Şimdi Ara

Powercolor Radeon 7870 EZ,Oyunlarda ekranda beliren mavi,yeşil noktalar(YARDIM LÜTFEN)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
802
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Öncelikle iyi forumlar, uzun bir başlık oldu ama başka türlü bu sorunu belirtemezdim. Başlıkta öncelikle ekran kartını belirtmemin nedeni interneti didik didik ettiğimde genel olarak ekran kartından kaynaklı bir sorun olduğunun defalarca karşıma çıkması. Ama ben genel oalrak sistem özelliklerini ve yaptığım işlemleri metnin devamında belirteceğim. Sistem bu sıralar 3 yaşını doldurdu, daha önce hiç OC vs gibi işlere karışmadım, default ayarlarda güncel sürücüler ile bilgisayarı kullandım. Yaklaşık 8-9 aydır bu sorunla karşılaşmaktayım,belki önceden de vardı ama bahsedeceğim oyunları deneyip sorunu farkedeli bu kadar bir süre geçti diyebilirim, gerek bu süre zarfında pek oyun oynamaya zaman bulamadığım için gerekse o zaman aralığında oynamazsam olmaz dediğim oyunlarda karşılaşmadığım için pek önemsemedim. Bu sıkıntıyı bana yaşatan oyunlar; H1Z1, Ark Survival Evolved, Assasins Creed Syndicate, The Elder Scrolls Online. Şimdilik bu oyunlarda bu sorunlarla karşılaştım. Şuan için sıkıntısız oynadığım diğer oyunlar ise ; CS:GO, Batman Arkham City, Killing Floor 2, League of Legends, World of Warcraft, Styx:Master of Shadows,PAYDAY 2,Elder Scrolls V:Skyrim, Rust, Hurtworld.Üç yıl içinde birçok oyun oynadım hiç böyle birşeyle karşılaşmadım. Başlıkta belirttiğim durum şu aşağıdaki screenshotlarda görüldüğü gibi:
     Powercolor Radeon 7870 EZ,Oyunlarda ekranda beliren mavi,yeşil noktalar(YARDIM LÜTFEN)

Örnek olarak H1Z1den görüntüler aldım, ama diğer sorunlu oyunlarda da biraz az biraz fazla miktarda nokta olmak kaydıyla aynı sorun var.Diğerleri derken ; Ark,Teso ve Assasins Creed Syndicate oyunlarında da tam olarak bu şekilde sorun baş göstermekte. Sağda solda ekranın tamamını kaplayacak şekilde mavi, yeşil, beyaz hatta bazen kırmızı parlayıp sönen noktalar.İşin ilginç kısmı bu sadece bu oyunlarda gerçekleşmekle beraber, oyunların menü kısımlarında görünmüyor, sadece oyun yüklenip oyuna girdiğim zaman bunları görüyorum.Bunların dışında oyunlarda herhangi bir fps düşüklüğü veya bazı noktalarda kasma takılma olmuyor, oyun tıkır tıkır oynanıyor ama ekran bunlarla dolu yani pek de birşey görünmüyor oynanacak.

Öncelikle bilgisayarın parçalarını yazayım :
    Anakart: ASUS M5A97 R2.0 AMD 970/SB950 AM3+ DDR3 2133MHz
    Ekran Kartı: Powercolor HD7870 PCS+ EZ GDDR5 2GB 256Bit AMD Radeon
    Ram: GSKILL 8GB (2x4GB) RipjawsX DDR3 1600MHz CL9 1.5V
    İşlemci: AMD FX X6 6300 Soket AM3+ 3.5GHz 14MB Önbellek 95W 32nm
    Hard Disk: WD 3.5" 1TB Caviar Black Sata 3.0 64MB Cache 7200Rpm
    Kasa: Corsair 300R 600W power supply dahili
    Monitör: ASUS 23" VX238H 1ms Full HD HDMI

Yaşadığım sıkıntıya dönecek olursak,bunu aşmak için daha önce en basitinden format + temiz sürücü yüklemeleri gerçekleştirip sorunla yine karşılaştım,Win7(32/64bit), Win8(64bit),Win 8.1(64bit) şuana kadar kullandığım ve sorunun yine baş gösterdiği sistemler. özellikle ekran kartı için clean uninstall yaptım defalarca belki, ama güncellenen sürücülerin de bir faydası dokunmadı, daha sonra eski ekran kartı sürücülerini de denedim bir faydası olmadı, farklı virüs koruma programları ile sistemi defalarca tarattım. Bilgisayarı aldığımdan bu zamana kadar 3 veya 4 kere kasayı kompresör yardımıyla güzelce temizleyip ince fırçayla parçaların tozlarını alıp,parçaları kablolarını kontrol ettim, bi yerinden oynama vs var mı diye, iki kere de işlemci sogutucusunun termal macununu yeniledim. Bu sistem dışında ek olarak herhangi bir parça(ekstra fan vs) takmadım bilgisayara. Şu sıralar anca zaman buldum, ve bu sorunu kökten çözmek için kolları sıvadım. Yine temiz format attım pcye Win8.1 Pro yükledim, Sürücüleri son versiyonlara güncelledim.BIOStan Sata controller sürücülerine kadar. Bunun dışında default sistem ayarlarında bilgisayarın hiçbirşeyiyle oynama yapmadan oyunlara girip denediğimde(crimson çıkınca umutlandım sıfırdan temiz başlangıç yaptım,belki soruna çare olur dedim) sorun yine devam etti.Güncel olarak AMD Crimson ekran sürücüsünü kullanıyorum(kasım 30da gelen hotfix dahil).Yabanzı sitelerin forumlarında karşılaştığım çözümlere gelecek olursak; kimisi 2D/3D clock ayarlarının birbiriyle çakıştığını belirtmişlerdi.Benzer bir sistem için başkasında başarılı olan şu aşağıdaki ayarlamaları yaptım bir değişiklik olmadı,tekrar değişiklikten önceki default ayarlarına 3D:975/6000 , 2D: 300/600 ayarlarına geri döndürdüm.Daha da farklı bir değişiklik denemedim.

Bazısı ekran kartının yeterince ısınmamasından kaynaklı olduğu belirtilmiş(amd overdrive ile sorunu çözmüş),bazı yerlerde ise ekran kartının voltaj ayarlarında sıkıntı olabileceği belirtilmiş,hatta ekran kartının fabrika çıkışı OCli oldugu icin, clock ayarlarında yapılan ufak değişikliklerin sorunu çözmeye yardımcı olacağı belirtilmiş ama konulara pek hakim olamadığım için herhangi bir değişiklik yapamadım bu belirtilen ayarlarda, özellikle bu ayarlarda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.Yaklaşık bir haftadır bilgisayarı kullandığım diğer ayarları(ilk defa işlemciyle M5A97nin otomatik OC sistemiyle biraz oynadım, oyunlarda bir miktar daha performans alabilmek için) da burada belirtmek isterim.Hemen iki resimde prime95 yarım saatlik test(soldaki), ve stabil değerleri aşağıda(daha önce bir saat ve üzeri test ettim burdan yana bir sıkıntı yok gibi,ayrıca belirteyim sorun OCden önce default sistem ayarlarında baş göstermeye başladı,örnek olsun diye yarım saatlik bir veri aldım):

Bunların dışında CPUID ASUS CPU-Z verileri de aşağıda(sadece CPU değerlerinde oynama yapıldı):

Radeon Ayarları sistem,yazılım,3D app ayarları(tüm oyunlar için otomatik kendi ayarı) ve ekran ayarları sırasıyla şu şekilde:

Radeon AMD Overdrive sistem default ayarları(araştırdığım kadarıyla buradaki değişikliklerin bir yardımı dokunacakmış gibi geliyor):

Yine Radeon ek ayarlarında monitör sekmesi ve piksel formatı(iki uçlu hdmi kablo denedim, önceden vga dan hdmi kablo idi, bir yararı dokunmadı,ayrıca bazı yerlerde monitörün yenileme oranını belirtilenden aşağı çekmenin de yardımcı olacağı söyleniyordu, nasıl değiştireceğimi bulamadım açıkçası):

Çok fazla ekran görüntüsü paylaştım biliyorum,ama kendimce sorunun çözümünde yardımcı olabilecek bazı bilgileri aktarma gereği duydum.Daha önce belirttiğim gibi sistem 3 yaşını doldurduğundan dolayı 2 yıllık garantisi dışına çıktı, yani herhangi bir değişim yapmadan önce kesin olarak sorunun nerede olduğunu öğrenmek istiyorum, eğer iş oraya gelmeden çözülebilecek bir sorunsa ne mutlu bana. Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zarganagi -- 19 Aralık 2015; 2:12:03 >

• Hemen mi oluyor yoksa biraz oynayıp vram ısınınca mı oluyor?

Isındığını düşünüyorum çünkü 1500 MHz yapmışsın.

Ben sadece benchmarklarda 1510MHz yapıyorum ve sıcaklığını 70°C nin altında tutacak şekilde fan hızını ayarlıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 5 Aralık 2015; 21:52:38 >
  • Oyuna girdiğim gibi bir 7-8 saniye geçince başlıyor bunu belirtmeyi unuttum. Örneğin alt+tab yaptığımda da yine bu süre kadar bir zaman geçtikten sonra başlıyor, o 1500 mHz kendiliğinden default ayarı onla hiçbir oynama yapmadım açıkçası , overdrive seçeneğini aktif etmeden de o şekilde gösteriyordu. Ekran kartı overclocku ile hiçbirşey bilmediğim için sadece şuanki ayarlarını göstermek için o sekmenin screenshotını aldm. Bundan kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız, değişiklik yapabilirim,ama hangi değerlere çekmem gerektiğini bilmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zarganagi -- 5 Aralık 2015; 22:05:52 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Zarganagi

Oyuna girdiğim gibi bir 7-8 saniye geçince başlıyor bunu belirtmeyi unuttum. Örneğin alt+tab yaptığımda da yine bu süre kadar bir zaman geçtikten sonra başlıyor, o 1500 mHz kendiliğinden default ayarı onla hiçbir oynama yapmadım açıkçası , overdrive seçeneğini aktif etmeden de o şekilde gösteriyordu. Ekran kartı overclocku ile hiçbirşey bilmediğim için sadece şuanki ayarlarını göstermek için o sekmenin screenshotını aldm. Bundan kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız, değişiklik yapabilirim,ama hangi değerlere çekmem gerektiğini bilmiyorum.

Bence bellekleri 1200 e düşürüp de denemek gerek.
  • Msi afterburner ile memory clock u 1200 e cektigimde oyuna girdigimde direk oyun hata veriyor, hatta 1490a bile indirdigimde aynı problemle karsılastım. Ardından 975/1500 sabit ayarlarına çektim yine, Heaven benchmark indirdim,maksimum ayarlarda windowed 1920x1080 oalrak programı başlattm bu sefer farklı bi problemle karsılastım heryerde saniyelik dikey,yatay,çapraz ekranı kaplayan saniyelik belirip kaybolan birçok mavi cizgiler oldugunu gördüm.Program tıkır tıkır işliyor, bir sıkıntı yok sorun şu şekilde:

900/1200e çektiğimde sorun ortadan kalktı gibi ama birkaç saniye geçmeden hata verdi program takıldı, ekran kartı hata vermeden kapattım programı.975 degistirmeden yine clock 1500 altına indirdim -10 olacak şekilde program hata verdi az önceki gibi direk kapattım.Durum şimdilik böyle, ne yapsam ne etsem bilemedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zarganagi -- 6 Aralık 2015; 14:23:35 >

• Son olarak ekran kartını tamamen parçalarına ayırdım, kurumuş macununu temizledim, yeniledim, fanın ve soğutma demirlerinin arasına sıkışmış toz yumaklarını temizledim, PCI girişlerini güzelce taktım,soketini temizleyip, güzelce yerleştirdim, vidalarını sıktım,cillop gibi oldu normal ayarlarında ortalama olarak 4 derece düşüş oldu diğer sorunsuz oynadığım oyunlarda, ama sıkıntı yine devam ediyor. RMA diyorlar, 500 liradan aşağı düzgün bi ekran kartı göremedim bu aynı değerlerde, ikinci ele yönelebilirim.Ama, Mecidiyeköy'de tanıdık bilgisayar servisi yapan son teşhisi koyacak tavsiye ettiğiniz kimse var mı?Önce bi götürüp baktırayım, afedersiniz,eşşek yüküyle ağır kasa araba da yok altımda o yüzden oturduğum muhit çevresinde sordum.
  • Yardım
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Crysis 3 Kırmızı Ekran Hatası
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Tam Bilemicem Fakat Sorun Ekran Kartının Ramlarında Diyebilirim(bakır soğutma panelinin altında olur genellikle) yakın zamanlarda pc yi düğmesinden kapattınmı bu 1 2.si (fön makinesiyle pc acık değilken ekran kartının fanını bi döndür tekliyormu ona bak / 3.sü pc de gereksiz şeyler varsa kapat derim bi virüs taraması yaptır / her oyunda yapsa kart bozuk derdim sorun yazılımsal
  • makkreyiiz11 M kullanıcısına yanıt
    Bu powercolor modeli direk OC olarak cıkıyor , 1500 memory clock ayarında 3 senedir böyle çalışıyor, 1200e indiridigimde ise problem baş gösteriyo oyun direk hata veriyor, dügmesinden kapatma olayını gerceklestirmedim fakat herhangi bir UPS de kullanmadım bu zaman aralıgında defalarca elektrik gitti geldi en azından ayda 4-5 kere elektrik gidip geliyor mecidiyeköyde diyebilirim, ekran kartının fanı cok temiz calısıyor , dedigim gibi macun degisikligi ve temizligini de yaptım hatta son olarak 2 hafta once bu baslıgı actıgımda yapmıstım macununu da temizledim oyunlarda sıcaklık olarak bir problem yok, Hatta kasanın fanı da direk olarak ekran kartına vuruyoro da bayagı yardımcı oluyor(corsair 300R). Heaven benchmark ile maksimum ayarlarda 1920x1080 maksimum 975/1500 fabrika cıkısı OC ayarları ile sadece fan hızını arttırarak calıstırdıgımda yarım saatlik bir calısmanın ardından benchmark attıgımda maksimum 72 dereceleri görüyor(fan hız ayarı %25 degl , %45, olabilecek maksimum sessiz seviye benim kartım icin), Bu 8 ay içinde temiz formatın üzerine sürücüleri ve sadece h1z1 yükleyip denedigimde de devam etti bu sıkıntı. FPS olarak düşüş yok, aynı şekilde sıcaklık da normal, hdmi to vga idi kablosu onu da degistirdim yine bir degisiklik yok, cillop gibi kart ama fırınlamaya korkuyorum bu sefer diger oyunları da oynayamama ihtimalim var , kart tamamen iptal olmadı çünkü, sadece oyunlarda bu problemi yasıyorum , o da bazı oyunlarda.

• Ahanda buldum, heaven benchmarkı directX 9da calıstırınca cizgiler gidiyor, ama ekran kartı directX 11 destekliyor , lakin directX 11 secince cizgiler cıkıyor , nasıl çıkarım bu işin içinden?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zarganagi -- 19 Aralık 2015; 21:51:42 >
  • Demekki Oyunlar Directx11 de Bilgisayarını Maximum Performans İçin Çok Zorluyor
  • Dx11 de en düşük ayarlarda bile çalıştırsam o çizgiler çıkıyor(ortalama 130 fps , ama çizgiler hala orada) , yazılımsal bir problem ama çözemedim , tüm directx versiyonları da yüklü dxdiag actıgımda 11e kadar hepsi gösteriyor , windwos 8.1 pro var, niye ama directx11 isteyen programlarda oluyor sadece bu problem, ekran kartı da destekliyor dx11 i , çözemedim.

Edit: Dxcpl.exe diyer bir program var dx11 oyunlarını dx9 veya dx10 oalrak oynamanızı saglıyor simdilik onu kullanıyorum, ama pek verimli degil hissedilir oranda fps düşüşü var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zarganagi -- 20 Aralık 2015; 15:17:11 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.