Şimdi Ara

Roman okumak boş iş diyen tipler (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
128
Cevap
2
Favori
6.806
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
54 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: ozgunozgur

Roman okuyup, film-dizi izleyip kurgusal ve insani olan sanatla ilgileneceğinize az bilimi ve felsefeyi öğrenin. Elbette psikolojik ve sosyolojik olarak insanları anlamanıza yardımcı olacaktır ama zaman kaybı bana göre. Benim de resime, tasarıma, yazarlığa yeteneğim var ama uğraşmıyorum.

İnsanlar aydınlanmayı kitap okumaktan ibaret gördüğü sürece asıl duraklama o zaman olacaktır.

Avatarına bakılırsa senin cidden kitap okumaya ihtiyacın var.
  • Meurglys kullanıcısına yanıt
    Kitap okuyacağına biraz da kitap yazacak seviyeye gelebilmek için düşünmene ihtiyacın var.

Bunu diyerek kapitalizmi savunan cahillerle tartışmak bile istemiyorum. En iyi siyaset anarko-komünizmdir. Aksini iddia eden kanıt sunsun. Ben yıllardır siyaset felsefesiyle ilgileniyorum. Hele ki imzasında ayet varsa asıl onun kitap okumaya ve felsefe yapmaya ihtiyacı vardır.

Not: Komünizmden nefret ederim. Devlet kavramı saçmadır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozgunozgur -- 21 Ağustos 2017; 21:46:54 >
  • Tasvirlere betimlemelere sıkıcı diyen arkadaşlar niye roman okuyor anlamıyorum madem beklentin o değil aç ansiklopedi oku mesela dostoyevski uzatıyor falan ama adamın yazdığı şeyler ruhuna işliyor resmen

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gündüz Aziz Nesin'in sesli kitabının linkini paylaşmıştım, hem de bu konu ile ilgili, o zaman görüntülenme sayısı 4890 idi akşam 22 oldu halen 4890.

Sadece bu link için değil, en popüler kitapların okunmuş ses dosyaları dahi birkaç bini geçmiyor.

Birbirinizi kandırıyorsunuz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozgunozgur

Kitap okuyacağına biraz da kitap yazacak seviyeye gelebilmek için düşünmene ihtiyacın var.

Bunu diyerek kapitalizmi savunan cahillerle tartışmak bile istemiyorum. En iyi siyaset anarko-komünizmdir. Aksini iddia eden kanıt sunsun. Ben yıllardır siyaset felsefesiyle ilgileniyorum. Hele ki imzasında ayet varsa asıl onun kitap okumaya ve felsefe yapmaya ihtiyacı vardır.

Not: Komünizmden nefret ederim. Devlet kavramı saçmadır.

Okusaydın o ayetin iğlenemek için oraya koyduğumu anlardın, tabi okumayı gereksiz bulduğun için bu zor. Anarko-komünizm gibi işe yaramayan ucube ideolojiye sahip olan birisinin komunizmden nefret etmesi de ayrıca komik.

Son açtığın konunun anarko-komunizme zıt olmasından bahsetmiyorum bile.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Meurglys -- 21 Ağustos 2017; 22:7:29 >
  • -Düzenli kitap okumak insana dinginlik ve huzur verir.

-Bilgi birikimini ve kültürünü artırır.

-Farklı söylemleri, farklı düşünceleri tanımanı sağlar.

-Zihni geliştirir.

-Çağımızın hastalığı ekran ve teknoloji bağımlılığına bir nebze de olsa iyi gelir.

Daha ne olsun?

Okumayı saçma bulanlar kendi bilir. Zorla güzellik olmaz ama çocuklara kitap okuma alışkanlığı kesinlikle aşılanmalı.

• Roman zevk için okunur. Zevk de bir faydadır sonuçta. Romana bağlı olarak romanlardan çok faydalanabilirsiniz.

En kötüsü bile kelime haznenizi biraz olsun genişletebilir.

Bazı tarihi olaylar da felsefi görüşler de bilim de işlenebilir romanlarda. Bu tarz konulara olan ilgiyi arttırır.

• Roman okumak televizyon ya da film izlemekten tabii ki daha iyidir. Ama bilimsel/ felsefi/tarihsel/dinsel bir eser meraklı ve araştırmacı bir insan için en faydalısı..hiçbir film , video, belgesel vs ne olursa olsun kitap ve kalemin yerini tutamaz

• Hayatım boyunca kitap okumaya hiç ihtiyaç duymadım, kendi isteğimle okuduğum tek kitap şu çılgın türkler o da bildiğin yüzyıllar öncenin herkesin elinde olan klasik bi kitabı Herkesin zevki farklı adama göre kitap okumak gereksiz sana göre gezmek ona göre internette takılmak. Bu hiç kimseyi boş insan yapmaz. Roman okuyosun diye çok mu faydalı bir insan oldun kendine sor kendin cevapla başkasının fikrini çürütmeye ihtiyacın yok.

Yine bana göre çok gezmek ve görmek çok okumaktan daha iyidir, okurken hayal gücünden öteye gidemezsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ReaLGz -- 21 Ağustos 2017; 23:24:42 >
  • hsntrk kullanıcısına yanıt
    Ben çoğu çocuğun kendi isteğiyle kitap okuyacağını zannetmiyorum, o yaşta onun hareket etmesi gerekiyor bir şeyin başında oturması değil. Çok küçük yaşta bir çocuğu kitap okumaya zorlamak onu asosyalliğe itmektir bana kalırsa. Büyüyünce araştırmacı ve meraklı ruhu varsa zaten kendisi okur, çocuklara küçük yaşta aşılanması gereken tek şey terbiye ve iyi aile eğitimi, çevreye ve fikirlere saygı. Tamamen kendi düşüncelerim ve kendi çocukluğumdan biliyorum zorla kitap okutulan nesildenim şuan hiç biri aklımda kalmadı ve beni zerre ileriye taşımadı. Ben satranç kitapları ve ansiklopedi okurdum, annem tutup hikaye kitabı ve roman getirirdi.
  • edebiyat bi ilgi alanıdır. herkes edebiyatla ilgilenmek zorunda değil. sizin için nasıl eurosport'dan snooker izlemek boş işse benim için de edebi eser okumak boş iş olabilir. ayrıca her "klasik" roman dolu olmak zorunda da değil. alexandre dumas'ı ele alalım. romanlarının, edebi değeri hariç, ki edebiyat eleştirmenlerinin birçoğu o konuda da tırt olduğunu iddia ederler, hiçbir olayı yoktur. ama monte kristo kontu dediğimde herkes bilir. bir klasiktir. peki neden? öyle işte. nedeni yok.

dediğim şeyler sosyoloji, psikoloji ve tarih için de geçerli. herkes sizin ilgi duyduğunuz alanlara ilgi duymak zorunda değil. hayat bunlardan ibaret değil.
  • okuyunda ben bunu okuyorum diye övünmeyin, hareketleriniz bunu sizin yerine belli etsin
  • Çok yaşayan değil çok gezen bilir. Günümüz şartlarında çok gezme gibi bir lüksümüz olöadığı için gezerken yaşayacağımız , alacağımız tecrübeleri bize romanlar veriyor. Mesela uzak bir yere gittiğimizde yüzlerce binlerce şey yaşarız öğreniriz tanırız biliriz vs. Roman da onu veriyor bize.

• 4474 tane forum mesajı bulunan bir adamın, kitap okumayanları azarlaması...
  • Roman değilde kişisel gelişim kitaplarını okurum sadece. Romandaki kurgunun bana bir faydası yok. Vakit harcadığım birşey hobi de olsa bana birşeyler katmalı. Bu arada Doğan Cüceloğlu'nun İçimizdeki Biz kitabını şiddetle tavsiye ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Funder -- 22 Ağustos 2017; 0:56:46 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: HYPNOSER

Roman okumaktan nefret ediyorum 1500lerden beri her türlü şeyi değiştirdik hayatımızda ama en önemli şey olan bilgi edinme yöntemini değiştirmemiz gerektiğini söylediğim insanlardan aldığım tepkiler ne kadar haklı olduğumu kanıtlar nitelikte.

Bu ülkeye geçmişte kalmış yazarların tarihi geçmiş fikirleri falan lazım değil BİLİM lazım en son okuduğum kitap bir ansiklopediydi ayrıca kendimi bildim bileli belgeselden başka hiçbir şey izlemem televizyonda neredeyse.

Kitapta 10 günde alabileceğim bilgiyi 1 saatlik belgeselden öğrenebiliyorum bana göre hayat bilgi demek işte bu yüzden de kitap okumak bana geçmişte kalan bir etkinlik gibi geliyor.

kitap okumadığın için talihsiz bir yorum olmuş. Belgesellerin hedef kitlesi bilimin içinde olmayan sıradan halk ve çocuklardır. Çocuklara bilimi sevdirmek açısından yararlıdır. Herhangi bir belgeselin verdiği bilgi özetin özetinin özeti gibidir desem bile az söylemiş olurum. Bilimde bilginin kaynağı makaleler ve kitaplardır. Çok cahilce olmuş yorumun.

• quote:

Orijinalden alıntı: omgomg

bazı romanlarda karakterleri derinlemesine işlemedikleri halde aksiyonu daha doğrusu olağan günlük sıradan hareketlerini mesela hızlı hızlı yürüyerek kapıyı açtı şaşkınca baktı yüzünde tuhaf bir gülümseme vardı gibi bir osurdu fssss diye kokuttu odadakilerin suratı buruştu burnunun direği kırıldı ,yediği bokun buruk tadı aklına geldikçe uzaktaki cam ağacındaki kozalaklara dalıp gittiği zaman aniden bir ses duyuldu gibi bomboş cümleleri detaylı anlatmaları saçma bu tarz cümleleri okuya okuya gına geldiği olmuştu evet diyalogları da basit cümlelerden oluşuyorsa konu yüzeysel işlenmişse katlanılamaz
    dünyanın en iyi romanlarını okursanız seçici olursanız daha iyi olur
    kafkanın dönüşüm romanı ustaca yazılmış olsa dahi faydası olmayabilir neden dersen empati kuruyorsun ve aynı hisleri yaşıyorsun
    her kitap iyi hissettirmiyor ben bir dönem roman okumayı bıraktım çünkü hep sonu ölümle bitiyordu ya da hastalıktan kaybedişten bahsediliyordu ben kendimi o karakterin yerine koyup okuyorum çünkü kötü sonla bitmesi hoşuma gitmiyordu

İnanır mısın o sonu ölümle bitmesi olayı beni de depresyona sokuyor, o yüzden ben de artık romanları pek sevemiyorum. O kadar alışıyorsun ediyorsun, sonra karakter ölüyor filan. İnsan cidden üzülüyor yani gerçekte olmayan bir karaktere. Mesela Kürk Mantolu Madonna falan çok üzücüdür. Bu tür filmleri de izleyemiyorum artık. Şimdilerde böyle karakterli olmayan şeyleri okuyorum, gezi yazıları kitapları falan. Onlar daha güzel. Mesela Evliya Çelebi'nin seyahatnamesi çok güzel. Çekici. Hem de sonunda karakter ölmüyor

• Bilim ve bilgi dediğiniz şeyler hayatın anlamı değildir, olamaz. Bilgi ve bilim yaşarken edinmez isek asla ileri gidemeyeceğimiz şeylerdir. Bilim kitapları, ansiklopedi ile ancak hayatı şekillendirebilir, verimli hale getirebiliriz.

Fakat hayattaki asıl uniq anlamımız bakış açımızdır. Bunu ancak romanlarla geliştirebilir, oturtabiliriz. Bir insanı tanımak için illa ki o insanın kendini anlatmasına gerek yoktur. Herhangi bir olayı, nesneyi, manzarayı betimleyişi bile bize o kişiyi tanıtır.

Örnek vermek gerekirse ; saksıya ekilmiş bir çiçeğe verilen toprak bilgi ve bilimdir, ne kadar verimsiz olursa çiçek de okadar verimsiz olur. Bu çiçeğe verilen su ise bakış açısıdır. Kimi insan bunu insanlarla sohbet ederek, sosyal ortamda alır, kimi ise daha verimlisini roman okuyarak alır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi glaitaht -- 22 Ağustos 2017; 4:8:18 >
  • HYPNOSER kullanıcısına yanıt
    Belki sadece belgesel izlersen ve benim kitap okumaya ayırdığım süreyi belgesele ayırırsan benden daha fazla alan hakkında bilgi sahibi olabilirsin. Birçok konuda üç beş kelam edecek bilgin olur. Fakat hiçbirinde çok derinleşemezsin. Belgesel candır ama bir yere kadar inebilir, kitaba göre yüzeysel kalır. Ayrıca düşünce ve bilim kitapları kadar romanları da okumak gerektiğini düşünüyorum. Hepsinin ayrı katkları vardır. Bilim kitaplarının günümüzde insanlığa katkısını zaten açıklamaya gerek yok. Düşünce kitaplarına gelirsek (genel olarak felsefeden bahsediyorum), bunlar ise seni sorgulamaya, düşünmeye, merak etmeye sevk eder ve sana çok farklı bakış açıları kazandırarak hayatı daha farklı görmeni ve onu başka yönleriyle incelemeni sağlar. Felsefe bilimi doğurmuştur zamanında ve ben felsefe ile bilimi keskin bir sınırla ayırmayı yanlış buluyorum. Felsefe bilgiyi aramak için düşünmek, sorgulamak ve araştırmaksa nasıl bilim ile tamamen ayrı olabilir? Geçmiş fikirlerin önemi olmadığını söyleyemeyiz. Bilim de düşünce sistemleri de geçmişten günümüze insanların katkılarıyla birikerek buralara gelmiştir. Çıkış noktalarını sindirmeden sadece son haldeki bilgiyi yutarak her şeyi çok iyi öğrenmiş olmayız. Bu sebeple platon'un devletindeki, aristoteles'in nikhomakhosa etik'indeki düşünceleri okuyup sindirmeye çalışmadan sadece güncel siyaset ve etik üzerine fikirleri okuyup öğrenmek bir eksikliktir. Aynı şekilde geçmişten gelen ve bilimi temellendiren fikir ve buluşları öğrenmek bence en az güncel bilimsel gelişmeleri takip etmek kadar önemlidir. Romana gelince, burada bütün romanlardan bahsetmiyorum tabii ki. Mesela ben fantastik de severim ama açıkçası fantastik roman okumak, harcanan zamana kıyasla size daha geniş bir hayal gücü dışında neredeyse hiçbir şey vermez. Bu sebeple onun yararlarını savunamam, ben sevdiğim ve eğlendiğim için okurum. Ama dünya klasiklerini ve özellikle modern klasikleri okumak size birçok şey katacaktır kanımca. Sizi belki birçok fikir kitabından daha çok düşündürecek, sorgulatacak olan ve içerdiği derin anlamlarla size yeni bakış açıları katabilecek olan mesela Satranç eserini sırf öykü diye gereksiz bulmanın çok yanlış olduğunu düşünüyorum.

• Ayrıca roman okumanın faydalarıyla ilgili şu yazıyı da okuyabilirsiniz:
    www.quora.com/What-are-the-benefits-of-reading-novels/answer/Shane-Parrish-2?share=a32d11fe&srid=uNek6

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi von Hohenheim -- 22 Ağustos 2017; 4:14:52 >
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.