Otomatik kontrol dersi için son bir ödev verildi. Bu Haberleşme bölümü seçtim ama bu dersleri almamız zorunlu olduğundan mecbur alıyoruz. Anlayacağınız bu konularda iyi değilim. Yorum yazabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Ödev matlab da ilgili grafiklerin çıkartılması ve yorumlanması.
1) Sisteme ait kök-yer eğrisini (root locus) çiziniz. (K=2 ve K=0,25)
2) Sisteme ait bode genlik ve faz diyagramını çiziniz. (K=2 ve K=0,25)
3) Sisteme ait Nyquist diyagramını çiziniz. (K=2 ve K=0,25)
Her üç durumu (K=2 ve K=0,25 için) yorumlayın ve bu yöntemlerin ürettiği bilgileri karşılaştırmalı olarak sunun.
2. soruda faz payını ve kazanç payını bulunuz. ((K=2 ve K=0,25 her iki k için))
K=0.25 için
1-1-
kök-yer eğrisi
Sistemin sağ tarafında iki tane kök olduğu için sistem kararsız. Bundan başka bir yorum yapmaya gerek varmı ?
1-2-
nyquist diyagramı
Bu diyagramdan ne yorumu çıkartılır anlamadım. Kararsız olacak ama nasıl? Birim çemberi eğrinin kestiği noktaya göre faz payını belirleyim desen kafa karıştırıyor. Kazanç payı 1 gibi ama bu sistem kararsız değilmiydi?
1-3-
bode
Buradan faz payı -360 gibi gözüküyor. Kazanç payı Pozitif çıkıyor gibi!
K=2 için
num=[0.25 0.5 0.25] den=[1 0.25 0.5 0.25]
2-1-
kök yer
Kökler sol düzlemde kararlı
2-2-
nyquist diyagramı
Nyquist diyagramından bir şey anlamış değilim. buraya göre kazanç payı sonsuz mu olması lazım şimdi. faz payı için üstteki eğriyi mi ele alacazğız?
2-3-
bode
Buradan kazanç payı gözükemiyor. Faz payı ise sıfır gibi.
num=[2 4 2] den=[1 2 4 2]
Grafikleri anlatırken çelişiyorum. Bu işin doğrusu nedir?
Sana bu konuda kitap tavsiye ederim bunu ayrıntılı olrak rapor yapabileceğin bu konu çok uzun tutar anlatması...
elektronik ve kontrol türkçeye çevrilmiş bir kitap.
Kitabın adı ne? sürem zaten kısıtlı bakabilirsem bugün bakarım. Yarın ödevin verilmesi için son gün zaten. Kütüphaneden de araştırdım ama sadece grafik nasıl çizilir ondan bahsediliyor. Basit grafikler için kararlılıktan bahsetmişler. Ama burdaki nyguist diyagramı öyle basit değil.
Burada nyquist diyagramı kafa karıştırıyor. Diğerlerine gene bir şekilde birşeyler söylemek mümkün.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme