Şimdi Ara

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi. (12. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
941
Cevap
51
Favori
276.906
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • şu an iki flanşıda taktım baya bir hızlı çeviriyorum elimle fakat

2 giriş fazını voltmetre ile ölçtügümde 5v anca görüyorum
  • mıknatısları yaklaşık 18mm ye kadar yaklaştırdım.

fakat halen bobin kollarında kablo bagları var bukadar etkili verimsizlik yaratabilrmi

aldığım volt 7 en fazla elimle çevirirken

kabaca 1 dakikada 60defa felan çevirdim
  • Sayın drokya resimlerden en uygun bobin kalıbı hangisidir dar v şeklinde olunca çöp kollar cok uzuyor kısa sarıncada ortadaki boşluk mıknatıs ölcüsünden ufak oluyor kararsız kaldım.

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi.
  • Bobinkol genişliği 12mm 2 kol yanyana geldiğinde 24mm yapıyor.
    Bobin kalınlığı (yükseklik): 10mm
    1.2mm telden 80 sarım (10 kat yüzeyde 8 kat derinlikte)
    Mıknatıs genişliği: 40x20x5
    12 adet bobin var 3 fazlı baglantı yapıldı. Çıkış uçları birleştirildi 2 giriş ucundan gerilim ölçümü yapıldı.
    2 Mıknatıs arası uzaklık 20mm.
    Statoru elimle havada tuttup öyle çevirmeye çalişiyorum zor oluyor ama yinede döndürdüğüm ölçümler bunlar.

Elle çevirmede yaklaşık 120 dev/dk civari (tam net ölçü değil) 7 volt görüyorum.

Çok vasat bir durum ne yanlış anlamıyorum. Aksine almam gereken volt bukadarmı yoksa. yani bu verilerle bukadar volt almak hiç mantıklı gelmiyor.

Bir sorun belki bobin kollarının uclarini falçata ile soymaya çalışıp lehim kaynatmaya çalıştım belki tam kaynamamış olan olabilir deneme lehim yaptim bununla ilgili bukadar verimsizlik olabilirmi yarin ilk iş lehimleri yenilerim.

Hani bu tip şeylerle uğraşanlar etrafınızda "hadi lan boş işlerle uğraşıyosun elektrik üretmek bukadar kolay olsaydı kimse fatura ödemezdi" vb. laflarla bu tepkilerle birşeyler üretmek için yılmadan uğraşıp duruyorsunuz sonuç hüsran olunca gerçekten inanılmaz çöküyorsunuz. Halen birşeyleri yanlış yaptığım ve bilgimin yetersiz olmadığı yerler var umuduyla daha iyi olacak diye kendimi avutuyorum :)

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WebFaresi -- 10 Aralık 2012; 19:38:35 >

• quote:

Orijinalden alıntı: WebFaresi

mıknatısları yaklaşık 18mm ye kadar yaklaştırdım.

fakat halen bobin kollarında kablo bagları var bukadar etkili verimsizlik yaratabilrmi

bu denemeleri tek flanşla yapıyorsan aldığın voltaj fazla bile:)

daha önce şef34 ün sorduğu soruyu hatırlarsan, çöp kol oranını azaltırsak ne olur'a cevaben ne demiştik? diğer flanş da varken bile çöp kol / işe yarar kol oranı %50-%50 olabiliyor ancak bu tasarımda. yani? bu durumda senin yaptığın denemedeki oran ise çöp kol %75 / işe yarar kol %25. yani, şu anda kaç volt alıyorsan denemende, diğer flanş da devreye girdiğinde, voltaj yaklaşık 4 kat artacak...

hani şampiyonluğa oynarken asıl rakibini yenince 3 puan değil de, 6 puan kazanmış gibi olursun ya, bu da aynı onun gibi işte! varolan çöpkoldan çaldıkça, bu sana yol su elektrik olarak geri dönüyor, özellikle de elektrik olarak...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 10 Aralık 2012; 19:44:43 >

• quote:

Orijinalden alıntı: cokenerjik

quote:

mıknatısları yaklaşık 18mm ye kadar yaklaştırdım.

bu denemeleri tek flanşla yapıyorsan aldığın voltaj fazla bile:)

daha önce şef34 ün sorduğu soruyu hatırlarsan, çöp kol oranını azaltırsak ne olur'a cevaben ne demiştik? diğer flanş da varken bile çöp kol / işe yarar kol oranı %50-%50 olabiliyor ancak bu tasarımda. yani? bu durumda senin yaptığın denemedeki oran ise çöp kol %75 / işe yarar kol %25. yani, şu anda kaç volt alıyorsan denemende, diğer flanş da devreye girdiğinde, voltaj yaklaşık 4 kat artacak...

hani şampiyonluğa oynarken asıl rakibini yenince 3 puan değil de, 6 puan kazanmış gibi olursun ya, bu da aynı onun gibi işte! varolan çöpkoldan çaldıkça, bu sana yol su elektrik olarak geri dönüyor, özellikle de elektrik olarak...

yok 7 voltu 2 flanşı birleştirip denedim ozaman aldım. tek flanşta 1.9v felan görmüştüm.
    Bir önceki mesajımda anlattım herşeyimi.

Anlamadiğim şimdi diyelim 300 devirde 15 - 20 Volt AC aldık. Bunu dcye çevirince bu düşmeyecekmi 5-6 volta. Direk AC yi DC ye 15ac-15dc mi çevriliyor.
    Birde ohm ölçerde 2 fazı ölçerken çok dalgalaniyor en sonunda net olarak 3.2 gözüküyor direnç bobinlerimde sorunmu var acaba.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WebFaresi -- 10 Aralık 2012; 19:54:16 >

• aldığın bu volt tek faz değeri midir?

bir de mıknatısın tam orta noktası, merkezden kaç cm uzakta?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 10 Aralık 2012; 20:01:03 >
  • quote:

aldığın bu volt tek faz değeri midir?

3çıkış 3giriş oluştu
    3çıkışı birbirine bagladım.

3 girişin 2tanesini voltmetrede AC 200 konumunda ölçtüm.

görülen değer 7v

yani 2 faz ölçümü diyorsunuz galiba

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WebFaresi -- 10 Aralık 2012; 19:57:54 >
  • tek faz üzerinden gidelim, hesabı daha kolay, tek fazın voltajını bilmemiz yeterli...
  • quote:

tek faz üzerinden gidelim, hesabı daha kolay, tek fazın voltajını bilmemiz yeterli...

miknatis flanş merkezinden uzaklığı 98mm.

tek fazdan ilk başta sonuç alamayinca hep 2 faz ölçümleri yaptım. yarın tek faz ölçümünü yapabilirim.
  • tek faz için hesap yapıyorum:

40mm + 40mm = 80 mm işe yarar kol var, her sarım için,

bir o kadar da çöp kol var diyelim, yani 160mm her sarımda, yarısında voltaj üretilecek şekilde bir baz tel uzunluğu var.

1 bobinde 80 sarım varsa, 80 x 160 mm =12,800mm tel var
    1 fazda 4 bobin varsa, 12,800 x 4 = 51,200mm yani yuvarlak 52m telin var.

bunun yarısında yani 26m telde voltaj üretileceğine göre, formülde yerine koyalım:
    v= 1m/s için
    26m x 1 (m/s) x 0.5 Tesla x sin(90) = 13 volt
    voltajı 2 kat uzun telin uçlarında ölçtüğüne göre, 13/2=6.5 volt

peki v hızını nasıl bulacağız? mıknatısın orta noktasının çizgisel hızı, m/s cinsinden v hızımızdır. o noktaya ait çevre uzunluğunu buluyoruz, sonra da saniyede kaç tur attırıyorsak rotora, o uzunluk çarpı tur sayısı değeri bize m/s cinsinden hızı verecektir. saniyede 1 tur attırıryorsan ve mıknatısın orta noktasına ait çevre uzunluğu 1m ise, yapılan işin hızı da 1m/s dir.

senin mıknatısların orta noktası 98mm de imiş, ortalama çevre uzunluğu da 615mm yapar, yani 0.6m

saniyede 1 tur atarsan 0.6m/s v hızın var demektir, 2tur/s için de v hızı 1.2 m/s olur. diyelim ki elle saniyede 2 tur atabildin, bu durumda, tek fazdan alman gereken voltaj, yukarıda 1m için bulduğumuz 6.5v u 1.2 ile çarparsak, 7.8v civarı bir şey olması gerekiyor. burada tam olarak bilemediğimiz şey Tesla şiddeti, artı eksi oynayabilir. elbette bir de çöp kol/işe yarar kol oranı da %60 -%40 olabilir ki, bu da negatif anlamda çok farkettirir ve sanıyorum voltaj düşüklüğü de bundan kaynaklıdır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 10 Aralık 2012; 20:40:12 >

• quote:

Orijinalden alıntı: musa_ay

Sayın drokya resimlerden en uygun bobin kalıbı hangisidir dar v şeklinde olunca çöp kollar cok uzuyor kısa sarıncada ortadaki boşluk mıknatıs ölcüsünden ufak oluyor kararsız kaldım.

Musa bey,
    mümkün olduğunca ince uzun V formu derken
    V uzunluğu sizin elinizdeki mıknatısların uzunluğunu geçmemeli.
    Uzun ama mıknatıs kuvvet çizgilerinin arasında bulunmayan iletkenden bir gerilim elde edemezsiniz ki.
    Üstelik gereksiz emaye tel sarfiyatınız olur buna bağlıda gereksiz omik direnç fazlanız.
    Yani 2 numaralı sarım şeklini unutun gitsin.

Mümkün olduğunca uzun ama dar mıknatıs ile daha yüksek verim elde edersiniz.
    40x30x10 ebatlarında bir mıknatıs ya da dairesel mıknatıs yerine,

50x20x10 gibi uzun ama dar bir mıknatıs daha iyidir.
    Burada mıknatıs genişliği ve bobin yapıları seçilirken en önemli konu,
    mıknatıs aynı anda bobinin iki kenarına birden etki etmeyecek şekilde olmalıdır.

• quote:

quote:

tek faz üzerinden gidelim, hesabı daha kolay, tek fazın voltajını bilmemiz yeterli...

tek fazdan ilk başta sonuç alamayinca hep 2 faz ölçümleri yaptım. yarın tek faz ölçümünü yapabilirim.

mıknatısın orta noktası mı yoksa dip noktası mı merkezden 98mm uzakta? dipse, ortası için 20mm daha eklenecek...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 10 Aralık 2012; 20:34:30 >
  • quote:

quote:

quote:

mıknatısın orta noktası mı yoksa dip noktası mı merkezden 98mm uzakta? dipse, ortası için 20mm daha eklenecek...

miknatisin merkezinden flanş merkezi 98
    miknatisin dibinden 78mm.

yani şimdi bu kalıbımı oluşturup flanşı iyice yaklaştırdığımda verimli bir voltaj degeri alabilecekmiyim

• Ayrıca flanş alternatör yapan ya da yapmayı düşünen dostlara önemli bir uyarıda bulunmak isterim.

Ki bu konuyla ilgili olarak,
    Emin bey ve Başol bey sorun çözmeye çalışıyorlar.

Flanşlara, düşündüğünüz kutup sayısı ile ilintili olarak mıknatısları yapıştırıp rotorlarınızı oluşturduktan sonra hemen statorun tüm bobinlerini sarıp epoksi ile kaplamaya kalkmayın.

İyiki Emin bey epoksi yapmadan deney yapmayı düşünmüş.

Rotorlarınız oluştuktan sonra tek faza ait sadece bir bobin sarın,
    Ve bu bobini rotorlarınız arasına uygun bir düzenekle yerleştirdikten sonra
    istediğiniz değerleri gördüğünüz anda diğer bobinleri sarıp statorunuzu öylesi
    oluşturun.
    İstediğiniz değerleri tutturana kadar belki 100 200 gram iletkeni boşa harcamış olursunuz ancak
    gerek boşa emek sarfetmekten gerekse tüm bobin grupları göz önüne alındığında daha büyük israftan kaçınmış olursunuz.

Üstelik tek bobin üzerinden bu deney işlemiyle elde ettiğiniz bilgi ışığında
    değişik satator grupları oluşturabilirsiniz.

• mıknatısları yapıştırıcıyla yapıştırmaktansa, onları metale çekim kuvvetiyle bırakıp, dönerken savrulmaması için etrafını kafese almak, daha sonra çözmek/değiştirmek açısından daha akıllıca diye düşünüyorum. kafesi çıkarsanız bile mıknatısları ancak sürüyerek metalden ayırmak mümkün olabiliyor. bu, daha az zahmetli ama elbette biraz daha masraflı oluyor. bu kafeslere açılan delikleri, rotor flanşına da açmak gerekli elbette...

ekteki resimde pleksi lazer kesimle mıknatısı kafese almak üzere 3 parça halinde üstten yakalayan bir tasarım var. ayrıca alttan yakalayan da tek bir parça ya da yine 3 parça pleksi lazer kesim var. (3 parça ekonomik oluyor malzeme maliyeti açısından)

daha altta ise mıknatıslı rotor ve kafes

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 10 Aralık 2012; 22:45:36 >

• quote:

yani şimdi bu kalıbımı oluşturup flanşı iyice yaklaştırdığımda verimli bir voltaj degeri alabilecekmiyim

teorik olarak tek fazdan alman gerekeni formül 7-8v olarak hesapladı. pratikte ne olduğunu bize sen söyleyeceksin... teoriye uymazsa o zaman nerde yanlış yaptığına/yaptığımıza bakılacak... ben 2tur/s devirde, en az 5v alman gerekir diye umuyorum.
    yıldız bağlayınca da 8-9v olacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 10 Aralık 2012; 22:48:40 >
  • Teşekkürler sayın Drokya.
  • Sayın Şef34 abimizin dediğine göre bobinleri lehimledim. İnternette 3faz şeması buldum aynı dediğiniz gibi yapmışlar ona göre baglantilarimi yaptım. lehim yerlerini makaron geçirdim. resmi evde atacam şu an aktarım kablom yok.

3 çıkış 3 giriş elde ettim.
    Çıkışları birbirine deneme lehimi attım. Bakır kablolarım uzun daha kesebilirim.

Giriş uçlarını ayrı ayrı ohm ölçtüğümde hepsinde 0.6 değeri gördüm.

Bu değer bobinlerin direnci mi oluyor.

yani V=I.R den

8 voltta ben 13 amper civarı çekebilirim anlamına mi geliyor.

Birde çıkış uçlarını polyesterin içerisinde mi birakacam yoksa dışarı ortak bi kablomu çıkaracam. Bu 3 çıkış ucu aslında nötrmü oluyor.

teşekkürler verdiğiniz bilgilerle birçok şey katettik hiç yoktan ortaya elle tutulur birşeyler çıkaracaz inş.
  • Emin kardeşim bekledimde gelmedin !

yıldız bağlantı yapacaksan giriş uçlarını(bobinlerin içinde kalanlar)birleştirmen gerekir.

ölçtüğün direnç 1 bobinin direnci.4 seri bağladığına göre 0.6x4=2.4 ohm.

bu 1 fazın direnci.Yıldız bağlarsan x2 yapmalısın.Ozamanda 2.4x2 =4.8 ohm yapar.

Üç fazlı sistemlerde nötr kullanılmaz ama yıldız bağlantı noktası nötr olur.

Bütün uçları dışarı çıkarmanda fayda var.

Kolalay gelsin.
  • 
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.