Şimdi Ara

O.C. ve Ram frekans değerleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
1.103
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • İlk oc denememi celeron 300 A zamanında yapmıştım. Yanlış hatırlamıyorsam 4.5 x 66= 300 mhz çalışıyordu. Bunu 4.5 x 100 yapınca = 450 mhz oluyordu. tabi bendeki anakart fsb si 83 mhz gibi bir rakama sahip olduğu için
    373 mhz de stabil çalışmıştı.

Şu an Asus m5a97 r.2.0 anakart o.c. yi setup dan tek tuşla yapıyor. İşlemcimden bi süre ayrı kaldığım için elimde bi sempron 140 2.7 ghz işlemci vardı onuda mecburiyetten o.c. yapmak zorunda kaldım. Oyun oynarken donuyordu o.c. yapınca sistem rahatladı. (genelde tersi olur)

Şimdi bu işlemci 2.5 x 1066 = 2700 çalışıyor der isek.
    Anakartta bunu otomatik olarak 2.5 x 1333 mhz= 3332 gibi bir şey yapıyor. Şu an cpu-z de bakınca 3.521 görünüyor. fark çok önemli değil.

SORU:
    1600 mhz veya 1866 mhz ram ile daha yüksek değerlere çıkmak için MANUEL ayarmı gerekli. Yoksa ram yükseltince anakart otomatik işi görürmü.

Yıllar sonra o.c. yapıcağım aklıma gelmezdi :)
    İyi forumlar

• quote:

Orijinalden alıntı: kaptanadem

İlk oc denememi celeron 300 A zamanında yapmıştım. Yanlış hatırlamıyorsam 4.5 x 66= 300 mhz çalışıyordu. Bunu 4.5 x 100 yapınca = 450 mhz oluyordu. tabi bendeki anakart fsb si 83 mhz gibi bir rakama sahip olduğu için
    373 mhz de stabil çalışmıştı.

Şu an Asus m5a97 r.2.0 anakart o.c. yi setup dan tek tuşla yapıyor. İşlemcimden bi süre ayrı kaldığım için elimde bi sempron 140 2.7 ghz işlemci vardı onuda mecburiyetten o.c. yapmak zorunda kaldım. Oyun oynarken donuyordu o.c. yapınca sistem rahatladı. (genelde tersi olur)

Şimdi bu işlemci 2.5 x 1066 = 2700 çalışıyor der isek.
    Anakartta bunu otomatik olarak 2.5 x 1333 mhz= 3332 gibi bir şey yapıyor. Şu an cpu-z de bakınca 3.521 görünüyor. fark çok önemli değil.

SORU:
    1600 mhz veya 1866 mhz ram ile daha yüksek değerlere çıkmak için MANUEL ayarmı gerekli. Yoksa ram yükseltince anakart otomatik işi görürmü.

Yıllar sonra o.c. yapıcağım aklıma gelmezdi :)
    İyi forumlar

işlemci frekansı ile ram arasında doğrudan bir bağlantı yok zaten. Anakartın'ın desteklediği ram frekansı en son kaç ise o hızda ram takıp kullanabilirsin. Bunun için ekstra çaba sarf etmene gerek yok bios 'da ram ile ilgili bölümler default 'da değiştirlmemiş ise sorun olmaz. Belki ram'e ekstra voltaj vermen gerekebilir. Bu arada alacağın ram 1.6 ghz olsa da öyle çok büyük bi fark olmaz, hatta fark edilecek bi hız farkı yakalıyacağını da sanmıyorum.

• anakart 1866 ve 2133 o.c. olması lazım.
    ram lerde 1600 mhz. ama anakartta o.c. kullandığı 1.3 ghz civarı
  • yeni konu açmak istemedim benimde bir sorum var
    şimdi i5 4690 işlemcilerde ram desteği 1600 e kadar diyor ama sizin dediğiniz gibi anakartta ne desteklerse odur peki bu işlemcide bahsedilen nedir?
  • Evet hocam bende zaten doğrudan etkili değil dedim ram 'i çalıştırabilmek için anakartın öncelikli desteği lazım. Dar boğaz denilen olay gerçekleşebilir. Yani işlemci 2ghz 'lik bir ram 'e maksimum yazma hızı ile yazabilir. Bu da overclock olduğunda değişir zaten, Amaçlardan birisi budur overclockda
  • arkadaslar bilgi vermeden once anakartin hangi hizlari destekledigine baksaniz iyiydi.

anakart asus a gore 2133mhz OC destekliyor.

yani kaptan kardesim overclock yaptiginda 2 secenegin var. FSB ve Carpan. Carpan ram hizina etki etmiyor. FSB yi artiriyorsunuz ve ram hizinizda artiyor.
    anakartiniz ddr3 rame gore yuksek hiz destekliyor zaten. FSB yi guvenle artirabilirsiniz. ram hizinida articak. sonra biostan girin dram frequency olarak raminizin cikabilecegi maksimum hizi secin. benim kingston ramlerim mesela 1600mhz den 1866mhz ye rahat cikiyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: maybera2

arkadaslar bilgi vermeden once anakartin hangi hizlari destekledigine baksaniz iyiydi.

anakart asus a gore 2133mhz OC destekliyor.

yani kaptan kardesim overclock yaptiginda 2 secenegin var. FSB ve Carpan. Carpan ram hizina etki etmiyor. FSB yi artiriyorsunuz ve ram hizinizda artiyor.
    anakartiniz ddr3 rame gore yuksek hiz destekliyor zaten. FSB yi guvenle artirabilirsiniz. ram hizinida articak. sonra biostan girin dram frequency olarak raminizin cikabilecegi maksimum hizi secin. benim kingston ramlerim mesela 1600mhz den 1866mhz ye rahat cikiyor.

Üstad peki uzun zamanda stabil çalışma durumları nasıl ? donma vb. tepki veriyormu ?
  • prime95 programinda 1-2 saat test edip hata almazsan bir daha birsey olmaz kardesim
  • bu arada islemcin tam olarak ne anliyamadim. sempron ? islemciyi soylersen m5a97 nin bios unu bildigim icin tam olarak neleri degistirecegini de soyliyebilirim. mesela fx-6300(3.5ghz) ise 1.3v 200x22 yaparsan kesinlikle 4.4ghz gorursun.
  • sempron 140 2.7 ghz
  • anladim. cpu-z indirip baktiginda islemci sabit 2700mhz calisiyor degil mi? hiz dusurme yapmiyor. 800mhz-1300mhz-2100mhz fln gibi? yapiyorsa o ozellikleri de kapatalim
  • şu an cpu-z de baktım 3521 mhz çalışıyor. c ve q özelliğini kaptmıştım. biosun sağ tarafındaki o.c. seçeneğini seçtim hız söyledğim gibi oldu gayet stabil çalışıyor. cpu temp de bakınca oda 19-21 derece sıcaklık değerleri var.

Ama 1600 mhz ram lere göre daha yüksek yapması lazımda galiba ama oda elle manuel ayar yapılıyor galiba ?
  • dram frequency auto da buyuk ihtimal. onu manual yapip ordan bir hiz secebilirsin. fsb ne gore mumkun olan hizlari vericektir.

cpu-z den kac volt da calistigini not al. birde FSB yi not al. sonra bios dan manual olarak islemciyi o degerlere al.

c ve q nun oldu yerde APM ve HPC var mi? varsa APM disabled. HPC enabled olmali. birde DIGI POWER CONTROL e de girdiginde cpu load line calibration ultra high olmali onunda disinda turbo mode yaziyosa disabled mutlaka.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.