hem Bilkent’te hem Odtu’de okumus(!) birisi olarak birkac sebep belirtecegim. Odtu’de cok cok az zaman gecirdim. yani okula pek gitmedim, once onu soyleyeyim. gorebildigim kadariyla Odtu kampusu kalabalik ve gorece pis. Carsi denen yerdeki bazi isletmeler Kizilay’daki kiro isletmelere benziyor. Odtu’de yurtlar kotu. gercekten. kampuste yasamak cok guzel bir sey fakat Odtu’de 4 kisi kucucuk bir alanda got gote kalmak istemezsiniz. kyk’dan iyidir muhtemelen, bir bilgim yok o yurtlarla ilgili. Odtu’de sosyallesmek daha kolay. Bilkent’te yogun bir bireysellik hakim. bunun size daha fazla sey katacagini dusunuyorum. grup psikolojisi sizi gelistirmez, gelisim bireysel bir istir. Odtululer Odtulu kimligini ve o gruba dahil olmayi fazla seviyorlar gibi. Bilkent’te kendinizi zorlayin ve hem burslu hem burssuz arkadaslariniz olsun. bu iki gruptan da cok sey ogrenebilirsiniz. hala daha ozel okula gitmeye cekinen var midir bilmiyorum, umarim yoktur. eger varsa, silkelenin ve kendinize gelin. ayni bolume dereceyle girip bir de ustune para aliyor olmak daha prestijli bir statu. Odtu ucuz bir yer degil. derece bursu almak da zor. cogumuz icin bu gibi maddi sebeplerden oturu yine Bilkent daha iyi. ekleme: akademisyenlerin akademik kariyerlerinin iyi veya kotu olmasi cogu lisans ogrencisi icin hicbir anlam ifade etmez, onlari arastirarak vakit kaybetmeyin. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jusufk -- 4 Kasım 2024; 23:12:53 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Odtu’yu ve Bogazici’ni bosverip Bilkent’i hedefleyin
-
-
Dediğiniz bence 2 sene öncesi için geçerliydi ama şuanda her bölüm için değil. Bunu burslu - yarı burslu - burssuz sıralamalarındaki makas açıklığından anlayabilirsiniz. Özellikle matematik, kimya, MBG, mimarlık, ctis gibi bölümlerde %100 burslu sıralamaları %50 ve ücretliye göre çok yüksek ve tabi ki kontenjan da bir o kadar az. Yani bu tarz bölümler için hayır ODTU, Bogazici yerine tam burslu Bilent'e gidilmez. Çünkü şuanda bu tarz makas açıklığının aşırı olduğu bölümlerde bölümün yüzdelik olarak çok az bir kısmını oluşturan tam burslu öğrenciler kendini geliştirme imkanı bulamaz zaten başta rekabet yok. Fen lisesindeki bir öğrenci meslek lisesinde ne kadar başarılı olursa -akademik anlamda- o kadar başarılı olur.
Koçta durum daha vahim.
Not: Yazdıklarımda 2025 yılının verileri dikkate alınmıştır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi laurange -- 4 Kasım 2024; 22:54:2 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
sayin hocam, bilkent’te parayla okuyan insanlar aptal degil. zaten aptal olsalar o zor bolumleri (ornegin elektrik elektronik) bitiremezler. ayrica kisinin kendini gelistirmesi bolumdekilerin tamamina neden bagli olsun ki? en basarili ve ufku acik tipler birbirlerini bulup onlarla takiliyor zaten. fen lisesi ogrencisi meslek lisesinde gercek anlamda yalniz kalir, fakat universitede bu mumkun degil. o saydiginiz bolumlerden bircok arkadasim oldu, hicbirinden boyle bir sikayet duymadim. sizin sahsi bir tecrubeniz varsa dinlemek isterim.
Bilkent burssuzlari gerizekali midir, evet-daha cok evet tadindaki munakasamiz baslamis
3 4 yil once olsa anlatmaya calisrdim ama bişey değişmedigi icin ben misir almaya karar verdim
Aradaki makas gittikçe açılıyor, burssuz tayfa gerizekalıdır diyen yok zaten de akademik olarak farkın açıldığını bir noktada kabul etmek lazım. 95k'daki birisi ile 5k'daki birisinin akademik olarak aynı seviyede olması namümkün
Bireysellik muhabbetine pek katılmıyorum. İnsanlar özgürce düşünmeli, gruptan ayrı hareket edebilmeli tamam da bunlar sosyallik veya grup aidiyeti ile zedelenecek şeyler değiller, hatta bir topluluğa ait olmak insanı bu konuda daha güçlü kılar. Tabii "groupthink" tarzı bir olaydan bahsetmiyorum burada, ancak Bilkent'in yarattığı o pek de sosyal olmayan kültür -ki bu sosyal alanlarının olmayışından ve insanları sosyalleştirmek için hiçbir uğraşta bulunmamasından kaynaklanıyor- Bilkent'in en kötü yanlarından birisi bence.
Bilkent'in sosyal hayat açısından sıkıntılı bir okul olduğunu orada okurken de düşünüyordum, ancak farklı bir üniversite deneyimi görünce de tam emin oldum. Bence bir üniversite oryantasyon etkinlikleriyle, yıl içerisindeki aktiviteleriyle, ders tasarımıyla, fiziksel ortamıyla sizi sosyal kılması, sizi akademik olarak yetkin hale getirmesi kadar mühim bir şey.
-
Aptal tarzı bir şey demedim hocam öyle şey olur mu veya bahsettiğim durum geçen seneler için dahi değildi fakat bu ve bundan sonraki seneler için öyle olacak. 5kdaki ve 20kdaki biri için tamam sorun olmaz ama 5k ve 100k arası devasa bir uçurum ve bu sene makas böyle açıldı, önümüzdeki senelerde de açılmaya devam edecek.
Sıralamaların bu şekilde düşmesi -tekrar söylüyorum bundan sonrası için- hem o üniversitenin tam burslu öğrencisine hem de üniversitenin eğitim kalitesine zarar verecek. Çünkü şuanda bu sıralamarla girenler ve ileriki yıllarda daha kötü sıralamarla girecek olanlar sizce eski bilkentin yukarıda saydığım bölümlerini bitirebilirler mi eski bilkentin diyorum bakın. E hal böyle olunca da doğal olarak bu üniversitelerin eğitim kalitesi düşecek. Ama ben bu durumun zaten farkında olunduğunu ve önümüzdeki birkaç sene içerisinde bu duruma bir hal çare getireceklerini düşünüyorum. Yani bilkent yukarıda saydığım şeyin gerçekleşmesine kesinlikle izin vermez zaten ama işte şuanki sürecin devam edeceğini varsayarsak olacak "tek" senaryo bu.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X