1000TL civarı mouse önerisi
|
Bu sene bilgisayar mühendisliği kazandım. Kendim bir süredir arıyorum ancak çok fazla seçenek var. Eleme konusunda yardımcı olur diye konu açmaya karar verdim.
Bütçe konusunda kesin bir şey yok; babam 20/30 bin aralığında bir şeyin çok rahat işimi göreceğini düşünüyor, annem de bir bak ne gerekiyorsa ona göre ayarlayalım diyor. Yani belli bir bütçem yok ama 65 bin TL'yi geçmek istemiyorum. Asıl istediğim, 30/40 bin aralığı için bir, 40/50 bin aralığı için bir ve 50/65 bin aralığı için bir model seçmek. Bunlardan birini bütçeye göre karar vermek.
Hangi programlar gerektiğini bilmiyorum ama beni 4 yıl götürmesi lazım, ufak yükseltmelerle dahi olsa.
Kullanım amaçlarım mühendislikte gerekecek her türlü programları ve işleri yapabileceğim, oturup oyun oynayabileceğim, kütüphanede ders çalışabileceğim, uzun saatler şarjı gidebilecek bir model istiyorum.
Donanım olarak istediklerim az çok şöyle:
İşlemci:
Minimum 13700H/HX ya da 13650HX işlemci daha üstü de olabilir veya dengi AMD.
Ayrıca işlemci olarak merak ettiğim bir şey var bu işlemcilerin dengi olan AMD işlemciler aynı ya da biraz daha yüksek performans veriyor ve daha soğuk çalışıp daha az güç tüketiyor diye biliyorum. Ancak daha az çekirdek ve daha az thread e sahipler bu durum bana özellikle mühendislik alanında ve uzun ömürlülük açısından bir sorun yaratır mı Intel mi almalıyım?
Ekran kartı:
4060 veya üstü mümkünse 4070.
4060 oyun ve yazılım konusunda üzmez diye biliyorum. Bildiğim kadarıyla grafik gücü isteyen 2 alan var onlarda oyun geliştirme ve yapay zeka alanları o alanlarda 4060 ya da 4070 yeterli olur mu?
RAM:
Minimum 16 GB mümkünse 32 GB ve hızlı olması önemli. Ayrıca 32 de olsa arttırılabilir bellek olması çok daha iyi olur ilerisi için.
SSD:
512GB minimum ama 1TB+ daha iyi olur iki türlüde ileride arttırmam gerekecek 2.SSD slotu olması gerekiyor ve mümkünse 2280 boyutlarına uygun olsun uyumluluk sorunu yaşamayayım. Ve hızlı olması da çok önemli bölümüm dolayısıyla gen4 hızlı bir SSD ile birlikte gelse iyi olur.
Ekran:
16/17 inç olması sorun olmaz zaten küçük ekran sevmiyorum pek bu boyutlarda 1080p de çok sorun olmaz gibi geliyor ama bütçe aralığımda 2K ekranlarda mevcut olsa daha iyi olur. 1080p olacaksada yüksek Hz düşük gecikme değeri ve ortalama/ortalama üstü bir ekran performansı bekliyorum renk doygunluk parlaklık olarak vs.
Pil:
Oyundayken az gidiceğini biliyorum ama yazılım vs yaparken hiç değilse en az 5 saati çıkarsın istiyorum tabii ne kadar yüksek o kadar iyi olacak.
Teknoloji olarak Thunderbolt desteği onemli çünkü 50W veya daha yüksek güç verebilen bir powerbank ya da adaptör ile şarj etmem gerekebilir özellikle powerbank ile uyku modunda dahi olsa edebileceğim bir model olsun istiyorum.
Geriye kalan şeyleri modeller üstünden tartışırız hepsini tek tek yazmayayım.
Bütçe:
20/30K arası bir model.
30/40K arası bir model.
40/50K arası bir model.
50/65K arası bir model.
Bunlar arasında değer değmez kısmını ayrı tartışır bütçem neye yeterse ona göre seçim yaparız.
|
Bölüm/Üniversite seçme konusunda yardım
Merhabalar 231K sıralama yaptım ve az buçuk bir liste oluşturdum ama aralarında seçim ve sıralama olarak kararsızım ne önerirsiniz?
YÖK Atlas Tercih Listem (4).xlsx
Ne önerirsiniz bunlar arasında sıralam nasıl olmalıdır.
Asıl istediğim bölüm bilgisayar ama üniversitede önemli bu konuda bölüm sıralamam da şöyle;
Bilgisayar/yazılım mühendisliği, Yapay Zeka ve veri mühendisliği, Elektrik-Elektronik mühendisliği, Mekatronik mühendisliği, Makine mühendisliği
şeklinde bunun dışında Karadeniz teknikteki elektronik haberleşme bölümünde çap ile bilgisayar düşünebilirim ancak elektrik elektroniğe kıyasla ne gibi +/- leri var bilmiyorum.
Yapay zeka ve veri mühendisliği hakkında bilgisi olanda bilgi verebilirse sevinirim.
Say 231K ile ne yapabilirim?
|
|
Vatan Bilgisayar vs MediaMarkt vs Teknosa'da çalışmak?
Ben 18 Yaşında liseden yeni mezun olmuş biriyim ve henüz sigortalı ve kurumsal bir iş deneyimim olmadı. Bu şirketlerden birinde işe girmek istiyorum bilgisayar, telefon gibi şeylere ilgim var ve takip ederim belli oranda, çevremdeki insanlarda bir elektronik cihaz alacağında veya bir sorun yaşadığında beni arar sorar yardım isterler. Yani en son çıkanları çok takip etmesemde özellikle belli dönemlerde forumlarda gezmiş ve insanlara bilgisayar alma konusunda yardımcı olmuş biriyim. Sosyal olarak çok iyi olduğum söylenemez moduma bağlı olarak aşırı sessiz ve çekingende olabilirim konuşkan ve arkadaş canlısıda. Asıl merak ettiğim şey şu ki ben Vatan bilgisayarda yakın çevremde sadece Satış/Kasa personeli pozisyonu ilanı bulabildim ve bildiğim kadarıyla bu işte kasada durup fatura vs kesiyorum. MediaMarkt ve Teknosada ise Satış Danışmanı ilanları mevcut. Asıl istediğim yer Vatan Bilgisayar olsada Kasa tarafında hem prim tahminimce daha düşük hem yapacağım işler olarak kendime güvenim satış danışmanlığına göre çok daha düşük. MediaMarkta ise yorumlar genel olarak vatanın aksine olumsuz ve şu garanti satma işi bana saçma geliyor çünkü o konudada çok sorun yaşayan var. Tenkosa hakkında bilgim daha az ancak ana ilgi alanım ve bilgim bilgisayar telefon kısmında olduğu için Teknosa daha geri planda benim için.
Vatanda Satış/Kasa Personeli olarak yapmam gerekenler ne, prim ve maaş nasıl oluyor ve kasa hakkında bilgi ne derece veriliyor bunları merak ediyorum. MediaMarkt ve Teknosada okuduğum kadarıyla ayrı eğitimleri var ancak Vatan'da bu eğitimler yok.
Siz olsanız ne yapardınız?
ve bu şirket ve pozisyonlar arasında ne gibi farklar vardır çalışma şartları ve iş içinde yapacaklarım arasında?
Ayrıca CV hazırlamadım henüz ve bir iş tecrübem olmadığı için nasıl bir CV hazırlayacağımı da bilmiyorum bu konudada yardımcı olursanız sevinirim.
20.000TL bütçe laptop önerisi lazım
|
20.000TL sistem toplama
Merhaba, öğretmenim benden sistem önermemi istedi hazır veya tek tek toplamalı farketmez hangisi daha uygunsa o olabilir.
Genel olarak oyun ve günlük kullanım olacak.
Monitör ve diğer ekipmanlar harici sadece Kasa için bütçe 20.000TL ancak siz monitör klavye gibi ekipmanlarda önerebilirsiniz.
Bende bir sistem düşünüp buraya yazacağım sizde bu parçaların artı ve eksilerini yazıp alternatif sunabilirsiniz veya bir eleştiri yada sorun çıkarabileceğini düşündüğünüz şeyleri yazabilirsiniz.
Bi hazır sistem buldum gibi bunları ekleyeyim şuraya:
Bu sistem hakkındaki yorumum şöyle:
- RTX3070'in yer yer RX 6700XT' ye kıyasla FPS bakımından yer yer geçtiği yer yer geride kaldığı yerler var yani kafa kafaya denebilir. Ancak VRAM konusunda güvenemiyorum.
Yazılım olarak 3070 daha iyi ancak VRAM muhabbeti benim kafamı karıştırıyor ki FPS konusunda da 6700XT çoğu yerde önde gibi.
- SSD olarak AIG markasını hiç duymadım o yüzden onlar yerine apacher olan seçili çünkü seçenekler az.
- Bu sitedyide hiç duymadım güvenebilirmiyim?
Ek Özelleştirmeler:
- Ekstra depolamadan 1TB Seagate Baraccuda HDD eklendi.
-Anakart olarak Asus Prime B550M A/CSM seçtim.
-SSD seçimi konusunda kararsızım MSI modeli ile arada kaldım. WD'ninde MSI'ında kendine göre artıları var birbirine karşı. Birde tabi 1TB NV2 var.
-Power olarak 650W olanı tercih ettim.
Not: elde hala 1500TL civarı arttı. Daha iyi özelleştirme seçeneği varsa olabilir ancak moniör kulaklık klavye gibi ekipmanlarada ayırabilirim o parayı.
Bu sistem hakkındaki yorumlarım:
-bu siteyi duydum ama genede sorayım güvenebilirmiyim?
Kendi Seçimim:
İşlemci: Ryzen 5 5600/i5 11400f
3250TL
Anakart:
En Fiyat performans olanı arıyorum bunlardan hangisini tercih etmeliyim?
Ekran Kartı:
Ram:
8+8 Şeklinde çift kanal yeterlimidir? 32GB gerekiyor mu artık?
SSD:
512GB
1TB
(bu yurtdışıymış Amazon Germany satıyor ancak fiyatı çok uygun)
HDD:
HDD artık alınmaz deniyor SSD dahamı mantıklı?
PSU:
Kasa:
Ne yapmam gerektiği konusunda yardıma ihtiyacım var
|
Son Giriş: geçen ay
Son Mesaj Zamanı: 4 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 638
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 18.020 (Bu ay: 350)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 117 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware