Selamun aleyküm. Dün ikinci el bir laptop aldım. Bilgisayarı açtığımda açıkçası hayal kırıklığına uğradım. Bilgisayar çok yavaş açılmıştı ve masaüstünde son derece donuyordu, çok yavaştı ve kasıyordu. Boş bir yere sağ tıkladığımda 2-3 saniye sonra açılıyordu. Arama yerine bir şey yazmaya çalışsam 5 saniye sonra tepki veriyordu. Bir uygulama açmaya çalıştığımda bir süre sonra açılıyor, onun üstüne bir de bazen "yanıt vermiyor" sorunu geliyordu, bir süre daha beklemek zorunda kalıyordum. Bu bilgisayarda CS:GO testi yaptım ve (Nvidia fps ayarlarını yapmıştım) neredeyse her şey yüksek ayarlarda 80 fps civarı alıyordum (fps seyrekti, 100 üstüne çıktığı da oluyordu). Daha sonra Roblox indirdim ve denemek istedim çünkü son Roblox güncellemesinden sonra tüm dünyada fpsler yerlere inmişti. Roblox'ta en yüksek ayarlarda 60 fps kadar alıyordum. Ancak CS:GO'da oyunun açılması ve yükleme ekranları 3-4 dakika hatta 5 dakika kadar sürdüğü oluyor ki çok garip. Bunun sebebinin 4 GB Ram ise, 8 GB ram daha eklesem bu sorun çözülür mü? Maalesef Ssd'ler çok pahalandı ve SSD alacak kadar param yok. SSD'den başka ne yapabilirim bunu çözmek için? Not: Readyboost özelliğiyle USB'den 4 GB Ram ekleyip denedim ama hala masaüstünde yavaştı. Sistem özelliklerim: i5-6200U 2.30 Ghz İşlemci Geforce 940M 2GB Ekran kartı 4 GB DDR3 1600Mhz Ram 1 TB Harddisk (800 GB boş) < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sweetyx -- 25 Ocak 2021; 23:45:10 > |
Oyunlarda yüksek fps alıyorum ama masaüstünde bilgisayar çok yavaş?
-
-
Sıkıntı depolama yani HDD'de. SSD almak çok mantıklı bir karar olacaktır, eğer bilgisayarınızda M.2 slot türü ayrı bir giriş varsa harddiskin yanına SSD koyabilirsiniz. Eğer yok ise mevcut HDD'yi SSD ile değiştirmek zorunda kalabilirsiniz (SSD'nin yanında HDD'yi harddisk kutusuna koyup kullanmayı deneyebilirsiniz).
Bilgisayarınızı yeni açtığınızda direk Görev Yöneticisi (Task Manager) açıp Performans sekmesine girerseniz orada bileşenlerin kullanım yüzdeliğini görebilirsiniz. Disk 0 (C sürücü)nün %100 gibi yüksek değerlerde olduğunu görürseniz o zaman darboğaz harddisktedir.
Hepsiburada'da geçenlerde 240 GB Sandisk SSD almıştım, aldığımda 240 TL'ydi şimdilerde 250 TL gibi olması gerekiyor.
Readyboost anladığım kadarıyla sanal bellek gibi bir görevi var, bu da sadece RAM yetmezse kullanılıyor.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Bob The SpongeSıkıntı depolama yani HDD'de. SSD almak çok mantıklı bir karar olacaktır, eğer bilgisayarınızda M.2 slot türü ayrı bir giriş varsa harddiskin yanına SSD koyabilirsiniz. Eğer yok ise mevcut HDD'yi SSD ile değiştirmek zorunda kalabilirsiniz (SSD'nin yanında HDD'yi harddisk kutusuna koyup kullanmayı deneyebilirsiniz).
Bilgisayarınızı yeni açtığınızda direk Görev Yöneticisi (Task Manager) açıp Performans sekmesine girerseniz orada bileşenlerin kullanım yüzdeliğini görebilirsiniz. Disk 0 (C sürücü)nün %100 gibi yüksek değerlerde olduğunu görürseniz o zaman darboğaz harddisktedir.
Hepsiburada'da geçenlerde 240 GB Sandisk SSD almıştım, aldığımda 240 TL'ydi şimdilerde 250 TL gibi olması gerekiyor.
Readyboost anladığım kadarıyla sanal bellek gibi bir görevi var, bu da sadece RAM yetmezse kullanılıyor.
SSD hakkında çok bilgim yok. Laptopumda M.2 özelliği olup olmadığını içini açmadan öğrenme şansım var mı? Eğer yoksa, SSD olmadan bu sorunu çözmemin yolu yok mu?
SSD'yi HDD ile değiştirsem bana 120 gb ya da 240 gb yetmez en az 500 gb ya da 1 tb olması lazım o da 400-500 lira olmuş SSD'lerde, ve 1 TB HDD'mi bir kenara koymak da istemiyorum.
-
Bilgisayarınızın tam model ismini internette veyahut Youtube'ta aramayı deneyebilirsiniz. Aramalarınızın sonuna "disassembly" (sökme, parçalara ayırma) veya "upgrade" diye yazın. Google'da aradığınızda büyük ihtimalle yapımcı şirketin topluluk sayfasına denk geleceksiniz. Olmadı, yapımcı şirketin topluluk sayfasında bir konu açmayı deneyebilirsiniz.
SSD olmadan bu sorunu tamamen çözmek mümkün olmayabilir. HDD'de defrag yapmayı deneyebilirsiniz, sanal belleği (ReadyBoost)'u USB 3.0 veya 3.1 özellikli flaş belleğe yerleştirmek kısmen performansı arttırabilir (çünkü flaş belleğin random okuma/yazma hızları SSD kadar olmasa da HDD'den birkaç kat daha hızlıdır). Burada dikkat etmeniz gereken şey, hem flaş belleğin hem de taktığınız girişin USB 3.0 veya üstü olması.
Örneğin bu benchmark Imation taşınabilir HDD'de yapıldı. Random okuma 0.45 MB/s, yazma 0.78 MB/s.
Bu benchmark ise Sandisk Cruzer Glide 3.0 flaş bellekten. Random okuma 5.76 MB/s, yazma 1.59 MB/s.
Kolay gelsin hocam :)
-
Reis merhaba hdd de sorun olduğunu anlaman için hd tune programıyla Quick scan kapalı iken tarat ortalama 2 saat sürer o yeşil kutuların içinde 1 tane bile kırmızı şey yoksa hard disk sağlamdır ben ramdan şüphelendim genelde birşeye tıklarsın yarım saat sonra açılır falan bu gibi sorunlar genelde ramdan kaynaklanır Memtest86 ile ramlara bakmayı deneyin bakalım sonucumuz ne olacak -
SSD alıp dvd rom'dan aparatla taktıktan sonra SSD'yi ne yapmam gerekir? Demek istediğim SSD boş mu kalsın yoksa SSD içine de dosya koyayım mı? SSD'in yüzde kaçının dolu olduğu performansına etki eder mi?
İnternette bazı kişilerin dvd rom'a HDD'yi koyup, HDD yerine de SSD koyarsanız daha iyi olur dediğini gördüm böyle mi yapmalıyım?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sweetyx -- 14 Ocak 2021; 21:29:10 > -
Hocam eğer bilgisayarınızda farklı bir SSD girişi yok ve DVD girişiniz varsa, ve bunu kullanmıyorsanız evet aparatla SSD koyabilirsiniz.
HDD ve SSD hangi girişe yerleştirilmeli konusuna gelirsek çok fark yapacağını düşünmüyorum ama şu anda HDD'nin olduğu bağlantı işlemci ile daha yakın (daha az duraklı) olduğu için daha az gecikme (latency) olacağını düşünüyorum. Aparatın olacağı girişe koyulan SSD/HDD ekstra bir duraktan geçtiği için biraz daha fazla latency olabilir.
Eğer Windows'u SSD'ye kuracaksanız (kurarsanız bilgisayar daha hızlı açılır), sanal belleği de oraya koyacaksanız (ideal olanı bu), SSD'de 10-20 GB boş yer bırakmanız bence yeterli. Eğer tam dolu ise sanal bellek için yer kalmayabilir.
İdeal olarak SSD'ye Windows'u ve sık kullandığınız programları (hızlı erişmek istediğiniz dosyaları), HDD'ye ise geri kalan sık kullanmadığınız programları ve dosyalarınızı koyabilirsiniz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bob The Sponge -- 14 Ocak 2021; 22:15:41 >
-
Yani SSD sadece içinde kurula olan dosyalara mı etki ediyor? Boş bırakırsak etki etmez mi yani mesela Windowsu hiç ellemesem hız arttırmaz mı
-
Bilgisayarı açtığımda görev yöneticisinden baktım Harddiski %100 kullanıyor gösteriyordu.
-
quote:
Orijinalden alıntı: sweetyxYani SSD sadece içinde kurula olan dosyalara mı etki ediyor? Boş bırakırsak etki etmez mi yani mesela Windowsu hiç ellemesem hız arttırmaz mı
Aynen öyle hocam. SSD, içindeki dosyalara hızlı erişim sağlıyor.
Depolamada IOPS denen bir kavram var, bu da saniyede kaç işlem yapabileceğini belirtiyor (MB transfer hızdan ziyade dosyaya erişim hızı). Bazı kaynaklara göre HDD 180 IOPS iken, SSD 44 bin IOPS gücünde. Bu da örneğin Windows işletim sistemi dosyaları gibi küçük dosyalara daha hızlı erişim sağlayabilme anlamına geliyor. Programlar da bu sayede SSD'den daha hızlı açılabiliyor.
-
Hocam bu ürün indirimdeymiş. Sizce bu 120 gb tatmin edecek kadar sorunumu çözer mi?
-
Windows'un kurulumu için yeterli olur, 30 GB gibi bir boş alan kalır ve bilgisayarın tatmin edecek şekilde hızlanacağını düşünüyorum hocam.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X