Şimdi Ara

PANASONIC GH1 => iZLEnim ler sorunlar vs :) (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
120
Cevap
0
Favori
4.882
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Özellikle "Panasonic Lumix G 20mm F1.7 ASPH " için yorum yapamayacağım ama genel olarak F1.7 lensler için bazı söyleyeceklerim var. Senin makinede AF herhalde gövdedendir dolayısıyla hangi lensi takarsan tak AF olacaktır sanırım. Gene debir araştır tabi.

Öncelikle gece çekimleri için konuşayım. Tabiki F1.7 büyük avantaj. Mesela ben aşağıdaki fotoyu elde çektim. F1.7 - iso800 - 1/20

Ancak bu lensler F1.7 açabilmesine rağmen, iyi performans vermiyorlar genelde. En iyi performanslarına biraz daha kapalıyken ulaşıyorlar. Bu F1.7 den başlayan tüm lensler için geçerli. Örneğin benim ekteki diğer foto F4.0 de çekildi. F1.7 ile bu keskinliğe ulaşamıyor lens.

Bir de F1.7 kullandığın zaman alan derinliği o kadar azalıyorki, portre filan çekmen imkansız neredeyse. Burnu odaklasan gözleri net olmuyor mesela. Mecburen F4-5,6 kullanıyorsun.

Bu sebeplerden gece manzara vs videosu yada fotoğrafı çekerken F1.7 kullanabilirsin ve çok da işe yarar ama diğer durumlarda F1.7 açamazsın, açsan da performans alamazsın. Bunu da dikkate al derim.

PANASONIC GH1 => iZLEnim ler sorunlar vs :)

• pardon, bir önceki mesajımda her iki fotoğraf da F1.7 imiş.

bu foto ise F4.0

inşallah anlatabildim ne demek istediğimi.

• Mahmut 20mm'yi biraz once Stok lensinden check ettim, evet baya daraliyor ama bunu goz onune aldim zaten. bu arada AF varmis ama sesli gurultulu oluyormus biraz, ayrintisina bakiyorum.

Levent
    "Burnu odaklasan gözleri net olmuyor mesela." demissin bu derecede var mi yani :))
    senin k-x AF yapiyormuydu videoda?
    bu senin lensle video var miydi, yani aksam mesela F1.7 iken uzakliklarin degistigi, nesnelerin uzakliginin sabit olmadigi bir video mesela ?
  • Evet devrim, senin için bir deneme yapıp yüklerim akşama. Aynı mesafeden portre çalışırım değişik F lerde :) Ya mesela şu yaprak fotosundan anlaşılıyor aslında alan derinliğinin ne kadar azaldığı. Küçücük bir yaprak o, dikkat edersen yaprağın ön yarısı net, arka yarısı net değil.

Benim F1.7 lensin max odaklama mesafesi 10metre. 10 metreden sonra sonsuza odaklıyor. Dolayısıyla video çekerken 10 metreden sonrasında problem yok. Video çekerken de çekim alanın 10 metreden yakında ise, F de 1/1.7 ise, o zaman alan derinliği inanılmaz az bir mesafe olacak.
  • anladim. biliyorum tahmin ediyorum ama tabi biraz daha netlesicek video ile.
    bu yaprak resmi biraz fazla yakindan belki, 10 metreye akdar demissin, mesela 7 metreden cektigin bir insan goruntusu focusladin, yuruyerek sana dogru geliyor 6 ,5,4auto focus bunu yakalayabiliyor mu acaba.
  • Af için birşey diyemem, bende yok o özellik.

Bugün akşamüzeri çektiğim şu video tam olarak demek istediğimi anlatıyor.

http://www.youtube.com/watch?v=vAWvrNv0MEo

İlk başlarda sadece öne ve arkaya manuel odaklama yaptım. Daha sonra manuel olarak alan derinliğini arttırdım.
    1/1.7 den 1/15 e kadar kıstım diyaframı.
  • ok anladim, diyafram - albiraz sacma oalcak belki ama;
    agacin sana en yakin dalina ne kadar uzakliktaydin? ve o diger dallar arasinda mesela 20 cm filan var aralarinda,

1 metre mesafeden aralarinda 20 cm olan 2 cismi ayirmak diyelim buna.

peki 5 metrede olsaydin en yakin dala, 2. dal da 20cm arkada olsaydi yine ,birini blur digerini net yapabilir miydin mesela? o nu demek istiyorum. F1.7 ye ragmen bu kadar detay olmazdi sanirim.?
  • ağaca yarım 50-60cm mesafem vardı.

5 mt olsaydı da olmazdı. Ama 10 mt'den uzak olsaydı bütün ağaç odaklanacaktı, çünkü lens 10mt'den sonra sonsuza odaklıyor.

Yani mesela akşam yemeğinde masadakileri çekeyim desen F1.7 kullanamazsın arada 10mt den az mesafe varsa.
  • anladim abi de iste;

ama 60 cm den cekmekle 5 meterde cekmek arasinda fark vardir degil mi?
    5 metreden , aralarinda 20cm olan 2 dal arasinda bariz anlasilabilen focus netlik-blurluk farki yaratabilir mi lensin ?? F1.7de tabi.
  • kesin olarak evet
    5 metreden bir arkadaşının fotoğrafını çeksen odaklamakta çok zorlanırsın, zaten dediğim gibi lens F1.7 de keskin değil.
    F2.8 den itibaren keskinleşmeye başlıyor.
    F4.0 da çok keskin
    F5.6 da razor sharp diyorlar :)

Her lens için bu farklıdır tabi
  • nek adara almistin sen senin lensi?

bu videonun 1:08 saniyesindeki auto focuslar dikkatimi cekti, basarisiz gorunmuyor

http://vimeo.com/8503910
  • ben 100 dolara ebay'den aldım. Pentax sahipleri eski manuel lensleri kullanabiliyor, bu büyük avantaj

bu arada aşağıdaki link'de güzel bilgiler var. Hemen anasayfasa biraz aşağıda F1,4'de odaklama sorununa değinmiş. Yani sorun derken 2 kişinin fotoğrafını çekiyor mesela, yanyana duruyorlar ama ikisinin de yüzü aynı anda odaklanamıyor. Birisi bi 5-10cm daha geride çünkü.

http://www.fotobuloku.blogspot.com/
  • evet aciklayici olmus bu link,

benim bu stok lens 14-140mm arasi ve eger 50mm olmasa da 100 mm ye cikarirsam ve , objeden uzaklasirsam F5 de bile bu blurlugu yakalayabiliyorum.
    teknik olarak bilmiyorum neden 140mmde (280mm) F5.6 ile bile arka tarafi bulur cikaricak goruntuleri rahat saglayabiliyorum bilmiyorum.. yani zoomluyken.

yalniz abi senin bu linkteki ornek anormal; "50mm'de F1.4" bu cok cok fazla galiba(35mm degil bu 50mm) cunku lensin ustunde yaziyor)
    yani 20mm 1.4e gore cok daha farkli sanirim?
  • blurluk derken, bokeh demek istiyorsun
    bu zaten odak uzaklığı/F değeri ne kadar yüksek olursa o kadar iyi oluyor

yani mesela benim lens 50mm ve F1.7 , 50/1.70=30 gibi bir değer
    senin lensde 14mm de iyi bir bokeh yakalayamazsın, 14/4=3.5
    ama 140mm ye çıktığında 140/5.6=25 gibi bir değer, yani bokeh daha iyi
  • bokeh kelimesini bugun okuduklarimda ogrenmistim gec de olsa :))
    bu arada harika bi hesap yazmissin saol, ben pratik kullanimla kafamda tutuyodum boyle cok anlasilir oldu.

yani dedigim gibi gorunuyor ozaman ayni hesapla; bu lens
    20/1.7 = 11.7 yapar ki, istenmeyen asiri bokehler olusmaz sanirim?senin makianda gercekten cok yuksekmis 50mm basladigindan, diyafram da daha acik tabi.

ayni hesapla simdiki lensle 70mm 5.8 cektim deneme icin. (=12)
    bu lens benzer ozellikte olacak o ozaman, fena diil.

yaninda bunu da alsam mi diye dusunuyorum bi yandan;
    WIDE LENS Fisheye for Panasonic Lumix G 20mm F1.7 ASPH
    http://cgi.ebay.com/WIDE-LENS-Fisheye-for-Panasonic-Lumix-G-20mm-F1-7-ASPH_W0QQitemZ150412712095QQcmdZViewItemQQptZCamera_Lenses?hash=item23054bd89f

biraz uyduruk bisiy mi gorunuyor ne :)

• bir se 10 mereden sonra sonsuza odakliyor demissin, acaba bu lens nasil? bu baglamda bir deger yazmiyor hicbi yerinde :S
    http://www2.panasonic.com/consumer-electronics/shop/Supplies-Accessories/Cameras-Camcorders/Digital-Camera-Accessories/Lenses/model.H-H020.S_11002_7000000000000005702#tabsection
  • ya şimdi sonuçta BOKEH fotoğrafta ön planda esas odaklanmış olan nesneyi(portre vs) daha da odak noktası yapmak için kullanılıyor. Arka fonu bulanıklaştırıp öndeki objeyi suni olarak netleştirmiş oluyorsun. Ama işte dediğim gibi hiçbir lens en iyi performansını diyafram tam açıkken sergileyemiyor. Mesela Panasonic Lumix G 20mm F1.7 ASPH lens en keskin fotoğraflarını F2.2-3.5 arasında çekiyormuş aşağıdaki linke göre.
    http://www.dpreview.com/lensreviews/panasonic_20_1p7_o20/page3.asp

Yani bokeh'in iyi olması için belki en açık diyaframı kullanman gerekecek ama keskin fotoğraf çekebilmek için de diyaframı biraz kısman gerekecek. Mesela ben F4 ile çektiğim zaman, bokeh daha az oluyor ama keskinlik o kadar farkediyorki anlatamam.

Dediğin gibi o verdiğin linkte max odaklama uzaklığı yazmıyor ama 10mt civarlarındadır. Sonuçta fiziksel bir olay biraz. 15-20 metre olamaz yani :) 10 metreden düşük te olabilir.

• anladim,
    gh1 govdesi cok hafif, bu lens 100gr, compact makina gibi olacak yaw resmen :))
    siparis ettim, lens degistiricem artik ben deee

50mm ye tekrar baktim, benim alacagim 20mm, baya fark oalcak, yani bende sendeki focuslama zorlugundan cok, bokeh olusturabilmek icin keskinlikten odun verip diyaframi sonuna kadar acacagim gibi sanki :)

bu arada youtubeda bu lens + gh1le baya video gordum,
    AF nerdeyse stok lensi kadar hizli barasili gorunuyor ( stok lensinki cok iyi dmek istememekle birlikte ) :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gimmeluck -- 18 Şubat 2010; 18:11:05 >
  • ya k-x de video çekerken AF olmaması ne büyük eksiklik :(
    walla bende satıp canon 550D mi alsam diyorum :P
  • walla yazin basinda iyi urunler cvikiyo genelde, ya 1 senede daha kullan :)
    af olmamasi nasil bisiy tahmin edemiyorum pek, hic kullanmadim
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.