Şimdi Ara

RJ45 Kablo Sırası Doğru mu? [Çözüldü.]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
1
Favori
23.105
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

3 haftadır internetimde problem vardı. Sorunun ethernet kablosundaki RJ45 jakdan kaynaklandığını anladım. Çünkü jak'ı kasadan çıkarıp tekrar taktığımda internet düzeliyordu. Son 1 haftadır yarım saatte bir kesilmeye başladı. Sınırlı bağlantı uyarıları vermeye başladı. Ben de bunun üzerine HepsiBurada.com'dan jak siparişi verdim. 100'lük S-link marka... Jaklar dün sabah geldi. Akşam üzeride Gold'a gidip sıkma pensesi ile test cihazı aldım(Olurda yanlış bağlamış olabilirim diye). Pil olmadığı için test cihazını çalıştıramadım. Akşam kasa tarafındaki jak'ı kestim ve yenisini taktım. Okuldan öğrendiğim kadarıyla Data - Düz olarak takılmış. Ben de öyle taktım. Kasa tarafıma gelen jak'a takılan kablonun renk sıralaması aynen şöyle.

Kahverengi, Kahverengi-Beyaz, Yeşil, Yeşil-Beyaz, Mavi-Beyaz, Mavi, Turuncu, Turuncu-Beyaz. Bu sanırım Data tipi.

Sabahleyin işe gitmeden önce tekrar denedim. Bu sefer gördü. Önceden taktımlarım görmüyordu. Meğerse pense bir tane pin'i sıkmamış. Sabahleyin farkettim. Daha sonraki denemem de o sorunuda aştım. Bu sefer gördü ama sınırlı bağlantı uyarısı verdi. Ardından modem'e giden kablodaki jak'ı kestim. O jak da mavi ile yeşil yer değiştirmiş. O jak'ıda kestikten sonra yenisini yine yukarıdaki sırayla taktım. İki tarafta Data. Test Cihazını taktım. 1'den 8'e kadar bütün ışıklar aynı anda yandı. Yalnız test cihazının kitapçığını okudum. Sanırım G ışığınında yanması gerekiyormuş ama o yanmadı. Gene sınırlı bağlantı uyarısı verdi. Bir türlü çözemedim. Daha önce de jak çaktım ama hiç bu kadar zorlanmamıştım. Kullandığım jak ve test cihazının resimlerini ekledim.

Test cihazında sayıların alt kısmında G ışığı da var. O ışık ben de yanmadı. Diğerleri yandı. Bir yerde hata mı yaptım. Sorun ethernet kartından kaynaklanıyor olabilir mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RC-1138 -- 20 Ağustos 2009; 19:18:19 >

• Test cihazı gereksiz masraff..

Truncu Beyaz - Turuncu - Yeşil Beyaz - Mavi - Mavi Beyaz - Yeşil - K ahverengi Beyaz - Kahverengi

İki ucunuda böyle yap. Sorunsuz çalışacaktır..
  • aynı cihazdan bendede var
    G ışığı sanırım gnd bunun yanması için rj45 konnektörleri metal ve kullanılan kablonun blendajlı olması gerekir bu gigabit şaseleme için geçerli seninkiyle alaksı yok
  • quote:

Orijinalden alıntı: webmaster258

Test cihazı gereksiz masraff..

Truncu Beyaz - Turuncu - Yeşil Beyaz - Mavi - Mavi Beyaz - Yeşil - K ahverengi Beyaz - Kahverengi

İki ucunuda böyle yap. Sorunsuz çalışacaktır..

renk sıralamasına katılmakla birlikte test cihazının gereksiz olmadığını savunanalardanım hocam =)

G-->ground için kullanılmakta ve jackın en dışında metal kaplama olması +kablonun elektriksel alanlardan daaha az etkilenmesini sağlayana blendajlı kablo olması gerekli diye bilyorum
  • ben genelde kahverengi -kahverengi beyaz -yeşil -mavi beyaz -mavi -yeşil beyaz - turuncu -turuncu beyaz
  • düz kablolarda hangi rengi nasıl dizdiğiniz önemli dğildir yeterki iki uçtata aynı sırayla gidin
    önemli olan tx rx kısmında çağraz bağlantılardır bunlarıda bir renk standartına oturtmuş giriolar yoksa aynı kombinasyonu farklı renklerde yapsanız bişi olmaz :D
    kolay gelsin

• quote:

Orijinalden alıntı: Superdeve
    Kasa tarafıma gelen jak'a takılan kablonun renk sıralaması aynen şöyle.
    Kahverengi, Kahverengi-Beyaz, Yeşil, Yeşil-Beyaz, Mavi-Beyaz, Mavi, Turuncu, Turuncu-Beyaz. Bu sanırım Data tipi.

Merhaba,
    Ethernette renk sıralaması çok önemlidir. Renk sıralamasına uymadan yapılacak bir kablo ancak 8-10 m gibi çok kısa mesafelerde çalışır, mesafe uzadıkça sorun çıkartır.
    Vermiş olduğunuz renk sıralaması doğru bir renk sıralaması değildir. Bu renk sıralaması hem belirlenmiş standart dışındadır hem de işin mantığına aykırıdır.
    http://www.zytrax.com/images/cat5_color.gif
    Ethernet konnektöründeki renk sıralaması için tanımlanmış 2 standart mevcut. Bunlar 568A ve 568B'dir. Genel bir alışkanlık olarak bunlardan 568B standardı kullanılır: bunun renk sıralaması Tb,T, Yb, M, Mb, Y, Kb, K dır. Tabi ethernet konnektöründe 1. uç konnektörün tırnağı arkaya gelecek şekilde tutulduğunda sol baştaki 1. konnektördür.
    100 mbps bağlantıda kullanılan uçlar 1,2,3,6 nolu pinlerdir. Teknolojik kural gereği 1-2 pindeki kabloların kendi arasında, 3-6 nolu pindeki kabloların kendi aralarıdna sarmal yapıda olması gerekir. 568B standardına bakarsan 1 ve 2 Tb-T iken 3 ve 6 Yb-Y ile kodlanmıştır ve bu kablolar kendi aralarında sarmal yapıdadır. Dolayısı ile bu teknolojik kural bilindiğinde renk sıralamasına uymasan dahi teknolojik kurala uygun olarak konnektör hazırladığın sürece kablo sorunsuz çalışır.
    Hatta şunu da belirteyimki bu sayede tek ethernet kablosu içindeki 8 telin 4'ünü bir, diğer 4'ünü diğer bir konnektöre takarak tek kablo içinden 2 ethernet hattı bile oluşturabilirsiniz.

Bu bilgilerden hareketle sizdeki kablonun sorununun renk sıralaması olduğunu rahatlıkla söyliyebiliriz. Gereken renk kodlamasına uyarsanız kablonuz sorunsuz çalışıacaktır.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Anladığım kadarıyla 2 ucu da 568B olarak yaparsam sorun çözülür. Bana okulda öyle öğretmişlerdi. Düz ve çapraz diye. Demek ki yanlış öğrenmişim. Teşekkür ederim yardımlarınız için. Akşam eve gidince halledeceğim. Sırf yanlış dizdim diye 20 tane jak çöpe gitti.
  • Doğru hocam iki ucu aynı yaparsanız çözülür iki ucu çapraz yaparsanızda bağlayabilirsinzi ama standart olarak modem ile bilgisayr arasına düz bilgisayr bilgisayar arasına çağraz kablo bağlanır.
    Kolay gelsin
  • Teşekkürler. Böylece iki tipinde ne işe yaradığını öğrenmiş oldum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RC-1138 -- 20 Ağustos 2009; 19:17:54 >
  •  RJ45 Kablo Sırası Doğru mu? [Çözüldü.]

metal uçların olduğu taraftan bakınca sıralama
    böyle olucak değilmi?
    modemlerden çıkanlar bu şekilde ama .
    elektrikçiden aldığım tam tersten şekilde sıralanmış
  • elektrikçi ters çakmış o zaman
  • ethernet işi tamamda
    birde uzatma telefon kablosu yapıcam arkadaşlar.
    2 çeişt kablo elimde.
    bitanesi 0.5mm 3tane tel var içinde
    diğer kabloda 2 tane kablo içinde ama içlerinde tel bütün değil ince ince 6-7 tane var.
    hangisi daha iyidir.

• Ethernet kablosunda maksimum verim ve minimum gürültü için turuncubeyaz ile başlayıp kahverengi ile biten düzende kullanmak en iyisidir.
    Jak elinizdeyken, kablo girişi alta, metal pinler yüzünüze bakacak şekilde tuttuğunuzda, en soldaki pin turuncu beyaz olmalıdır sıra olarak.

Tam tersi çakılması konusuna gelince, ev ortamında sorun yaşayacağınızı hiç zannetmiyorum. Sonuçta bağlantı doğru ama sıralama yanlış oluyor sadece.

Telefon kablosu olarak, eğer uzun mesafe çekmeyecekseniz bence farketmez, ikisini de kullansanız olur. Ev içi bağlantıda göz ardı edilebilir bu tip farklılıklar.
  • Sizin bahsettiğiniz telefon kablosu tek damar ve çok damar olarak adlandırılır. Tek damat kablolar kıvrılması zor olduğundan dolayı günümüzde pek tercih edilmiyor. Genelde kıvrım meselesinden dolayı çok damarlı kablolar kullanılıyor. Telefon hattında ev ankastresine kadar tek damar kablo çekerler 0.5x2 şeklinde. Siz ev içinde hangisini kullanırsanız fark etmez.
  • quote:

Orijinalden alıntı: operator11

Sizin bahsettiğiniz telefon kablosu tek damar ve çok damar olarak adlandırılır. Tek damat kablolar kıvrılması zor olduğundan dolayı günümüzde pek tercih edilmiyor. Genelde kıvrım meselesinden dolayı çok damarlı kablolar kullanılıyor. Telefon hattında ev ankastresine kadar tek damar kablo çekerler 0.5x2 şeklinde. Siz ev içinde hangisini kullanırsanız fark etmez.

@Diablo
    teşekkürler.
    @operator11
    teşekkürler.
    balkondan geliyo evin hattı kalın bir kablo çekmişler tek damarlı 0.8mm felan.
    duvardaki prizdende modeme kablo çektim .tek damarlıdan yaptım.tek damarlı olanının kesiti daha geniş gibi geldi.
  • turuncu beyazlı düzende asla sorun yaşamadım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: e_capkan

ethernet işi tamamda
    2 çeişt kablo elimde.
    diğer kabloda 2 tane kablo içinde ama içlerinde tel bütün değil ince ince 6-7 tane var.
    hangisi daha iyidir.

arkadaşlar bendede bu kablodan var dırek telefonsuz kullanım için aldık fakat internetim biraz yavaş kabloların sıralamasını yanlış yaptıgımı sanıyorum üstekii 2 renklii yanı beyaz maavi kablolar var bende ben mavi-beyaz yaptım yanı sol mavi sağ beyaz olarak bir fark edıyormu yoksa doğru sıralamamı

• quote:

Orijinalden alıntı: ahmetxx12xx

quote:

Orijinalden alıntı: e_capkan

ethernet işi tamamda
    2 çeişt kablo elimde.
    hangisi daha iyidir.

arkadaşlar bendede bu kablodan var dırek telefonsuz kullanım için aldık fakat internetim biraz yavaş kabloların sıralamasını yanlış yaptıgımı sanıyorum üstekii 2 renklii yanı beyaz maavi kablolar var bende ben mavi-beyaz yaptım yanı sol mavi sağ beyaz olarak bir fark edıyormu yoksa doğru sıralamamı

rengi farketmez.

kablo açısından tek damarlılar daha iyi bence.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.