Şimdi Ara

ODTÜ STAT | 1. Sınıf Deneyimlerim ve Tanıtım (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
127
Cevap
12
Favori
5.069
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
Giriş

Foruma hoş geldiniz İsmail Koyuncu Hocam

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • EistroY661 E kullanıcısına yanıt

Evet, çünkü bu postun giriş cümlesinde "rekabetçi" yaklaşımla yazılan, daha karşı tarafın programını görmeden yeren ifadeler yer alıyordu. Doğru bir yaklaşım değil. Eğer istatistik bölümü okuyorsanız, hayatınıza "unbiased" ifadesini yer etmenizi tavsiye ederim. Sonradan düzelttiniz, ama insanları yanlış yönlendirmeniniz adına ben de bir şeyler paylaştım. En nihayetinde tüm kurumlar bu ülkeye katma değer veriyor. A bölümünü kötüleyerek, B bölümünü öne çıkarmayı doğru bulmuyorum. A ve B de çalışsın ve kendisini göstersin, yetiştirdiği öğrencilerle ülkemize katkı sunsunlar.

Forumda üslubu da biraz aşağı seviyede buldum. Üzüldüm. Bundan sonra yazmayı pek de planlamıyorum.

• futurist_ds F kullanıcısına yanıt

hocam kusura bakmayın, hemen düzelttiğim gibi yazılır da dedim. bundan 1 hafta önceye kadar ortada program dahi yoktu onu da geçtim. tercih döneminin ortasında açıkladılar programlarını ve bu bile olayın alelacelesini gösteriyor diye düşünüyorum. program ortada yokken yazmayın demek gayet normal bir şey. bunu tercih döneminden önce açıklasalar o zaman değiştirecektim (ki tercih döneminden önce bu konunun öyle bir ön giriş notu yoktu, ki konu da böyle bir konu değildi... herkes daha ortada sitesi, hocası, müfredatı olmayan sadece adı olan bir bölümü sık sık sormasından dolayı eklendi.). olay olmasın noktasından öte düzgün olsun noktasındayız. bu programın ortaya çıkışı 4 aylık bir mesele bile değil. bir yök toplantısı sonra hızlıca her şeyin aksiyonuna girişilmesi... Mesela bu olaydan hemen önce kontrol hocalarına danışmadan bölümün adını değiştirme gibi bir durum var. Hemen ardına siber güvenlik müh var ki siber güvenlik müh müfredat olarak bile ceng'in kopyası gibi bir şey. 3. yumurtadan da makul bir şey beklememek bence normal gibi. Zaten alanda bilgili olduğunuz bariz ve bunu belirtmişim, umarım alandaki hoca yokluğunun da farkındasınızdır. İTÜ bu sene bunu açtı ki itü büyük olduğu için bu tarz meseleleri endüstriden (işletme fak'a açıldığı için diyorum) hoca kaydırıp rahatlıkla götürebilecek bir okulken bundan bir yıl sonra diğer tüm okullar da bu işe girişecek ve ortada hiç olmayan hoca sayısı artık atom boyutuna inip tamamen apayrı bölümlerde olmuş olacaklar.

yani programını görmeden kısmı benlik bir durum değil, bu programın tercihlerin ortasında açıklanmış olması. bir iki saat geciktirdim sadece güncellemeyi de. şu anda da diğer konularda olduğu gibi itü'nün endüstri'yi bile geçmesi gereken bir bölümü olarak görüyorum. Çünkü modern dönemin tüm sektör işlerini görebilecek gibi duruyor. İsmi ise hala falso geliyor. Dümdüz Veri Bilimi BSc demek varken Veri Bilimi ve Analitiği diye isim koyup direkt yüksek lisans bölüm ismini ortaya koyup içine uzunca bir süre hiçbir şey koyulmayınca pek de makul gözükmüyor süreç.

Bu konunun var olma sebebi de özünde bir alttaki yine yazdığınız konuda görebileceğiniz gibi xxx'in abisi geldi, ve geçen seneki diğer başlıklar. Bu konuda da alıntı yaptığım söylemler var zaten. Fikirleriniz çok isabetli, iyi bakın kendinize

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EistroY661 -- 28 Temmuz 2024; 11:25:12 >

düzelttim hocam  

hocam lisans programlarını karşılaştıracak olsanız odtü istatistik ve itü veri biliminin birbirine karşı artıları nelerdir

• yltyy kullanıcısına yanıt

İTÜ Veri Bilimi ve Analitiği

+ vaad ettikleri seçmelileri açarlarsa, ders ve müfredat olarak daha bilgisayara yakın bir program. Adında mühendislik olmadığı için fizik giriş kimya çıkış dersleriyle uğraşmıyorsun.

+ adı daha çekici (aday öğrenci ve hocalar için büyük bir artı şu bile başlı başına.)

+ (muhtemelen) endüstri'den hocaları çekecekleri için daha fazla hoca sayısına erişecekler. [düzeltme: hocaları işletme mühten çekiyorlarmış forumdaki diğer konuda söylenen o yönde]

- daha bilgisayara yakın olduğu için sabancıdaki gibi (yeni açılan) bir veri bilimi programı değil. yani adındaki şeyi tam anlamıyla sağlayabilecek bir program olmaktan öte bir yapay zeka programı. yukarıdaki hocamızın bahsettiği NLP vs. gibi konularda zaten elle tutulur iki üç şirket var trendyol'dur vs. bir de startupları koy, ülkede hiçbir arge girişimi yok. bunun yanı sıra dediği gibi statçılar (o yıla ne olur bilinmez bölümlerde) öğrenip dalıyor tamam, bilgisayar mühendisleri yine öğrenip dalıyor öte yandan direkt adı yapay zeka mühendisliği olan yine itü'de falan da bulunan mühendislik bölümleri var ki bunların hocaları zaten ceng hocaları yani ceng'den hoca gelir falan durumu da yok o adamlar da computer vision'dur vs. dalıyorlar. kaldı ki alan değiştiren çok başarılı insanlar var. onlar da bu alanı kovalıyorlar. işin sonucunda şu an bile bu alanda "staj bile" bulabilmek için 2. sınıftan oturup projeler yapman bunların bir nebze elle tutulabilir olması gerekiyor. yani aklı başında olmayan ve sadece dersleri geçen bir öğrenciysen muhtemelen sadece o programdan devam ederek sektörde bile sorun yaşaman olası. benim şu an bu forum dahil konuştuğum tüm cengci kişiler de ai vs. kasıyorlar. nlp kasıyorlar, çoğu zaten bu konuyu okuyor isterlerse yazabilirler. işin kısası 4 yıl sonra CS & Deep Learning vs. alanında ülkede ne olur ne biter bilmiyorum ama sağlam bir arge çalışması gelmiyorsa sadece trendyolun yüzlerce NLP engineer'a ihtiyacı yok. bundan eminim.

- itü'nün de şu an hocası yok, tüm dersleri pazarlama kökenli işletme müh hocaları verecekmiş. işletme müh'te istatistik, zaman serisi falan çalışan bile 3 hoca var. işin kısası biz dedik bu alanda büyük bir hoca ihtiyacı var diye. itü de kervana katıldı. sabancı şu an en makul programa ve kadroya sahip.

ODTÜ İstatistik

+ 1970'den beri her an kendini güncelleyerek mezun veren bir bölüm. mezunlarının 25%'si yurt dışında ki bu oran çoğu üniversitenin çoğu programından daha fazla. Mezunların okula ve öğrencilere desteği iletişimi iyi. Ben şu sıralar video editliyorum çok eski bir mezun bulup teşekkür etmiş mesela. Skala da baya geniş mezunları arasında birden fazla IMF ekonomistinden tut, Tüpraş'ın Oracle EMEA'nın data head'ine, oradan kariyer yolunu değiştirip aselsan'da sr. yazılımcıya, ai veya biostata kadar birçok alanda girişim kurmaya kadar çok çeşitli mezunlar var. Bu da hali hazırda bu bölümden mezun olunca seçeceğin yola göre kariyerinin ve gittiğin yolun çok çeşitli olacağını gösteriyor. İTÜ veri bilimi'nin PR vb. tüm çalışmaları çok iyi yapsa da bu tarz bir seviyeye erişmesi hatta ilk mezununu vermesi için bile 4 yıla ihtiyacı var. Ama girip ilk mezunlardan biri olarak acayip bir yere gelmenin de tadı farklı olurdu :)

+ Yurt dışında akademisyen olmuş ve çoktan yol açmış kişiler mevcut, belge hazırlaması vs. vs. gördüğüm kadarıyla çok kolay. Yeni programla beraber durum neye döner bilmiyorum fakat belli başlı iyi yüksek lisans vs. programları, muhtemelen potansiyel fresh grad'in de gideceği program olacak eğer o yolu seçerse.

- bölüm ismi, öncekinden daha büyük problem artık. bu sorunun maalesef çözülmesi lazım. aday öğrenciyi isimden dolayı kaybetmek neyse de, aday hocaları da kaybetmeye başlayacak stat bölümü (zaten bulamıyordu da) çünkü ortada itü'de sabancı'da veri bilimi ve analitiği diye programlar devreye girdi ve bu bölümlerin de hoca ihtiyacı doğacak. bu yetmediği gibi seneye muhtemelen ytü falan gibi okullar da bu bölümleri açacak. daha eli güçsüz olan üniversiteler de açacaklar. endüstri gibi bir bölümü ikiye bölemeyecek olanlardan bahsediyorum. dolayısıyla hoca ihtiyacı baya bir artacak ve açıkçası bu alanda çalışmak isteyen bir hoca olsaydım ben dümdüz bir istatistik bölümüne gelmezdim. burada sorun bizim hocalarda da değil. iki kere reddedilme mevzusundan bahsediyoruz. dümdüz bir yök mobbingi var.

- ilk ekside de bahsettiğim hoca sayısı yetersizliği. ilk ilan açılan tarih 2018 (iki bin on sekiz) o yıldan beri benim bildiğim kadroya giren veya çıkan hoca yok yeni alanlarda. Bu bir sorun olabilir ve çözülmesi lazım.

- bence seçmeli sayısı (açılan ders değil, katalog değil) dümdüz sahip olduğumuz seçmeli sayısı artmalı, daha fazla ders seçebilmeliyiz tüm okuldan. Muhtemelen programı ds focused bir alana çekip yurt dışına yaklaştırdıkları için bazı derslerin sürekli açılmasını istiyorlar o yüzden must derslerle donatılmış bir program var şu an.

genel olarak iki bölümde de sorun yaşanacağını pek sanmıyorum, benim buradaki endişem bölümden öte "yeni" sektör. itü veri'nin son maddesine yazdığım şey önemli ve bu yeni açılan bölümler beni etkilemeyecek olsa bile şu anki durum (2024) bile beni korkutuyor. bu alan artık 2018'de odtü istatistik in bu işlere giriştiği yıllardaki gibi yeni bir alan da değil. yıl oldu 2024. yök kendini kandırıp çağı yakaladık ayağına garip işler yapıyor. bu ülkede eksik olan şey lisans bölümü değil gerekli arge çalışmaları. her neyse muhtemelen ben şu an itibarıyla finans-econ taraflarına kayacağım (resmi olarak ilk girişimim econ101 dersini almak olacak :d). bir yandan ml&dl kurslarını falan devam ediyorum ama o alanda ilerlemek istediğim için değil geri kalmamak için. işin sonunda ne yazarsan yaz paso bir şeyler öğrenip kendini geliştirmen gereken bir alan. öteki türlü vezir de olabilirsin rezil de. rezil de olsan ben iş bulabileceğini düşünüyorum çünkü son zamanda odtü stat'ın mezunlarına baktım herkes ortalama üstü güzel yerlere girmiş sağlam kariyerler yapmış. ileride de durumun çok değişeceğini sanmıyorum sayısal analiz odaklı bölümler için.

boun bilgisayarın bile berbat dönemlerden geçtiği bir ülkede çok da kasmaya gerek yok. lisansınızı okuyup etiketinizi kasıp yolunuza bakın. etiket dediğin şey de bölümün ismiyle, mezunlarla kasılıyor. ben bölümün ismini şu anlık daha öne koyarım. o yüzden itü veri bilimi ve analitiği "daha çekici" geliyor. ama her okulun bir hamle yaptığı bu dönemde odtü'nün (bölümün değil) lisanstaki bu sessizliğini yakın zamanda bir şeyler pişireceklerine yoruyorum. bu stat özelinde olur mu olmaz mı bilmiyorum işin sonunda odtü'de de bir bölüm gelmek zorunda. koskoca okulda deep learning computer vision vs. dersleri sadece ceng tarafından 4. sınıftaki 3 seçmeli olarak veriliyor.

bu arada daha çekici geliyor derken kendimi aday öğrenci gibi düşündüm ve seneye tercih yapacak olduğumu varsaydım. ben kendi dönemimde istatistik'in kelime anlamını bile bilmiyordum. şu anki halimle birebir tercih yapacak olsam odtü istatistik'i seçerdim çünkü buraya geldim gördüm ve memnun kaldım, hocaların iletişimi edindiğim arkadaş ortamı, okulun sağladıkları benim için pozitif sonuçlandı, nitekim iyi bir skorla da bitirdim ilk seneyi sırf bölümü ve ilgilendiği konuları sevdiğim için. şunu da eklemem lazım muhtemelen itü mbg hariç (hakkında çok kötü yorum duyduğum için) rastgele bir bölüm yazsaydım da mutlu olacaktım ve bölümümü değiştirmemek isteyecektim. dolayısıyla "ismi öne koyardım" söylemim hiçbir şekilde iki bölümle de alakam olmadığı bir senaryoda söylenmiş bir söz. artık benden geçti. istatistik'in ne olduğunu ne yaptığını dünya'da nasıl görüldüğünü zaten veri bilimi ismi dahil veriyle alakalı tüm süreci istatistik bölümlerinin nasıl sahiplendiğini biliyorum. tercih dönemindeki aday öğrenci olsaydım herkese kızdığım bağlamı yapıp geçecektim "istatistik--> seçim--> anket--> tüik, .. tüikte işe girmek... tüik'i sevmemek. ben istatistik istememek"

---

gurme bilgi, odtü 3 gün önce yapay zeka hub diye bir şey yapıyoruz diye duyurdu bu tüm sağlam gazetelerde güzel başlıklarla paylaşıldı. itü o günden beri sadece yapay zeka paylaşımı yapıyor :D bu okullar arasında sıralama vs. tonla açıdan çok fazla rekabet var. tarafınızı seçip savaşa katılın. bence şu an itü bariz önde. özellikle lisans seviyeleri için. dediğim gibi bizim endüstri mühendisliğinin o taraklarda bezi yok. itüde adamlar kendilerini ikiye bölüp bölüm kuruyor.

NOT: KONUYA YORUM YAZMAYIN BU SENE BU KADAR YETER GELECEK SENE GÜNCELLEYINCE DEVAM EDERIZ. BU SIRALAR IŞLERIM COGALIYOR TERCIH SONUCLARINA KADAR ORTALIKTA YOKUM.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EistroY661 -- 1 Ağustos 2024; 15:7:12 >

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.