Şimdi Ara

Rahatlayayım derken felç olmayın

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
24
Cevap
0
Favori
5.244
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Günümüzde boyun ve bel rahatsızlığı hastalıklarının çok sık rastlanan bir duruma geldi, hastalığın yaş ve iş farkı gözetmeksizin herkesin başına gelebiliyor. Yoğun iş stresi ile bunalan, masa başında uzun süre kalan kişilerin rahatlamak maksadıyla ''boyun kütletme'', ''parmak çıtlatma'', ''berberde ya da hamamda masaj'' yaptırma yoluna gitmeleri, boyun ve sırt ağrısı çekenlerin ''ayakla çiğnetme' ve ''kupa vurma' gibi bilimsel olmayan yöntemlerin kullanılması kısa süreli fayda sağlama bile felce dahi neden olabiliyor. Bu tür uygulamalar sırasında omuriliğin geçtiği kanallarda daralma oluştuğu için basınçla sinirlerin daha da sıkışmasına neden olabiliyor. Boyun kütletme boyun fıtığına neden olup, vücutta kalıcı ve iş gücünden mahrum bırakabilecek kötü sonuçlar doğurabiliyor. Sonuçta rahatlamak için yapılan hareketler aksine çok önemli rahatsızlıkları tetikliyor.
    YAŞLILARDA DAHA RİSKLİ

Boyun ve omurga ağrılarını gidermek için uygulanan masaj inme riski yani beyin ve damar tıkanıklığı riskini yaşlılarda daha da artırabiliyor. Çeşitli kaynaklar tarafından yapılan araştırmalarda, omurgayı düzeltme amaçlı yapılan masajın da damar içinde yırtılmaya neden olabildiği saptandı. Boyun ağrısının masaj yoluyla giderildiği bu güne kadar pek rastladığımız bir durum değil.

kaynak:habersağlık

• Yapay Zekanın Yanıtı

Rahatlayayım Derken Felç Olmayın

Günlük hayatın koşuşturmacasında, gerilmiş kasları gevşetmek için bel kütletme veya boyun çıtlatma gibi alışkanlıklar edinmemiz doğal olsa da, bu hareketlerin ciddi sağlık riskleri doğurabileceğinin farkında olmalısınız.

Bel Kütletme Zararlı mı?

Bel kütletmek, omurgadaki eklemlerin yerinden oynamasına neden olarak bel ağrısına, sinir hasarına ve hatta felce yol açabilir. Omurgayı çevreleyen bağlar ve kaslar zayıfladığında, bel kütletmek özellikle tehlikeli hale gelir.

Boyun Çıtlatmak Zararlı mı?

Boyun çıtlatmak da benzer şekilde omurga üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir. Boyundaki eklemleri yerinden oynatabilir ve boyun ağrısı, baş ağrısı ve baş dönmesine neden olabilir. Ayrıca, nadir durumlarda, boyun çıtlatmak vertebral arter yırtılmasına neden olarak felçle sonuçlanabilir.

Bu riskleri göz önünde bulundurarak, bel kütletme ve boyun çıtlatma alışkanlıklarından kaçınmalısınız. Kas gerginliğini gidermek için yoga, esneme veya sıcak bir duş gibi daha güvenli alternatifler tercih etmelisiniz.

Gerilim veya ağrı yaşıyorsanız, tıbbi tavsiye almak ve uygun tedavi seçeneklerini belirlemek için bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Parmak çıtlatmanın bilinen bi zararının olmadığını sanıyordum.Çıtlatmamak en iyisi tabi..
  • Haber için teşekkür ederim. Kütletmenin ileriki yaşlarda kireçlenmelere yol açabileceğini ama omirilikte felce sebep olacak kadar tehlikeli olduğunu bilmiyordum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fuducuk -- 23 Ekim 2007; 14:22:09 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: fuducuk

Haber için teşekkür ederim. Kütletmenin ileriki yaşlarda kireçlenmelere yol açabileceğini ama felç omirilikte felce sebep olacak kadar tehlikeli olduğunu bilmiyordum.

• quote:

Orjinalden alıntı: Magnolia..

Parmak çıtlatmanın bilinen bi zararının olmadığını sanıyordum.Çıtlatmamak en iyisi tabi..

Tam tersi çok zararlı, çıtlattıkça bağ dokuları ve eklemler birbirine sürtüyor. İleriki yaşlarda kayganlaştırıcı sıvı salınımı azaldıkça etkileri daha da ortaya çıkıyor. İnsanlar genelde stres atmak için bu tür çıtlatmalar yapıyor ama bu stresi başka yollarda üzerimizden atmamız daha uygun olur.
  • quote:

quote:

Parmak çıtlatmanın bilinen bi zararının olmadığını sanıyordum.Çıtlatmamak en iyisi tabi..

Tam tersi çok zararlı, çıtlattıkça bağ dokuları ve eklemler birbirine sürtüyor. İleriki yaşlarda kayganlaştırıcı sıvı salınımı azaldıkça etkileri daha da ortaya çıkıyor. İnsanlar genelde stres atmak için bu tür çıtlatmalar yapıyor ama bu stresi başka yollarda üzerimizden atmamız daha uygun olur.

Yok fuducuk ben de öyle sanıyodum ama bi doktordan duydum kanıtlanmış zararı yok diye. Hatta merak edip araştırmıştım internette.Parmak eklemlerindeki sinovial sıvıdaki gazlardan kaynaklanıyor o ses,yapmamak en iyisi tabi. Ama boyun için zararlı tabiki çıtlatmak/kütletmek..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cardiacus -- 23 Ekim 2007; 14:33:11 >

• annemle doktora gitmiştik annem doktorun yanında boynunu kütletmişti doktor bidaha yapma öyle kütlettiğin gibi kalabilirsin demişti
    sanırım en iyisi kütletmemek çıtlatmamak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thelostempire -- 23 Ekim 2007; 14:36:13 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Aman Allah korusun.
  • Bunun kireçlenme yaptıgını da duymuştum.Ne derece doğru bilmiyorum..

Neyseki benim öyle kütletme,çıtlatma gibi bir alışkanlıgım yok
  • Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan Anadolu Sağlık Merkezi'nde (ASM) görevli Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Yücel ile Fizik Tedavi ve Rahabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, rahatlamak için yapılan geleneksel tedavi yöntemleri sırasında bilinçsizce yapılan hareketlerde sakatlanma riskinin bulunduğunu söylediler.

Duruş bozuklukları, masa başında geçirilen uzun saatler ve hareketsiz bir hayat tarzı, zaman içinde bel ve boyun ağrısı olarak kendini hissettiriyor. Bu tür olumsuz davranışların tedavisinde yapılan geleneksel teknikler ise, rahatlamak yerine sakatlıklara varan sonuçlara bile yol açıyor.

Bu tür ağrılardan kurtulmak için hayat tarzını değiştirmek yerine, sırt ve boyun kütleme, parmak çıtlatma ve sırtını çiğnetme gibi yolların daha kötü sonuçlar doğurduğunu belirten Prof. Dr. Ayşen Yücel, "Özellikle, boynu rahatlatmak için yapılan, hızla sağa ya da sola döndürme işlemine çok sık rastlıyoruz. Boyun kütletmenin, alışkanlık haline gelmesi çok kötü. Çünkü omurlarımızın arasında, 'faset eklem' diye adlandırdığımız eklemler var. Bu tür ânî hareketler, eklemlerin çok zorlanmasına neden oluyor ve eklem içinden geçen sinirlerin sıkışması ağrıya ve şiddetli ağrıda kas spazmına neden oluyor. Halk arasında kireçlenme olarak bilinen dejenerasyonun önemli nedenlerinden birisi de, boyun kütletme alışkanlığıdır. Kişi, rahatlamak için bu hareketi yapar, ama bazen öylece kalıp, şiddetli ağrı ile doğru doktora gelir. Sırt ağrısının en önemli nedenlerinden biri ise, kasların hassas noktalarından kaynaklanıyor.
    Omurganın yanında seyreden kaslarda, tetik nokta dediğimiz noktalar, çeşitli nedenlerle hassasiyet kazanıyor. Bu durum, kasın kendi gerginliğinden daha fazla kasılmasına neden oluyor. Stres, soğuk ya da sıcak durumlar, tetik noktalardan kaynaklanan ağrının oluşma nedeni. Bu ağrılardan kurtulmak için, sırtı çiğnetmek ise, kasa zarar verebiliyor. Hatta kas içi kanamalar görülüyor. Nadir rastlansa da, o bölgedeki bağların ve küçük eklemlerin zarar görme ihtimali var" dedi.

Ehil olmayan kişilerin masaj yapmasını, sırt çiğnetmeyle aynı kefeye koymak gerektiğinin de altını çizen Prof. Dr. Yücel, "Rast gele masaj yaptırmak çok tehlikeli. 'Sırtım ağrıdı, boynum tutuldu. Hadi biraz ov' diye arkadaşına masaj yaptıranlar, daha sonra şiddetli ağrılar çekerek, sağlık kuruluşlarına başvuruyor. Yapılan muayenede, bir bakıyoruz kas çeperi zedelenmiş. Verilen zarar hafif bir ağrıyla kalmıyor. Çoğu zaman tedavi süresi iki üç haftaya kadar uzuyor. Kimi hastalara ise ciddi bir ilaç tedavisi uygulamak gerekiyor. Acıdan bağırarak gelen hastalara, hemen enjeksiyon yapmamız gereken durumlar bile oluyor. Aslında manipülasyon tedavisi diye bir yöntem var. Mesela hastada ani bir boyun ya da bel tutulması oldu. Bunda hangi kas etkili ise, onun gevşemesini sağlayacak, manipülasyon tedavisi yapılabilir. Bu yurtdışında, bir şiropraksi adı altında, bir bilim dalı olarak kabul edilmiş ve tamamen bilimsel bir biçimde yapılıyor. Türkiye'de ise bu konunun ayrı bir uzmanlığı yok. Kimi fizik tedavi ve
    rehabilitasyon uzmanları bu konuyla ilgileniyor. Omurganın etrafında yer alan kas dokusu, kasları kemiklere bağlayan ligaman, kas ve kemik arasında ilişkiyi sağlayan tendonlar, bu tür ani hareketlerden en çok zarar gören yapılar. Vücudumuzu bir çadır gibi düşünürsek, omurga da onun orta direği olur" diye konuştu.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı ise, bu hareketlerin ardından, o bölgede ödem, zorlanma ve incinme görüldüğünü vurgulayarak, "Zorlanan bölgelerde oluşan hasar, hemen kendini ağrı ile gösterir. Eğer zorlanan bölge, yüzeye yakınsa bu bölgede ısı artışı olabilir ve ödem görülebilir. Ama bunlar çok tipik değildir. Çünkü zarar gören bu dokular çok derindedir. Tedavi için hastaya tavsiye ilk şey ise, genelde istirahat oluyor. Bu yatarak dinlenme anlamına gelebileceği gibi, ağrıya neden olacak tüm aktivitelerden kaçınmak şeklinde de olabiliyor. Ancak dinlenme süresine dikkat etmek gerekir. Çünkü, o bölgeyi dinlendirmeyi çok fazla uzatırsanız, oradaki yapıları bozmuş olursunuz. Genelde bunun için önerilen süre 2-7 gün arasındadır. Sürenin uzunluğu da hastanın yaşına, aktivite seviyesine ve hareket nedeniyle oluşan lezyonun yerine ve şiddetine bağlıdır. Özellikle bel bölgesindeki ağrılar, genellikle kasların yeterince kuvvetli olmamasından kaynaklanıyor. Günlük yaşamda çok kullanılmıyor bu kaslar. Rutinin dışında farklı bir hareket yapıldığında da, ağrı meydana geliyor. Aslında ağrı, vücudun savunma mekanizmasıdır, 'üstüme gelme' demektir. Bu ağrılardan tamamen kurtulmanın yolu ise egzersizden geçiyor" dedi.

Bel bölgesindeki kasları çalıştırmak için ise, sadece kuvvetlendirme egzersizlerinin yeterli olmayacağını da ifade eden Prof. Dr. Akı, "Bu kaslar, zaman içerisinde hep aynı pozisyonda kaldığı için, kısalma eğilimine giriyor. Yapı kısaldığı için, kaslar randımanlı çalışma özelliğini kaybediyor. Bunları normal uzunluklarına getirmek için, germe egzersizleri yapmak gerekiyor. Kasların o bölgede eklemlerle çalışması nedeniyle, egzersiz programına dahil edilmesi gerekenler arasında, mobilizasyon hareketleri de yer almalı. Genellikle strese bağlı gelişen ve ağrılara neden olan kas spazmlarının önüne geçilmesi için de, gevşeme egzersizleri yapılmalıdır. Son olarak vücudu bir bütün olarak ele alıp, dolaşım ve solunum sistemine yönelik, aerobik egzersizler de unutulmamalıdır. Ancak bu egzersiz planı, kişiye özel olmalıdır. Kişinin yaşı, cinsiyeti, diğer hastalıkları, aktivite durumu ve daha önce egzersiz yapıp yapmadığı bile önemlidir. Birbirinden tamamen farklı iki kişiye, aynı egzersizler verilmemelidir.
    Hastanın eline, egzersiz kitapçığı tutuşturmanın hiçbir yararı yok. Normalde konuyla ilgili bir doktorun kişiye egzersiz programı hazırlayıp, hastanın bunu fizyoterapist ile beraber yapması gerekiyor. Hasta yapacağı hareketleri iyice öğrenmelidir" şeklinde konuştu.

• valla ben başım ağrıdığında felan boynumu çıtlatmadan duramam.Çıtlattığımda çok rahatlıyorum ve doktorların söylemesine rağmen bunu faydalı buluyorum.Çünkü bu yaptığımda başımın ağrısı geçiyor ve rahatlıyorum.Ben sadece hapşırıken burnunu kapatanları yada hapşırmayı engelleyen hareketleri çok zararlı buluyorum. Hapşirma engellendiği zaman beyinde korkunç derecede basınç oluyor ve büyük tahribata neden oluyor bunu bbc de bir belgeselde görmüştüm.
  • bazı insanlar bunu huy haline getiirp sürekli yapmaya baslıyor.. katır kutur gidiyo kemikler..
    vucudumuz ufacık minnacık sinirlerle dolu.. zarar vermemeliyiz aman Allah korusun ne hastalıklar var
    ellerimi bazen kıtlatırım ama boyun vucud asla böle girişimlerim yok...

ani hareketlerden ve kıtlatma hareketlerinden kacınalım
  • quote:

Orjinalden alıntı: DiscoverY_magic

valla ben başım ağrıdığında felan boynumu çıtlatmadan duramam.Çıtlattığımda çok rahatlıyorum ve doktorların söylemesine rağmen bunu faydalı buluyorum.Çünkü bu yaptığımda başımın ağrısı geçiyor ve rahatlıyorum.Ben sadece hapşırıken burnunu kapatanları yada hapşırmayı engelleyen hareketleri çok zararlı buluyorum. Hapşirma engellendiği zaman beyinde korkunç derecede basınç oluyor ve büyük tahribata neden oluyor bunu bbc de bir belgeselde görmüştüm.

bir akrabamız hapşıgını tuttu diye akcigerine bişiler oldu hastanede yattı baya..
    tam hatırlamıyorum ne oldugunu unuttum ama cok sakıncalı oda.. gecen yıllar hamile bir kadın tutmuştuda felc oldu öldü sonra tv ye filan cıkmıştı
    hapışırık gelince hic tutmam korkarım böle şeylerden..

• ben boynumu parmaklarımı durmadan catlatırım rahatlıyorum öle ama böle kötü riskleri olduğunu öğrendiğim iyi oldu artık bırakmaya çalışacağim saol paylaşim için
  • Bunları bildiğm iyi oldu
  • Çıtlatma olayını epeydir bildiğim için yapmam ve o seslerede kıl olurum

bilinçli olmak lazım . paylaşım için tşk.ler
  • BAŞLIK KOMİK OLMUŞ
  • quote:

Orjinalden alıntı: Manoℓya

quote:

quote:

Yok fuducuk ben de öyle sanıyodum ama bi doktordan duydum kanıtlanmış zararı yok diye. Hatta merak edip araştırmıştım internette.Parmak eklemlerindeki sinovial sıvıdaki gazlardan kaynaklanıyor o ses,yapmamak en iyisi tabi. Ama boyun için zararlı tabiki çıtlatmak/kütletmek..

bildiğin küt diye kemikten ses geliyo.. sıvıdaki gaz ne alaka yaa.. hiç de gaz gibi gelmiyo bana.. resmen eklem yerinden anlık oynuyo ..

• Ben de önceleri öyle sanıyordum,eklemlerdeki kemiklerden geliyo diye düşünüyordum.Ama işin aslı öyle değilmiş,gazlardan dolayı çıkıyormuş o sesler.
  • KireçLenmeLere YoL Açar ve İLerde FeLç oLabiLirsiniz.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.