Bilinen oyunlari tekrar yazmaya gerek yok. Tum dunyanin konustugu sey konusunda seni ikna etmeme gerek oldugunu dusunmuyorum. Evet oyun developerlerinin pc icin oyunu iyi optimize etmemis olmalari sebep olabilir mi ? Olabilir. Ama unreal engine 5 ile birlikte artik ultrada hersey acikken oyunlarin ekrana verdigi data miktari asiri boyutlara cikmaya basladi. Bu da konusulan bir sey. Su anda optimize olmayan oyunlarda gerceklesen bu vram sorunu ileride normal sekilde cikan oyunlarda da kendisini gostermeye baslayacak. Daha dun spiderman 2 cikti onda bile 18 gb vram istedigi yaziliyor 4k ultra fullde. He ne yaparsin ozelliklerden kisarsin ama ben bir karta o kadar parayi onumuzdeki sene bazi oyunlarda ozellik kismaya baslamak icin vermem. Bak ozellikle yaziyirum "bu kadar parayi". Yani bu kart daha ucuza gelse bu vram olayini telafi edebilirdi parasina gore olacagi icin. Ama bu kadar yuksek fiyatla bana gore telafi edemiyor, olay bu kadar basit. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yigitcan19901 -- 31 Ocak 2025; 12:16:35 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
NVIDIA GeForce RTX 50 Serisi [ANA KONU] | [DLSS4-MFG-AI-TSMC4N-PCIE5-GDDR7] (296. sayfa)
-
-
Bunlar bilerek ya da bilmeyerek saticilarin faydasina calisacak sekilde algi yapiyorlar bu "aslinda hep oyle pahali satmadilar lansman fiyatina da sattilar" diyerek. Toplasan 5 10 kart anca satilmistir o fiyatlara. Toplam kartlarin yuzde 1 i bile degildir
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Cyberpunk kaç sene önce çıktı. Desteklediği teknolojiler yeni ama bir kart aldığınız zaman en az 2 sene yeni çıkacak oyunlarda sorun yasamamaniz beklenir. Dolayısıyla 5000 serisi alirsiniz ve daha 2025 te 16 gb sinirina takilirsaniz bu iş olmamis demektir.
Nvdia'nın yeni driver'ında bazı oyunlarda dlss olmasına rağmen dlss4 force muhabbeti çalışmıyor. Oyun tarafından desteklenmiyor yazıyor. Bir de sürüm olarak en yeni sürüm olanı mı seçmeliyiz yoksa preset j olanı mı ?
-
En yeni sürüm Preset K olması lazım. Onu seçin. Olmazsa Nvidia Profile Inspectorden global ayarlayın hocam.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sukrullex -- 31 Ocak 2025; 12:14:59 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Yani arkadaşlar bir kartın VRAM'i artınca konfigürasyonu da değişiyor konfigürasyon değişince de fiyat da değişiyor. Şu an piyasada maalesef rekabet yok. NVIDIA dilediği gibi at koşturuyor.
Şu ayrımı yapalım:
• Hayır, 16 GB yetersiz değil
• Evet, bu kartın 24 GB olması gerekirdi
Bu ikisini birbirine bağlamak zorunda değiliz. Hakkının 24 olduğunu düşünüyorum ama 16 GB'ın yetmemesi de ne bileyim... Gerçekten bilimsel değil :)
Evet NVIDIA 24 GB yapar mıydı yapardı ama piyasa tekel olduğu için 24 GB 5080'i $999'a değil $1200'a satardı en az. Bundan şüphesi olan var mı gerçekten?
Rekabet olmadığı sürece fiyat performans ikilisini bir arada yakalamak mümkün olmayacak.
Edit: Bir de VRAM allocation'ı ihtiyaçla karıştırmayın lütfen.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elessar Eredhian -- 31 Ocak 2025; 12:15:56 > -
Sen alirsin hocam bu karti. Sen almak istiyorsun da birinin bir sekilde seni almaya ikna etmesini bekliyorsun daha çok. Birinin bu karti almanin mantikli oldugunu yazdigi bir yaziyi gorsem de almak icin bir nedenim olsa kafasi bu nerede gorsem tanirim : )
AMD'nin iş bilmezliği inanılmaz seviyede. İnşallah Çin'den adam gibi VRAM'li kartlar çıkar Cep Telefonlarında olduğu gibi.
-
Akşam bakayım teşekkürler
-
:) benim için ai performansı önemli aslında, alınabilecek fp en iyi kart şu an 5070 ti görünüyor. 68 k veresim de yok asus tuf serisine. bu nedenle beklemedeyim aslında, fayda maliyet açısından bakarsak mantıklı olan şu an 5070 ti serisine geçmek olucak gibi görünüyor. 5090 çok pahalı. beklemedeyim en iyisi beklemek :)
-
Neden koysunlar ? 16 gblik versiyon cikarttilar yine peynir ekmek gibi satiliyor 😀 seneye 24 gb 5080ti cikartacaklar bu 5080 alanlarin yarisi bu sefer 5080lerini satip gidip 5080ti alacak yine. Bunu daha gecen dene 4070 ti , 4070 ti super de gormedik mi ? Hep ayni terane.
Nvidia oyuncularin cigerini biliyor cigerini. Adamlar artik bu kartlari alanlarin psikolojisini cozmus. Apple 2 olmus artik bu konuda.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yigitcan19901 -- 31 Ocak 2025; 12:24:1 >
Oyunların ultra fulde açlımasının neredeyse hiç bir manası olmadığı da tekrar tekrar kanıtlanmış bir durum. Yani buna kasıp da, bak yetmiyormuş demek, ya da bunu "kısmak" olarak algılamak bence mantıklı ve doğru değil.
Tüm dünyanın konuştuğu şeyleri derken, sadece sizin istediğiniz tarafı alıp da görüşünüzün haklı olduğunu savunmanız da çok doğru değil. Eğer tüm dünyanın konuştuğu şeyleri baz alacaksak, tüm konuşulanları almalıyız, sadece sizin duymak istedikleriniz değil. Tüm dünya bir oyunda herşeyi açmanın da mantıksız olduğunu, farkın anlaşılmadığını da söylüyor.
Zaten bu tür gereksiz ultra seçenekler oyun firmaları tarafından daha pahalı ekran kartı ve bilgisayar bileşenlerinin satılması için kullanılıyor. Nvidia 1 aydır sabah akşam Cyberpunk diyip durdu mesela.Ne Cyberpunk zevkine milletin 4090 ile 20 FPS alacağı seçenekler sunuyor ne de Nvidia zevkine Cyberpunk'ı reklam amaçlı kullanıyor. Bunlar hep kullanıcılarda hırs yaratmak için kulanılan reklam ve satış hareketleri.
Tam da size hitap ediyor mesela, "Herşeyi açmalıyım, her şeyi açacağım!! Yetmedi mi al 2000$ daha!". Olay bu. Oyunların optimizasyon sıkıntısı bile belli bir noktaya kadar bunla bağlantılı. Çünki adam sana kaliteli bir optimizasyon verse belki 3 nesil kart değiştirmeyeceksin. Yeni ray tracingin zorunlu olması da bir örnek.
Bunları görmek, bunlara karşı bilinçli olmak, gereksiz hırslara kapılarak bu tür hareketleri destekleyici savunmalar yapmamak lazım bence.
-
-
Ben onu alamadım sepete ekledim sepete gidince stok yok dedi. Ben de normal vanguard olanı aldım. Ne gibi farklar var acaba?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Aynı anda aldık herhâlde o zaman Ben alırken hem launch vardı hem normal, launch'u aldım döndüm baktım ikisi de bitmişti.
Bir fark yok hocam birebir aynı kart, Launch Edition'ın içinden küçük bir MSI maskotu çıkıyor şöyle:
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elessar Eredhian -- 31 Ocak 2025; 12:25:7 > -
Zaten dediğim konfigürasyonda oynamaya kartların gücü yetmiyor bu sebeple bir sorun olduğunu düşünmiyorum. Şu an piyasadaki en güçlü 16gb kart olan 5080 Dlss kapalıyken 18-22 fps alıyor Cyberpunk’ta. 18-22 fps alırken de framegen açılmaz zaten çamur olur oyun iyice. 18-22fps oynamaya okeyseniz de yine vram konusunda sıkıntı olmuyor zaten dediğim gibi, frame gen açılmadığı sürece yetiyor. O yüzden ilerde max grafikte vram yetmeyecek oyunlar gelirse, zaten 5080’in onlara da gücü yetmeyecek dlss olmadan açmak için. Dlss açınca da vram sorunu kalmıyor zaten.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
MSI VGA GEFORCE RTX 5080 16G GAMING TRIO OC Testini bekliyorum bende hiç bir yerde yapılmamış. Devlet sırrı sanki MSI dağıtmamış mı kartları ne yapmış. Kargo da gözüm kart gelecek inceleme yok.
-
Adamın monitöre ekmek banma şiddeti artsın diye 119 a aldığım palit 5090 ı astral ile değiştirdim. Ama gel görki bir ay bekleyecekmişiz? Benim merak ettiğim konu şu; bu bir aydan önce başka seriler gelebilir mi acaba 5090 özelinde soruyorum? Gigabyte aorus master ice mesela daha önce gelebilir mi?
Bir de incehesaptan ilk anda astral alan arkadaşlar vardı onların kargo süresi de 28 şubattan sonra mı acaba?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi silence2008 -- 31 Ocak 2025; 12:53:29 >
5070 ne zaman satışa çıkacak
konsolla ne alakası var hocam? konsoldaki dokuların dosya boyutlarıyla bizimkiler bir mi? ayrıca konsol sistem ve ram ihtiyacını da o hafıza havuzundan karşılıyor. yani vram olarak atıyorum belki 10 kullanıyor belki 9... o zaman 10 üstüne de ihtiyaç yok.
Bir de adam bugün üst segment kart alıyorsa "minimum" 2 sene başı ağrımasın istiyor. Mevcut oyunlar bile sınıra yaklaştığı için insanlar rahatsız oluyorlar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MacGyver. -- 31 Ocak 2025; 12:51:45 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X