Şimdi Ara

PİŞME SÜRESİ (RODAJ) NEDİR NASIL YAPILIR

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
11.083
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar benim öğrenmek istediğim bir konu var.
    Hoparlörler için pişme süresi diye birşey duyuyorum.Bu süre ne kadardır (yani kaç saat)?Bu süre zarfında ses ne kadar açık olmalıdır,kısık seste günde 8 saat açık bıraksak bu yetmez mi :) sonunda ses çok değişiyor mu gibi çeşitli sorular var kafamda.Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bilgi ve tecrübelerini bize aktarabilir mi?

• Yapay Zekanın Yanıtı

Pişme Süresi (Rodaj): Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bir ses sisteminin performansını optimize etmek için önemli olan pişme süreci (rodaj), hoparlörlerin veya subwoofer'ların optimum ses kalitesine ulaşmasını sağlamak için gerekli bir adımdır. Bu süreç, hoparlör bileşenlerinin yerleşmesine ve birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalışmasına olanak tanır.

Rodajın Amacı

Rodaj, hoparlörlerin aşağıdakiler gibi bir dizi fayda elde etmesine yardımcı olur:

• İyileştirilmiş ses netliği ve doğruluğu
    • Düşük frekans tepkisinde artış
    • Daha hassas ve dinamik ses üretimi
    • Hoparlör bileşenlerinin ömrünün uzaması

Rodaj Süresi

Rodaj süresi, kullanılan hoparlör türüne göre değişebilir:

• Subwoofer: 50-100 saat
    • Midrange sürücüler: 20-50 saat
    • Tweeter: 10-20 saat

Rodaj Nasıl Yapılır?

Rodaj sürecini etkili bir şekilde gerçekleştirmek için şu adımları izlemelisin:

1. Düşük Ses Seviyelerinde Oynat: Başlangıçta hoparlörleri düşük ses seviyelerinde çalıştır ve zamanla kademeli olarak artır.
    2. Farklı Müzik Türlerini Kullan: Farklı frekansları kapsayan çeşitli müzik türleri çal.
    3. Aralıklı Olarak Çalıştır: Hoparlörleri sürekli olarak uzun süre çalıştırmaktan kaçın. Dinleme seansları arasında aralar ver.
    4. Sabırlı Ol: Rodaj süreci zaman alır. Sabırlı ol ve bileşenlerin yerleşmesi için gerekli süreyi ver.

Rodaj Sonrası

Rodaj sürecini tamamladıktan sonra hoparlörlerin performansında önemli bir gelişme fark edeceksin. Ses daha net, tam ve dengeli olacaktır. Hoparlörlerin optimum ses kalitesine ulaştığına inandığın noktaya geldiğinde, rodajı durdurabilirsin.

Rodaj işlemi, ses sisteminin genel performansını artırmak ve hoparlör bileşenlerinin ömrünü uzatmak için çok önemlidir. Bu adımları dikkatle takip ederek, hoparlörlerinden en iyi şekilde yararlanabilirsin.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Hoparlörden hoparlöre değişir.200 saat ilk pişme için yeterli.Ama sesleri tamamen oturması için 500 saat ortalama kabul edilir.
  • peki ses kısıkmı yoksa maksimumdamı olmalıdır killforyou üstadım?
  • Hoparlör ve sistemi pişirme CD si var arkadaşlar. Onu da kullanabilirsiniz
  • quote:

Orjinalden alıntı: HIGH FIDELITY

Hoparlör ve sistemi pişirme CD si var arkadaşlar. Onu da kullanabilirsiniz

Peki böyle bir CD yi nereden bulabiliriz.?adı nedir?
    Bu arada ben pişirme için şöyle bir yol izliyorum doğru ya da yanlış bilmiyorum ama kendimce bir yöntem geliştirdim:
    Evde olmadığım zaman ya da evde olup müzik dinlemediğim zamanda kısık seste( -80 db gibi) sistemi radyo modunda çalışır bırakıyorum.Bu durumun pişme süresine yardımı oluyormudur?Yoksa yanlış mı yapıyorum?
  • Bence oluyordur. Ayrıca bu CD ler satılıyorlar ama e-mule gibi programlarla internetten de indirebilirsin imajını
  • o hoparlörü yada sistemi pişirme cdleride ne oluyor acaba hayatımda ilk defa duydumda?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi chef1119 -- 6 Ocak 2007; 18:24:30 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: chef1119

o hoparlörü yada sistemi pişirme cdleride ne oluyor acaba hayatımda ilk defa duydumda?

hocam speaker ların ilk etapta alışma süresi denebilir... bir süre açık bırakılıyor hangi ses seviyesinde olduğunu bilmiyorum. bu süre sonunda optimum çalışma karakterini yakalıyor hoparlörler...
  • quote:

Orjinalden alıntı: chef1119

o hoparlörü yada sistemi pişirme cdleride ne oluyor acaba hayatımda ilk defa duydumda?

BURAYA bakarsanız soruna cevap olabilir belki

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HIGH FIDELITY -- 7 Ocak 2007; 1:09:26 >
  • Yaav arkadaşlar bırakın bu pişme süresiyle uğraşmayı.

Dinleyin işte, normal şekilde. Zamanla zaten bu süre dolacak ve tüm sistem pişecek. Ayrıca kulağınız da sisteminize göre pişecek, yani daha iyi algılayacaksınız.

Pişme süresi içinde veya sonrasında her 6 ay ile 1 yıl alasında kablolarınızın açıkta kalan bağlantı yerlerini 1 cm kesip yeniden soyarak sisteminize bağlayın. Gerisini pek fazla kafaya takmayın.

Ne öyle evde yokken sistemi pişsin diye açık bırakıp gitmeler falan.

Ben pişmenin her anını dinleyerek ve kıyaslayarak geçirmeyi tavsiye ederim.

Boş yere de sistemi açık bırakarak gereksiz yere sistemi eskitmem. Zamanla tüm sistem pişecek.

Saygılar...

• ARKADAŞIM ARABANIN MOTORUNUN BELLİ BİR KM.SONRA AÇILMASI GİBİ
    HOPARLÖR FABRIKA ÇIKIŞI HOPARLÖR MALZEMESİ YANİ DİYAFRAM ÇEPERİ VE İÇ SARGILARI
    KATIDIR SERTTİR GELEN SES SİNYALLERİNE KARŞI TAM CEVAP VERMEZ (REFLEKS V.S.) ZAMANLA DAH A
    ESNEK OLUR VE ALDIĞI SİNYALLERİ TAM YANSITIR.

AYRICA HOPARLÖR SARGISI BİRAZ HAFİF MÜZİKTE ÇALIŞTIRILIP HAFİF ISITILDIKTAN SONRA YÜKSEK SES DİNLEMEYE BAŞLARSANIZ İYİ PERFORMAN VERİR VE ZARAR GÖRMEZ....YANİ ANFİYİ AÇIP HEMEN YÜKSEK SES DİNLEMEK İYİ OLMAZ..

AMA BU ÇOK ÖNEMLİ DEĞİL ZAMANLA KULLANDIKCA DA ACELEYE GEREK YOK..
  • Aceleye gerek yok diyen arkadaşlara bende katılıyorum keyfini çıkara,çıkara yapın.İllede yakma cd si derseniz senfonik bir classic müzik cd si işinizi pek ala görür.
  • Burn in olayı olarakda geçer kimileri pişirme kimileri yakma derler.

Bu pişirme olayından sistemde etkilenen iki ana parça vardır 1- kablolar 2- hoparlor diyaframları.

Kablolar nasıl etkilenir?

Kabloların pişmesi iletkenliğinin artması ile olur. Yani sürekli müzik dinleyince ki bu pişirme süresi saat olarak en az 300 saattir. bu süre zarfında süreli o kabloalrda ses dalgası transferi yapılacaktır eletrik akımı olarak bu süre zarfında da kablo akıma doyacak ve veri kaybı olmadan ses dalgasını hemen kabloya iletebilecektir. Bunun etkisi sesteki çok nadiren duyulan cızırtıların azalması ses netliğinin ve kalitenin artması olarak kullanıcıya geri döner.

hoparlorler üzerinde etkisi nasıl olur?

Bildiğiniz gibi hoparlorler diyafram yapsı özelliği ile hareketli parçalardır. İlk aldığımız hoparlorler sadece fabrika çıkışında test edilir ve paketlenir pişirme yapılmaz. Bazi hop. üreticileri dışında. Bu yüzden ilk aldığımız hoparlorün sesini beğenmeyiz ve bass seslerinin dan dun vurduğundan kafa ağrttığından tizlerin aşırı cırlak çıktığından E.Q ayarı tutturumadğımızdan şikayet eder ve markalı bir hoparlorü hemen kötüler sesler şöyle şöyle deriz.

Lafı toparlamak gerekirse hoparlor diyafram yapısı haraketlidir dedik, şimdi ilk adlığımızda bu kısım sert olur yani bir yumuşaklığı yoktur bu yüzden bass sesleri dan dun vurur. bass lar yayılmaz. hoparlor üzerinde etkisi işte bu diyaframların yumuşayarak bass seslerinin kalitesinin artmasını sağlar. Basslar kulağa yumuşak gelir müzikten zevk alırsınız.

Ben creative 5+1 P5800 hop. almıştım ocak ayında. toplam 72 watt RMS

İlk aldığımda tizlerde sesi çok açtığım SSS derken şarkışarda cızırtı tabir ettiğimiz seste çapaklanma gibi şeyler olurdu çok dikkatli dinleyince ayrıca bass da kafama vurur gibiydi bam bam bam diye. şu zamana kadar sürekli müzik dinledim oyun oynadım ayrıca geçen ay bide bakım yaptım hoparlorlere badem yağı ile diyaframları yağladım 3 gün. şu anda ses kalitesinde ilk aldığım gün ile bugüna rasında acayip fark var.

Çoğu kişi ne saçam şeydir olur mu hiç öyle şey desede evet var bunlar oluyor. İnanmıyanlar girsinler google' a araştırsınlar. Hatta bazı kaliteli firmalar hoparlorleri pişirip satar. Ayrıca kablolarıda pişirmek için özel aparatlar vardır.

bunun yanında hoparlor ve kablo pişirme değil sadece olay ev sinama sistemi var ise de tüm parçaları ayrı alınan anfinin pişirlmeside gerekir

saygılar

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.