Şimdi Ara

Roman okumak boş iş diyen tipler (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
128
Cevap
2
Favori
6.806
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
54 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Hocam konuda roman okumaktan bahsediliyor. Yani bilgi icerigi az olan kitaplarin okumak icin gerekli olmadigi savunuluyor. Yani bence haklilar da, simdi siz bilimsel bir makale okuyarak mi zamaninizi gecirmek istersiniz yoksa cok satilmasi ve filmi cekilmesi icin yazilmis ozel kitaplari mi ? Gunumuz romanlari artik filmleri cekilsin diye yaziliyor resmen (bir tane de degil seri seri masallah). Yani PDF ile hasir nesir birisi olarak vampirler ask hikayelerini vs okumak bana oturup benzer dizileri izlemekten farksiz geliyor. Tabii ki de arada cikan guzel hikayeler insanin ufkunu genisletebiliyor sahsen stephen hawking'in oykusel tarzda yazdigi evren kitaplari gercekten guzel ve ayni zamanda bilgi dolu.

Isin ozu kitap kotu bir sey degil, PDF den de okunabilir kitap kitaptir. Ama hikaye kitaplarinin insana cok bir sey katabilecegini ben de dusunmuyorum acikcasi. Acip ilgim dahilinde makaleleri takip ederim, ne bileyim acip insanlari tedx den dinlerim ya da bilimsel kitaplarda zaman harcarim, yine de insanin hayal gucunu tetikleyen ici dolu romanlarin okunmasinda bir sakinca yok isteyen istedigini okuyabilir tabii. Ama soyle bir durum var, birisinin kitap okumaktan kasti sadece hikaye romaniysa kusura bakmasin da kitaplardan edindigi bilginin dizi izlemis birinden farki kalmiyor benim icin.

Bu konuda tartisilan durum esasen kitap okumanin gereksiz oldugu gorusu degil, romanlarda yeteri kadar bilgi olmadigi ve herkesin zor ve bilgi yuklu kitaplardan ziyade kolay yolu tercih edip roman okuyarak bakin ben kitap okuyorum diye gostermesi ve aslinda kendisine cok bir sey katmamis bir bireyin cok bir sey katmis gibi davranmasinin sacma bulunmasi.

• İnsanların şu kitap okuma konusunda neden bu kadar inat ettiğini anlamış değilim. Yahu dönem varmış adamlar dramadan başka bir şey yapmamış, dönem varmış sinema zirveye oynamış, dönem varmış kısa öyküler en ücra taşralarda bile bulunurmuş, dönem varmış roman insanlığın amacı olmuş, dönem varmış din ve din kitapları her yeri sarmış vs vs

Dönem teknoloji, internet, bilgiye kısadan ulaşma dönemi. Hadi bilimsel makaleler, kitaplar bir kenara. Mesleki açıdan, yada en azından merak giderme amacı ile irdelenebilirler.

Ama roman nedir arkadaş... Kitaplar eğlence ürünü olma vasıflarını çoktan kaybettiler.

Daha geçen gün ev arkadaşıma bitik bir halde yerde uzanırken sordum; "şimdi bize bu koca günden 3.5 saat mi kaldı" , "evet" dedi o da ! Günde kafamın rahat olduğu taş çatlasa 4-5 saatim var (o da iyi durumda) ! Onuda oturup 1 cinayet mahalinin 10 sayfa tasvir edildiği çoğu kurgu, bir tek adamın hayal gücünü kapsayan bir işi okuyarak geçiremem.

Sığ geliyor bana 1 kişi. Neden önemli olsun ki ? Neden benimkiler önemli değil ? Bende çok güzel hayal kuruyor düşünüyor kurguluyorum ? Şimdi shakespearin şiirinin benim için önemi ne ? Neden Hayvan Mezarlığını okuyayım ?

Oyunlar, sinema filmleri çok daha saygı duyulası geliyor bana. Binlerce kişinin çalıştığı yıllar süren milyon dolarlık projeler. Onları tüketmek çok daha eğlenceli ve geçirdiğim zamanı ne için geçirdiğimi bilmemi sağlıyorlar. Ayrıca dediğim gibi harcanılan iş gücü ve miktarı saygı duymama yetiyorda artıyor.

Kitap-roman ? 1 tane adam 2 yıl oturmuş bir odaya yazmış vermiş matbaaya, ve şimdi hepimiz onu okumalı ve aydınlanmalıyız ??

Düzgün bir platformda bunun cevabını öyle bir aramak istiyorum ki, neden 1 kişinin yazdıkları özellikle kurgu-roman benim için önemli olsun ? Bilimsel buluşlar ve bilimin kendisi bir kenara. Eğlence ürünü-tüketim ürünü olarak kitaptan bahsediyorum.

Dönemleri bitti gitti işte. 1 kişinin kafasında kurduğu hikayeyi okumak neden bu kadar değerli ? Bende kuruyorum işte ne var bunda ?

İnsanların kendileri ile çeliştiğini düşünüyorum, hem kitap okuyup hemde modernliği savunmak büyük bir çatışma gibi geliyor bana. Zira kitaplar-romanlar artık modern değil.

1 bilgi için kütüphanelerde geçen saatlerimizi hatırlıyorum, ve sanılanın aksine "hayır" o bilgilerin hiç birisi kalmadı aklımda, sırf oraya gidip amelelik yaptım diye.

Çağ dijitalleşme çağı, global ağlar, internet, hızlı ve anlık bilgi artık olmazsa olmaz-hayati ! İleriye gitmekten korkmamak gerek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Antikaruh -- 20 Ağustos 2017; 8:9:19 >

• quote:

Orijinalden alıntı: CooL_ROMEO

Hocam konuda roman okumaktan bahsediliyor. Yani bilgi icerigi az olan kitaplarin okumak icin gerekli olmadigi savunuluyor. Yani bence haklilar da, simdi siz bilimsel bir makale okuyarak mi zamaninizi gecirmek istersiniz yoksa cok satilmasi ve filmi cekilmesi icin yazilmis ozel kitaplari mi ? Gunumuz romanlari artik filmleri cekilsin diye yaziliyor resmen (bir tane de degil seri seri masallah). Yani PDF ile hasir nesir birisi olarak vampirler ask hikayelerini vs okumak bana oturup benzer dizileri izlemekten farksiz geliyor. Tabii ki de arada cikan guzel hikayeler insanin ufkunu genisletebiliyor sahsen stephen hawking'in oykusel tarzda yazdigi evren kitaplari gercekten guzel ve ayni zamanda bilgi dolu.

Isin ozu kitap kotu bir sey degil, PDF den de okunabilir kitap kitaptir. Ama hikaye kitaplarinin insana cok bir sey katabilecegini ben de dusunmuyorum acikcasi. Acip ilgim dahilinde makaleleri takip ederim, ne bileyim acip insanlari tedx den dinlerim ya da bilimsel kitaplarda zaman harcarim, yine de insanin hayal gucunu tetikleyen ici dolu romanlarin okunmasinda bir sakinca yok isteyen istedigini okuyabilir tabii. Ama soyle bir durum var, birisinin kitap okumaktan kasti sadece hikaye romaniysa kusura bakmasin da kitaplardan edindigi bilginin dizi izlemis birinden farki kalmiyor benim icin.

Bu konuda tartisilan durum esasen kitap okumanin gereksiz oldugu gorusu degil, romanlarda yeteri kadar bilgi olmadigi ve herkesin zor ve bilgi yuklu kitaplardan ziyade kolay yolu tercih edip roman okuyarak bakin ben kitap okuyorum diye gostermesi ve aslinda kendisine cok bir sey katmamis bir bireyin cok bir sey katmis gibi davranmasinin sacma bulunmasi.

+1

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Boş iş vakit kaybı

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zevk meselesidir. Nasıl bir dizi, film zevk meselesi ise roman türü kitaplarda aynıdır.

Özellikle Elif gibi Sevmek, Fi,Çi gibi kitapları okuyup, kitap okuyorum havasına bürünen arkadaşlar var. Çok gülüyorum.
    Bilgi edinimi illaki kitaptan da olmayabilir hatta çoğu durumlarda zaman kaybıdır. 13 bölümlük Cosmos belgeselinin anlattığı bilimsel gerçeklikleri kaç kitapta bu kadar etkileyici okuyabilirsiniz ki?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi flood670 -- 20 Ağustos 2017; 10:55:46 >
  • CooL_ROMEO kullanıcısına yanıt
    Doğru diyorsun.
    Ben zaten mesajımı arkadaşın "bilgi edinme yönetmimizi değiştirmeliyiz, kitaplar eskide kaldı" konulu mesajına cevap olarak yazdım. Konu ile ilgili düşüncelerim genel olarak ben de seninle aynı fikirdeyim.
  • Kendim sahsen okuyorum ama genel olarak deginecek olursak, kitap okumak sikici birseydir ve bol vakit isteyen birsey. Ozellikle ulkemizin calisma sartlari da goz onune alindiginda insanlarin kitaba vakit bulamamasi gayet dogal.

• Aslan burcu Yönetici ve lider özellikleri vardır "tamam zekiyim"
    Seni, Sensiz de sevebiliyorum. Özdemir Asaf "aşığım"
    büyümekle aptallık ettik "felsefiğim"

Sosyal medya herkese yetiyor ne kitabı ne okuması
  • Klasik roman diyoruz hala elif şafak diyorlar

• LOTR kitabını okumadım, filmini izlemedim. önerir misiniz
  • Romanlar tabi ki en iyileri sözel görsel sosyal ve öze dönük zekanin gelisimine katki sağlar

Bilimsel makaleler ile kiyaslanmasi doğru değildir

Roman daha cok hobi olayidir

Ikisi de şart ve ikisi arasinda tercih söz konusu olursa cok yönlü gelişme mümkün mü?

Roman yazarlari ya da şairler en asil duygularin insanlari

Bu konuya zaman bulursam tekrar yazacağım

• Kitap elbet okunmalı fakat başka insanların hayal güçlerine ihtiyaç duymayan insanlar için roman okumanın bir manası yoktur.Tarih kitapları ve ya ansiklopedi okumak benim gibi insanlar için en doğrusudur
  • Hikaye roman okumayanlar bunu boş görenlerin, okuduklarını dinlediklerini anlamada sorunlu oldukları apaçık görülüyor. Şurdaki yorumları bile anlamayanlar cosmos belgeselini, cilt citt ansiklopediyi nasıl anlayacak.

Roman hikaye okumayan insanlar o kadar bariz belli ediyorki kendilerini bir ortamda. Okuduğunu duyduğunu söylediğiniz cümleyi anlamayan o kadar Türkçe özürlü insan var.

• Roman candır ya köye gidince manzara eşliğinde bi başlıyorum okumaya saatler geçiyor. Keyfî bambaşka.

Roman okumak boş iş diyen tipler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WmGMD -- 20 Ağustos 2017; 15:18:32 >
  • "Alexandra robdöşambrını giymiş alev alev yanan şöminenin karşısında soğuk kış gecesinde oturmuş içkisini yudumlarken merdivenlerden inen uşağının ayak seslerini duymasıyla birden sevgilisine gitme istencine karşı koyamayıp "uşaklar, at arabamı hazırlayın" dedi."

Klasik Rus edebiyatından bir cümle örnek, yalnız bunu ben uydurdum bir tarafımdan klasik de değil dolayısıyla. İki kelime ile anlatılacak zırvalığı, sündür babam sündür olsun sana 10 ciltlik başı, kıçı belli olmayan roman yapma geleneği benim gözümde bir çok klasik diye nitelenen eserler. Edebiyatta aynı diğer sanat türleri gibi 10 sözde bilir kişi "klasik efendim, şaheser hatta asırlara meydan okuyacak bir eser" dedi mi bir başkası "bu ne lan, hiç güzel değil bu" demenin çok zor olacağı bir sanat dalı.

Klasiklerin bir çoğunu beğenmedim. Askerde bile okunmayacak kadar sıkıcı ve anlatımı bozuk (çevirisinin kötü olduğunu sanmıyorum 100 sayfa okuyup ilgi uyandırmıyor ise çeviriden başka sorun var demektir)

Bu tablo 86.8 milyon dolar eder mi ? Ha tabi ben bilemem ben modern sanatlar uzmanı mıyım ?

Roman okumak boş iş diyen tipler

Bu zırvalığı anaokulu talebesi yapsa öğretmeni yırtar çöpe atar ama bir kaç sanat eleştirmeni "aman tanrım sanatçı burada çok derin bir şey anlatmak istiyor" deyince. Fiyatı 300 milyon lira ediyor.

Ama yine de "bu ne biçim sanat, tükürürüm ben böyle sanata" demem. Çünkü üretenin ve tüketenin olduğu bir sektör belki de bana hitap etmiyor.

edit kitap okuma konusuna az değindim biraz daha serzenişte bulunayım, ben toplu taşımada, kafede kısacası dışarıda birkaç yüz sayfalık kitabı çıkarıp okuyan insanlara anlam veremiyorum. Youtube'da kaç yüz Türkçe sesli kitap, konferans, var bunlar ilgilerini nasıl çekmiyor yoksa hepsini bitirdiler mi diye düşünmekten kendimi alamıyorum. İnsan yanında briket gibi kitap taşır mı bu devirde ? Ben kitap okumayan biri değilim ama dışarı götürmektense o gün dışarıda okuyacağım 20 sayfanın resmini çekiyorum, kaç sayfa insan dışarıda okuyabilir ki bir günde ? 20 sayfa okumak için 180 sayfalık kitabı neden taşırlar hamal gibi anlamıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ali_ihsan21 -- 20 Ağustos 2017; 15:44:19 >

• Bos vrrin, niye boyle insanlara dert anlatiyorsunuzki.Kitabin degerini, okumanin degerini bilmeyen insan ne anlarki hayatina ne katacagindan.Hayati face , instagram, twitt vb.zanneden bir guruh var.Beyni uyusmus bir topluluk.

• Kitap okumak iyidir.Turu ne olursa olsun.

• "Dostoevsky gives me more than any scientist, more than Gauss." - Albert Einstein

Her seye salt fayda bekleyerek yaklaşmak, her eylemden maddi çıkar bekleyip hareket etmek 3. Dünya Ülkesi vatandaslarindan beklenebilecek bir davranış tipidir. Insanlik tarihinin kültürel ve düşünsel birikimini "Yav ne isinize yarayacak" gibisinden küçümsemek mantıksız. Roman okumak insann hayata bakış açısını geliştirir. Empati yetenegini, hayal gücünü arttırır. Ve dünyaya yön verir. Sanat dünyayı sandıgınızdan daha fazla gelistirmistir. Romanlar bilimlerin ve felsefi dusuncelerin gelisimine katki saglamislardir. Dostoyevski olmasa psikoloji bilimi bugünkü gibi olur muydu ? Bu forumdaki cogu kisinin roman okumaya karşı olmasına şaşırmadım. Her konuda birilerinin maddi imkanlarıyla alay eden, insanlarin dış görünüşünü küçümseyen, kendi görüşü dışındaki her görüşü safsata olarak gören ve karsit görüslere sahip kesime hakaret eden bu kitlenin roman okumaya karsi cikmasi gayet dogaldir.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• cevaplarla beraber yararlı konu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: pistachios

Hikaye roman okumayanlar bunu boş görenlerin, okuduklarını dinlediklerini anlamada sorunlu oldukları apaçık görülüyor. Şurdaki yorumları bile anlamayanlar cosmos belgeselini, cilt citt ansiklopediyi nasıl anlayacak.

Roman hikaye okumayan insanlar o kadar bariz belli ediyorki kendilerini bir ortamda. Okuduğunu duyduğunu söylediğiniz cümleyi anlamayan o kadar Türkçe özürlü insan var.

Dediğiniz gibi daha yazdığımı anlamamışlar paso sallıyorlar

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.