Şimdi Ara

Rtx 2060 Ray Tracing Düşük Güç Kullanımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
2
Favori
317
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhabalar doğru yere mi açtım tam emin değilim ancak sizlere bir sorum olacaktı Asus Rog Strix 2060 OC ekran kartım var ve ray tracing açtığım her oyunda güç kullanımı sabit 170 wattlardan 110 100 wattlara kadar düşüyor ve fps'im sabit 20 25 lerde dolaşıyor normal şartlar altında fps düşmesi normal evet ancak ben dlss i kapatsamda ultra performans'a çeksemde ray tracing'i en düşüktede tutsam en yükseğede çeksem güç kullanımı her zaman sabit ve fps 25 küsürlerde bununla alakalı asus'a başvurdum hatta youtube'a videolar çektim yolladım ve bana verdikleri cevap şaka yapar gibi ray tracing açtığınızda fpsinizin düşmesi normaldir. 3D Mark Ta Port Royal benchmarkını yaptım benchmarkta güç kullanımı sabit 80W ve fps sabit 2'ydi evet doğru duydunuz sabit 2 fps veriyordu ve hala ne yaparsam yapayım sorunu çözemedim format attım sürücüleri baştan kurdum hatta windows 11'e bile geçtim eskiden böyle bir sorun yokken bir anda gerçekleşti bu durum ne yapabilirim internet üzerinde 1 allahın kulu böyle bir sorunla karşılaşmamış ve bazende ne kerametse kendi kendine düzelip tekrar bozuluyor.

Youtube Linkleri: https://www.youtube.com/watch?v=FyG6oE5yGWo Bu Normalde stress testinde güç kullanımı.

https://www.youtube.com/watch?v=7Ha-x0bajJE&t=1s Buda Ray tracing açıldığındaki hali

Artık lütfen birileri yardımcı olsun bana.

• ne yazık ki yardımcı olunabilecek bir durum yok. bu durum vram dolup taştığı zaman gerçekleşiyor. 6gb vram maalesef ekran kartı gücü yeteceği durumlarda dahi ray tracing ile beraber sorun yaratıyor

yani aslında güç tüketimi düşmüyor, ekran kartı vram'i dolduğu için artık ram'den de kullanmaya başlıyor. bu olduğu için render süresi inanılmaz derecede yükseliyor. bu yüzden gpu çekirdeklerinin çoğu bir nevi "uyuyor" çünkü performans ve fps'nin limitleyicisi ram oluyor.

hem doom eternal'da hem de cyberpunk'ta texture ayarını düşürmeyi deneyin. cyberpunk'ta texture ayarını kayıt yüklemeden grafik ayarlarından değiştirebiliyorsunuz. kurtarır mı bilemem, ama dediğim gibi , kartınızda donanımsal ya da yazılımsal bir sorun yok. bu bizzat kendi 3070'ime yaşatabildiğim (birebir aynı şekilde, güç tüketimi düşüşü gözlenerek) vram yetmezliği sonucu oluşan bir durum

bu oyunlar açıkken arkaplanda başka ne gibi programlar kullanıyorsunuz? örneğin steam, discord, spotify, chrome açık oluyor mu? eğer oluyorsa verebileceğim birkaç tavsiye olabilir

öncelikle görev yöneticisini açın ve detaylar sekmesine gelin

orada sütunlara sağ tıklayıp sütun seçe tıklayın ve adanmış gpu belleği kısmını bulun

örneğin shadowplay, geforce experience, bunlar da hep vram tüketen programlar. bunları sistemden temizleyerek biraz duruma çare bulabilirsiniz. tabii önce bir sorayım, bilgiyi alayım, ondan sonra ilerleyelim.

eğer bana inanmıyorsanız şu programı da kurun ;

Rtx 2060 Ray Tracing Düşük Güç Kullanımıcapframex
    CapFrameX
    https://www.capframex.com

overlay kısmından şu değerleri göstertin;

shared/shared game değeri, oyunun ram'e aktarım yaptığı değer.

fps düştüğünde ve güç tüketimi düştüğünde bu değerin arttığını, oyun "kendini düzelttiğinde" bu değerin azaldığını göreceksiniz. o zaman demek istediğimi anlayacaksınız. yani ekran kartı, aşırı yavaş olan ram'in veri aktarmasını beklediği için düşük güç tüketmeye ve düşük render almaya başlıyor. bunu arttırmanın bir yolu da yok, çünkü burada darboğazı sistem ram'i yaşatıyor, üstüne vazife olmayan bir işi yapmaya çalışıyor. ideal şartlarda olmaması gereken bir durum, tam olarak da bu yüzden gpu belleği diye bir kavram var sonuçta. fakat bu bellek yetmediğinde de yaşanan olay bu

bu olayın bir başka örneği re village'da 4k'da 8 gb kartlar ile yaşanmıştı;

gördüğünüz gibi 4k'da 78-75 fps vermesi gereken kartlar ram'e veri taşırdığı için 43-39 fps gibi değerlere düşüyor. işte bu olay yaşandığında bu kartların güç tüketimi de düşüyor, çünkü kart 43 fps renderlamak için 200w harcayacak hali yok, 100w harcıyor. kartın yarısı ram'den veri gelmesini bekliyor boş şekilde. bizzat kendim deneyimledim, yaşadım ve tekrarlatabiliyorum. sadece re village değil, başka oyunlarda da replike etmeyi başardım. birebir aynı semptom.

internette bunun fazla görülmeme sebebi insanların cogunun zaten rt gibi özellikleri pek de kullanmaması, kapatması ya da yok sayması

bunun için vram tüketen programları minimize etmek kısa vadeli ve geçici bir çözüm. bu da tabii sizin için geçerliyse işe yarayabilir. örneğin shadowplay boştayken bile çok vram tüketir, en basit örnek. evet bundan fedakarlık etmek hoş bir şey olmayabilir ama o 150 mb, başka program 200 mb şu 300 mb derken liste uzuyor

ek not: çok şanslısınız, bu olayı bu forumda gerçek anlamda bilen, deneyimleyen, ardındaki sebebi de bulan tek kişiyim. bana denk gelmeniz sayesinde kendinizi birçok baş ağrısından kurtardınız. :) ama başka açıdan da şanssınız, istediğiniz ayar ve çözünürlükte iyi fps alabilecek olmanıza rağmen nvidia'nın cimriliği yüzünden de bu sorunu yaşıyorsunuz ve ne yazık ki çözümü başka yerlerden ayar kısmak, texture düşürmek ya da ray tracing'den vazgeçmek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DaenerysStormborn -- 21 Ekim 2021; 3:14:42 >

• Benzer bir yorum buldum nvidia power setting seçeneği performance modundayken bu sorun olmuyormuş.

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/forums/geforce-graphics-cards/5/235452/low-gpu-power-not-gpu-usage/

Üstte vram dolmasından demiş arkadaş ama bana pek öyle gelmedi gpu yüke girince birşey gücü düşürüyor vrm sıcaklıkları ne durumda hwinfo dan görülebilir bellek değil vram ile karışmasın vrm yani mosfetler mesela şu olabilir mosfetlerden biri max sıcaklığa ulaşıp kontrolcüye abi ben yanıyorum beni kullanma der ve kontrolcüde o mosfeti kullanmayı bırakır bu durumda çekirdeğe giden güç düşer.

Kartı çıkarıp bakın soğutucuda vidalarında bir gevşeme varmı pcb esneyip mosfetleri soğutucudan uzaklaştırabilir.
    Mosfet dediğimiz parça yeşil rengin içindeki siyah kareler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Starborn -- 21 Ekim 2021; 4:54:40 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• allah senden razı olsun dostum 15 20 dakika girip denedim cyberpunk'ı sorun düzeldi normalde girdiğimde 5 dk içinde verirdi hatayı internette hiç bir yerde bulamamıştım çok teşekkür ederim bu kadar erken görüp cevap verdiğin için <3

Vram'den kaynaklıymış sorun doku kalitesini medium'a düşürdüm 2k'da bile oynayabiliyorum artık.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaciaow -- 21 Ekim 2021; 10:9:6 >
  • kaciaow K kullanıcısına yanıt

yardımcı olabildiğime sevindim

arkaplanda o saydığım türden programlar kullanıyorsanız bu programların gpu+vram kullanımını da önleyebilirsiniz

google chrome ve tarayıcılar için ayarlardan donanım hızlandırmasını kapatın,

discord için;

steam için;

spotify;

yani özetle donanım hızlandırması bu programların gpu üzerinde çalışıp vram kullanmasına sebep oluyor. böyle 3-5 program bir araya gelip gpunun 1 gb'ına el koyabiliyor. geforce experience da aynı şekilde epey vram tüketiyor. bu programların hepsinden ben kurtuldum, oyunlardaki akıcılıkta da genel olarak artış gözlemledim. geforce experience yerine windows'un kendi game bar arayüzünü kullanıyorum video ve resimler için. donanım hızlandırması ayarını da her programda kapatıyorum. 6 çekirdek ve üstü modern bir işlemciniz varsa hiç etkilenmezsiniz.

böyle bir durum yaşıyorsanız bunları kapatıp high texture bile açabilirsiniz belki. öbür türlü oyun içi ayarlara başvurmak gerekiyor, texture, gölge çözünürlüğü vesaire gibi vram düşüren epey ayar var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DaenerysStormborn -- 21 Ekim 2021; 10:18:34 >

• Evet bu dediğiniz de işe yaradı açıkçası nasıl teşekkür ederim bilemiyorum şuan hem grafik kısmadan kullanabiliyorum hemde ray tracing çalışırken fps düşmüyor cidden çok teşekkürler.

• Cok basit ray tracing açmayacaksın

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.