|
Bildirim
Klasik milli duygularımızı kullanma hareketleri...
Bikmadılar artık milli kelimesini suistimal etmekten. |
Şunu hala öğrenemediler. Yazılım konusunda kimse %100 yerli, tamamen ev yapımı falan laflarını yemez. Bu kaçıncı ders oldu? Bir dolandırıcı, "geliyoo" ayağı çekti, Turkcell mi ne Yandex'i %100 yerli diye yedirmeye kalktı, şimdi ise bu, daha neler neler. Ya uçmayın. Bu oyun yapmayı öğreneceğim, ama Call of Duty 10 gibi olsunculara benziyor. Ha olsun. Adamlar yüzmilyonlarca yatırımı babalarının hayrına yapıyorlar. Dünyanın her yerinden en iyi yazılımcılar, grafikerler, tasarımcılar boşuna çalışıyor. Sen 1 haftada onların hepsinin 2 senede geçmiş altyapılarıyla yaptığı oyunu yap diye.
Dürüst olun. Baştan deyin ki, bir yazılımdan anlayan çocuk, açık kaynak kod kullanarak whatsapp gibi şey yapmış. Bize geldi, ya da biz onu bulduk, cebine para koyduk, bize yap bari dedik. Ha açık kaynak kodlu diye çok güvenli olmayabilir ama hiç yoktan iyidir, bir yerden başlamak lazım falan deyin. Adam gibi dürüstçe söyleyin. Ama yok direk uçmalar, %100 yerli, whatsapp da olmayan bile her şey burada. Böyle güvenlisi yok. Dünya peşimizden koşacak falan havalarına giriyorlar bir anda. Kim bunları böyle uçuruyor. Millet tamam malesef zır cahil ama hala bu ülkede aklı başında insanlar var ve söz konusu yazılım olunca, istediğin kadar saklamaya çalış, çıkar ortaya. Ne yazık ki bu ülkede *öt olmakta çabuk unutuluyor. |
Şunu ilk ağızdan ilk açıklama olarak söyleseydiniz vallahi kimse size ağzını açıp tek kelime etmezdi. %100 yerli zart zurt deyip sıkıp sallayınca cortladı herşey. Etmeyin eylemeyin şeffaf olun. Biz anlayışsız insanlar değiliz. Ama yalanlara da kanacak değiliz. %75 yerli imkanla geliştirdik. %100 için uğraşıyoruz desen herşey süper. Göklere çıkartırdı uygulamayı bu halk.
|
Kesin geliyoo! yu yapan ekip basarmistir bu emsalsiz harikayi.
|
Hocam konuyla ilgili önemli bir ayrıntı daha var. Sözkonusu yazılımın kullandığı "signal library" GPL lisansı ile dağıtılıyor. Eğer yazılımınızda gpl lisansı kullanan bir kod parçası varsa o yazılımın kendisi de gpl lisansına tabi olur. Ve gpl lisanslı yazılımınızın kaynak kodunu kapatamazsınız, herkesin ulaşabileceği bir yerde kodun yayınlanması gerekir.
Yani ptt bu yazılımın kaynak kodunu yayınlamayı reddediyorsa hukuken suç işliyor demektir. Ne android, ne de ios tarafında bu yazılımı yayınlayamaz, direkt kaldırırlar. |
Hocam uygulama libsignal kullanmış. Bu lib. zaten işin teknik kısmını, yani toplam iş yükünün %90+ sını üstleniyor. Bu da yetmemiş arayüz için de zebra chat isimli başka bir uygulamadan kopya çekmişler, belki de komple almışlar bilmiyorum. Burada yerli emek yok denecek kadar az.
https://libzip.org/ Mesela bu lib. dosya arşivlemeye yarıyor. Bunu kullanarak 20 satır kod ile dosya sıkıştırma yapabiliriz ama biz yaptık diyebilir miyiz? Cpu zamanının %99.999'u sana ait olmayan bir kodu çalıştırarak geçecek ve sen bu uygulamayı ben yaptım diyeceksin? Bu tamamen aldatmacadır. Geliyoo ne kadar arama motoru ise pttmessenger da o kadar mesajlaşma uygulamasıdır. |
Olaya maliyet odaklı baktığımız zaman hem paradan hem de zamandan kazandırmıştır evet doğrudur.
Wordpress ten örnek vermişsiniz o konu hakkında diyeceğim o dur ki Wordpress de yabancı malıdır açık kaynak kodlu olsa bile.Wordpress benim diyemezsin çünkü ilk sen yazmadın ilk sen bulmadın Wordpress i açık kaynak olsa bile. Yazılımlar ve donanımların sahipleri onu bulanlardır.Lisanslar buradan doğmuştur açık kaynak lisansı yada kapalı kaynak lisansı olarak.Yazılım yada donanımın sahibi onu lisanslar istediği gibi. PTT messenger hakkında ise yazılımı ilk sen yazdın ve açık kaynak kodlu yaptın ama başka biri o yazılımdan faydalandı ama senin hakkını yedi en azından senin hakkını yemeyebilir,senden bahsedebilirdi.Burada benim kızdığım nokta ilk başta yerli ve milli dediler.Buradan ben yazılımı sıfırdan yazdılar diye düşündüm ayrıca lisansladıkları şirketi yada kişiyi ilk anda paylaşabilirlerdi.Yapmadılar.Gerile gerile biz yaptık dediler. Yani yalan söylediler.İlk başta açıklasalardı bu kızgınlık bu kadar olmazdı. |
Adamlar doğru söylüyor, tamamen yerli çaba ile çalınıp, ufak bir çalışma ile aryüz değiştirilmiş. Yerli ve milli hırsızlar
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lazeran -- 7 Şubat 2018; 19:0:45 > |
|
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Spider_hip -- 7 Şubat 2018; 20:19:2 > |
|
|
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > |
< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-37A42C87E -- 7 Şubat 2018; 21:29:36 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-37A42C87E -- 7 Şubat 2018; 21:49:29 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |