baska isletim sistemleri calisiyor, iki xu4 var ikisinde de calismiyor < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Raspberry Pi ve NAS Kurulumu (10. sayfa)
-
-
Ubuntu mu, Debian mı?
Ben ubuntu'yu kurdum ve çalıştırdım. üstelik en son çekirdek (5.12)
Daha doğrusu sizin ne yapmak istediğinzii tam anlmadım.
Ben NAS'ı masaüstü olmadan kullanıyorum, şayet masaüstü olmadan debian denediz ve olmadıysa onu deneyeceğim, masaüstü olanı kullanmak istiyorsanız onu denerim.
-
quote:
Orijinalden alıntı: GuGuuuKUbuntu mu, Debian mı?
Ben ubuntu'yu kurdum ve çalıştırdım. üstelik en son çekirdek (5.12)
Daha doğrusu sizin ne yapmak istediğinzii tam anlmadım.
Ben NAS'ı masaüstü olmadan kullanıyorum, şayet masaüstü olmadan debian denediz ve olmadıysa onu deneyeceğim, masaüstü olanı kullanmak istiyorsanız onu denerim.
ubuntuda sorun yok ben debianda problem yasiyorum
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Odroid-N2+'ımda klasik Ubuntu-Gnome kullanıyorum, bu distroyu seviyorum. 7/24 kullanıyorum.
bir kaç senedir Linux kullanıyorum, sudo apt komutlarına alıştım, ayrıca tüm kullandığım, sistemi özelleştirdiğim programlar apt deposunda, fedorada olsun Arclinuxte olsun bazı kullandığım programları tam istediğim gibi oluşturamıyorum. Alıştığım topraklarda yaşamak daha kolay geliyor sanırım.
XU4 için bir hollandalı arkadaş Fedora derlemiş, Arda chromium kitlenmese nerdeyse N2+ kadar tatmin edici.
N2+'ım olmasa günlük PC olarak kullanılacak düzeyde iyi çalışıyor. Gerçekten şaşkınım.
XU4 olan arkadaşlara denemelerini tazsiye ederim XU4'ü gerçekten başka bir seviyeye atlatmış.
-
Hangi versiyon?
Masaüstü sürüm mü minimal sürüm mü?
uSD karta mı, eMMc'ye mi?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GuGuuuK -- 17 Haziran 2021; 21:12:48 > -
quote:
Orijinalden alıntı: GuGuuuKHangi versiyon?
Masaüstü sürüm mü minimal sürüm mü?
uSD karta mı, eMMc'ye mi?
eMMC üzerinden kuramadım.
8 yedek 16GB eMMC'im var, 4 tanesine denedim ama olmadı.
U3 versiyon hızlı uSD karta denedim kuruldu.
sudo apt update-upgrade yaptım.
sudo armbian-config çalıştırdım,
armbian-config üzerinden 3 taraf yazılımlar bölümünden OMV kuruyorum şu an.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GuGuuuK -- 18 Haziran 2021; 1:9:56 >
-
Arbiam ile OMV5 kurdum,
NAS oluşturmak için bir kaç 2.5" HDD denedim, 5v 4A yetmiyor diski bozma ihtimali var.
Eski 3,5" için hdd kasasına 2.5 luk hdd taktım sorunsuz çalıştı.
XU4 Nas kurmak için 2.5" hddlere dışardan güç vermek şart.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GuGuuuK -- 18 Haziran 2021; 10:33:47 > -
quote:
Orijinalden alıntı: GuGuuuKeMMC üzerinden kuramadım.
8 yedek 16GB eMMC'im var, 4 tanesine denedim ama olmadı.
U3 versiyon hızlı uSD karta denedim kuruldu.
sudo apt update-upgrade yaptım.
sudo armbian-config çalıştırdım,
armbian-config üzerinden 3 taraf yazılımlar bölümünden OMV kuruyorum şu an.
Alıntıları Gösteremmc uzerinden debian calismiyormu acaba
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
quote:
Orijinalden alıntı: ÇevreMühendisiemmc uzerinden debian calismiyormu acaba
Alıntıları Gösterigorpec e sormuştum, cevap gelmiş.
-
quote:
Orijinalden alıntı: GuGuuuKArkadaşlar, sahibinden.com da 225'e odroid xu4 var, NAS kurmak isteyenler için kaçırılmaz fırsat.
Halazırda sadce sbc 53$'a satılıyor 16gb emmc ile satıyor eleman :)
Nakliyesi vergisini eklersen 80-90$ maliyeti var.
https://www.hardkernel.com/shop/odroid-xu4-special-price//
3usb3 1usb2 ile NAS için biçilmiş kaftan.
225 e başka satan var mı kartı ?
-
bir kişi 220 ye satıyor istanbuldan ama 5v4amp adaptörsüz. Yani adaptörü ekstra alacaksın 100tl civarı ek maliyet.
emmc+pil emmc adaptörü dahil.
İstanbulda biri daha vardı benim aldığım kişi, 3 tane aldım ondan. Heralde son kalanı ben aldım ama sormam lazım belki bir tane daha vardır elinde. onun fiyatı farklı ben bir kaçtan xu4 ve ekstra başka şeyler aldığım için bana özel fiyat vermiş olabilir.
İsteyen olursa ona da sorarım, özelden yazarım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GuGuuuK -- 18 Haziran 2021; 14:56:58 > -
quote:
Orijinalden alıntı: GuGuuuKbir kişi 220 ye satıyor istanbuldan ama 5v4amp adaptörsüz. Yani adaptörü ekstra alacaksın 100tl civarı ek maliyet.
emmc+pil emmc adaptörü dahil.
İstanbulda biri daha vardı benim aldığım kişi, 3 tane aldım ondan. Heralde son kalanı ben aldım ama sormam lazım belki bir tane daha vardır elinde. onun fiyatı farklı ben bir kaçtan xu4 ve ekstra başka şeyler aldığım için bana özel fiyat vermiş olabilir.
İsteyen olursa ona da sorarım, özelden yazarım.
link atarmisin
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
PM attım
-
quote:
Orijinalden alıntı: GuGuuuKArbiam ile OMV5 kurdum,
NAS oluşturmak için bir kaç 2.5" HDD denedim, 5v 4A yetmiyor diski bozma ihtimali var.
Eski 3,5" için hdd kasasına 2.5 luk hdd taktım sorunsuz çalıştı.
XU4 Nas kurmak için 2.5" hddlere dışardan güç vermek şart.
2.5 hdd calistirir sorun olmaz , bilgisayar çalıştırıyorsa bu da çalıştırır çalışmamasının sebebi kullandığın kartın usb den verebileceği maksimum güç sınırına ulaştığından dolayı, raspberry pi 4 ler de tüm usblerin toplamı 1.2 ampere kadar akım verebilir, ama senin kartında kaç bilmem
https://www.raspberrypi.org/documentation/computers/raspberry-pi.html
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheJudgé -- 20 Haziran 2021; 9:14:16 >
-
bir kaç hdd denedim çalıştı ama biri çalışmadı, çalışanlarında arada tkırdamaya başladığını duydum hemen kapadım. sonra 3.5" hhd kutusu vardı adaptörlü ona taktım çalışmayan da gayet stabil pürüzsüz sessiz çalışmaya başladı.
--------
Bu arada Debian Buster emmc ye kurdum.
Önce uSD ye kurdum çalıştırdım sonra, "sudo nand-sata-install" komutuyla programı çalıştırdım ve uSD deki kurulu imajı eMMC ye aktardı.
Şimdi emmc ile Debian Buster çalışıyor.
-
quote:
Orijinalden alıntı: GuGuuuKbir kaç hdd denedim çalıştı ama biri çalışmadı, çalışanlarında arada tkırdamaya başladığını duydum hemen kapadım. sonra 3.5" hhd kutusu vardı adaptörlü ona taktım çalışmayan da gayet stabil pürüzsüz sessiz çalışmaya başladı.
--------
Bu arada Debian Buster emmc ye kurdum.
Önce uSD ye kurdum çalıştırdım sonra, "sudo nand-sata-install" komutuyla programı çalıştırdım ve uSD deki kurulu imajı eMMC ye aktardı.
Şimdi emmc ile Debian Buster çalışıyor.
Menuden 2 yi mi yoksa 3 mu sectin dostum ?
-
Resimdeki seçili olanı yapacaksın, sende farklı nuımara çıkabilir bende HDD takılıydı böyle çok seçenek çıktı
sende 3 seçenek çıkacak. resim paylaşırsan hangisi olduğunu çek ederiz.
bu seçenek çıkacak ext4 seçtim, formatladı ve uSD deki imajı emmc ye kopyaladı yaklaşık 10 dakika kadar4 sürdü.
Sonra sistemi kapat yada devam et seçeneği çıkıyor. sistemi kapat fişi çek, SPI anahtarını spi den emmc ye al ve fişi tak artık emmc den çalışacak sistem. uSD kartı çıkara bilirsin, çıkarmasan da sorun olmaz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GuGuuuK -- 18 Haziran 2021; 19:14:49 >
-
quote:
Orijinalden alıntı: GuGuuuKResimdeki seçili olanı yapacaksın, sende farklı nuımara çıkabilir bende HDD takılıydı böyle çok seçenek çıktı
sende 3 seçenek çıkacak. resim paylaşırsan hangisi olduğunu çek ederiz.
bu seçenek çıkacak ext4 seçtim, formatladı ve uSD deki imajı emmc ye kopyaladı yaklaşık 10 dakika kadar4 sürdü.
Sonra sistemi kapat yada devam et seçeneği çıkıyor. sistemi kapat fişi çek, SPI anahtarını spi den emmc ye al ve fişi tak artık emmc den çalışacak sistem. uSD kartı çıkara bilirsin, çıkarmasan da sorun olmaz.
Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. Akşam eve geçer geçmez deneyeceğim
-
arkadaşlar son zamanlarda yaşanan cgn nat sebebiyle port açılamadığından sbc lere erişim sağlanamıyor. Erişim için zerotier kullanabilirsiniz.
-
Konu beklemedigim bir yere geldi, fakat cok guzel oldu. Konu basligindan bagimsiz sbc kurumlari ile alakali paylasimlar daha fazla olmali diye dusunuyorum. Hatta konu basligini degistirebiliyorsak degistirelim.
@ÇevreMühendisi , @GuGuuuK , @TheJudgé
Ornek vermek gerekirse, sbc ile akilli ev konsepti kurulumlari paylasilabilir tabi aramizda yapan varsa
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X