Son günlerde internette en çok dolaşan iddia bu. Forumda da yıllar yılı belki binlerce kez tartışılmıştır. İnternetteki bu iddiaya yorum yapan ya da bu iddiayı paylaşanların hiçbir teknik bilgiye sahip olmadan aslında yanlış bilgileri paylaştığını görmekteyiz. Bu konuda iddialara cevap verebiliriz. Siz de iddialara denk geldikçe buradan paylaşabilirsiniz yanıtlamaya çalışalım hep beraber. Not: Telefonun data kullanımı menüsünden veya binbir çeşit uygulama ile gb kullanımınızı takip edebilirsiniz. Ülkemizde upload kullanımı mobilde paket içerisine sayıldığı için operatör ölçümü ile küçük farklılıklar gösterecektir, bu farklılık büyük olamaz. Eğer büyük ise mobilden bir dosya upload edilmiş olabilir. Sabit internette kotalı paketlerin çoğunda upload kullanımı paket kotasına dahil değildir ancak mobilde durum tam tersidir. Son günlerde internette en çok dolaşan iddiaları burada listeliyorum. İddia: Yurtdışında 10gb paketi aldım 10 film izledim yine de bitmedi Türkiye de 10gb ile beş dk video izleyemedim Söz konusu video hangi platformdan izlendi, çözünürlük neydi? Telefonun arka plan internet kullanımı ne durumdaydı? Bu bilgiler olmadan bu iddiayı yanıtlamak mümkün değildir. Ayrıca bu konuya @sis651 hocamız geçmişten günümüze çok detaylıca bilgiler vermişti. İddia: Çift bant kullanıyorlar kullanımı iki kez çekiyorlar Böyle bir şey yok ama şu olabilir. Örneğin 50kb kullanmışsınızdır ama operatörünüzün min kullanım miktarı 100kb düşüm şeklindedir. Örnek miktarları değiştirebilirsiniz. Devam edeceğim iddialar karşıma çıktıkça. Saygılar < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 6 Temmuz 2024; 17:2:40 > |
Operatörlerin gb paketlerini hızlıca bitirdiği iddiası
-
-
Burasi turkiye her turlu sahtekarlik olur
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
x (formerly twitter)x.comhttps://x.com/haberreport/status/1808944812097483008?t=h2z_kNcQAytZG7o0zQZFBA
Bu iddiayi dogrulayan bir post
Kesinlikle doğru olduğunu düşünüyorum. Sebebini bulan varsa ben de bilgilenmek isterim, Türkiyede 1GB internet 1 günde çok zorlanmadan bitirilebiliyorken yurtdışında normal kullanımla günde 200-300MB bandını geçemedim.
Operatörler arası da fark var bence. Mesela Türk Telekom ve özellikle de Turkcell kullanırken interneti gerçekten idareli kullanırdım yoksa biterdi, Vodafone ikisine göre daha az internet harcıyor gibi hissediyorum.
Hocam kesinlikle yapılmıyor diyemeyiz. Evet ortaya bir iddia atılmış ve düzgün bir karşılaştırma yapılmamış o yüzden kesin herkeste yapılıyor diyemeyiz. Lakin başıma şöyle bir şey gelmişti Turkcell Salla Kazan'dan Günlük 1 GB hediyesi gelmişti. Zaten şarjım az akşam yolda kullanırım dedim ki telefonda şarj olmadığı için kapanmıştı zaten. Şarja taktım telefon açıldı bir baktım Salla Kazan'dan gelen internet paketi bitmiş. Yani telefon kapalıyken kullanım yapılmış. BTK'dan şikayet oluşturdum telefonun hiç sinyal almadığını onlarda doğrulayıp Günlük 1 GB'ı iade ettiler. Diğer yandan Gürcistan seyahatimde de 1 GB'lık internet paketi almıştım ve normal Türkiye'deymiş gibi kullanmama rağmen o 1GB 3 gün yetmişti. Ama sonra farkettim ki TR'de paketlerin ücretlendirmesi 100 KB onların ki 10 Byte imiş. Ee onlarda Upload kotadan sayılmıyorken bizde sayılıyor.
Şahsen ben kesinlikle yapılmıyor diyemem maliyeti düşürmek için baz istasyonlarını söken ya da Avrupa'lı firmalar yerine Çin'li adı sanı duyulmamış antenler kullanan operatör bunu neden yapmasın?
-
Burası Türkiye burda her şey normal her türlü dolandırıcılık,sahtekarlık,rantçılık kâr oranını yükseltmek için her türlü yapılan çakallık mevcut.Zaten ayak üstü yetersiz hizmet verip operatörler soyuyor insanları saçma sapan kararlar vs yönetim her şey var bende konu sahibi burda bir şeyleri aklamaya çalışmasın burası Türkiye cumhuriyeti enflasyon uçmuş başımızdaki grüh beyinde dediği gibi şahlanıcaz diye gerçekten de her konuda şahlandık..Kasada para yok ama bir kaç yandaşın şirketlerinin holdinglerinin vergilerini almazlar vs vs adalet sistemi çökmüş hakimler koko çekim parti veriyor sayılacak o kadar çok şey var ki yemin ediyorum komedi bir ülke basın sansürlü herkez hem ayranın dökülmesin hem g.s modunda lanet olsun ya böyle düzenede böyle yönetimede..
Grupta konu açıldığı gibi birkaç kişi bunun testlerini yaptık zaten de, bu konu insanların İnternet okuryazarlığı ve basit telefon kullanım yetilerinden ne kadar uzak olduğunu bir kez daha gösterdi.
Cep telefonlarında Apple'ı bilmiyorum ama Android'de en az 10 yıldır veri kullanımının takip edilebildiği bir sayfa var. Orada telefon sayacı ne kadar saymış operatör sayacı ile gayet karşılaştırıp takip etmek mümkün. Üstelik uygulama uygulama. Telefonun ayarlar sayfasında Bağlantılar > Veri kullanımı gibi bir menü altında çoğu cihazda. Eğer bir şüphen varsa, buraya girip ne kadar veri kullandığını takip edeceksin, operatörünün gösterdiği değerler ile karşılaştıracaksın.
İnsanlar çıkmış Twitter'da yazıyor. Ben Turk Telekom'un daha çok veri yediğine inanıyorum, 20 GB yetiyordu, şimdi 40 yetmiyor. Yahu inançla ölçüm mü olur! Girersin veri kullanımı sayfasına, bu veriyi nasıl kullandığına bakarsın. Sanki şu operatörde daha hızlı gidiyor. Sankisine bakma işte, veriye bak. Orada açık ve net... Ağır bir eğitim gerekiyor konuyla ilgili.
Kendi testlerimize gelince Turkcell Salla Kazan'dan 1 GB günlük paket hediye veriyordu. Salla Kazan yapıp bu 1 GB paketi aldık. Sonra da http://speedtest.tele2.net adresinden ana sunucudan 1 GB boyuttaki test dosyasını indirdik. Bende mesela dosya inmesi biter bitmez paket bitti mesajı geldi.
Kadir Keleş hocamız da testi aynı paket ile başka İnternet paketi olmayan bir cihazda yaptı. Hep Turkcell hem de telefonun kendi mobil veri sayacı 1.04 GB veri kullandığını belirtti.
Ayrıca veri kullanım sayfasını fatura dönemine göre ayarlayacak operatör ile telefonun sayaç verisini de karşılaştırmak pekala mümkün. Turkcell'in ve telefonun aylık veri kullanım karşılaştırması mesela bende şöyle. Arada birkaç GB fark var ama bu fark da muhtemelen verinin telefonda UTC 0 saat dilimine göre kaydedilmesindendir. Ama genel olarak telefon sayacı her zaman operatör sayacından fazla.
Video testine gelince. Test hakkında en ufak bir detay olmaması testin saçmalığını, testi paylaşan kişinin Turkcell'den veri olmayan şey için cevap beklemesinden dolayı cahilliğini gösterir. Test 360p çözünürlükte yapılmış. Ancak hangi platformda yapıldığı ile ilgili bilgi yok. Tahminler X'teki platform kullanıcılarından geliyor. Hani Netflix'in 360p çözünürlüğü ile başka bir platformdaki 360p çözünürlüğü arasında çözünürlük aynı olsa da kalite, video formatı ve bitrate oranı farkları olması çok doğal. Birkaç yüz kilobit ile de 360p video vermek mümkün, birkaç megabit ile de, 20 megabit ile de. Hani 360p bir dizi bölümü 100 MB da olabilir, birkaç yuz megabayt da. Bu platform farkı belirtilmeden böyle bir test yapılmış olması anlamsız. Testlerin ayrı platformlarda olduğu fikri nereden çıktı? İlgili dizinin Türkiye'de ve Bulgaristan'da farklı platformlardan yayınlanabiliyor olmasından.
Bundan başka telefondaki veri kullanım sayfasından herhangi bir görüntü yok. O esnada telefon arka planda bir güncelleme mi indirdi, büyük bir Whatsapp eşitlemesi mi yaptı? (Ben de en küçük eşitleme 300 MB) Arkaplanda başka uygulamalar mı çalıştı bilinmiyor.
Özetle; siz operatörünüzü takip etmek istiyorsanız cihazınızın veri kullanımı sayfasını güzelce takip edin. Farklı ücretli uygulamalar bile var çok meraklısına. Test ise neyi neden karşılaştırdığı belli olmayan mükemmel metodolojisi ile sınıfta kalıyor. Düzgün bir test yapmaktansa operatörde şuna sordum, cevap gelince açıklayacağım diyen teknoloji dünyası fenomenleri de ayrı alem.
-
Harfiyen yapılması gereken budur. Şüphe varsa test etmenin ve kontrol etmenin yolu açık. Hatta şüphesi olan arkadaşlar da telefon sayaçları ile operatör sayaıcının karşılaştırmasını konuya eklerse güzel olur.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Sis651 hocamız üstte detaylıca açıklamış.
-
Telefonun veri kullanımı kısmında hangi uygulamanın ne kadar veri tükettiğini gösteriyor hem wifi hem mobil veri olarak. Android için konuşuyorum Apple da bilmiyorum. Bu kısımdan görebilirsiniz hangi uygulamanın ne kadar veri kullandığını ve operatör online işlemi üzerinden karşılaştırabilirsiniz. Yani üstte Sis651 hocamızın izah ettiği gibi, 1gb ı bir günde bitirdiğiniz ile bir günde 200-300mb kullanım oranı aynı olamaz.
-
100kb ile 10byte karşılaştırması önemli. Zaten ilk mesajda da bundan bahsetmeye çalıştım.
-
Ziyaaaa amma da sallıyorsun senin pasaportun var mı yurtdışına çıkıyorsun zaten yorumunla gb hızlı gitmesi örtüşmüyor
Bu konuda açıkça belirtiyor operatörler, veri ücretlendirme periyotları 100KB bu da tam olarak sorunu kaynağını oluşturuyor.
Tüketici 10KB lık veri kullandığında (Basit bir Whatsapp mesajı dahil ) sistem bunun 90KB kısmını da kullanılmış sayarak kotadan 100KB olarak düşüyor.
Bu noktada yurt dışı operatörü 1GB lık verinin tamamını kullanıcıya düzgün periyotta sunduğundan fark oluşuyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _A_N_I_L_ -- 10 Temmuz 2024; 19:57:22 > -
Kişi mobil veriyi kapatmayıp büyük hacimli veri kullanımı yapınca bi anlamı kalmaz
kullanım detaylarında 1gb dosya indirimi nasıl görünüyor peki ?
Turkcell de iken 5 gb lık bir paketi ortalama 2-3 gün kullanırken aynı oranda paketi turktelekomda 5-6 güne kadar kullandım.Turkcell evet daha hızlı fakat kullandığım siteler izlediğim takıldığım siteler %99 aynı...ne alaka ise turkcell aynı siteye daha fazla veri harcattırıyormuş onu anladım
bütün opratörlerde download la upload ı kotadan düşüyorlar cünkü, aslında olması gereken sadece download ın kotadan düşmesi ama upload ı da kotaya dahil edip düştükleri için x2 hızlı bitiyor internetimiz okumadıgımız operatör sözleşmelerinin hepsinde yazıyor. ayrıca 4g 3g hangisini kullanıyorsak da üst sınır hızıyla kısıtlıyorlar bunu zaten biliyorsunuzdur.
-
Üst sınır hızı ne kadar peki ?
E sim alin yurtdisi kafa rahat
Almayada ve Türkiye bizzat test ettim , başkaları test etmiş
Turkcell den çalışan dolandırıcılar gelmiş utanmadan kıvırıyor, adamlar her yıl rekor kar yapıyor, halen doymuyor üstüne milleti dolandırıyorlar . İşte ortada devlet geleneği yok bunların bir kaçını sallandıracan bakalım bir daha yaparlar mı?
İtleri de gelip yooook yaaa diye mesaj yazarlar mı?
iki arkadaş turkcell deneyi yaptı.
turkcell'in 10 gb interneti ile 22 bölüm friends dizisi bölümü izlenebilirken, bulgaristan operatörü viva'nın 10 gb'ı ile 38 bölüm friends dizisi izlenebildi.
deney, iki operatörde de 360p kalitesinde izlendi ve arka plan verileri kapalıydı
X'te Haber Report: "İki arkadaş Turkcell deneyi yaptı. Turkcell'in 10 GB interneti ile 22 bölüm Friends dizisi bölümü izlenebilirken, Bulgaristan operatörü Viva'nın 10 GB'ı ile 38 bölüm Friends dizisi izlenebildi. Deney, iki operatörde de 360p kalitesinde izlendi ve arka plan verileri kapalıydı.https://t.co/An1iyKUW6l" / X
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehxpal -- 26 Temmuz 2024; 18:14:59 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Almanya da ve Türkiye de yaptığın bizzat testler var ya hocam
Onların telefon ayarlar menüsünde yer alan, veri kullanımı kısmından ekran görüntüsünü paylaşır mısın ve ilgili operatörlerin online işlem sayfalarından kullanım miktarlarını ekler misin?
Konuyu da okumadığınız belli, üstte hocamız o linkini eklediğiniz deneyin doğru olmadığını detaylandırarak anlatmış.
Size mesajın linkini de paylaşıyorum.
https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/159056344
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 26 Temmuz 2024; 18:17:15 >
En Beğenilen Yanıtlar
Tüm Yanıtları Genişlet
Grupta konu açıldığı gibi birkaç kişi bunun testlerini yaptık zaten de, bu konu insanların İnternet okuryazarlığı ve basit telefon kullanım yetilerinden ne kadar uzak olduğunu bir kez daha gösterdi. Cep telefonlarında Apple'ı bilmiyorum ama Android'de en az 10 yıldır veri kullanımının takip edilebildiği bir sayfa var. Orada telefon sayacı ne kadar saymış operatör sayacı ile gayet karşılaştırıp takip etmek mümkün. Üstelik uygulama uygulama. Telefonun ayarlar sayfasında Bağlantılar > Veri kullanımı gibi bir menü altında çoğu cihazda. Eğer bir şüphen varsa, buraya girip ne kadar veri kullandığını takip edeceksin, operatörünün gösterdiği değerler ile karşılaştıracaksın. İnsanlar çıkmış Twitter'da yazıyor. Ben Turk Telekom'un daha çok veri yediğine inanıyorum, 20 GB yetiyordu, şimdi 40 yetmiyor. Yahu inançla ölçüm mü olur! Girersin veri kullanımı sayfasına, bu veriyi nasıl kullandığına bakarsın. Sanki şu operatörde daha hızlı gidiyor. Sankisine bakma işte, veriye bak. Orada açık ve net... Ağır bir eğitim gerekiyor konuyla ilgili. Kendi testlerimize gelince Turkcell Salla Kazan'dan 1 GB günlük paket hediye veriyordu. Salla Kazan yapıp bu 1 GB paketi aldık. Sonra da http://speedtest.tele2.net adresinden ana sunucudan 1 GB boyuttaki test dosyasını indirdik. Bende mesela dosya inmesi biter bitmez paket bitti mesajı geldi. Kadir Keleş hocamız da testi aynı paket ile başka İnternet paketi olmayan bir cihazda yaptı. Hep Turkcell hem de telefonun kendi mobil veri sayacı 1.04 GB veri kullandığını belirtti. Ayrıca veri kullanım sayfasını fatura dönemine göre ayarlayacak operatör ile telefonun sayaç verisini de karşılaştırmak pekala mümkün. Turkcell'in ve telefonun aylık veri kullanım karşılaştırması mesela bende şöyle. Arada birkaç GB fark var ama bu fark da muhtemelen verinin telefonda UTC 0 saat dilimine göre kaydedilmesindendir. Ama genel olarak telefon sayacı her zaman operatör sayacından fazla. Video testine gelince. Test hakkında en ufak bir detay olmaması testin saçmalığını, testi paylaşan kişinin Turkcell'den veri olmayan şey için cevap beklemesinden dolayı cahilliğini gösterir. Test 360p çözünürlükte yapılmış. Ancak hangi platformda yapıldığı ile ilgili bilgi yok. Tahminler X'teki platform kullanıcılarından geliyor. Hani Netflix'in 360p çözünürlüğü ile başka bir platformdaki 360p çözünürlüğü arasında çözünürlük aynı olsa da kalite, video formatı ve bitrate oranı farkları olması çok doğal. Birkaç yüz kilobit ile de 360p video vermek mümkün, birkaç megabit ile de, 20 megabit ile de. Hani 360p bir dizi bölümü 100 MB da olabilir, birkaç yuz megabayt da. Bu platform farkı belirtilmeden böyle bir test yapılmış olması anlamsız. Testlerin ayrı platformlarda olduğu fikri nereden çıktı? İlgili dizinin Türkiye'de ve Bulgaristan'da farklı platformlardan yayınlanabiliyor olmasından. Bundan başka telefondaki veri kullanım sayfasından herhangi bir görüntü yok. O esnada telefon arka planda bir güncelleme mi indirdi, büyük bir Whatsapp eşitlemesi mi yaptı? (Ben de en küçük eşitleme 300 MB) Arkaplanda başka uygulamalar mı çalıştı bilinmiyor. Özetle; siz operatörünüzü takip etmek istiyorsanız cihazınızın veri kullanımı sayfasını güzelce takip edin. Farklı ücretli uygulamalar bile var çok meraklısına. Test ise neyi neden karşılaştırdığı belli olmayan mükemmel metodolojisi ile sınıfta kalıyor. Düzgün bir test yapmaktansa operatörde şuna sordum, cevap gelince açıklayacağım diyen teknoloji dünyası fenomenleri de ayrı alem. |
Benzer içerikler
- turkcell çekmiyor
- hızlı giriş nedir
- tercih edilen ağ türü xiaomi 2024
- en ucuz sim kart
- güvenli aile internet profili iptali
- türk telekom internet çekmiyor
- telefonla konuşurken gelen aramayı görme
- çağrı sonlandırıldı ne demek
- ağda kayıtlı değil ne demek
- gizli numaradan arama
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X