Şimdi Ara

Raid0 yapıcam ama kafama takılan birseyler var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
834
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaslar raid şimdiye kadar hiç yapmadım.elimde 2 tane 80 gb disk var ve nasıl yapıldını kavradım ama birşeryler sormak istiyorum.

80+80=160 olacak windows xp için 160 gb cok fazla bunun 10+10 olarak bu kısımlarini raid0 yapamiyormuyuz.birde biri bozuldugu zaman kesin obur diskteki veriler gidiyormu.Biraz karışık oldu ama insallah anlata bilmişimdir.

• Evet Raid0 kurup , daha sonra Windows'a istediğin kadar yer ayırabilirsin.
    Şimdi şöyle bir durum var; Raid0 için hep şu söylenir: " HDD lerden biri bozuldumu , tüm bilgiler uçar " ; halbuki normal bir HDD'in bozulma riski ne ise , Raid0 yapılan bir sistemin de bozulma riski aynıdır .
    Yani Raid0 yapınca bozulacak diye bir kaide yok .
  • Çok saol arkadasim
  • 1 tane harddiskin bozulma şansı ile 2 tane harddiskin bozulma şansı aynıdır demek isteniyor burda galiba hayli ilginç bi yaklaşım olmuş.
  • Birde birşey daha soracam GA-965P-DS3 de biosda ne gibi degisiklik yapmam gerekiyor
  • quote:

Orjinalden alıntı: Tulû

Evet Raid0 kurup , daha sonra Windows'a istediğin kadar yer ayırabilirsin.
    Şimdi şöyle bir durum var; Raid0 için hep şu söylenir: " HDD lerden biri bozuldumu , tüm bilgiler uçar " ; halbuki normal bir HDD'in bozulma riski ne ise , Raid0 yapılan bir sistemin de bozulma riski aynıdır .
    Yani Raid0 yapınca bozulacak diye bir kaide yok .

Arkadaşım öncelikle yardımcı olmaya çalışmışsın bu güzel.

Ben raid0 şu anakadar yapmadım ama forumda baya bir araştırdım. Raid0 ile tek harddiskin bozulma ihtimali hiçbir zaman aynı olamaz.

Burda arkadaşın sormak istediği anladığım kadarıyla harddiskin bozulması değil içindeki bilgilerin uçması.

Ön önemli noktada burası Raid0 yapıldığında donanımlarda yapılan değişiklik, işletim sistemlerinde değişiklik veya hız aşırtma vb. durumlarda raid0 bozulup bilgiler uçabiliyor. Bu konuda bir çok kişi forumda başına gelenleri yazmıştır. İnceleyip ulaşabilirsin.

Ama birebir harddiskin bozulma ihtimali dersen ona birşey diyemem o konuda çok detaylı bilgim yok am orda eşit ihtimal olabilir.

uguryildirm_tr arkadaş yukarda yazdıklarımı göz önünde bulundurmanı ve formda raid0 arama yaptırıp kullanıcıların yaşadıkları problerleride inceleyerek karar vermeni dilerim.

Bu arada gerçekten çok fazla bir performans artışı zaten oluyor raid0 yapınca.

• ben raid kullanıyorum 500*2 ve 64 kb şeritleme testlerde genelde 177 mb average read alıyorum ve ben pc yi download ve upload da kullanıyorum yani pc 7/24 saat acık ve bişeyler yapıyo şuan bi sıkıntım yok tavsiye ederim
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • birsey olmaz rahat olun. o kadar onemli bilgilerin varsa arada bir yerde yedekle zaten. sans bu gidecek olan data her sekilde gider ;)
  • Yahu veriler uçsa ne olur?
    Raid0 yapan bir kullanıcının kuvvetle muhtemel
    ayrıca depo olarak kullandığı bir veya daha fazla hdd si mevcuttur.(en azından benim
    ve kullanan arkadaşlarımın bu şekilde)

Gerçekten telafisi zor olan verilerimi depo olarak kullandıklarıma atıyorum.
    Sonrasında, bir sıkıntı durumunda giden 465.7gb(2x410AS tam kullanılabilir alan)
    veri olsun canım, tekrar toplamak 1 ay'ımı alır.
    Blu-ray' ler bir ucuzlasın hele, ileriki zamanlarda hd leride ona salladık mı no problemo.
  • Overclock denememde (kaşıntımda) Radi0 sistemdeki C sürücüsü uçtu. Windowstayken kilitlendi reseti bastım o ara uçtu heralde. Garip olan D ve E partititonlarına bişey olmadı. Eski HDD den geri aktardım bilgileri ama zamanımıda aldı hani..
  • Bir kaç ay öncesine kadar RAID hakkında hiç bir bilgim yoktu.Aslında esi bilgisayarımın anakratı RAID destekli idi ama hiç denememiştim.Topladığım yeni sistemimde video montajla uğraşacağımdan, Harddisklerini alırken niyetim RAID kurmaktı.Aşağıda yazılı sistemimi önce IDE modunda kurdum.Bir kaç gün böyle kullandım.Sonra SATA ya çevirdim sürücülerini yükledim.Hatta jumperleri de çıkarıp SATA2 moduna geçtim.Her seferinde performansda artış oldu.Gerçi gözle görülür bariz değişim olmadı ama dosya kopyalamada falan farkı hissettim.

RAID hakkında forumda yüzlerce sayfa yazı okudum.Eğer ne yaptığımı bilen bir kullanıcı olmasam,niyetimden amacımdan emin olmasam olaya hakim olmasam okuduklarımla RAID'den çoktan vazgeçerdim.Çoğu arkadaş bunu gereksiz ve riskli bulmuş.özellikle RAID 0 için geçerli bu.

Anakart kitapçığını iyice bir hatmettim.Çift seagate 250gb st3250410AS ile RAID kurdum.Aslında basit bir işlem.SATA ve RAID sürücü disketimi hazırladım.windows kurulumunda hiç sorun yaşamadım.RAID sonucu gözle görülür bir performans yakaladım.Testlere çok itibar etmedim.Aslında testlere bakarsam IDE-SATA- SATA2 arasında bile oldukça fark vardı ama uygulamada öyle gözle görülen ahım şahım bir fark hissedemedim.

RAID 0 da veriler bölünerek yazıldığı için bir diske bir şey olursa bütün verile uçmuş oluyor.Doğrudur.Bir harddiskin bozulma olaslığı atıyorum %1 ise iki harddisk olduğunda herhangi birinin arıza yapması olaslığı %2 olur.Yani olaslığı artıran RAID işlemi değil.İstatistiksel bir espri.Yani mutlaka arıza yapacak diye bir şey yok.Zaten arıza toleransınız hiç yoksa.Datalarınız çok kıymetli ise tercihan harici bir kaynağa yedekleme yapmak en iyisidir.Bilgisayar üzerindeki veriler daima risk altındadır zira.İlle de fiziksel arıza değil virus ve benzeri tehlikeler de var.RAID olayını tek bir disk gibi düşünmek lazım.

Herhangi bir donanım arızası durumunda HDD i çıkarayım başka bilgisayara takayım verileri oradan kurtarayım imkanı bunda yok artık.kısacası RAID0 ortamı arşiv için değil performans için.Diğer RAID yöntemleri yedekleme sağlıyor.Ama bence RAID 1 yapmanın matığı yok.Onun yerine bir HDD daha eklerim yedeklememi elle yaparım olur gider.

Donanımsal değişikliklerde,hızaşırtma vb. durumlarda RAID 0 bozuluyor mu bu konuda bilgim yok.Tecrubeli arkadaşlara bırakıyorum bu kısmını.

RAID kurunca ,kullandığınız RAID yönetimine göre değişen hacimde elinizde artık tek bir disk olşuyor.Bunu windows kurulumunda istediğiniz gibi bölebiliyorsunuz.Ayrıca okuduklarıma ve kendi kurulumumda gördüğüme göre RAID hacmini istediğiniz gibi belirleyebiliyorsunuz.Ama bunun detayını ve neticesini hiç bilmiyorum.Denemedim.Mesela iki adet 250gb ile RAID 0 yapıyoruz diyelim.RAID hacmi ille de 500gb (rakamlar örnektir) olmak zorunda değil isteseniz 300gb yapabiliyorsnuz.Kalan 200gb RAID dışı kalabiliyor ya da ayrı bir RAID bölümü yapılabiliyor.O zaman ayrı bir disk olarak oluşuyor.Ama o kısım nasıl oluyor,nasıl kullanılıyor hiç bilemiyorum.Denemedim.Bilenler yazarsa seviniriz.

Biraz uzun oldu ama benim RAID hakkında gözlemim ve fikrim şimdilik böyle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LokmanHekim -- 23 Mart 2008; 20:50:12 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.