Şimdi Ara

Plakalarda karekod dönemi başladı!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
76
Cevap
1
Favori
5.407
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
20 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla karekodlu plaka dönemi başladı. 1 Ocak 2024’ten sonra tescil ettirilen tüm araçlarda karekodlu plaka zorunluluğu bulunuyor. Araç sahiplerine karekodlu plakalar veriliyor. Yeni araç alım satımında, muayenede plakanın geçmemesi durumunda ve kayıp plaka durumunda karekodlu plaka verilecek. Mevcut araç sahiplerinin eski plakalarını değiştirme zorunluluğu bulunmuyor.

Ayrıca Bkz.TOGG yeni sedan modelini görücüye çıkarıyor

Karekodlu plaka ile sahte plakaların ve APP olarak bilinen plakaların önüne geçilmesi hedefleniyor. Karekod sayesinde plakanın seri numarası, aracın nerede ve ne zaman üretildiği gibi bilgilere erişilecek. Plaka bilgilerinin elektronik ortamda sürekli güncel olarak tutulması sağlanacak.

Karekodlu plakanın özellikleri neler?

• Elektronik Kayıt İmkanı: Yeni düzenleme ile birlikte, karekodlu plakaların bilgileri elektronik ortamda kayıtlı olacak. Bu durum, sahte plakaların daha kolay bir şekilde tespit edilmesine ve güvenilir bilgilere erişim sağlanmasına imkan tanıyacak.

• Güncel Bilgi Sağlama: Plaka bilgilerinin elektronik ortamda sürekli güncel olması, araç kontrolü ve takibinin daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak tanıyacak. Bu, trafik güvenliğini artırmak adına önemli bir adım olacak.

• Sahte Plaka Kullanımının Önlenmesi: Elektronik kayıtlar sayesinde, sahte plakaların teslim edilmesi ve kullanılması daha zor hale gelecek. Plaka bilgilerindeki güncel ve doğru veriler, yetkililerin araçları daha etkili bir şekilde takip etmelerine olanak sağlayarak sahte plaka kullanımını önleyecek.

• Trafik Güvenliğinin Artması: Sahte plakaların azalması ve araç takibinin kolaylaşması, genel olarak trafik güvenliğinin artmasına katkıda bulunacak. Elektronik kayıtların doğruluğu, trafik kurallarının daha etkili bir şekilde uygulanmasına yardımcı olacak.

• Selam Yanılmıyorsam 2014 Yılında istanbul büyükşehir belediyesinde Bi Fikrim var. Projesinde bu sistemi ben sunmuştum. Bu sistemin amacı Arazide bulunan EDS araçların plakalara odaklanıp karekoddan aracın Plakası ikiz plakamı yoksa çalıntı plakamı yoksa çalıntı araç mı? diye tespitler yapılması ve kullanılması için sunduğum fikir di o zaman cevap verilmemişti. Şimdi görüyorum. Bir Fikrim daha hayata geçti. Teşekkürler
    Benim anlamadığım şey qr kod’daki link veya id’yi herhangi bir qr decoder ile öğrenebilir. Ve direkt kopyalayabilirsin de. Aynı şekilde, plaka dediğimiz şey zaten bir kimlik. Qr kodun buradaki işlevi ne olacak gerçekten anlamadım. Bir de yani göz var nizam var. Niye sola yada sağa değil de şak diye il kodunun sağına koymuşlar? Silkelemeye devam resmen ya. QR kodsuz plakaları yenileyelim de biraz daha ceplerini dolduralım diye yapılmış, seni beni de salak yerine koymaya devam ettikleri sıradan bir yürürlük daha işte.

App plaka yasal mı? Değilse, bu kadar farklı plakalar niye trafik polisinin burnunun dibinde dolaşıyor da araca hiçbir işlem yapılmıyor? Kimin bastığı önemli değil ki. Kim kullanıyor o önemli. Yani bırak çalıntıyı, plakalar yasal prosedürün dışında basılırken kontrol etmeyen adamlar, kare kod var diye mi sistem çalışıp işleyecek? Hiçbir şeyi engelleyeceğini düşünmüyorum. Bizim plakalar cıncık gibi, adam plakaya çiviyi basmış, muayeneden bile geçti gözümün önünde. Bu işler öyle göstermelik ki, sırf laf kalabalığı oluyor.

Plaka çerçevesi siyahtır, adam sırf aracın kaporta rengine uysun diye onu siliyor, polisin önünde bir halay çekmiyor.

• Bahsedilen işlemler için plakanın kendisi neden kullanılamıyor anlamadım.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ulan Musk kullanıcısına yanıt
    klavye kullanamayan personel kaynaklı...

İlgili QR kod yetkili kişi tarafından okutularak kim tarafından ne zaman basıldığı ve QR ile plakanın eşleşmesi vb. kontroller sayesinde yetkisiz kişilerin rastgele plaka basmasını (Örn. bir taksi/servis plakasının tekrar basılıp başka bir araca takılması) engellemek için olabilir.

İleride gbt taramalarına ek olarak plaka QR taraması da yapılıp plaka durumu sorgulanabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdem552 -- 8 Ocak 2024; 15:41:14 >
    Selam Yanılmıyorsam 2014 Yılında istanbul büyükşehir belediyesinde Bi Fikrim var. Projesinde bu sistemi ben sunmuştum. Bu sistemin amacı Arazide bulunan EDS araçların plakalara odaklanıp karekoddan aracın Plakası ikiz plakamı yoksa çalıntı plakamı yoksa çalıntı araç mı? diye tespitler yapılması ve kullanılması için sunduğum fikir di o zaman cevap verilmemişti. Şimdi görüyorum. Bir Fikrim daha hayata geçti. Teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ramazankar -- 8 Ocak 2024; 17:44:22 >
  • erdem552 kullanıcısına yanıt
    Bu bilgiler direkt GBT'ye eklensin. Yetkili kişi de plakayı okutsun. Neden ayrı bir QR kod ile farklı bir kimliklendirme işlemi gerekli onu anlamadım. Plakanın kendisi zaten bir kimlik. Yani veri tabanında QR kod içindeki numara yerine plakanın kendisi kullanılabilir.

• ramazankar kullanıcısına yanıt
    Direkt plakayı okumak neden yeterli olmuyor bu işlem için?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • App plaka basanlar veya taksi serviste cift plaka kullananlar bu karekodu da bastıramayacak mı? Bana kalırsa pek etkili bir yöntem değil.
    Zaten App ye ceza yazılmasını anlayamıyorum durdurdun ruhsatla ortusuyorsa bagajda orjınali var ise musade et yoluna gitsin app plaka devletin plakasından daha okunaklı devletin bastıklarında O ve D harfi cok benzer mesela.
    Plaka okuyan kameralar APP okuyamıyorsa orası ayrı mesele
    Ama ülkemizde yasal olmayan şeylerin satışı cok rahat ulu orta yapılıyor (App plaka ve çakar sistemleri, km oynama gibi) bu da ayrı bi mesele.

Sözde km oynamanın buyuk cezaları var bugun bi sanayiye gidin bi kac esnafa sorun cok rahat bulursunuz oyle el altından falan yürüyen bi işlem değil.

Kare kod içinde plakadaki karakter/rakam sayısından daha fazla karakter içeren ID var muhtemelen. Doğrulama yapmak için bu fazladan bilgi kullanılir.

Bravo mucit kardeşim.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    Bir fikrin daha mı hayata geçti? Bizi düşündüğün için sana minnetarız.

• Plakaya pvc kaplama yapmadıkları sürecek o karekod çizilecek silinecek. Bunu da düşündüler mi acaba çok düşünen beyinler

• Benim anlamadığım şey qr kod’daki link veya id’yi herhangi bir qr decoder ile öğrenebilir. Ve direkt kopyalayabilirsin de. Aynı şekilde, plaka dediğimiz şey zaten bir kimlik. Qr kodun buradaki işlevi ne olacak gerçekten anlamadım. Bir de yani göz var nizam var. Niye sola yada sağa değil de şak diye il kodunun sağına koymuşlar? Silkelemeye devam resmen ya. QR kodsuz plakaları yenileyelim de biraz daha ceplerini dolduralım diye yapılmış, seni beni de salak yerine koymaya devam ettikleri sıradan bir yürürlük daha işte.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • İnsanlara da basarlar QR yakında. Para lazım sonuçta

• gowlet kullanıcısına yanıt
    Sayın @Gowlet
    Teşekkürler

• Hiçbir işe yaramaz.

• adnan1905 kullanıcısına yanıt
    Sayın adnan1905
    Sadece sizi değil Hayatı Kolaylaştırmak adına düşünülmüş her fikir ve düşünce değerlidir.
    Teşekkürler

Sayın Ahmet Temiz Bey
    Sadece Plakalarda olabilir.Ama Bazı Plakalar da Siyah Bantlarla Oynama yapılarak yanıltıcı olabiliyor. Bunun önüne geçmek için kullanılması gerekir diye düşünülmekte

• Plakalarda karekod dönemi başladı!

Keşke full barkod olsa böyle. Araç üstünde sayılar kötü duruyor. Polis dışında kimsede uğraşmaz nereli olduğumuzla.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Amacını anlayamadım

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.