arkadaşlar bi sorum var. pek oyun oynayan biri değilim. o yüzden bilgim az. 22''widesreen lcd monitör kullanıyorum. oyunlarda görüntünün orjinal halinden basık veya geniş olmasını istemiyorum. şorum şu. ben normal kullanımlarda pc yi 1360/768 çözünürlükte kullanıyorum. oyundayken daha kaliteli görüntü almak için oyunun çözünürlüğünü 1680/1050 olarak seçsem görüntü orjinal halinden daha basık veya uzun, geniş ya da dar olur mu? yani orjinal halinden değişik mi olur? en sağlıklısı masaüstün çözünürlüğüyle,oyunun çözünürlüğünün aynı olması mı? yoksa değişik olsa da oyunda farketmez mi?
Sana bir deneyimimden bahsedeyim arkadaşım.Masaüstü çözünürlüğü 1280x720 ayarlıyken pes 2009 oynamak istedim ve pes 2009un çözünürlüğünü 1920x1080 ayarladığımda oyunun menüsünde dahi müthiş takılmalar yaşadım ve mecburen oyunu 1280x720 çözünürlükte oynamaya devam ettim.Birgün tesadüfen masaüstü çözünürlüğümü 1920x1080 ayarlayıp pes 2009uda 1920x1080 ayarlayıp oyuna girdim.Oyunu son derece akıcı olarak oynayınca şaşırdım ve masaüstünü tekrar 1280x720 ayarlayınca aynı takılmaların tekrar ettiğine şahit oldum.Daha sonra bazı oyunlarda yine aynı problem karşıma çıktı.Sana kesinlikle oyunların ve masaüstünün aynı çözünürlükte olması lazım diyemem ama bu yaşadığımdan bir ders çıkarıp deneme ve yanılma ile çözünürlükler aynı olsa ne oluyor aynı olmasa ne oluyora bakabilirsin.Unutmadan şunuda söyleyeyim.Masaüstünü 1920x1080 ayarlayıp oyunları 1280x720 ayarladığımda yani tam tersi bir durumda en ufak bir sorunla karşılaşmadım iyi forumlar...
ben genelde oyunları masaüstü çözünürlüğü ile aynı ayarlıyorum görüntü daha güzel oluyor bence 1440x900 benimki.. ve tüm oyunlarım öyle..
LCD monitorlerde kesinlikle monitorünüzün doğal çzönürlüğünü kullanmak zorundasınız. Çünkü monitor farklı çözünürlüklerde ölçeklendirme yapar ve bu interpolasyon denilen bozulmaya yol açar, sonuç olarak daha bulanık görüntülerle oyun oynarsınız. Eğer donanımınız monitorünüz doğal çözünürlüğünde oyunu kaldırıyorsa o çöznürlükte oynamanız göz zevkiniz için daha iyi olur.
Bu arada bir hatırlatma oyunlar çözünürlük arttıkça daha fazla belleğe ihtiyaç duyduklarından çözünürlük arttıkça oyun yavaşlar, yani saniye başına aldığınız görüntü azalır. Olay biraz ters orantılı ama zevk için PC'nizi doyurmak, biraz para harcamak zorundasınız...
Böyle bir zorunluluk elbette yok ancak; - lcd ekranınızın doğal (native) çözünürlüğünü kullanın yoksa aspect ratio bozulmaları ve kalitesizleşmiş görüntülerle uğraşmak zorunda kalırsınız. Bu çözünürlük ekranın kullanma kılavuzunda yazar; ya da ekranın markası modeli ile internetten bulunabilir. -Doğal çözünürlük haricinde ekranın ve ekran kartının destekleyebildiği max. çözünürlük vardır; bunu geçemezsin (ekranın nokta aralığı ile alakalıdır). -1360x768 yerine eğer ekran kart desteği varsa masaüstünü de 1680x1050 de tut bence. Yazılar küçük geliyorsa büyütebilirsin. - tüplü ekranlarda çözünürlük geçişi daha zahmetli olur; genelde ekran degauss falan da yapar çatada çotada sesler eşliğinde gelir ekran. Yine tüplülerde çözünürlük arttıkça desteklenen yineleme hızı düşer (mesela 1024*768 de 100 Hz iken 1600*1200 de 60 Hz e inebilir). İdeali 85 Hz ama mümkünse 70 in altına inme; gözleri çok yorar. LCD lerde bu sorun yok tabii ki.
quote:
Orjinalden alıntı: Styraxus
Böyle bir zorunluluk elbette yok ancak; - lcd ekranınızın doğal (native) çözünürlüğünü kullanın yoksa aspect ratio bozulmaları ve kalitesizleşmiş görüntülerle uğraşmak zorunda kalırsınız. Bu çözünürlük ekranın kullanma kılavuzunda yazar; ya da ekranın markası modeli ile internetten bulunabilir. -Doğal çözünürlük haricinde ekranın ve ekran kartının destekleyebildiği max. çözünürlük vardır; bunu geçemezsin (ekranın nokta aralığı ile alakalıdır). -1360x768 yerine eğer ekran kart desteği varsa masaüstünü de 1680x1050 de tut bence. Yazılar küçük geliyorsa büyütebilirsin. - tüplü ekranlarda çözünürlük geçişi daha zahmetli olur; genelde ekran degauss falan da yapar çatada çotada sesler eşliğinde gelir ekran. Yine tüplülerde çözünürlük arttıkça desteklenen yineleme hızı düşer (mesela 1024*768 de 100 Hz iken 1600*1200 de 60 Hz e inebilir). İdeali 85 Hz ama mümkünse 70 in altına inme; gözleri çok yorar. LCD lerde bu sorun yok tabii ki.