Şimdi Ara

RFid Kilit Kapı Açma SOrunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.355
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Rfid kilit yani anahtarlıkla kablosuz kapı otomatiğini açtıran alet monte ettim bi apartmana. Ama çalışmıyor. Rfid elektronik kısmı sorunsuz çalışıyor, röle çektiriyor her şeyi yapıyor. Rölenin birbirine bağlaması gereken kabloları ben elle bağlıyorum kilit çalışıyor ama röle çektiğinde çalışmıyor. İki cihazın ikisini de denedim olmadı ve cihazı atölyeye getirdiğimde sorunsuz çalışmakta. Röleyi yüke bindirdim yine çalışıyor. Ama ölçü aleti buzzer kısmında röle çektiğinde kısa bir kesinti yapıp çalışmaya devam ediyor nedense. Röle devamlı çekili ama buzzer kısa bir kesinti yapıyor ve ötmeye devam ediyor.

COM ucunu kilide NCyi apartmandan gelen kabloya NOyu da hazırdan verdiğim elektriğe bağladım. Apartmandan basarsalar NC den direk kapı açılıyor. RFİD ye kart okutulduğu zaman COM-NO bağlanıyor ve benim hariçten verdiğim elektrik otomata gidiyor. Ama ne hikmetse NO_COM kablolarını elle bağlıyorum otomat açıyor ama bu uçları iletken yapması gereken röle çektirildiğinde otomat çalışmıyor.

İki cihazdan birisinin NC-NO-COM uçlarını kontrol ettim sorun yok. Röle çektiğinde ve çekmediğinde herşey normal. İki cihazı da denedim ama çalışmadı. Basit bi kontaksızlık felan gibi görünmüyor. Mantık hatası da görünmüyor.

Yalnız kapı otomadı zincirsiz tiplerden. Ve otomad kabının üst kısmında kablolar karışık. Ve otomadın bobin bağlantısının üstündeki iki bağlantı yeri daha var ve buraya küçük bir devre takmışlar. Bu devre kısadevre yapıyor olsa rfid kilidin de enerjisi kesilmesi lazım. Yani kısadevre yüzünden bobine gelen elektriği iptal ediyorsa o zaman rfid de suysardı. Nitekim rfid yi kısadevre yapınca kapanıyor. Bi de otomadın içine bi tane limit switch takmışlar ki, kilit açınca basılırsa tekrar açmıyor bağlantıyı kesiyor. Ama bununla alakası yok sorunun.

Bir ihtimal acaba NC ve COM u yanlış mı bağladım? Yani com bobinde NC apartmandan gelen kabloda olması lazım ama acaba yanlış mı? Ama NO ve COM kablolarını elle bağlamama rağmen çalışıp da röle çekmesine rağmen çalışmaması açıklanamıyor??? Hem de iki cihazda da ve cihazlardan birisini kontrol ettim ve hiç sorun yok.

ENteresan olansa rfid röle çekince bobin uçlarını ölçüyorum ve 12Voltu görüyorum, yine de açmıyor kilidi!!!

Ben otomada ek olarak 12Vdc 3Amper kaynak kullanıyorum. Zaten rf için mecbur. Otomadı apartman trafosuyla birlikte bu güç kaynağından besliyorum. NC_NO bağlantılarını kullandığımdan çakışma olmuyor. Röle çekince açmamasına rağmen elektrik görüyor olmam acaba apartman trafosundan dolanıp gelmesiyle mi alakalı? Otomattaki mini devre neyin nesi ve genelde ac olan otomat trafolarıyla beraber çalışan bu devreye dc vermiş olmamın sonuca etkisi var mıdır? Otomad üst kablolar da karışık bu arada.

Konuda bi enteresanlık var, bu tip sorunlarla başkaları da karşılaşabilir fikir vermenizi rica ederiz...

• 2 adet ayrı trafo var ise bu trafoların her ikisinin GND ortak bağlamanız gerekli.
  • NC-NO-COM sebebiyle zaten trafolar birbirine bağlanmamış oluyor. Zaten apartman trafoları ac oluyor, gnd yani eksi yok, artı da yok. Apartman otomatiği trafolarının girişi de çıkışı da ac.

Sorun şu; sistem güç kaynağını otomata direk bağlarsam çalışıyor. AMa sistemin rölesi çektiğinde otomat çalışmıyor. İkisi de aynı şey. Otomatta aynı güç kaynağı gerilimini görüyorum ama çalışmıyor. Akım ölçmedim ama çok enteresan bir durum.

Otomatın üstünde karışık kablolar vardı, içinde bi limit switch ve de bir elektronik devre. SOrun çıkaran bunlar mıdır acaba? Bi de elektrik apartman trafosundan dönüyor felan diicem ama direk bağlayınca da aynı şey ama çalışıyor...

Hayırlısı bakalım.
  • Otomat içindeki bobin uçlarına giden standart klemens tipi metalik bağlantılar ters bağlanmış. Ters dememin sebebi bobin uçlarının direk bağlantısı olmazı lazımken ya da standartta öyleyken bunda bu uçlar bobine gitmiyor. İçindeki normally closed NC olan limit switche sonra da bobine. Direk bobin zannedilen bu uçlar işi karıştırmış.

Bunu da COM ve NO uçlarını elimle bağladığımda kilit açmasına rağmen o anda röleyi çektirdiğimde kilitin iptal olmasından anladım. Halbuki COM NO yu bağladığımda her halükarda açması lazımdı. Meğerse NO yu COma bağlayınca çekilmemiş olan rölenin NC bağlantısı kilidi açıyormuş. RÖle çekince kilidi açamadı. Kilidin içinde COm bağlantısı bobine bağlı olmalı. İşte kilitteki klemens aslında bobine bağlı değildi ve biz de Com ve NC uçlarını bağlarken bobine NC apartmandan gelen hatta da COmu bağlamış olduk. DOlayısıyla bizim kilit röle çektirince elektriği kilit yerine apartman hattına basıyormuş...

Cihaz içinde fazladan kablolar ve bir elektronik devre vardı. Bu elektronik devrenin otomat gibi basit bir yapıda ne işe yaradığını anlayamadık. Acaba bizim işi de bozuyor mudur bilemedim.

Bir de bizim kilit açma sistemi çalışmazken, kilidi açamamasına rağmen nasıl oldu da kilide 12Vdc yolladı hala esrarını koruyor... Ölçü aleti ölçmüştü.... Acaba apartman trafosu endüktif mendüktif?

Sonuç; ALlah c.c. a hamd olsun iş çözüldü, tamamen çalışıyor sistem.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    merkezi kilit beyni arızası
    12 yıl önce açıldı
    Merkezi kilit sorunu
    14 yıl önce açıldı
    kapı kilidi anahtarı kayip
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.