Şimdi Ara

raid0 da bozulma,çökme i,htimali çok mu yüksek?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
739
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • raid 0 da hep çökmeden,bozulmadan bahsediliyor. verilerinizi kaybedersiniz birisi bozulursa harddsiklerden gibi.
    çökmeye çok mu açık normal kullanıma göre?

• Raid olmayan sistemdeki hhdd nin çökme olasılığı ile aynıdır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Diabelica

Raid olmayan sistemdeki hhdd nin çökme olasılığı ile aynıdır.
    raid0 2 tane harddisk olduğuna olduğuna göre 2 kat daha fazla
  • quote:

Orijinalden alıntı: karmaşık

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: karmaşık

o şekilde düşünürsen yanlış yaparsın şu an kullandıgın diskin bozulma ihtimali ne kadarsa raid0 ın bozulma ihtimalide okadardır
  • quote:

Orijinalden alıntı: refqref

quote:

o şekilde düşünürsen yanlış yaparsın şu an kullandıgın diskin bozulma ihtimali ne kadarsa raid0 ın bozulma ihtimalide okadardır

Alıntıları Göster
    Raid 0 da güvenlik yok denmesinin Raid 1 de olması ve raidin ilk olarak güvenlik için bulunmasıdır. Yoksa raid 0 ı 2 harddiski 1 harddiskin 2 plakası gibi düşünün eğer plakalardan biri göçerse diğer plakadaki verileri kurtarabilirsiniz belki ama raid 0 da bu imkan yoktur. çünkü bilgilerin yarısı 1 hard diskte yarısı diğer harddiskte bölünmüştür performans için.

• quote:

Orijinalden alıntı: refqref

quote:

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: refqref

quote:

Radi0'daki disklerden biri bozulursa raid bozulur.Konu tamamen olasılık hesabına bağlıdır.İki katı demem yaklaşık bir değerdir .Bir harddisk bozulma ihtimali %1 olsun(değeri bilenler varsa hesaplamaları kendileride yapabilir) bu durumda bozulma ihtimali 1-iki harddisk sağlam kalma ihtimali yani
    1-0,99*0,99=%1,99 olur.Olasığı yanlış hesaplıyorsam bir benim hatamı düzeltsin

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: refqref

quote:

Radi0'daki disklerden biri bozulursa raid bozulur.Konu tamamen olasılık hesabına bağlıdır.İki katı demem yaklaşık bir değerdir .Bir harddisk bozulma ihtimali %1 olsun(değeri bilenler varsa hesaplamaları kendileride yapabilir) bu durumda bozulma ihtimali 1-iki harddisk sağlam kalma ihtimali yani
    1-0,99*0,99=%1,99 olur.Olasığı yanlış hesaplıyorsam bir benim hatamı düzeltsin

Alıntıları Göster
    0.99*0.99= 0.9801

Olasılık hesabı öyle olmaz. Olasılık 1 harddiskin göçme ihtimalinden yüksektir çünkü işin içinde 2 harddisk olduğu zaman sadece harddisklerin bozulma olasılığı değil başka etmenlerde katılacağı için yuvarlak hesap 2.1 katı diyebiliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi feryth -- 7 Haziran 2007; 12:21:11 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    hdd değerleri çok mu kötü
    4 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Alıntıları Göster
    quote:

buna katılıyorum... iki diskten herhangibiri çökerse sistem gider.
    ancak iki diskten birinin çökme olasılığı da pek yüksek değil, asıl sorun benim gibi sık sistem değiştiriyorsanız yeni anakarta yeniden raid tanımlaması yaparken verilerinizin gidecek olmasında..

• quote:

Orijinalden alıntı: seasoul

quote:

buna katılıyorum... iki diskten herhangibiri çökerse sistem gider.
    ancak iki diskten birinin çökme olasılığı da pek yüksek değil, asıl sorun benim gibi sık sistem değiştiriyorsanız yeni anakarta yeniden raid tanımlaması yaparken verilerinizin gidecek olmasında..

Alıntıları Göster
    Hiç bir risk yok kardeşim..

• quote:

Orijinalden alıntı: stekemen

Hiç bir risk yok kardeşim..

Alıntıları Göster
    Arkadaşlar raid ile alakalı bir risk yok.

Durum olasılık hesabı ile ilgili.

2 li raid0 olduğunu varsayalım.

A ve B diskleri.

İhtimaller.

Her HDD nin bozulma ihtimali %50 dir. Ya bozulur ya bozulmaz.

İki disk olduğunda da disklerin bozulma ihtimali %50 dir ama veri kayıp ihtimali artar.

Yani ihtimalleri 4 kısımda inceleriz.

A diski bozulursa; Raid çöker, Ancak normal HDD de verilerin yarısı kurtarılır. (Normal olanda diğer yarı çok daha kolay bir biçimde kurtarılır. Raid de de bu mümkün ancak veri kaybı dahaa fazla olacaktır ve biraz daha tuzl olacaktır.)

B diski bozulursa; A daki aynı ihtimaller.

A ve B bozulur ise; İkisi de göçer.

A ve B bozulmaz ise ; İkisi de sağlam kalır.

Buradan artık sonuç ne çıkar tahmin edin.

• quote:

Orijinalden alıntı: DigitalWorld

Arkadaşlar raid ile alakalı bir risk yok.

Durum olasılık hesabı ile ilgili.

2 li raid0 olduğunu varsayalım.

A ve B diskleri.

İhtimaller.

Her HDD nin bozulma ihtimali %50 dir. Ya bozulur ya bozulmaz.

İki disk olduğunda da disklerin bozulma ihtimali %50 dir ama veri kayıp ihtimali artar.

Yani ihtimalleri 4 kısımda inceleriz.

A diski bozulursa; Raid çöker, Ancak normal HDD de verilerin yarısı kurtarılır. (Normal olanda diğer yarı çok daha kolay bir biçimde kurtarılır. Raid de de bu mümkün ancak veri kaybı dahaa fazla olacaktır ve biraz daha tuzl olacaktır.)

B diski bozulursa; A daki aynı ihtimaller.

A ve B bozulur ise; İkisi de göçer.

A ve B bozulmaz ise ; İkisi de sağlam kalır.

Buradan artık sonuç ne çıkar tahmin edin.

Alıntıları Göster
    kardeşim benim ;

1.bir hdd neden durduk yere bozulsun ?
    2.normal tek hdd kullansan da hdd bozulursa veriler gider !
    3.bu nedemek oluyor raid ve normal kullanımın risk oranları aynı..
    boş boşuna dusunme raid0 ı yap keyfine bak.

• quote:

Orijinalden alıntı: musamope

kardeşim benim ;

1.bir hdd neden durduk yere bozulsun ?
    2.normal tek hdd kullansan da hdd bozulursa veriler gider !
    3.bu nedemek oluyor raid ve normal kullanımın risk oranları aynı..
    boş boşuna dusunme raid0 ı yap keyfine bak.

Alıntıları Göster
    Disk bozulmasından çok ben raid dizinin uçmasından korkarım.Denemeler yaparken bios update den sonra uçtu bir kere bi kaç kere de benim hatalarımdan dolayı gitti.Anakart bozulursa da işler karışır ayrıca.Aynı anakart veya aynı raid kontrolcüsünü kullanan bir anakart(bu işe yarar mı pek emin değilim) bulmanız gerek ve raid kontrolcüsünün biosu da aynı olması lazım.Belki aynı bios olmasa da olur ama o zaman sorun çıkarma ihtimali var.Yani bence büyük kapasiteli diskleri raid 0 yapıp kullanmak pek mantıklı değil.2X80gb disklerle yaparsanız ve içinde önemli bişey tutmazsanız bence daha iyi.

• quote:

Orijinalden alıntı: m134

Disk bozulmasından çok ben raid dizinin uçmasından korkarım.Denemeler yaparken bios update den sonra uçtu bir kere bi kaç kere de benim hatalarımdan dolayı gitti.Anakart bozulursa da işler karışır ayrıca.Aynı anakart veya aynı raid kontrolcüsünü kullanan bir anakart(bu işe yarar mı pek emin değilim) bulmanız gerek ve raid kontrolcüsünün biosu da aynı olması lazım.Belki aynı bios olmasa da olur ama o zaman sorun çıkarma ihtimali var.Yani bence büyük kapasiteli diskleri raid 0 yapıp kullanmak pek mantıklı değil.2X80gb disklerle yaparsanız ve içinde önemli bişey tutmazsanız bence daha iyi.

Alıntıları Göster
    sanırım benim sorunum böyle birşey.
    Samsung SP2504C 2x250 GB Sata II NCQ Raid-0

şimdi verilerimi kurtarma olasılığım nedir?

lütfen, Raid sürücülerini onararak bunu çözebileceğimi söyleyin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YasiKa -- 8 Haziran 2007; 23:21:49 >

• quote:

Orijinalden alıntı: YasiKa

sanırım benim sorunum böyle birşey.
    Samsung SP2504C 2x250 GB Sata II NCQ Raid-0

şimdi verilerimi kurtarma olasılığım nedir?

lütfen, Raid sürücülerini onararak bunu çözebileceğimi söyleyin

Alıntıları Göster
    Merhaba;

Burada çok teknik olasılık hesapları yapmaya gerek yok:)
    Eğer verilerinizi tek diskte tutarsanız ve bu disk bozulursa doğar olarak verilerinizi kaybedersiniz.
    Raid0 da da disklerden birisi ya da ikisi bozulunca da kaybedersiniz aslında pek bir fark yok.

İkinci olarak anakarta bios update yaptığınız zaman raid0 dizisi bozulmaz sadece anakarttaki raid konfigurasyonu bozulur, anakarttan raid ayarlamalarını yaptıktan sonra tekrar kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu arada bir arkadaş aynı chipsetli farklı anakartta raid bağlaması ile ilgili birşey sormuş ben şahsen test ettim asus p4p800se anakartımdaki raidi asus p5dh dlx anakartına alıp gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra sorunsuz çalıştı.

• quote:

Orijinalden alıntı: Mhzania

Merhaba;

Eğer verilerinizi tek diskte tutarsanız ve bu disk bozulursa doğar olarak verilerinizi kaybedersiniz.
    Raid0 da da disklerden birisi ya da ikisi bozulunca da kaybedersiniz aslında pek bir fark yok.

İkinci olarak anakarta bios update yaptığınız zaman raid0 dizisi bozulmaz sadece anakarttaki raid konfigurasyonu bozulur, anakarttan raid ayarlamalarını yaptıktan sonra tekrar kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu arada bir arkadaş aynı chipsetli farklı anakartta raid bağlaması ile ilgili birşey sormuş ben şahsen test ettim asus p4p800se anakartımdaki raidi asus p5dh dlx anakartına alıp gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra sorunsuz çalıştı.

Alıntıları Göster
    bios güncellemeyi yaptıktan sonra Raid kurmuştum disket ile raid sürücüleri win. kurulumu sırasında. Sonra Aygıt Yöneticisi nden sürücü güncelledim.
    Kimi açılışta Raid te bulunan Win. açılmıyordu ve bioatan kontrol ettiğimde HDD başlatma sırasının yer değiştirdiğini veya Raid dizisinin görünmez olduğunu gözlemledim yani belli etmişti biraz böyle olacağını

• quote:

Orijinalden alıntı: Mhzania

Merhaba;

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: Mhzania

Merhaba;

Valla ben bios update den sonra sorun yaşadım baya bi mecburen raid i sıfırdan tekrar kurdum.

• quote:

Orijinalden alıntı: m134

quote:

Orjinalden alıntı: Mhzania

Merhaba;

Valla ben bios update den sonra sorun yaşadım baya bi mecburen raid i sıfırdan tekrar kurdum.

Alıntıları Göster
    Risk herzaman vardır ama 1 yıldır raid0 kullanan biri olarak daha hiç çökme olayı gelmedi başıma.Her ihtimale hiçbir zaman önemli bilgilerimi raidli disklerimde muhafaza etmem

• quote:

Orijinalden alıntı: MMXex

Risk herzaman vardır ama 1 yıldır raid0 kullanan biri olarak daha hiç çökme olayı gelmedi başıma.Her ihtimale hiçbir zaman önemli bilgilerimi raidli disklerimde muhafaza etmem

Alıntıları Göster
    Ben de yaklaşık olarak 1 yıldır kullanıyorum bir tek o.c yaptıktan sonra verilerim uçtu. Sebebi ise raid dizini sanırsam çünkü hardiskte anormal bir şey olmadı. Veri kurtarma programlarıda bir işe yaramamıştı bütün çabalarıma karşın.

• quote:

Orijinalden alıntı: eorhan83

Ben de yaklaşık olarak 1 yıldır kullanıyorum bir tek o.c yaptıktan sonra verilerim uçtu. Sebebi ise raid dizini sanırsam çünkü hardiskte anormal bir şey olmadı. Veri kurtarma programlarıda bir işe yaramamıştı bütün çabalarıma karşın.

Alıntıları Göster
    bütün HDDlerde sistem çökmesi veya fiziksel nedenlerden dolayı verilerin kaybolması olağandır ve başımıza gelme olasılığı ister raid olsun ister tek olsun aynıdır. raid ile tek olarak kullanma arasındaki ciddi fark herhangi ters bir durumda verilerin kurtarılma olasılığıdır. raid'de veriler ikiye bölünmüşken bir hdd'nin gitmesi aşağı yukarı bütün verilerin gitmesi demektir, kurtarılma olasılıkları çok ama çok düşüktür. ama tek bir hdd'de verilerin kurtarılabilme olasılığı her zaman vardır. sonuçta raid'in avantajı kullanıcıya performans sağlarken, güvenlikten biraz taviz vermesidir. ama raid üzerindeki verileri düzenli yedekliyorsanız bu zaten sorun olmaz. keza çoğu kullanıcı 80*2 şeklinde raid yapıp 200'lük 300'lük hdd'lerle yedekleme yolunu seçiyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Penance

bütün HDDlerde sistem çökmesi veya fiziksel nedenlerden dolayı verilerin kaybolması olağandır ve başımıza gelme olasılığı ister raid olsun ister tek olsun aynıdır. raid ile tek olarak kullanma arasındaki ciddi fark herhangi ters bir durumda verilerin kurtarılma olasılığıdır. raid'de veriler ikiye bölünmüşken bir hdd'nin gitmesi aşağı yukarı bütün verilerin gitmesi demektir, kurtarılma olasılıkları çok ama çok düşüktür. ama tek bir hdd'de verilerin kurtarılabilme olasılığı her zaman vardır. sonuçta raid'in avantajı kullanıcıya performans sağlarken, güvenlikten biraz taviz vermesidir. ama raid üzerindeki verileri düzenli yedekliyorsanız bu zaten sorun olmaz. keza çoğu kullanıcı 80*2 şeklinde raid yapıp 200'lük 300'lük hdd'lerle yedekleme yolunu seçiyor.

Alıntıları Göster
    Ben olasılıklardan behsettim ve gene her disin arıza yapma olasılığının eşit olduğunu söyledim.

Yanmış (çip yanığı falan değil bildiğiniz ateşte, örneğin mangalda yanmış bir HDD) tek HDD lerden bile veri kurtarmak mümkündür. Ancak raid de bu diğerilerine göre imakansız seviyesindedir. Ayrıca raid de kurtarılacak veri çok daha düşük olacaktır.

Şöyle düşünün tek diskte iki HDD de oluşan birer hatalı bölge bir dosya jaybına mal olur. Ama Raid de dosya kaybı 4 olur. Tabi bu arada büyük olasılıkla raid uçabilir.

@musamope

Arkadaşım sanırım durduk yere bozulan HDD leri hiç araştırmadın. Aldıktan 1 hafta hatta bikaç saat sonra bozulan diskler var.

Kul yapısı bu durduk yere bozulacaktır tabiki.

İnsanlar bile hiç farkettirmeden rahmetli oluyor. Dedem teyzemin kucağında Emvlamın katına yükseldi. Uyuyor sanmış teyzem, ne bilsin aslında uyandığını.

Eniştem de mutfağa su içmeye gitmiş bardak almak için kolunu uzatınca ani kalp krizi geçirip fani hayatına bir son vermiş.

İşte bu da başka bir örnek olsun. Zorluklar karşısında isyan etmeyin, beterin beteri vardır. Büyük bir trajedi gibi.

Baba tarafından dedem ise benim kucağımda son nefesini verdi. Ağlayamadım bile.

Ben de bir ara öbür tarafa gidip geldim. Tavsiye etmem pek güzel bir yer değil. Biraz sıcaktı.

Bir de şu Nuri mevzusu var tabi.

Rabbim hepinize son nefesinize kadar iman nasip etsin. Ve o son saniyeleriniz de de, dil mührünü hesap defterinizin üstüne basabilmenizi sağlayacak fırsat verilsin.

Ben sizden razıyım, siz de razı gelin.

(Duygusal günümdeyim)

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.