık sizin sağlığınız, hayat sizin hayatınız, aile sizin aileniz.
Hocam şunun farkına varın, ben burada kendi ürünümü satmıyorum yada kimseyi bir markaya yönlendirmiyorum ! Siz gördünüz mü benden böyle bir şey ? (Herkese soruyorum) sadece siz forumdaşlarımın, kendi vatanımın insanlarının sağlığı için yazıyorum. İlgili başlıklara Fındıktan anlayanda yazsın, Et'ten anlayanda yazsın, fıstıktan anlayanda yazsın, arabadan anlayanda yazsın dikkat etmemiz gerekenleri, olması gereken budur, bu insanlık görevidir. Saydığım kalemlerin hepsi büyük firma kalemi. 100 - 500 ağaç zeytini olan çiftçide zeytinleri toplayıp Tariş yada yerel fabrikalara götürüp sıktırır, çıkan 3 - 5 ton yağıda zaten siz göremezsiniz, o bölgenin halkı yada uyanık tüccarları alır o yağları, onların tek kalemi tayfa ve sulama ayrıca korucu maliyetidir ancak onlarda böyle internetler de tonlarca yağ satamaz. Sakın ola Zeytin yağını farklı bir ürün ile karşılaştırmayın, fıstığı elinize alınca anlarsınız (toz halini bilmem) arabayı ekspere sokar anlarsınız, damak tadınız kuvvetliyse yediğiniz döner sahtemi gerçekmi anlarsınız ama Zeytinin diyarında bile aklınıza gelmeyecek hileler dönüyor (pamuk yağı, keten yağı karışımları, zeytin aroması) anlamayacak olmanızdaki en büyük etken aldığınız şeyin işlenmiş olması. Şimdi size önce bu işin hilelerini anlatmak isterim (Hayatımda hile yapmadım, haram lokma yemedim) Belki duymuşsunuzdur, hani reyonda bozulan tavukları kimyasalla temizleyip satışa sunarlar, ekşimiş bozulmuş yoğurtları firma toplayıp ayran yapar (Süt ürünleri mezunu arkadaşımın anlattıklarından sonra hazır ayran yada yoğurt sokmam evime mesela) yada peynir yapıp tekrar satar vs. Zeytin firmaları marketlere verdikleri zeytinlerin tarihi geçince ne yapıyor sanıyorsunuz ? ben uğradığım işletmelerde küflü zeytinlerin sıkılıp sızma yağ diye piyasaya sürüldüğünü gördüm, 6 yıl Nebati yağ firmasında kalite sorumlusu olarak çalıştım ve yakınımızdaki zeytin yağı fabrikasından aldığımız yağda pamuk ve keten yağı karışımı çıktı (bu analizler sıradan vatandaşın yapamayacağı ve anlayamayacağı şeyler) Zeytin diyarından geçerken yol kenarında gösterişli yahut yerel olarak görüp güvendiğiniz yerde durursunuz, adam size reyonundan bir yağ tattırır enfestir ama arkada size dandik yağı şişelediğinde yediğiniz kazığı eve varıp tattığınızda anlarsınız. İnanın kaç kez karşılaştım, adam 100 km önce güvenip yerel bir yerden yağ almış, yolda giderken akıllarına kurt düşmüş ve tatmışlar, adam beddua ederek anlatıyor çok mesafe olduğu için dönüp iade edemedim, adamın suratına çarpamadım o zoruma gitti diyor. Taş baskı malum meşhurdur memleketimizde ancak taş baskı işletmelerinin çalışmalarını görseler adını bile ağızlarına almazlar, zeytinden fazla yağ çıksın diye değirmenin içine atılan kimyasal tozlardan tutun, pres esnasında kaynar su ile bezleri yıkarlar (zeytin yağının hiçbir sağlığı da yararı da kalmaz) sonra çıkan kara su ve yağ aynı havuzlarda bekletilir, üste çıkan yağ özel bir tas ile ayrıla ayrıla iyice okside olmuş şekilde tanklara aktarılır, biraz şanslıysanız bu işlem separatör ile yapılır ama yinede sağlıklı değildir. Zeytinler kurtlu ise (ki son 2 sezondur hava şartlarından dolayı aşırı kurtlanma var) asitler 7 - 8 çıkar, bu yağlar rafinasyon işlemi ile dizem haline gelir ama rafineden geçtikten sonra ha ayçiçek yağı yemişsiniz ha zeytin yağı, gidin 35 liraya 5 litre ayçiçek yağı alın kesenizi koruyun. Aynı zamanda nebati yağlarda risk içinde, bir konuda anlaşamadığımız için bir firmanın laboratuvarına ziyarette bulundum (verilen ürünün ortak analizi için) inanın köpek bağlasanız durmayacak, her yer rutubet ve pislik içinde ancak bu firma japonya ya bile piyasadan yağ toplayıp satıyordu (yağın bozulmaması için de özel kimyasallar ve portakal aroması kullanıyordu) Bir kez dolumcunun hatasından dolayı tonlarca ayçiçek yağı kanola yağı ile karışmıştı, bu firma ayıla bayıla ucuz fiyattan satın aldı sonra sizce ne yaptı ? piyasaya... Gelelim fabrikasyon zeytinlere; Arkadaşlar yemiş olduğunuz zeytinler süreçlerin hızlanması ve bozulmayı önlemek için kostik gibi kimyasallar ve oksidasyon gibi işlemler kullanılarak yapılıyor, doğal süreçten geçmeyen her şey vücudunuza zararlıdır, tavsiyem bölgenizdeki halk pazarlarından ham zeytini alıp tuzlamanız, şuan tuzlama zeytinin diyarında ham fiyatı 10tl den başlıyor. Kendi yapacağınız zeytin daha çabuk bozulacağından bir kaç ayda tüketeceğiniz kadar alıp hazırlayın. Benim bu başlıktan hiçbir çıkarım, ticari kaygım, bilgi verme mecburiyetim yok, sadece sizi düşünüp yazdığım için saldıranlar olmuş UMRUMDA DEĞİL, gidin istediğiniz yağı alın, çoluğunuza çocuğunuza yedirin, ileride vücudunda biriken kimyasallardan ağır bir hastalık oluşursa yada gelişim bozukluğu yaşarsa bu sizi ilgilendirir, ben insanlık görevi olarak yazdım ama bir tek küfür edilmediği kalmış. Kalın sağlıcakla. |
104 liraya soğuk sıkım zeytinyağı olmaz. Soğuk sıkım ile sıcak sıkım yağ elde etmek için gerekli olan zeytin miktarı aynı değil
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sarkat -- 19 Aralık 2019; 20:47:25 > |
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sarkat -- 19 Aralık 2019; 21:39:52 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Reobig -- 19 Aralık 2019; 22:7:40 > |
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |