Lise ne ara bitti beDersler Ceng100: Çevrim içi. Her hafta belirli konuklar sunum yaptı. Robotlar-"Kovan",erasmus, otsimo vb Yoklama ile dersi geçiyorsunuz. Eng101: Hazırlık atlama sınavı ile atladım. Bilgim yok. Yeni dönem abisini aldıktan sonra yorum yaparım. IS100: Dersi muafiyet sınavı ile atladım. Tavsiye edilen de öyle atlamak. Sınavlara yakın quizleri ve sanırım sınavları var. Fazla faydası olamadan zamanınızı alıyor-zorluyor(muş). Bilgisayar okuryazarlığı---- Aslında sağlam bir ders ile excel falan görsek iyi olabilirdi. OHS101: İş sağlığı ve güvenliği. Final haftası tamamladıktan sonra final sınavına girip dersi geçebiliyorsunuz. Yazacak pek bir şey yok. Bilgisayar müh. lab=bilgisayarlar olduğu için lab güvenliği çok sıkıntı değil. ------------ Phys105: 11. sınıf fiziği dinamik + 12. sınıf çembersel tarzı konular. İşlemler hesap makinesi istiyor. Açıkcası AA olmasa bile yüksek bir not alınabilecek, en azından dersi geçebilecek bir seviyedeydi. Sınavlar online, soru sayısı yüz yüzeye göre fazla=az puan gidiyor yapamazsan. Sadece cevabı yazman yeterli. Kitap+not açık Üstüne çıkan sorular kitaptan, ödev verilen pearson sitesinden, çıkmış sorulardan geliyor. (Evet, birçok soru direkt aynı soru sadece sayılar farklı.) Böyle olunca sınav öncesi ortalama bir hazırlık yapan sınavı yapardı... curve yine de düşük. Böyle olması daha iyi gerçi Tek sıkıntı direkt cevabı soruyorlar ve aynısını yazmazsan 0 alıyorsun.(Belli sorularda belli miktar hata yapmanda sıkıntı yok. Adını unuttum bir şey deniyordu.) Dersler bana pek bir şey katmadı.(Daha doğrusu ben sınava kastım geçtim) Bölümüm fizikle daha yakından olsaydı o zaman üstünde daha fazla dururdum. Math119: LTİ. İyi ders. Genelde kütüphaneye gidip kitabı 3 saatliğine ödünç aldıktan sonra bölümün önerdiği soruları çözdüm. Dersin bir kitabının olması ve hocaların o kitap üzerinden bire bir ilerlemesi ciddi güzel bir şey. Çalışacağın şey belli, sınavda çıkacak soru belli-konu belli. Ben dersi sevdim. Yine dersleri takip eden, dersteki sorulara göz atan, kitaba göz atan, çıkmışlara bakan dersi geçerdi-iyi not alırdı. Derse çalışmak alacağın nota direkt etki gösteriyor çünkü sınavda sürpriz soru ya 1 tane ya yok gibi bir şey. Hocalar sağ olsun "acaba şu noktayı sorarlar mı ki sürpriz yapıp" dediğim hiçbir yeri sormadılar. Finalde 1 soru aklıma geliyor o da aşırı zor değildi. Rahat daha zorlayabilirler ki mat hocam Bilkent calculus daha zor demişti. Haklı Biol109: DNA-RNA-transkripsion vb. Az bir üzdü. Sadece CEng öğrencileri alıyor. Curve yüksek.(fizik matla karşılaştırınca) Sorular seçmeli ki bence biyoloji seçmeli soru olmamalı-olmuyor. Şöyle açık açık yazabilsek fikrimizi daha iyi Bu dersi alan olursa ve sistem aynı devam ederse (düşük ihtimal) participation 15 puan önemli. Derslere ciddi katılın ve yüksek almaya çalışın. Üniversite sonunda bir dersten ne aldığınızın pek önemi yok ama olsun. Bu ders hiç yoktan sıkıntı oluşturmasın. Notlarınız poly-A tail olsun. CEng111: dddostum ccengGG Başta ram, cpu, programlama dilleri sonlara doğru python3 gördük. Detaylı bir şey görmedik sayılır. Genel bakış THE 4 tane ev ödevi 2 haftalık süreyle - bunlar cidden güzeldi. Sırf bunun için bölüm yazılır. Lab derslerinde uygulama yapmak geliştirdi. Lab bilgisayarları yepyeni zaten. 2 hoca da yılların tecrübesine sahip. Bölümün sıralaması bu gibi derslerden geliyor olmalı. Fazla yazmıyorum. --------------------- Genel -> Lise ile üni arasındaki farklar belirgin. Üni gözünden liseye bakınca haftanın 5 günü, sabahtan akşama okulda durmak... Dersler dışında artık ekstra çalışmak şart. Ev yükün artıyor. Hocalarla iletişim değişiyor, sınıf arkadaşım diye bir şey yok sayılır.(Belli arkadaşlıklar yine yaparsın da benim gözlemim lise gibi değil-farklı.) İnsanları tanımamak bir problem. Lisedeki insanları artık 3-5 tanıyordum. Şimdi Türkiye'nin her yerinden her çeşit insan var. Beden eğitim niye yok kardeşim Artık sınava-derse çalışma konusunda tek başınasın. İster çalış, ister derse gel, gelme Beni şaşırtan şey direkt hiç derse girmeyenler var(mış). İlginç. -> Ulaşım ufak sıkıntı. Ring bekliyorsun gelmiyor, gelse çok dolanıyor-belli yerlere gitmiyor, dolu oluyor ... Araba kullanmayı öğrensem iyi olacak. ODTÜ'ye gelenler için 10 dakikalık yürüyüşler sıradan olmalı. 20 hatta 30 dakika civarı yürüyüşler için de hazır olmak iyi olur. Köpek problemi de var yalan yok. Detayları geçiyorum. ODTÜ kampüs büyüklüğü arada dezavantaj olsa da konum olarak avantajlı. 2 metro, belli otobüsler var.(A1'e yakın.) 2 AVM A1'den çok kısa sürede yürüme mesafesi Metro zaten direkt mis gibi. Bence gayet iyi. Bilkent hakkında bilgim yok ama ODTÜ bu konuda alır diyorum. Ulaşım iyi zaman yiyor be. İstanbul olsa bir de :D ->Yemekhane ile ilgili konuşursak --- Fiyat düşük olduğu için pek bir kötü yorum yapamıyorsun. Belirli çeşit yemekler değişmeli çıkıyor. Tavuk baget, nohut-pilav, bezelye, köfte, balık vb Arada sıra oluyor ki bu genelde yemekhane kaynaklı, yemek geç başlıyor.. Paket servis kalktı. Üzücü.(Eskiden hiç yoktu da başlamışken devam etsin, maliyet çoktur da sıkıntı yok 3 lira daha verirdim bedava yine.) Öğlen ve akşam aynı yemek çıkıyor-değişir mi bilmiyorum. İlginç Neyse, öyle işte. -> Kütüphane sağlam. Hiç beklemediğim kitapları buldum. Sabahları boş, genelde de sakin-orta kalabalık. -> Yurt kantinleri, bölüm kantinleri, çatı vb derken yemek yeme yeri bol. Ben tam 10/10 yer bulamadım. Her biri farklı özellikleriyle öne çıkıyor. Fiyatlar dışarıya göre daha iyi ama çok ucuz da değil. Zamlar yeni yeni geliyor, belli yemeklerin porsiyonunun az olduğunu düşünüyorum. Daha pahalı olsun da aldığımıza değsin. -> Ders seçimle ilgili daha büyük bir sıkıntı yaşamadım. Section değiştirmem gerekti, hallettik ee boşuna mı ODTÜ seçtik. -> Bölümümüze özel forum tarzı site, mail var. Öğrenci-hoca arası etkileşim açısından faydalı. -> Bölüm binası karşılaştırma yapınca çok iyi değil. Fazla bir lab ihtiyacı olmadığından sıkıntı oluşturmuyor ama günümüzün TOP bölümü CENG daha iyi yerler hak ediyor. ama konumu fena değil.
->Aklıma bunlar geldi. Daha aklıma gelirse eklerim.
|
ODTÜ CEng ilk sene ilk dönem sonrası
-
-
Up faydali
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
faydalı up
-
faydalı olmus hocam. köpek sorunu için kıtmirin selamı var diyin, yardımcı olacaktır 😏😉 ayrıca tavsiye konusu acsanız guzel olurdu
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eniyiyayınösym -- 26 Şubat 2022; 23:29:10 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Kaç gün ders varki ?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
faydalı konu up!
odtü ceng 4 sene / 8 dönem sonrası mezuniyet ve iş hayatına dair benim de yazasım geldi ama kimse okumaz. En iyisi soru olursa yazayım ben
-
Koca odtu pearson odevlerini sinav olarak sormamali ya, o sorular sadece amelelik tasiyor. Halbuki sizin yuzyuze sinavlariniz gayet iyiydi bence kalite olarak.
AP
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
:o öyle mi yapılıyor keşke bizim de öyle olsa. pearson ödevlerini seviyorum ben.
Hocam yanılıyor muyum diye düşünüyorum ama gerçekten kitapta örnek olarak çözülmüş sorunun aynısı vardı.
Yüz yüze bir başka özellikle eski yılların sınavları
Muhtemelen yüz yüzeye geçince değişir.
-
Hocam yazarsanız çok iyi olur.
Zaman zaman forumda bilgisayar müh. hakkında konular açılıyor, yorumlar yapılıyor ama gerçekten işin içinde olan, tecrübeli kişilerin yorumları ya yok ya nadir.
Bölümde göze çarpan dersler (computer organization, programming language gibi dersleri duydum),
staj,
genel olarak iş hayatı, çalışma şartları, yurt dışı,
bilgisayar mühendisliği dışındaki bölümler(yönetim bilişim sistemleri, yazılım mühendisliği gibi bölümler),
üniversitedeki topluluklar, toplulukların etkinlikleri(birçok etkinlik var, acaba katılmayarak hata mı yapıyorum diye düşünüyorum. Sertifikalı olanlar mesela)
yüksek lisans,
hakkında yazabilirsiniz. Aklıma bunlar geldi.
-
sertifika = tuvalet kağıdı
nasıl bilmezsin panda
odtüyü odtü yapan öğrencileridir. ne eski binalar, ne dandik sistemler ne de dinazorlar.
-
Computer organization gerçekten ufuk açıcı bi ders. Logic-computer organization-embedded-OS bu dörtlüyü bi grup düşünebiliriz. Bunlar biraz daha lowlevel kalan ama işin mantığını çok iyi öğreten dersler. bu dörtlü sayesinde kendini gerçek bir bilgisayar mühendisi gibi hissedebiliyorsun. Sıkıcı gibi duruyor başta ama kesinlikle öyle değil. Dersi öğrenme amacıyla takip edersen kesinlikle çok keyif alırsın.
PL de yine bilgisayar mühendisliğinin en kritik derslerinden. Çünkü sana bir dili değil, dillerin mantığını öğretiyor. Bu ders ile birlikte yeni bir dili öğrenirken dile nasıl yaklaşman gerektiğini anlıyorsun. Çünkü dil öğrenmek demek syntax'i ezberlemek değil. Bu derste bunu çok iyi anlıyorsun. Ama gerçekten bu saydığım derslerin yükü ağırdır (ödev, lab, sınav vs.) BB ve üstü notlar alabilirsen ciddi anlamda öğrenmiş ve okul sonrası da işine çok yaracağını bil.
Bunların yanında benim önemli gördüğüm ve kesinlikle alınmalı dediğim bir diğer ders de (teknik seçmeliydi bizim zamanımızda) Object-Oriented Programming. Bizim bölümün tek eksisi olarak bu dersi teknik seçmeli bırakmasını gösterebilirim. Evet PL dersinde OOP da gayet güzel gösteriliyor ama OOP yazılım sektörünü domine ettiği için dersin bir bölümünde gösterilmesi yerine doğrudan bir ders olarak verilmesini daha doğru buluyorum. Bizim zamanımızda okulun efsane hocalarından Selim Temizer veriyordu ve ondan OOP almış biri olarak söylüyorum ki şu anda bir mülakata girecek olsam çalışmak için o dersin slaytlarını açarım. O kadar önemli.
Bilgisayar mühendisliğinden sonraki iş hayatı gayet rahat aslında, diğer mesleklere göre. Çalışma şartları özellikle pandemiden sonra yarı yarıya remote'a dönmüş durumda. Elbette bu çalışma tipinin de artıları eksileri var ama böyle bir opsiyon olması da kesinlikle çalışma şartları açısından bir artı.
Yurtdışını söylemeye bile gerek yok artık. Hele zaten uzaktan çalışma çok yaygınlaştığı için artık yurtdışına gitmeden TR şartları yurtdışı maaşıyla çalışanların sayısı da bir hayli arttı :)
Ama ben yine de yurtdışında yaşamak istiyorum derse ODTÜ mezunu bir bilgisayar mühendisi, sadece yaşamak istediği ülkeyi/şehri seçmesi yeterli. Mutlaka o şehirde çalışabileceği bir iş bulacaktır. Hatta LinkedIn'de kariyer fırsatlarına açığım işaretlemeleri yaparsanız çoğu zaman siz işi değil, iş sizi bulur.
Etkinliklere katılmak, networkünü genişletmek, yeni insanlar tanımak, yeni fikirler edinmek elbette çok kıymetli. Fakat bunu bir amaca yönelik yapmana gerek yok. Örneğin, ben bir etkinliğe katılmazsam güzel iş bulamam. Yada az maaş verirler gibi bir durum yok. Bu tarz işler tamamen kişinin içinden gelerek olur. Sen zaten ODTÜ diplomasını aldığında, etkinliklere katılarak alabileceğin tüm sertifikaların önüne geçmiş oluyorsun. Dediğim gibi ilgin alakan varsa böyle etkinlikler/sosyalleşme faaliyetlerine elbette eksik etme. Oradan da güzel startuplar/fikirler çıkabiliyor. Orada birisiyle tanışırsın, bir fikir ortaya atılır, ticari yönü araştırılır belki bir startup a evrilir. Olur mu olur.
Bilgisayar mühendisliği dışında olup, bilgisayar mühendisliğine yakın olan bölümler de piyasada var tabi. Fakat kabul oranı biraz düşük tabi ki. Yazılım mühendisliğini bilgisayar mühendisliğinde ders olarak görüyorsun mesela. Hakeza Yönetim Bilişim sistemleri de biraz Networking & System Management gibi konulara giriyor. Aslında hepsi yine bilgisayar mühendisliğinin alt dalları gibi. Tabi ki bu alanlara da değerli çalışmalar vardır ama beni çok açmıyor açıkçası. Genelde IT birimlerinin ilanlarında görürsün bu bölümü, dediğim gibi o da benim pek sıcak olduğum bir birim değil.
Benim de yazdıkların üstüne aklıma gelenler bunlar. Yine aklınıza geldikçe yazarsınız, ben de cevaplandırmaya çalışırım. Ben de konuyu takip ederim, belki muhattabı ben olmasam da bildiğim bir şey varsa yine aktarmaya çalışırım.
-
Pearson odevlerinin neresi sevilir yahu 10 significat figure ile islem yaptiriyo
pearson dediğiniz mastering physic ise 10 sene once de vardı o odevler
-
kesinlikle dinazorlar sayes,nde çağın çok gerisinde kalmış bolumlere sahip malesef.
Benzer içerikler
- bıyıklı-matematik pdf indir
- telegram pdf grupları
- içişleri bakanlığı adına tıp ne demek
- ayt matematiğe ne zaman başlanmalı
- aydın yayınları zor mu
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X