Şimdi Ara

Raspberry Pi çip krizine yenik düştü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
1
Favori
765
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Her bireye temel bilgisayar sistemleri ulaştırmak amacıyla yola çıkan ve 10 yılı geride bırakan Raspberry Pi projesi bugüne kadar uygun fiyat stratejisini merkeze koyarak faaliyetlerini yürütmüştü. Ne var ki küresel çip krizi bunu imkânsız hale getirmeye başladı.

Raspberry Pi 4 fiyatları fırladı

Raspberry Pi ailesinin son üyesi olan dördüncü nesle kadar firma 35$ tavan fiyat uygulamasına dikkat etmeye çaışmıştı. Ne var ki çip krizi nedeniyle bileşen tedariği sorunlarının ortaya çıkması fiyatları 3-4 kat arttırmış durumda.

Ayrıca Bkz.Yuvarlak ekrana sahip Raspberry Pi projesi

Stok sıkıntısı nedeniyle Raspberry Pi 4 Model B 4GB versiyonun perakende fiyatı 50 Avro seviyelerinden 120 Avro seviyelerine kadar çıkmış durumda. Raspberry Pi 4 Model B 2GB fiyatı 45$ seviyesinden 120$ seviyesine çıkarken Raspberry Pi 4 Model B 8GB ise 200$ barajını da geçmiş. Bu rakamlar farklı perakendecilerde daha yüksek seviyelerde de olabiliyor.

Raspberry vakfı tedarikçilerle sürekli iletişim halinde ve stok sıkıntısını hafifletmeye çalışıyor. Yıl başından bu yana üretimde bir miktar daha artış elde edilmiş ancak oluşan yoğun talep nedeniyle bunların etkisi sınırlı kalıyor. Küresel çip krizi bu kıymetli projeyi de artık ulaşılamaz hale getirecek gibi.

Kaynak:https://www.hackster.io/news/third-party-resellers-hike-raspberry-pi-prices-as-shortages-continue-to-bite-628af02ea1ce

• Türkiye’de kaç kişinin umrunda olur şu haber bence hiç. Gideri olmayan bir mini bilgisayar kimse anlamaz da alıp kullanamaz da

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Ne diyelim ki Allah bu ve buna benzeri durumdan fırsatçılara yâr etmesin

• Hep zam hep zam, iktidar istifa

• tycus T kullanıcısına yanıt

Not: Türkiye’de 350₺ olan zamanında Pi3 falan şu an 2.000₺ niye anlamadım

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    Gömülü sistemlere ve donanım programlamaya ilgi duyan bir çok kişinin Rasp'ı var.

Türkiye'de 12 yıldır bilgisayar mühendisiyim, adını haberlerde duyduğun iyi projelerde çalıştım, ben gidip alırım! Değil öğrenciler...

Dosya sunucum RaspberryPi üzerinde, fiyatları uygun olsa ilk işim de bir kaç tane alıp cluster kurmak olacak.

Bilip bilmeden öyle yazmayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi raxetul -- 4 Mart 2022; 09:15:59 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu bir işe yaramaz diyen arkadaşlar rasberry pi görmemiştir hayatında.

fiyatlar bu hale gelmese alıp evimde günlük işler için alıp kullanıcaktım. ama şu an bekleme moduna geçtim. dinazor yaştaki laptoplara para vericeğime sessiz sakin çalışan işimi görecek pi4 bana yeter.

• Madencilik yapılmıyor hiçbir şey yok niye pahalı diyeceksiniz ama maalesef ki hard disk madenciliğinde harvester özelliğini kullanmak için bu cihazdan bol bol alınıyor.

• Geçen gün rpi4 alacaktım, fiyatı görünce yeminle şok oldum. 500tl iken almadığıma pişmanım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benzer fiyatlara çok daha iyi SBC'ler vardı zaten. RPi 4'ün 8GB'lık versiyonunu çıkartmaları zaten başlı başına bir saçmalık, senin işlemci performansın düşük, 8GB RAM'i kim ne yapsın. Üzerine konulan 8GB RAM'e yazık.

• Zamanında RPi 4B 2GB, Zero W ve Zero WH almıştım. Pek kullanmadım, kutularında yatıyorlar. Projeler için iyi ama olmazsa olmaz bir iş yaptığı yok. Yani öyle 4B'yi PC yerine kullanacağım diyenler boşuna heveslenmesinler. RPi 4'ü geçtim, zero'ları parası neyse almak istesen bile ortalıkta yoklar. 80 ve 100 TL'ye almıştım. Küçük ve daha az güç harcadıkları için işlem gücü gerektirmeyen projelerde daha avantajlı oluyor. Router'ın USB portuna takılı, şifreli DNS (DoH) ve reklam, malware, vs., engelleme sistemi olarak 7/24 çalışıyor.

• Der Meister. kullanıcısına yanıt

bu paralara kimse almaz ki pi4 hocam. yada pi 400. haberde denildiği gibi amacından aşırı uzaklaştı şu anda

yine de öyle demeyelim isterseniz...

bu enthusiast projeyi benimseyen ve sahiplenen "dünya" çapında milyonlarca insan var...

artı, bu kadar küçük bir platformun boyundan büyük onlarca şey başardığı nice projeler var internet üzerinde paylaşılan... Raspberry Pi çip krizine yenik düştü 

• raxetul kullanıcısına yanıt

Su yorumun alni olsada opsem.

• hareketliperde kullanıcısına yanıt

İnsanlar eski laptoplarını torrent vb benzeri işler için kullanıyor, cayır cayır elektrik tüketiyor. Raspberry Pi'da benim gördüğüm sadece kartın tüketimi ortalama 5V x 0.3A, hadi 0.4A olsun 2Watt. Bu da günde 48wattsaat ayda yaklaşık 1.5Kwh yapıyor ki 2-3 lira civarı ediyor.

Diskleri de kullanmadığında uyku moduna alıyorum.

• raxetul kullanıcısına yanıt
    Sadece dosya sunucusu olarak heba etmiyorsunuz umarım :)

• Yilsev kullanıcısına yanıt

Üzerinde iç ağa dönük olarak çalışan başka sunucular da var, daha da arttırmaya çalışıyorum.

Dosya sunucusu diyerek de geçmek çok doğru olmaz, o sunucuyu ayağa kaldırmak için harcadığım çaba gömülü yazılım geliştirmeden backend web geliştirmeye geçişimde, CI/CD tarafımı güçlendirmede ve bulut tarafında ciddi birikimim oldu.

• Geriye doğru yorumları dayanamayıp okudum. Arkadaşlar RPi lerin fiyatlarının artmasının tek sebebi küresel çip krizi. Herkes kafasına göre sevmediği partiye yapıştırmış komik olmuş. Ben yıllık 4bin civarında CM3 alıyorum ve krize kadar 31-36$ fiyattı. Üretemeyince elinde olanlardan almaya başlıyorsun mecburen. En son geçen hafta Çin’de olan küçük bir brokerdan 82 tane zar zor buldum. Ve maalesef 192$ dan aldım. Tüm tasarımlarımızı Çin menşeli RISC işlemcilere çeviriyoruz şu an. Çip krizi 2023 son çeyrekte bitecek olarak bildirildi TMSC de. Ama bu yüksek rakama satmaya alışan broker yada üretici fiyatı çokta aşağı çekmez gibi geliyor.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.