Paypal nekadar'da güvenli sizce.Bu soruyu daha önce binlercekez soran olmuştur.İnternet çağımızın tartışılmaz bir gerçeğidir.Artık bizi kavrayan ve sıkıca sarmalayan bu gerçekle yüzyüze yaşamak zorundayız.İnternet her gün hayatımıza okadar yenilikleriyle giriyorki;artık biz onun esirimi yoksa obizim esirimiz belli değil.Kavramlar ve kurallar birbirine karışmış durumda.Böyle bir ortamda sizlere paypalı ne kadar dost nekadar düşman,nekadar iyi nekadar kötü olduğunu anlatmaya çalışacağım.
Paypalla tanışmam 2006,2007 yıllarına dayanmakta.O yıllarda paypal İngilizce idi.Sadece belli başlı ürünler satın alır kullanırdık.Kendi halinde bir ödeme aracıydı.Her yıl binlerce doları bulan para transferlerimle benim en önemli dış ticaret partnerim gibiydi.Para almak ve para yollamak o yıllarda zor iken paypal ile bu sorun bile değildi.Ancak birkaç gün öncesine gelene dek.Aşağıda yazmış olduğum vakka tamamiyle gerçek olup.Paypal konusunda fikri olmayan arkadaşlara fikir ve nekadar ince koruyucu maddelerle işin içinden çıkıldığını göstermeye çalışacağım.
Paypal nedir? : Paypal para alış verişi yapan bir aracı hizmet firmasıdır.Bir başka deyişle paypal;İnternet para trafiğinin birnevi kaspersky'i gibi.Bu ne anlama geliyor.Siz İnternetten alışveriş yaparken paypalı kullanarak alışveriş yapıyorsunuz.
Paypalı neden kullanmalıyım? Paypalı incelediğiniz zaman paypalı kullanma amacınız;Güvenli alışveriş yapma imkanı sunması.Malumunuz internet büyük bir yer.Bu ortamda bir yasa ve bir kanun koyucu malesef hala yok.Devletler ve hükümetler buna bir çözüm aramaya dursunlar kesin çözüm bulunamamakta.İnternetin bu büyüklüğüde sizlere kolaylıklar zengin ürün içerikleri aklınızı başınızdan alabilecek seviyede.İşte bu ortamda alışverişlerinizi güvenli ve sağlam yapabilmek için paypal diyorki ben bu işlemi sizin için gerçekleştirmeye hazırım.
Son yıllarda internet üzerinden alışveriş hızlı bir seyir izlemekte artık mağzaya değilde firmanın yada satıcılar için oluşturulmuş sitelerden bir kaç klik darbesiyle bunu başarabilmektesiniz.Gerçi hala ülkemizde paypalın yeteri kadar bir pazar payı kazanabildiğini söyleyemem çünkü hala yeteri kadar insanlara güven vermemekte.Doğal olarak sistem içinde yer alan ve vergisini ödeyen fatura kesen firmalar kendi internet ödeme çözümlerini geliştirmişler.Bu yaşanmış sorun ile aslında paypalın çokta güvenli bir yer olmadığını anlayabiliyorsunuz.
Aklınıza acaba sorusu geliyor paypal çok güvenlimi
Yaşadığım bir vakkayı anlatarak başlamak istiyorum.Paypalı para göndermek için kullanmaktayım.Türkiye içerisindeki ticari sitelerde kendi güvenilir ödeme seçeneklerini kullanmakta ve sorun yaşamamktayım.Paypal aslında Türkiye sınırlarından çıktığım andan kullanılmaya başlanan bir ödeme sistemi.Diyelimki bir web sitesinde gördüğünüz bir kitap yada bir cd yada bir ürün bu fotoraf makinası merceğide yada hobi amaçlı bir üründe olabilir yada farklı web sitelerin ürünleride olabilir.
26.06.2012 tarihinde yaşanmış bir olaydır tamamen gerçek ve hiç bir şekilde kurmaca yada hayal ürünü değildir.
Ürün satın aldığım bir sunucu firması vardı bir ay önce paypalı kullanarak ödeme yapıp satın almıştım.Ben yılların paypal kullanıcısıyım ya paypal güvenli ve çok kullanışlı.Ancak sunucu firması yeteri kadar iyi bir hizmet vermekte AwesomeRDP bu firma kötü hizmet verdiği içinde artık kullanmama kararı almıştım.
Siz internetten bir ürün aldığınız zaman paypal ile dikkat edilmesi gereken birşey var bu nedir derseniz.Paypal ile olsun yada paypal ile olmasın ürünü aldığınız firma size ürünü satarken otomatikman abonelik konumunda ürünü satıyor.Bu paypalda daha çok oluyor ve siz bu ürünü alırken mecburen o aboneliği kabul etmiş oluyorsunuz.Peki daha sonra ne oluyor sonrası felaket siz eğer dikkatli bir kullanıcı değil ve internet terminolojisi hakkında bir bilgiye sahip değilseniz paypal ve onların satıcı firmaları resmen boğazınıza çöküyorlar bu durum bir dahaki ayda anlayamadığınız extreler ve finansal kayıplar yaşamanıza neden oluyor Paypal kullanma amacımı Amaç şu aslında basit ve kolay siz aslında satıcı firmaya güvenmiyorsunuz kredi kartı bilgilerinizi ele geçirebileceğinize inanıyorsunuz bu nedenlede paypalı kullanıyorsunuz.Paypaldan alışveriş yapmadan önce paypala üye oluyorsunuz.Kredi kartınızı tanıtıyorsunuz.Sonra kredi kartınız ile içinde yeterli bakiye varsa ürünleri satın alıyorsunuz.Tamamen satıcı firmalara kredi kartı bilgilerinizi kaptırmamak
Paypalın bu ulvi amacının altında aslında gözden kaçırılan finansal bir kötümserlik var buda sizin haberiniz olmadan paypal otomatik para çekebiliyor.Eğer sizde benim gibi çok fazla alışveriş yapıyorsanız bazen ödeme kalemlerini takipetme konusunda zorluklar yaşayabilirsiniz.Paypalın müşteriyi deiğilde satıcı odaklı çalışması ve onun para kaynağı olan müşterinin haberi olmadan parayı çekmesi paypalın size nekadarda çok güvensiz bir ödeme aracı oldunun hissini veriyor.
Bende daha önce bir kaç çarpılma olayı yaşadıktan sonra gerçek kredi kartımı değilde ondan oluşturmuş olduğum sanal kredi kartımı paypala tanıtmıştım maksat kolay ve basitti eğer benim bilmediğim bir aboneliğim var ise onun benden para çekmesini engellemek.Sanal kredi kartıma para yerleştiriyor ödemeyi yapıyorum ve işlemimi biritiyordum bu sayede abonelik işlemi olmuş olsa bile ben ödemeyi yapmıyordum çünkü bağlamış olduğum kredi kartı sanal ve ben istersem içine para yüklersem para olan bir araç gerçekten çok güvenli değilmi.Ancak yanılıyorsunuz.
AwesomeRDP firması yeni ay için bana sürekli fatura yolluyordu ancak ürünü satın almadağım için bu çağrıya cevap vermiyorum taki 26.06.2012 tarihinde şok ile karşılaşana kadar.
Bir arkadaşıma bir ödeme yapmam gerekiyordu hemen sanal kartıma para çıkarttım net bir mebla idi ve hepsini ödedim ve sanal kartımda para kalamadı.Bir baktımki paypal benim para olmayan sanal kartımdan para çekmiş ve bakiyeme 25 dolar olarak gözükmüş.Çok şaşırdınız değilmi.Paypalı işleten insanlar nasıl bir düşünceye hizmet ettiklerini anlamakta güçlük çekiyorum.
Hemen paypalın müşteri hizmetlerine bir mail yazdım ve gelen cevap basit ve siz müşteriyi sallar nitelikteydi sayın müşterimiz bu bir bant kaydıdır abonelik işleminiz nedeniyle bu ödeme iptal edilmicek şeklinde bir mesaj aldım.Evet bu makaleyi yazmak için bir neden oldu bana Tabiki yazışmalar devam etti paypal müşterisine vermiş olduğu değeri görebiliyorsunuz.
Paypal accountumu açtım müşteri hizmetlerini aradım.Müşteri hizmetleri numarası 444 77 01 Türkçe hizmet veren bir yer.Artık paypalım türkçe konuşuyordu bu müthiş bir gelişme.Ancak müşteri hizmetlerindeki bayan çok yetersiz ve bilgisizdi internet ticareti hakkında daha önce hiç fikri yoktu sanırsam.Konuyu anlattım bir savunma avukatı edasıyla bana iki seçenek üzerinde durdu.Abonelik nedeniyle paranın çekildini yada kredi kartı sahibi olduğum bankayla sorunu çözmem gerektiğini bana söyledi birde almış aldığım ürün fiziki yani elle tutulur gözle görülür bir kolisi ve ambalajı olmadığı için paypalın bunu desteklemiceni bildirdi.
PAYPAL SANAL ÜRÜN POLEMİĞİ İnternette oluşturulan katma değerin bir bölümü fiziksel ürünlerdir bu ürünleri görebilir dokunabilir tada bilir hissedebilirsiniz beş duyu organınızla payapalın bir açığa çıkmamış sanal ürün olayı varki bu konuda herkezin biliçlenmesi gerekiyor eğer siz siziksel ürün değilde sanal ürün alır ve bununla ilgili sorun yaşarsanız paypal diyorki ben burda senin yanında değilim peki şu sonuç ortaya çıkıyor ben hizmet aldığım ürün sanalsa satıcının insafına kalmış oluyorum fizikselse paypal imdadıma koşuyor peki paypalın ne anlamı kalıyor neden ben paypal kullanayım
Müşteri hizmetlerindeki bayan konuyu bankam ile çözmem gerektini söyledi ama bankam benim finansal güvenliğim için bana sanal kart yapmamı sağlamış ve sanal kartımda para olmadıkça ödeme yapmıyor içinde para olmayan bir sanal karttan paypal nasıl para çekebilir.
Evet arkadaşlar paypalın güvensizlikleri şu an ben ürün hakkında paypala bir itiraz yolladım ancak şu an elime geçen bir şey yok bekliyorum.
Sizlerde paypal kullanırken çok dikkatli olun her an sanal kartınızda para olmasada para çekebilir.Tabiki sanal kartınız değil gerçek kartınızdan Ben büyük ihtimal sanal kartımı bağlamadan önce gerçek kartımla alışveriş yaparken paypal benim öz kredi kartı bilgilerimi satıcılarla paylaşıyor buda paypalın güv enliği konusunda çok büyük risk taşıdıgını anlayabiliyorsunuz
Sonuç?
Paypalin artık güvenli bir platform olduğunu düşünmüyorum. Bir kere sadece eposta ve şifre ile tahsilat yapabiliyor hiçbir doğrulama kodu anahtar vs istemiyor.İkincisi bir ücretli web sitesi üyelik işleminde kasten bit kadar ve arka plana yakın renkte hazırlanan yazıları göremeyerek yanlışlıkla istemediğim bir ek ödemeyi kabul etmiş sayıldım.Paypal in alıcı korumasına başvurduğumda ise gelen mesaj web sitesi ile sözleşmelerinin para iadesine izin vermediğiydi. Sonuç olarak paypal hesabımı kapattım ve güvenli ödeme için başka seçenekler arayışındayım.
bu paypal nasıl bir firma çözemedim gitti.
son sipaişim gümrüğe takılıp geri gitti.satıcı uzun iş dedi,bnde ilk defa paypal itirazı açtım.işlemler gayet basitti ve ortalama 10gün sonra haklı bulunmuş olup param geri yattı.ama eksik yattı.
o günkü kuru 3.3tl den hesaplayan paypal amca paranın iade edildiği gün 2.7 tl den yatırmış.mh ile görüşmem sonucu telefndaki beyfendi okadarını aldığınıza dua edin dedi.daha öncede alışverişim sonucu kargoya verilmediği yüzden iptal edilip kuruşu kuruşuna iadeyi söyledim sonrasında ben kendi yetkimi kullanarak size farkı iade edeceğim dedi bikaç bilgi verdikten sonra gün içinde farkı yatırılacağını söyledi.kendi insiyatifini kulllandığını tekrardan özellijkle belirtti,bu nasıl bir firma arkadaslar.zaten ürün alırken kuru yüksek gösterip koparabildiğini koparıyor
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme