Şimdi Ara

Oyunlarda Türkçe Dil Desteği İçin Kampanya #TurkceOyunİstiyoruz! (9. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
227
Cevap
5
Favori
8.077
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
284 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Adamlar haksız olabilir, takındıkları tavır yanlış olabilir ve ilerlettikleri süreci başarısız yürütüyorlarda olabilir.

Ama biz olsaydık ne yapardık?

7 ay öyle ya da böyle uğraşıyorsun ve para isteyince suçlu oluyorsun, hani bazıları diyor ya, "Para vermek zorunda değiliz, bu işi gönüllülerde ücretsiz yapar" , e o zaman "sende almak zorunda değilsin" zorla mı aldırıyorlar, 50₺ vereceksin deyip kafana silah mı dayıyorlar? Hayır, sorun ne peki? bazılarının boş yapmasına dolmuş insanların söyledikleri sözler ve yaşadıkları ego patlamaları mı? peki sizi ilgilendiriyor mu egoları, adamların yaptıkları iş ile kişilikleri arasındaki bağlantı nedir?

Yiğidi öldür ama hakkını ver demişler.

Yaptıkları bazı şeyler yanlışta olsa, hatalı da olsa, emeklerini zayi etmeyin, emeklerine saygı gösterin.

Onlarda beşer bizde beşer, herkesin hatası olabilir, olur ve olacaktır.

Adamlar aylardır emek verdikleri proje iptal edilince nereye öfke kusacaklarını şaşırmışlar doğal olarak.

Ama sizinde onların üzerlerine gitmeden önce, "Ulan ben olsaydım adamların yerinde, tüm emeğim çöpe gitseydi ne yapardım?" diye düşünün.

Biraz empati kurun, bu arada para için değil, dedikleri gibi Rockstar ihtar verdiğinden dolayı proje iptal edilmek zorunda bırakılmıştır.

İhtar vermelerinin sebebi ise büyük bir bilinçsiz grubun olayı ispiyonlaması ve onlarca kişinin emeğini çöpe atıp hak yeme sebebinden dolayıdır.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• 5-10 milyon mu rdr 2 bile çıkışından 3 yıl geçti 30 milyon sattı ? O 3a dediğiniz çoğu oyun dünyada 10 milyonu zor görüyor söyliyeyim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Trollük olsun diye söylemiyorum.
    12 yıllık üyeyim.
    Eğer azıcık da olsa dünya görüşüm varsa, bu yabancı dilim sayesindedir.
    Yabancı dil okullarda, kurslarda öğrenilecek bir şey değildir.
    Oyunlarda, Müziklerde, filmlerde öğrenirsin.
    Onun için oyunların Türkçeleştirilmesine karşıyım.
    Seve seve o yabancı dil öğrenilmeli.
  • Ota b.ka kural konuluyor.
    Bir oyunun Türkiyede satılabilmesi için Türkçe olması şartı konulmalı.

• İnanılmaz kolay bir kanun ile olur. Ülkeye giren bandrollü dvd,blurayler nasıl türkçe altyazısız satılamıyor koy kanunu görün sonra.
  • Evet bu konunun ön plana çıkmasını ve herkesin desteklemesini istiyorum. Yama ile uğtsşılacağına şirketler keşke buna önem verse, malum türkiye iyi bir pazar ama işte

• Akbaba89 kullanıcısına yanıt
    Hocam DVD ve blu-ray için öyle bir zorunluluk yok.Son çıkan marvel blu-ray filmler bile türkçesiz ingilizce olarak kültür ve turizm bakanlığı onaylı olarak satıldı.

• Desteklemiyorum desteklemem de. Discordda da dediğim gibi. Gidin ingilizce öğrenin

• Konuyu destekliyorum, illegal şekilde firmanın izni olmadan firmanın emeği üzerinden habersiz para kazanan çeviri ekiplerini de desteklemiyorum.Ücretsiz yama sunan, firmanın emeğine herhangi bir saygısızlığı olmayan yama çeviri ekiplerinin başımızın üzerinde yeri var.

Devletin olaya el atıp, nasılki türkçe kullanım klavuzu olmayan ürün film vs olmuyorsa, oyununda denetlemesinin ve satışının durdurulması lazım.Kanun getirilmesi lazım, satılan ürünün içeriğinde türkçe anlatım çeviri en az altyazı dahi olsa olmak zorundadır şeklinde.
  • Burada bu kampanyaya destek veripte oyun çıkar çıkmaz 60 dolar standartında iken alan kaç kişi olabilir ki? Yani genel itibariyle Steam indirimleri dediğimiz şey olmasa burada çoğu kişi oyun almayacaktır. Hesabımda 150+ oyun var ve hemen hepsi indirim döneminden alınma. Siz bu kafayla dimyat'a pirince giderken eldeki bulgurdan olacaksınız da haberiniz yok. Aranızda Ubisoft veya EA'in 60 dolar bazında iken fiyatları alan kaç kişi var veya bu yasal düzenleme çıksa alacak mısınız? Cevabın büyük ihtimalle tek kelimeyle "hayır" olacağını buradaki istisnasız herkese biliyordur...
  • Bence altarnatif diller DLC gibi parayla satılsın o zaman firmaların da işine gelir, hem de talebi gördükçe daha çok oyunda dil dlc’si çıkar en temiz çöÜm bu.

• Benim İngilizceyle derdim yok, hatta dublajlı ya da salak saçma çevirili Türkçe oyun asla oynamam İngilizcesi varken. Ama Türkçe altyazı olmasına karşı gelecek değilim tabii ki. Yine de bu tür aksiyonların işe yarayacağını düşünmüyorum. Kur bu şekilde devam ettiği sürece Polonya gibi çoğu oyunda altyazı ve dil seçeneği olan bir ülkede şu an herkes rahat rahat Ghost of Tsushima oynayabilirken bizim ülkemizde kimse 500 600 lira vermek istemiyor. Yapımcılar neden daha az talep olan bir ülke için uğraşıp da dil seçeneği eklesin ki? Ha talep eksikliği istemediğimizden değil tabi, ama şahsen ghost of tsushimayı her ne kadar merak etsem de iki üç aydan önce almam çünkü 500 lira değerinde merak etmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zabadakçı -- 21 Temmuz 2020; 13:37:4 >
  • Hocam bu rdr çeviri mevzusunun altında neler dönüyor inanın biraz bile merak edip okumadım, yamaya ihtiyacım yok. Ama ben size katılıyorum, insanlar doğru düzgün bir çeviri yapmanın kolay bir şey olduğunu sanıyor heralde. Çekilen eziyetler, yeri geldiğinde hikayenin ilerideki bölümlerini izlemek/dinlemek zorunda kalıp da tutarlı çeviri yapmaya çalışmak kolay iş değil. Bazı arkadaşlar sanıyor ki bu adamlar Google translate'e koyup da çeviriyorlar heralde. 30 lira da olsa 50 lira da olsa hakedilen bir para olduğunu düşünüyorum.

Gönül işi olduğunu savunanlara da tek diyeceğim gönüllü bir şekilde İngilizce öğrenin, hem daha çağdaş bir birey olursunuz hem de böyle yama çalışmalarına katılıp savunduğunuz şeyi gerçekleştirirsiniz.

• arman09 kullanıcısına yanıt
    Saydığın ülkelerin dillerini bir düşün. Fransızca avrupanın çoğu kısmında ve hala Cezayir gibi afrika ülkelerinin bir kısmında konuşulan devasa bir dil. Almanca avrupanın neredeyse tamamını almış durumda. İspanyolca zaten İngilizceden sonra dünyada en çok konuşulan dil. Çin desen yüz ölçümü ve insan kalabalığına baksan yeterli. Araplar da keza öyle. Türkiye ve Türkçenin bu ülkelerle yarışabilmesini beklemek fazla iyimserliktir. Oyun çıkar çıkmaz kaç kişi alıyor da sanki kur yüzünden.

• Zabadakçı Z kullanıcısına yanıt
    Sony neden Türkçe çıkartıyor o halde? Türk firmasımı Sony? Geçelim muhabbetleri lütfen istedikten sonra yapıyorlar bak creativ assemblye bak cd red projecte hitman bile Türkçe çıktı death stranding pcde Türkçe biraz dikkatlerini çekmemiz gerekiyor daha önce başardık

• Bugün Türkiye pazarında satışa sunulan Windows telefon ve sinemadan tuttu netflix gibi film kanallarında Türkçe desteği mevcut hepsi Türkiye pazarında iş yapmak için buna gerek duyuyorlar oyun firmaları da bunu yapabilir yapmasa da yapmasını sağlayabiliriz o yüzden İngilizce öğrenin gibi sözler sarf etmek yerine birlik olmalıyız

Bu konuya girmek istememiştim ama hemen girelim madem. Olay tamamen ta ilk playstation ve xbox çıktığı zamana dayanıyor. Xbox Microsoft çıkışlı bir ürün olduğu için daha çok Amerika ve biraz da Avrupa odaklı bir firma. Sony ise japonya çıkışlı, ve böylece daha global bir üründü. Ülkemizde kendimi bildim bileli playstation xboxı her zaman solladı geçti, çünkü sony ve playstationın üçüncü dünya ülkelerine desteği her zaman daha fazla. Yani dediğim şu ki, Sony hazır ülkemizde hatrı sayılır satış yaparken dublaj altyazı koyuyorsa bu onların global marka anlayışı ve yazık garibanlar da kendi dilinde oynayabilsin düşüncesidir.

Aynı düşünceyi Rockstar veya herhangi bir büyük firmadan yapmasını beklemek veya yaptırım oluşturmaya çalışmak zor.

CD Red project witcher serisiyle çıkan ondan önce ne olduğu bilinmeyen indie firmasıydı, ufacık bir firma baktı ki türkiyede bir kitlemiz var hadi dil seçeneği ekleyelim oldu. Büyük bir firma aynı şeyi yapma gereği duymaz. Diğer örneklerinizi bilmiyorum o yüzden bir yorumum yok.

Ha bu yorumlarım demek değil ki asla Türkçe desteği istemiyorum. Neden olmasın, ben kullanacağımdan değil oyunun yapıldığı dilde oynamayı tercih ederim her zaman ama dilimize biraz da olsa önem verilmesi hoşuma gider. Sadece artıları eksileri düşününce böyle bir beklenti içinde olmak bana saçma geliyor.

Katılıyorum durup dururken millete İngilizce öğrenin olup bitsin demek tartışmanın iki uç kutupunda yer almak oluyor sadece, asla yapıcı bir argüman değil. Ama bu çeviri mevzusuna yorum yapan bazı arkadaşlar o kadar sığ bakıyor ki olaya tek yazılacak yorum da buymuş gibi geliyor yalan değil. Tabii ki peşini bırakmayalım, ben de hashtagi savunacağım. Sadece büyük bir beklenti içinde değilim çünkü maalesef oyun ve elektronik konusunda vergiler ve kur bu düzeylerde olduğu sürece asla farklı ülkelerle yarışacak konumda değil Türkiye.

• Hiç öyle kampanyayla falan olacak gibi durmuyor. Firma satışa bakar. Bizim ülkece Avrupa'nın ortalama ülkelerinin çeyreği kadar konsol ve oyun satılıyor yılda. Ekonomik şartlar iyileşecek, oyun oynamak denilen dünyanın en ucuz hobisi ülkemizde de ucuz olacak ve böylece oyun kültürü yayılacak. Satışlar artınca da Türkçe oyunlar gelecek. Bu işin formülü belli.

Öte yandan ülkenin hali ortadayken bu ihtimalden giderek uzaklaşıyoruz. Ha Red Dead Redemption ve GTA V büyük ihtimalle konsollarda en çok satan 2 oyun bizim ülkede. Ama tabi GTA V dünyada 100 milyondan fazla satmış, RDR 2 30 milyonu devirmiş. Türkiye'de sattığı 100 bin civarı rakamları umursamıyorlar görünen o ki. Pastadaki payımız dikkate alınmak için küçük.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi intercityfirm1895 -- 21 Temmuz 2020; 14:18:39 >
  • Devlet yapamaz mi Türkçe dil destegi olmayan oyunlarin ulke icinde yasaklanmasi lazim mesela steam ubisoft ve origin gibi mecralarda turkiyeye satisi kapali olsa eminim ki firmalar turkce cikarirdi oyunu

• 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.