Şimdi Ara

ODTU VS BILKENT IE

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
5
Favori
6.584
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bir tarafta zengin bir tayfa, diğer tarafta daha güzel bir kampüs yaşamı.
    Ama odtü mezunu bir abimin beyanına göre bilkentten mezun olmak daha avantajlı.
    Bilerek anket açmıyorum, bu konuda somut delilleri olup konuşacak hocalarımı bekliyorum. (Fikrinizi destekleyin yani bir şekilde, değil mi? )

• Merhaba Değerli Hocam Oğuz Ergin,

Sizlerin düşünceleri bizler için çok kıymetli. Vaktinizi ayırıp bizlere açıklama yaptığınız için çok teşekkür ederiz. Biz öğrencileriniz olarak biraz "cahil ve değersiz" kalmış olabiliriz sizin nezdinizde. Lakin, sizlerin böyle aşağılayıcı konuşmaları bir Bölüm Başkanı olarak ne kadar doğru tabiki sizlerin takdiri. Üniversite sınavına Tobb üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'ni hedef olarak koymuş bir öğrenciniz olarak anlatmak isterim. Tobb üniversitesini çokça araştırdım zamanında 2016 senesinde. Okulunuzu incelemeye, öğretmenlerle konuşmaya geldiğimde, saygıdeğer kıymetli bir akademisyen hocamıza Bilkente mi yoksa yarı burslu Tobb'a mı geleyim diye soru sordum. Bana aynen şu cevabı verince nasıl bir tercih yapmam gerektiğini anladım. " Eğitimin %100 ingilizce olması çok önemli, piyasada Bilkent sonrasında Odtü ve sonrasında biz geliyoruz" diyerek bana mesajı vermişti ve sağolsun sayesinde Bilkent'e gelerek ne kadar doğru bir karar verdiğimi anladım. Sizlerde benden daha iyi bileceksinizdir ki İngilizce bilmenin mühendisliğin temel taşı olduğunu ve Bilkent'in Tobb'a kıyasla İngilizce eğitiminin çok daha başarılı olduğunu. Dediklerim sizin nezdinizde "boş" olabilir bu beni çok üzdü lakin buradanda ülkemizin CS öğrencilerine ve düşüncelerine verdiğiniz değer anlaşılmaktadır. Keşke dediklerimden "Madem IE'de phyton alınıp bu işler halloluyormuş sen ne yapmaya CS öğrencisi oldun? (diye sorarlar adama)." bunu çıkarmak yerine, iyi bir yazılımcının bilgisayar mühendisliği okumakla olunması gibi bir şart olmadığını iletmeye çalıştığımı anlasaydınız. Çok üzüldüm sanırım sinirlendiniz yazdıklarıma fakat bu benim görüşüm, saygı duyarsınız duymazsınız bilemiyorum tabiki sizin söyledikleriniz çok daha değerlidir, keşke beni aşağılamak yerine kendi görüşünüzü başka yollarla iletseydiniz. Yine de sizlere çok değerli düşüncelerinizden dolayı çok teşekkür eder, siz kıymetli hocalarımızın bayramını kutlarım. Yazdıklarımıza cevap attığınız içinde çok teşekkür ederiz, gurur duyduk hocam. Sağolasınız...
    Değerli (?) CS öğrencisi. Ben TOBB ETÜ Bilgisayar Mühendisliği bölüm başkanı Oğuz Ergin. Ben de bir ODTÜ EEE mezunu ve bu sınavda 282. olmuş birisi olarak senin bu cehaletinle milletin hayatına etki ederek hak yemene razı olamadım.

Bir IE öğrencisi phyton öğreniyor diyerek TOBB ETÜ bilgisayar mühendisliği yerine öğrencinin endüstri mühendisi olmasını önermek en hafif tabiriyle art niyettir. Bir kişi bilgisayar mühendisliği okumak istiyorsa onu okumalıdır. Bir programlama dilini ucundan azıcık öğreniyor diye diğer alanlardaki kişilerin yaptıklarını yapabileceğini düşünmek cahilliktir.

Ben şahsen bu tarz cahillerin lafına kanan aday öğrencilerin yanlış tercih yapmasını istemem. Aday öğrencilere önerim gelin bakın bizimle konuşun, piyasadaki şirketlerle konuşun (ODTÜ, Bilkent TOBB ETÜ size iyi bir karşılaştırsınlar). Böyle boş konuşan adamların iki sözüne bakıp hayatınızla ilgili karar vermeyin.

ODTÜ Bilkent varken TOBB karıştırma demişsin. Sen bizi bilmiyorsun anlaşılan aç bir öğren:
    https://www.youtube.com/watch?v=a9bg6kaIdLg
    https://www.youtube.com/watch?v=G4rA2DAltnA

Bir de birkaç mezunla konuştum ben onları izle (ağabeylerin, ablaların neler yapmış bir gör):https://www.youtube.com/playlist?list=PLvNq8wrSYGAUi_vuaTdjThBEwn5f1rnCn

Adaylar siz de sloganlarla konuşan adamları bırakın artık. Endüstrinin ne olduğunu anlayın, bilin, sonra endüstri mühendisliği bölümlerini karşılaştırın. Mezunları ne yapıyor ona bakın. Gerçekten sonra endüstri mühendisliği istiyorsanız o zaman onu yazın ve başka da bir şey yazmayın.
    Ben de zamanında ODTÜ EEE seçerken bu arkadaş gibi boş konuşanların elektrik bilgisayarı kapsar lafına bakıp tercih yapmıştım. Onun hikayesini de bir dinleyin:https://www.youtube.com/watch?v=nmwibfFD1oE&feature=youtu.be

Boşver sen yazdıklarımı, biz ne anlarız bu işlerden; Bilkent IE öğrencileri phyton öğreniyormuş, gerisi boşmuş :). Madem IE'de phyton alınıp bu işler halloluyormuş sen ne yapmaya CS öğrencisi oldun? (diye sorarlar adama).
    7 senedir ODTU'deyim. Yuksek lisans yapiyorum, teknokentinde de calistim. Bilkent'li arkadaslarim da oldu. Anlattiklarinin buyuk bolumune katiliyorum. Benim eklemek istedigim hususlar da sunlar.

1. Teknokent anlaminda en iyisi ODTU gibi duruyor. Sanayi ve teknoloji bakanliginin yillik siralamalarin saniryorum tamaminda 1. oldu su ana kadar. Ama bu bir tercih sebebi olur mu bilmiyorum. Iki okul da ankara'da. Birinde okurken digerinden faydalanabilirsin.

2. Siralamalara bakmayi cok onermem. Saglikli gelmiyor bana. Sen ac okumak istedigin bolumun ogretim uyelerine goz at, ne kadar aktifler, basarililar, ne kadar cesitli alanlarda calisiliyor vs. Bu anlamda da okulun basarisina bolum bazinda bakmak daha faydali olabilir.

Bu behsettiklerimden sonra tekrar degerlendirip arada kalirsan, bence Bilkent yaz :)
    Bilkent'te sosyoekonomik sınıftan ötürü oluşabilecek ayrımlardan endişe edenler hiç meraklanmasın. Yok öyle şeyler okulda.

IE nasıldır bilmiyorum, genel olarak okulların artılarını kıyaslayayım. Her şeyden önce iki okulun da hakkını yemeden eğitimi iyi diyelim, prestijli diyelim, sana bir kültür verir diyelim.

ODTÜ +'lar

ODTÜ kampüsünün çok daha güzel olduğu kanaatindeyim, daha yeşildir, daha büyüktür, daha çok mekan barındırır, daha bir yaşam alanıdır. Daha eğlenceli, daha canlı, daha yeşil bir kampüs kısaca.

ODTÜ'deki öğrenci profilini de daha çok beğeniyorum ben, keyifli bir sohbet tutturma ihtimaliniz Bilkent'e kıyasla daha yüksektir. Bilkent'in mühendislikleri paralısında dahi fena sıralamalardan kapatmadığı için öğrenci profili daha iyi diyorlar fakat maalesef benim konuşacağım konulara bir mühendis pek ilgi göstermiyor

Kampüsü daha ucuzdur. Yemek daha ucuzdur, çay daha ucuzdur, kahve daha ucuzdur. Kısacası ucuzdur, üstelik kalitesiz de değildir. Gayet rahat yaşanır bir kampüs.

Kampüse ulaşım daha kolay. Eskişehir yolu üzerinde, hemen metro çıkışında yer alıyor ODTÜ kapısı.

Okul daha bir "kimlik" haline gelmiş durumda. "Arkadaşlar siz ODTÜlüsünüz, kendinize gelin biz ODTÜlüyüz, ODTÜlüler gittiği yeri değiştirir" falan gibi sloganlar daha yaygın, okul tişörtü giyme olayı da daha fazla Bence bir tık rahatsız edici ama neticede daha oturmuş bir kültür var, tabi oturmuş kültürü sevmezsen eksi de olabilir bu.

Duyduğuma göre ODTÜ Teknokent, Bilkent Cyberpark'tan daha iyiymiş. Tam olarak bir veriye dayanmıyor söylediğim şey ama öyle söyleniyor hep. Bilen ayrıntılarını verirse ben de sevinirim. Mesaja eklerim.

Yine bu okulu kimlik edinmeden ötürü mezunları da birbirini daha bir tutuyor sanki. ODTÜlü ODTÜlüyü sever muhabbeti var biraz. Bu yavaş yavaş azalıyordur sanırım ama mezunları birbirini daha çok tutuyor bence iş hayatında. Bu güzel bir artı.

Bilkent +'lar

ODTÜ'ye kıyasla çok daha modern ve kendini güncellemiş bir yer Bilkent. Hem müfredat açısından hem okul içi bürokraside daha güncel ve sorunsuz bir okul. ODTÜ'de uğraşıp da alamadığınız dersi Bilkent'te almaya tenezzül etmeyebilirsiniz. Ders seçimi dahi çok daha rahattır en basitinden.

Hocaları daha güncel, kendilerini daha "formda" tutuyorlar diyelim. Daha aktifler. Öğrenciyle de daha alakalı geliyorlar bana.

Okulun gerek Erasmus gibi lisans düzeyinde yapılan değişim programları olsun gerekse de hocaların yurt dışı ilişkileri olsun ODTÜ'ye kıyasla daha iyi bana kalırsa. Daha prestijli okullarla adı geçiyor Bilkent'in. ODTÜ'de de muhakkak vardır böyle hocalar ama Bilkent'te bu işi biraz daha kurumsal gibi, hocadan hocaya değişmiyor yani.

Okul içi ulaşım ODTÜ'ye kıyasla daha iyidir. Doğu Kampüs'te işin yoksa her yere yürüyerek gidersin, derli topludur kampüsü.

Durum eninde sonunda biraz "money talks" oluyor. Parayı veren konuşur hesabı Bilkent okulunda iyi akademisyenleri tutabiliyor. Yine bu yüzden daha fazla yabancı hocası oluyor. Elbette yabancı hoca daha iyidir diye bir ezber yok ama hem iyi hem de yabancı uyruklu akademisyen olması o okulda uluslararası bir akademik ortam var demektir.

Bilkent standartlarını korumakta biraz daha rahat. ODTÜ kan kaybına daha meyilli, sebebi yukarıda bahsettiğim para konuşur olayından ötürü. Çankaya, Atılım falan gibi okullar ODTÜ'den hocalar toplayarak THE gibi sıralamalarda falan üst sıralara çıktılar. Benim yorumum tabi bu.

Okul yönetimi iktidarın "açık" etkisinden daha uzak. Açık etki deme sebebim şu: elbette her rektör iktidarla iyi anlaşır, kendimizi kandırmayalım. Bilkent öyle pek de iktidara ters çıkan bir yer değil, gayet iyi anlaşıyor ama en azından atamalarda falan direkt olarak vakfın mütevelli heyetine bağlı. İktidar müdahalesine daha kapalı bi yer kısacası. Hoş Atalar var okulun başında, pek de iyi bir yönetim olduğunu da düşünmüyorum ben Bilkent'te ama yine de ODTÜ'de mevcut durumla kıyaslarsak Bilkent rektörünü gözüm kapalı tercih ederim.

Edit: Söylemeyi unuttum, ODTÜ kampüsünde daha rahat sigara içersiniz Bilkent'te bu alanlar şimdilik sınırlı, 2022'de tamamen kalkacak sanırım.
    Valla dostum, ben ücretli okuyorum Cs departmanında. Pek çok tam burslu arkadaşım derslerden kalırken ben şuana kadar af buyur "it" gibi çalışarak derslerimi geçtim. Kimin burslu burssuz olduğunu anlamıyorsun, öyle bir kapasite farkı olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca biliyorsundur ki Cs için konuşacak olursam yarı burslu 3k dan tam burslu 1 k dan ücretli 20 k dan alıyor. Hani girenlerin hepsi az çok üniversite sınavında bi başarı elde etmiş insanlar. O yüzden öyle düşünmeni tavsiye etmiyorum.
    Yapay Zekanın Yanıtı

ODTÜ vs. BİLKENT: Bilgisayar Mühendisliği Karşılaştırması

Bilgisayar mühendisliği alanında eğitim almayı düşünüyorsanız, Türkiye'nin önde gelen iki üniversitesi olan ODTÜ ve BİLKENT arasında bir seçim yapmanız gerekecektir. Her iki kurum da saygın akademik programlar sunar, ancak bazı önemli farklılıklar bulunmaktadır.

Akademik Programlar:

• ODTÜ: Bilgisayar mühendisliği programı, güçlü bir teorik temel ve sağlam bir uygulamalı eğitim sağlar. Öğrenciler, algoritma analizi, işletim sistemleri ve yazılım geliştirme gibi konuları derinlemesine incelerler.
    • BİLKENT: Bilgisayar mühendisliği programı, endüstri ile yakın iş birliğine odaklanır. Öğrenciler, yapay zeka, veri bilimi ve siber güvenlik gibi en son teknolojiler üzerinde çalışırlar.

Kariyer Olanakları:

• ODTÜ: Mezunlar, yazılım geliştirme, donanım tasarımı ve araştırma ve geliştirme gibi çeşitli alanlarda başarılı kariyerler yaparlar.
    • BİLKENT: Mezunlar, bankacılık, finans ve telekomünikasyon gibi sektörlerde lider konumlarda çalışırlar.

Sıralamalar ve İtibar:

• ODTÜ ve BİLKENT, hem ulusal hem de uluslararası sıralamalarda sürekli olarak Türkiye'nin en iyi üniversiteleri arasında yer almaktadır.
    • Her iki üniversite de güçlü bir akademik itibara sahiptir ve mezunları iş piyasasında yüksek talep görmektedir.

Öğrenci Hayatı:

• ODTÜ: Büyük ve hareketli bir kampüse sahiptir ve çeşitli öğrenci kulüpleri ve etkinlikleri sunmaktadır.
    • BİLKENT: Daha küçük ve daha sakin bir kampüse sahiptir ve öğrenciler için daha bireysel bir deneyim sağlar.

Sana Uygun Olan Hangisi?

"ODTÜ mü Bilkent mi" sorusunun cevabı, bireysel tercihlerine ve kariyer hedeflerine bağlıdır.

• Temel bilimlere ve teorik yaklaşıma odaklanıyorsan ODTÜ senin için daha uygun olabilir.
    • Endüstri ihtiyaçlarına yönelik pratik bir eğitim ve kariyer bağlantılarını tercih ediyorsan BİLKENT daha iyi bir seçim olabilir.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • ODTÜ nün kampüsü daha güzel. Bilkentte zengin muhabbeti yok. En azından mühendislik fakültesinde. Hatta şöyle söyleyim, bu muhabbet o kadar yok ki 2 senedir tanıdığım arkadaşımın Türkiye 38.si olduğunu geçtiğimiz gün öğrendim. IE hakkında bildiklerim bu kadar :D

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Up.

• Hocam zengin fakir ayrımı, burslulara karşı ırkçılık konuları hala var mı?
    Ve ferrarisiyle okula gelen ile anadolunun bağrından kopmuş gariban çocuğu arasındaki etkileşim nedir ?
  • Vezhack2 kullanıcısına yanıt
    Hocam şu zengin fakir ayrımına inan hiç denk gelmedim. Ferrari görmedim kampüste ama i8, Aston Martin görmüştüm. Hazırlıkta olur garip tipler genelde ama mühendislikte o garip tayfa nispeten zeki, halim selim tayfaya ayak uydurmak zorunda kalıyor.

• Hocam bilkent psikoloji hakkında bilginiz var mı

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • kbydamage kullanıcısına yanıt
    Malesef hocam.

• Hocam endüstri hakkında bilgim yok fakat okulda bulunduğum süre boyunca burslu burssuz veya zengin fakir ayrımına hiç denk gelmedim. Hemen hemen her kesimden arkadaşım oldu diyebilirim ve kimsenin maddi durumu yüzünden birini dışladığına şahit olmadım. Özel okula gelirken böyle bir ön yargıyla gelmek çok normal. Hazırlıkta garip tipler olduğu doğru ama o dışarıdan garip gözüken zengin tayfadan da arkadaşım oldu ve mühendislikte yanından geçmek istemediğim insanlardan çok daha iyi olduklarını söyleyebilirim. Sonuç olarak insanlardan bahsediyoruz, okulda mutlaka başına benim yaşamadığım şeyler gelen olmuştur fakat bunların başka bir ortamda olmayacağının garantisi de yok.
  • Hocam bilkent %50 falan geliyorsa odtü yazın derim ama bursluya da yetiyorsa bilkent tabi ki
    Burslu burssuz ayrımı olayını hiçbir Bilkentliden duymadım

• Kimin burslu kimin ücretli olduğunu hiçbir zaman anlayamıyorsun mühendislikte... Senin bahsettiğin o tipler genelde peysaj vs okuyanlar arasında oluyor.
  • Teşekkür ederim hocalarım verdiğiniz bilgiler için.
    Bir de şeyi söylemek isterim ben çok ön yargılı bir insan değilim sadece dediğim yönde duyum almıştım ama demek ki yalanmış veya çok eskide kalmış bitmiş şeyler.

• Kesinlikle bilkent
  • quote:

Orijinalden alıntı: Aberrant Warden

Kesinlikle bilkent
    Neden söyleyebilir misiniz hocam?
  • bilkent hem diğerlerine göre ucuz oldugu hem de burssuz sıralamalar da yüksek oldugu için çok fazla zengin sımarık bebesi yok bildiğim kadarıyla yani koçta adım başı porsche,mercedes görebiliyosun burası o kadar değil
    ama tabiki sen dolmusla gezerken sınıf arkadasının altında son model bmw olması biraz insanın psikolojisini bozabilir diye düşünüyorum :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-C9F4BCB80

bilkent hem diğerlerine göre ucuz oldugu hem de burssuz sıralamalar da yüksek oldugu için çok fazla zengin sımarık bebesi yok bildiğim kadarıyla yani koçta adım başı porsche,mercedes görebiliyosun burası o kadar değil
    ama tabiki sen dolmusla gezerken sınıf arkadasının altında son model bmw olması biraz insanın psikolojisini bozabilir diye düşünüyorum :)
    Ondan dolayı sıkıntı çekmem ama aklıma takılan mesela burslu girenle burssuz girenin illaki kapasite farkı olur(yani herhalde)
    Buna göre eğitimde de bir zıtlık yaşanıyor mu acaba? Para verenlerin seviyesine uygun olma olayı falan?
    Muhtemelen olmuyordur ve zaten zor oluyor dersler ama yine de sormak istedim.
    bu sınav zekayı ölçmüyo yani derece yapmıs birine zeki yapamayana salak demek çok doğru değil bence ayrıca bilkente çok düşük sıralamalarda giren yok mesela ee burssuz 25binle kapatmıstı ama koçta 120 binlere kadar gitmişti bilkent diğer ünilere göre ucuz oldugu için burssuzlar da çok düşük olmuyo yani

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C9F4BCB80 -- 29 Temmuz 2020; 10:59:49 >
    Valla dostum, ben ücretli okuyorum Cs departmanında. Pek çok tam burslu arkadaşım derslerden kalırken ben şuana kadar af buyur "it" gibi çalışarak derslerimi geçtim. Kimin burslu burssuz olduğunu anlamıyorsun, öyle bir kapasite farkı olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca biliyorsundur ki Cs için konuşacak olursam yarı burslu 3k dan tam burslu 1 k dan ücretli 20 k dan alıyor. Hani girenlerin hepsi az çok üniversite sınavında bi başarı elde etmiş insanlar. O yüzden öyle düşünmeni tavsiye etmiyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Vezhack2

Ondan dolayı sıkıntı çekmem ama aklıma takılan mesela burslu girenle burssuz girenin illaki kapasite farkı olur(yani herhalde)
    Buna göre eğitimde de bir zıtlık yaşanıyor mu acaba? Para verenlerin seviyesine uygun olma olayı falan?
    Muhtemelen olmuyordur ve zaten zor oluyor dersler ama yine de sormak istedim.

Alıntıları Göster
    bana çevremden tanıdığım 20 kisi seç, kim burslu kim değil diye sor cevap veremem.

çok çalışkanlar, dersi iyi olanlar hep burslu diye düşünme.
    aksine burslu girenler kaybetme şansı olmadıkları için çok rahat ve kimi burssuz insanlar başarı bursu kazanmak için ekstra çalışıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PwaGG -- 29 Temmuz 2020; 13:41:14 >

• Bilgiler için teşekkürler arkadaşlar. Bilmeden de kalbinizi kırdıysam özür dilerim, hatalıymışım. Sağ olun.

• Bilkent’in yerine niye Odtü seçeyim ki diye sor bence kendine. Cevaba daha kolay gidersin.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.