Şimdi Ara

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi. (13. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
941
Cevap
51
Favori
276.915
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: WebFaresi

Sayın Şef34 abimizin dediğine göre bobinleri lehimledim. İnternette 3faz şeması buldum aynı dediğiniz gibi yapmışlar ona göre baglantilarimi yaptım. lehim yerlerini makaron geçirdim. resmi evde atacam şu an aktarım kablom yok.

3 çıkış 3 giriş elde ettim.
    Çıkışları birbirine deneme lehimi attım. Bakır kablolarım uzun daha kesebilirim.

Giriş uçlarını ayrı ayrı ohm ölçtüğümde hepsinde 0.6 değeri gördüm.

Bu değer bobinlerin direnci mi oluyor.

yani V=I.R den

8 voltta ben 13 amper civarı çekebilirim anlamına mi geliyor.

Birde çıkış uçlarını polyesterin içerisinde mi birakacam yoksa dışarı ortak bi kablomu çıkaracam. Bu 3 çıkış ucu aslında nötrmü oluyor.

teşekkürler verdiğiniz bilgilerle birçok şey katettik hiç yoktan ortaya elle tutulur birşeyler çıkaracaz inş.

benim anladığım, 4bobinin yani 1 fazın ohm değeri 0.6 imiş. daha önce ortaya çıkan verilere göre, 1.2mm tel, 52m 1 faz için ohm değeri 0.78 olmalıydı, bu durumda belki de hesapladığımız gibi tek faz 52m değil de 44m olmalı, bu da daha az çöp kol demektir, eğer ölçüme güveneceksek.

"8 voltta ben 13 amper civarı çekebilirim anlamına mi geliyor."

hayır gelmiyor, nasıl ki akünün üzerinde 12v 100ah yazıyor diye 100amper çekmiyorsan, aynı şey alternatör için de geçerli, 13 amper değil 6.5 amper çekersen dahi sorun olacaktır, bu cos(fi) değerinin %50 olması demektir (bu da, elektrik enerjisi olarak yükte harcadığının 2 katını girişe mekanik enerji olarak vermen anlamına gelir, sonuçta, yükte harcanan enerji kadar, alternatörde ısı enerjisi ortaya çıkacaktır ). 1.3amper çekersen cos(fi) 90 olur ki, bu da olması gereken değerdir. bu, girişteki mekanik enerjiyi %100 kabul edersek, alternatör tarafında açığa çıkan ısı enerjisi %10 ve yükte harcanan enerji de %90 olarak dağılmış anlamındadır.

diğer yandan 1.2 tel için, fazla fazla tutalım ve diyelim ki 12 amper bir tavan belirlemiş olalım, yani tel çapının 10 katı kadar bir amper değeri (dileyen, tecrübeyle sabittir diyen, istediği çarpanı buraya koyabilir) . bu değeri dahi, alternatör düşük hızda çalışırken çekemezsin, cos(fi) oranı yerlerde sürünmektedir çünkü. ama hızını 3000dd yaparsan ya da daha doğrusu, bizim nüveli olmayan sistemleri düşünürsek, manyetik alanın teli kesme hızını, m/s olarak tavan yaparsan diyeyim (buradaki tavanın ne olduğunu ben de bilmiyorum, 50m/s, 100m/s?), 12amper değil belki 24amper dahi çekebilirsin diye düşünüyorum. bu işin verimi hızlı olursan kesin yükseliyor, m/s olarak düşük hız ise kesin verimsiz çalışmak demek, mekanik kayıpları falan düşünmeden, hızı olabildiğince yüksek tutmak için çapı büyütemediğin zaman vites artırmak gerekiyor, her halükarda vites artırdığında hesaplanan mekanik kaybın çok çok üzerinde bir elektriksel güç kazancı ortaya çıkmakta. bunun tek handikapı, düşük rüzgar hızında ilk kalkış zorluğudur ki bence düşük rüzgarda yapılacak üretimin faydası da zaten sabaha kadar tartışılır...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 11 Aralık 2012; 18:39:37 >

• stator şu şekilde oldu. (3 fazın 2sini ohmmetre tutuyorum orada gördüğüm değer 0.6)
    2 miknatisin arası 18 mm olunca tesla şiddeti yanlış hatırlamıyorsam 0.6 oluyordu ona göre tasarlamıştım. Birbirleri arasında dönen miknatislarin ortasına uyguladığı tesla şiddeti hesaplamasından almıştım bu değeri.

elimle döndürdüğüm için bobin grubunun ortasında kalan iç boşluğa saplamalar sürtmesinden dolayı bakır telin kaplaması soyulmaya başladı o nedenle denemeleri biraktım. Artık bu şekilde polyesteri dökeceğim.
    Kalıbı bekliyorum başka bir firmaya cnc de işlemek üzere gönderildi, sonrasında net bir test imkanı olacak inşallah.

Yine önerilerinizden yola çıkarak aradaki kablo bağlarını keseceğim. japon damlatılmış durumda şu anda

Birde şu R S T 3 faz makina girişlerindeki olay. Bizim alternatördede geçerlimi yani bu fazlarin adları ne oluyor varsa.

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi.

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WebFaresi -- 11 Aralık 2012; 20:32:53 >

• 2 faz ohm 0.6 ise mesele anlaşıldı: sen çift dikiş olan 1.2 yi tek tel kabul edeceğine yani 40 sarım diyeceğine 80 sarım dediğin için 1 faz için tel uzunluğu 52m çıkmıştı, şimdi anlaşılıyor ki, tel uzunluğun 52 değil 26, ve buna göre de, tek faz ohm 0.39 ve yıldız ohm 0.68. bu yüzden daha önce bulduğumuz tek faz voltaj değerin de haliyle yarıya düşecek. yani 120dd için 4volt civarı...
    4voltu aşabilirsen, evet Tesla şiddeti de 0.5 in üzerine çıkıyor demektir.

kısacası sen bu alternatöre 600dd yaptırırsan, 500watt civarında bir güç elde edebilirsin çıkışta, cos(fi) oranın da, %75 olur...
    1200dd yaptırabilirsen de 1200Watt civarında güç alabilirsin, cos(fi) de %85 e ulaşır...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 12 Aralık 2012; 0:30:21 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: cokenerjik

2 faz ohm 0.6 ise mesele anlaşıldı: sen çift dikiş olan 1.2 yi tek tel kabul edeceğine yani 40 sarım diyeceğine 80 sarım dediğin için 1 faz için tel uzunluğu 52m çıkmıştı, şimdi anlaşılıyor ki, tel uzunluğun 52 değil 26, ve buna göre de, tek faz ohm 0.39 ve yıldız ohm 0.68. bu yüzden daha önce bulduğumuz tek faz voltaj değerin de haliyle yarıya düşecek. yani 120dd için 4volt civarı...

kısacası sen bu alternatöre 600dd yaptırırsan, 500watt civarında bir güç elde edebilirsin çıkışta, cos(fi) oranın da, %75 olur...
    1200dd yaptırabilirsen de 1200Watt civarında güç alabilirsin, cos(fi) de %85 e ulaşır...

teşekkürler bazı kavramları dahada netleştirdim.

• quote:

2 faz ohm 0.6 ise mesele anlaşıldı: sen çift dikiş olan 1.2 yi tek tel kabul edeceğine yani 40 sarım diyeceğine 80 sarım dediğin için 1 faz için tel uzunluğu 52m çıkmıştı, şimdi anlaşılıyor ki, tel uzunluğun 52 değil 26, ve buna göre de, tek faz ohm 0.39 ve yıldız ohm 0.68. bu yüzden daha önce bulduğumuz tek faz voltaj değerin de haliyle yarıya düşecek. yani 120dd için 4volt civarı...

İyide sen böyle söyleyince iyice kafası karışmayacak mı?

hangi volt ve amperde bu güç alınacak onuda söylede kahretmesin sonra :)

12 volt olarak kullanılmak istenirse 100 amper çekilebilir mi ?

• quote:

Orijinalden alıntı: MEMOX ENERJİ

quote:

İyide sen böyle söyleyince iyice kafası karışmayacak mı?

hangi volt ve amperde bu güç alınacak onuda söylede kahretmesin sonra :)

12 volt olarak kullanılmak istenirse 100 amper çekilebilir mi ?

doğru söylüyorsun,

biraz daha nokta atışı kehanete ve kafa karıştırmaya çalışayım,

300dd için tek fazda 9v ve yıldız olarak 16v görünüyor, bu devirde cos(fi) 70 ve üretim seviyesi de 150w (max. 8a)
    600dd için tek fazda 19v ve yıldız olarak 32v görünüyor, bu devirde cos(fi) 75 ve üretim seviyesi de 500w (max. 12a)
    1200dd için tek fazda 38v ve yıldız olarak 65v görünüyor, bu devirde cos(fi) 90 ve üretim seviyesi de 1200w (max. 12a)

tüm bu voltaj değerlerindeki çekilebilecek makul ve maksimum akımı en sağda belirttim, benim parametrem, havadan kesmeli için 1.2 tel çapını 10la çarpmaktır, ancak 300dd için 12a çekmeye kalkarsan cos(fi) 50 göründüğünden, bu devirde 8a akımı max akım olarak seçtim. daha sonra, max akımı, tek faz olarak çıkabildiğin voltaj seviyesini göz önüne alarak ve bu değeri 3le çarparak toplam gücü öyle hesapladım.

diğer yandan örneğin 600dd için alternatörden 16a akım çekersen, cos(fi) 70e düşecek ama üretim de 600w olacaktır. aynı alternatör, 300dd'da 16a çektiğinde, 600dd'da 16a çektiğinden çok daha fazla ısınacaktır. yine aynı şekilde 1200dd'da 32a akım çektiğinde eğer alternatör ısınma sorunu çıkarmazsa (ki bunu test etmeye çalışıyorum), cos(fi) 70 iken, 2400w güç üretebilirsin. buradan görüleceği gibi, hız 2 kat arttığında üretim 4 kat artmakta. elbette alternatörün girişinde, bu cos(fi) değerine uyan bir giriş gücü olduğunu da varsayıyorum, yani çıkıştaki 2400w güç için, cos(fi) 70 ise, girişte 3400w mekanik güç olmalıdır.

yine hatırlatırım ki, bu benim sadece "havadan kesmeli", yani nüveli olmayan, dolayısı ile nüveden kaynaklı ısınma problemi olmayan alternatörler için teorik tesbitim, pratikte ne olduğunu hep beraber görelim diyorum...

şimdi, aklına yatan bir devir hedefleyip akü grubunu ona göre koyacaksın, ama 12,24,48 değişken bir şarj sistemi ve akü grubun olursa tüm bu devirlerde hayırlı bir üretim yapmış olursun. basit bir hedef istiyorsan da 300dd yı seç, 12v akü grubu koy, diğer hızlarda sistemi yüke yönlendirecek bir yol için memox, kenakord, şef vs sana yardımcı olacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 12 Aralık 2012; 18:33:46 >

• teşekkürler bilgiler için.

peki şu şekilde olduğunda

yani bobin kalınlığı yarıya indirilse aynı tarz bobinlerin ara kollara gelse

verim olayı aynı mı olur yoksa artarmı bunu nasıl kıyaslayabiliriz.

• quote:

Başol

Bu resmini verdiğin örneğe benzer küçük bir çalışma yapmaya çalışmıştım ben.
    bobinleri deforme etmeden kulakları bukmek oldukça zor oluyor ama aşılmaz bir sorun değil tabi !
    Dairesel biçimde yaptığımızda çöp kollar biraz daha uzuyorlar.
    Belki 2 faz olarak yaparsak daha iyi sonuç alınabilir.
    Aşağıdaki resmi bir zamanlar sayın yıldız5 vermişti,çalışmayıda ona istinaden yapmıştım.

daha önce doğrusal bir motor için tasarlanan bir tasarım örneğine dikkat çekmiştim, kısacası memox un da yukarıdaki şekilde flanşa uygulamaya çalıştığını belirttiği bu tasarıma benzer birşey yapmak gerekiyor. ama burdaki örneklerin tamamında olan kısa kollu şişman bobinleri eğip bükmek mümkün değil, daha ince ve uzun kollar şart, bunun da çaresi belli, dar uzun ve çok sayıda mıknatısı, daha büyük bir çapa yerleştirmek, bu da getirisi çok olmakla beraber, masraflı ve tasarımı zor bir yapı demek. fiziksel şartları da zorluyor olabilir, onca yüksekte, denge ve türbülans problemlerini de çözmüş olmak gerekiyor. diğer yandan düşey eksenli bir sistemde de bu sorunların hepsi yere indiğinden, artık sorun olmaktan da çıkıyor. tüm bunları düşünüp, optimum tercih yapmak gerekiyor ama yine de kolay değil.

bu işin hakkı 3 faz, ancak 3 faz tasarımı epey zorladığı için memox bunun 2 fazlısını düşünüyor sanıyorum, ki olabilir, tasarımla cebelleşmektense, %20 verim kaybı evliyadır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 12 Aralık 2012; 21:09:31 >

• quote:

quote:

Başol

Bu resmini verdiğin örneğe benzer küçük bir çalışma yapmaya çalışmıştım ben.
    bobinleri deforme etmeden kulakları bukmek oldukça zor oluyor ama aşılmaz bir sorun değil tabi !
    Dairesel biçimde yaptığımızda çöp kollar biraz daha uzuyorlar.
    Belki 2 faz olarak yaparsak daha iyi sonuç alınabilir.
    Aşağıdaki resmi bir zamanlar sayın yıldız5 vermişti,çalışmayıda ona istinaden yapmıştım.

daha önce doğrusal bir motor için tasarlanan bir tasarım örneğine dikkat çekmiştim, kısacası memox un da yukarıdaki şekilde flanşa uygulamaya çalıştığını belirttiği bu tasarıma benzer birşey yapmak gerekiyor. ama burdaki örneklerin tamamında olan kısa kollu şişman bobinleri eğip bükmek mümkün değil, daha ince ve uzun kollar şart, bunun da çaresi belli, dar uzun ve çok sayıda mıknatısı, daha büyük bir çapa yerleştirmek, bu da getirisi çok olmakla beraber, masraflı ve tasarımı zor bir yapı demek. fiziksel şartları da zorluyor olabilir, onca yüksekte, denge ve türbülans problemlerini de çözmüş olmak gerekiyor. diğer yandan düşey eksenli bir sistemde de bu sorunların hepsi yere indiğinden, artık sorun olmaktan da çıkıyor. tüm bunları düşünüp, optimum tercih yapmak gerekiyor ama yine de kolay değil.

bu işin hakkı 3 faz, ancak 3 faz tasarımı epey zorladığı için memox bunun 2 fazlısını düşünüyor sanıyorum, ki olabilir, tasarımla cebelleşmektense, %20 verim kaybı evliyadır.

benim bobinlerin kalınlığı 9.6 mm 10 diyelim.

şimdi 5mm kalınlığında bir bobin grubu oluşturup

aynı bobin grubundan birtanedaha oluşturup aralarını doldurucak şekilde birleştirsek ilk flanş 1. bobinlere daha yakın 2. bobinlere uzak, 2. flanş 2.bobinlere daha yakın 1. bobinlere biraz uzak kalacak. (inşallah anlatabilmişimdir)

bu durumu kastetmiştim

• eğer yapacak gibi çizersen, olup olmayacağını kendin de kolayca görebilirsin, anlattıklarından birşey çıkaramıyorum, yukarıdaki tasarımı memox sundu, oluru var dedik, şef34 başka bir tasarım sundu olmaz dedik, sen de ne düşünüyorsan çiz önce, bakalım.

ama mevcut mıknatıslarla yapılabilecek tek bobin şekli bu, ister incecik tek bir telden 100faz yapıp geçir ister 1 faz geçir ne fark eder? hepsinde çöp kol miktarı aynı. daha önce yuvarlak mıknatısları değerlendirmeye çalışıyordun, şimdi de bu dikdörtgenleri değerlendirmeye çalışyorsun ama nafile, sadece teli eğip bükerek bir yere kadar, mıknatısı da eğip bükmek lazım, hatta önce onu...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 12 Aralık 2012; 22:55:16 >
  • quote:

eğer yapacak gibi çizersen, olup olmayacağını kendin de kolayca görebilirsin, anlattıklarından birşey çıkaramıyorum, yukarıdaki tasarımı memox sundu, oluru var dedik, şef34 başka bir tasarım sundu olmaz dedik, sen de ne düşünüyorsan çiz önce, bakalım.

ama mevcut mıknatıslarla yapılabilecek tek bobin şekli bu, ister incecik tek bir telden 100faz yapıp geçir ister 1 faz geçir ne fark eder? hepsinde çöp kol miktarı aynı. daha önce yuvarlak mıknatısları değerlendirmeye çalışıyordun, şimdi de bu dikdörtgenleri değerlendirmeye çalışyorsun ama nafile, sadece teli eğip bükerek bir yere kadar, mıknatısı da eğip bükmek lazım, hatta önce onu...

demek istediğim olay şu şekilde. fakat ilk durumda bobin kalınlığı 10 mm iken, stator kalınlığını değiştirmeden 5mmlik oluşturulacak 2 bobingrubunu arka arkaya ekleyip statoru oluşturmak.

2x10 = 20 dir diyorsunuz.

bende 4x5 te 20 mi midir

20x1 demi 20dir diyor olabilirim, deneyimlerinizden dolayı bu konuyu hemen hızlı bir şekilde kavranamayacağını biliyor ve anlayış gösterdiğinizin farkındayım hepinizin, bu durum için ayrıca teşekkürler.

• Çokenerjik

1.2.tel için 12 amper bana biraz cömertçe geldi :)

Bunun ile beraber birşey sorayım;

Örnek olarak,100 sipir sarılmış bir bobinin a kolundan enerji verip b kolunda 10 amper akım çektiğimizde bobinde oluşan ısı ile

aynı bobini mıknatısları kullanarak 10 amper alabilecek gibi indüklediğimizde oluşan ısı aynımı olur,yada ne kadar farklı olur ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MEMOX ENERJİ -- 12 Aralık 2012; 23:46:14 >
  • cömert davrandığım doğrudur, ama başta da dediğim gibi, herkesin kendi çarpanını, tecrübelerine göre, kendisinin koyacağı bir durum var biraz, 1mm2 telden 3amper geçer fazla da geçmez diyen teorik bir açıklama maalesef ben görmedim. soğutma yapmadan, 1mm2 telden 10amperi, 300dd ve 600dd çalışan aynı alternatörden çekerek, aradaki ısı farkını ölçebilirsen, bunun cevabını da almış olursun. ben devir arttıkça, özellikle de havadan kesmelide, telin akım kapasitesinin artacağını düşünüyorum, dediğim gibi bunun kafamdaki test düzeneğini kurup deneme şansım henüz olmadı, malum bir laboratuvarımız yok:)

soruya gelirsek, soru neydi yahu? :)

"Örnek olarak,100 sipir sarılmış bir bobinin a kolundan enerji verip b kolunda 10 amper akım çektiğimizde bobinde oluşan ısı ile

aynı bobini mıknatısları kullanarak 10 amper alabilecek gibi indüklediğimizde oluşan ısı aynımı olur,yada ne kadar farklı olur ? "

yani bobini elektrik motoru olarak kullanırsak ve diyelim ki 10v / 10a = 100w güç harcatırsak ortaya çıkan ısı ile, aynı bobinden aynı gücü almaya çalışırsak ortaya çıkan ısı aynı mı olur diye soruyorsun sanıyorum.

peki ben de sana şunu sorayım: 1m uzunluğunda ve 1mm2 kesitinde bir tel kullanarak maksimum hangi güçte bir elektrik motoru yapabilirsin? ve aynı teli kullanarak maksimum hangi güçte bir alternatör yapabilirsin?

ben bu bahsettiğim telden elektrik motoru yapma kısmını çok iyi bilmiyorum ama aynı teli 100 m/s hızla 1 tesla şiddetindeki bir manyetik alandan geçirirsem, ki daha hızlısını da yapabilirim, ortaya 100v çıkartabiliyorum (ama buradan maksimum hangi akımı geçirebileceğimi, işe yönlendirebileceğimi bilmiyorum), peki senin, aynı teli 100m/s hızla hareket ettirebilecek bir voltaj/akım seçeneğin var mı? belki de vardır ve eğer varsa, o zaman her 2 yönde de uygun şartlar sağlandığında aynı kurallar çerçevesinde aynı güç üretilebilir ve harcanabilir diyebiliriz.

mesela motor pozisyonundaki 1m / 1mm2 lik tele akımı sınırlamadan 100v verdiğimizde ve 1 Tesla şiddetindeki bir manyetik alanla karşı karşıya getirdiğimizde, o telden 81amperlik bir akım geçecektir, bu voltaj/akım ikilisi, teli 100m/s hızla hareket ettirecek midir? bu teli uygun bir konstrüksiyona bağladığımızda, 100v*81a=810w bir güç elde edebilir miyiz? bu durumdaki telin ısısı ne olur? belki de her 2 durumda da aynı şey olur, bilmiyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 13 Aralık 2012; 1:38:43 >

• quote:

Orijinalden alıntı: WebFaresi

quote:

eğer yapacak gibi çizersen, olup olmayacağını kendin de kolayca görebilirsin, anlattıklarından birşey çıkaramıyorum, yukarıdaki tasarımı memox sundu, oluru var dedik, şef34 başka bir tasarım sundu olmaz dedik, sen de ne düşünüyorsan çiz önce, bakalım.

demek istediğim olay şu şekilde. fakat ilk durumda bobin kalınlığı 10 mm iken, stator kalınlığını değiştirmeden 5mmlik oluşturulacak 2 bobingrubunu arka arkaya ekleyip statoru oluşturmak.

2x10 = 20 dir diyorsunuz.

bende 4x5 te 20 mi midir

20x1 demi 20dir diyor olabilirim, deneyimlerinizden dolayı bu konuyu hemen hızlı bir şekilde kavranamayacağını biliyor ve anlayış gösterdiğinizin farkındayım hepinizin, bu durum için ayrıca teşekkürler.

cevabı kendin vermişsin, 2x10 evet 20dir 4x5 de 20dir 1x20 de 0.5x40 da 20dir...

statoru enlemesine ortadan kesip, kestiğin parçayı, herhangi bir açıda sağa sola kaydırıp, hiç tel eklemeden, bobin tasarımını değiştirmeden ne tür bir artı değer sağlayabileceğini düşünüyorsun? bu yaptığın şey 3 fazı 6 faz yapmaktan başka birşeye yaramadığı gibi, %96 yı belki %97 yapmaktan gayrı bir işe de yaramaz.

eskisinden daha fazla tel kullanmıyorsan veya çöp kol miktarını azaltmıyorsan, kar hanemize ne yazabiliriz?

daha önce 1 bobinin 1 tam ortası boştu, şimdi 2 bobinin de yarımşar ortası boş, sonuçta 1 bobinin 1 tam ortası boş, sıfıra sıfır elde var sıfır...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 13 Aralık 2012; 1:19:58 >

• fakat bu ortası boş bobin bana güzel bir şiiri hatırlattı, bu vesileyle anmış olalım attila ilhan'ı...

hayat zamanda iz bırakmaz
    bir boşluğa düşersin bir boşluktan
    birikip yeniden sıçramak için
    elde var hüzün
  • Kastettiğim ölçüm biçimi bu şekildehttp://www.facebook.com/media/set/?set=vb.157176417667464&type=2#!/photo.php?v=213628225331502&set=vb.157176417667464&type=2&theater

Sanırım senin ile tanışmadan önce yaptığım bir deneme idi.

Diğer başlıkta seneren adlı kullanıcı 18 kutuplu 40x25x10 mm ebatlarında mıknatıs kullanarak 3x0.80 tel ile bir alternatör yapmıştı.

verileri aşağıda verdim

Tel kalınlığını söyledikten sonra şöyle bir yorum yapmıştım:

quote:

MEMOX ENERJİ 6 Eylül 2012; 0:33:32

sayın serener

aktardığınız verilerden edindiğim izlenime göre ;

alternatörünüzü 24 volt olarak kullanabilirsiniz.

3 x 0.80 tel ile oluşturduğunuz statordan max. 40 amper alabilirsiniz.

fakat sürekli alabileceğiniz akım yaz-kış hava şartlarına göre değişebilir.

bence ortalama 25 amper düşünmek sağlıklı olur.

3 metre çapında kanat tasarlarsanız ve bulunduğunuz bölgeninde rüzgar hızları vasat değilse

temel ihtiyaçları fazlasıyla karşılayacaktır.

kolay gelsin

Daha sonra elektriksel değerleride verdi.

quote:

seneren 10 Eylül 2012; 14:20:02

Sayın Şef'im,
    yeni testi nihayet yapabildim ve aynı dediğiniz gibi oldu. Sizler gerçekten bu işi biliyorsunuz. bu sonuçlara göre sizlerin de yardımlarıyla bu işin artık sonunu getirecez inşallah.
    devir-- voltaj--akım
    63----9,30-2,85
    120-16,30-5,10
    180-23,86-7,20
    250-30,12-9,86
    300-42,55-13,90
    400-69,30-24,50
    500-86,20-33,25
    yük.3 ohm.rezistans.

Bunlar ile ilgili bir grafik hazırlamıştım. Grafikte 24 amperden sonra oluşan kayıp çok net biçimde görülebiliyordu.Ama malesef atmışım.

Durum bu. Yorumsuz değerlendirmene bırakıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MEMOX ENERJİ -- 13 Aralık 2012; 10:08:06 >

• Bu arada,

İlk mesajdaki genişlemeyi şimdilik durdurdum.O mesajda kendim için yaptığım 24 kutuplu alternatörün resimlerini verince
    aynı alternatörden yapmak isteyen5-6 tane geridönüş oldu.Bence ilk çalışmasını yapacak olanlar için bu çok fazla.(iyiki seninkinin resmini koymadık :)

Onu yaparken de benzer güçte bir talep gelince apar topar yapıp taktık.
    Yapı büyük ve zamanımız dar olunca yeteri kadar deneme yapmadan,öngörü ile hareket ettik.
    Ama yanlış yaptık.Birkaç düzenleme ile normale çevireceğim bu hafta,neyse;
    bunu halledince 12 veya 16 kutuplu kuçük bir tane daha yaparak onların resimlerini ekleyeceğim ve kaldığım yerden aktarıma devam edeceğim,

Başlık sakinlerine duyurulur....
  • quote:

Bu arada,

İlk mesajdaki genişlemeyi şimdilik durdurdum.O mesajda kendim için yaptığım 24 kutuplu alternatörün resimlerini verince
    aynı alternatörden yapmak isteyen5-6 tane geridönüş oldu.Bence ilk çalışmasını yapacak olanlar için bu çok fazla.(iyiki seninkinin resmini koymadık :)

Onu yaparken de benzer güçte bir talep gelince apar topar yapıp taktık.
    Yapı büyük ve zamanımız dar olunca yeteri kadar deneme yapmadan,öngörü ile hareket ettik.
    Ama yanlış yaptık.Birkaç düzenleme ile normale çevireceğim bu hafta,neyse;
    bunu halledince 12 veya 16 kutuplu kuçük bir tane daha yaparak onların resimlerini ekleyeceğim ve kaldığım yerden aktarıma devam edeceğim,

Başlık sakinlerine duyurulur....

mehmet abi senin tecrübelerine göre çok vasat bir alternatörmü yoksa normal mi

sence çift kat 40 yerine aynı telden elimde var baya
    tek 80 yapmalımıyım

önce bu statoru kurup deneyeceğim zatende, voltaj 12v altında olurmu acaba diye tedirginim

yer: eski tren istasyonu yıkıldıya şu an orası. ordaki en yüksek binalardan birinin çatısında olacak
    rüzgari sürekli görebiliyorum bazen şiddetlide oluyor fakat daha once hiç yapmadığım için acaba dönecekmi yoksa hareket etmezmi karmaşasındayım :)

Bir diğer olay kanatlar,

fiber hazır 3m çapında kanatları 149tlye satıyorlar. (3 adet)

biz yapmaya kalkışsak hem okadar iyi olmayacak hemde 80 100 tl civarında astarı boyası koruyucusu vb tutuyor. Ne yapmalıyız sizce

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WebFaresi -- 13 Aralık 2012; 13:07:30 >

• Emin kardeşim,

Vasatlığını ben bilmem, çokenerjik bilir :)

Ama dersen sen böyle yaparmıydın,hayır derdim.

Kanat olayı iyimiş.Fiyatı çok iyi,link varsa bir bakalım bizede lazım :)
  • quote:

Ama dersen sen böyle yaparmıydın,hayır derdim.

Kanat olayı iyimiş.Fiyatı çok iyi,link varsa bir bakalım bizede lazım :)

abi hayırı açarmısın ya :) örnk. diskler agır, çap küçük, mıknatısların ince olduğu için vs vs.

kanat adresi iş yerinde linki yarın gönderirim.

kanat yapılabilecek malzemelerden bahsedermisin

fiber
    aliminyum
    pvc
    kalas

vs vs

ve bir örnek 3metre çapında çizim bulabilirmiyiz yada hesabı
  • 
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.