Şimdi Ara

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi. (18. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
941
Cevap
51
Favori
276.919
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1617181920
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: abuzerefendi

Bu işlem için nasıl bir redüktör kullanacaksınız? redüktörden kimse bahsetmemişte.

Sn abuzerefendi, yapacağınız rüzgar türbini sistemi çok büyük güçlerde değilse (aktarma organi, redüktör, dişli vs) kullanmayın! Yani 20-30 KW we üst üretimlerde gearbox (Vites Kutusu) kullanılabilir, kullanılması gerekmektedir!

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Son Oyun -- 22 Aralık 2012; 2:30:22 >

• Sayın MEMOX, mıknatısları ne ile yapıştırıyorsunuz? Şu linkteki yapıştırıcı bu iş için uygun mudur? http://www.hepsiburada.com/liste/pattex-283540-2k-aktivatorlu-hizli-yapistirici-200-ml-aerosol50-ml-sise/productDetails.aspx?productId=hrpattex283540&categoryId=13003359
    Birde dolgu için kullandığınız polyester için marka veya bir link verebilir misiniz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: fakir59

Sayın MEMOX, mıknatısları ne ile yapıştırıyorsunuz? Şu linkteki yapıştırıcı bu iş için uygun mudur? http://www.hepsiburada.com/liste/pattex-283540-2k-aktivatorlu-hizli-yapistirici-200-ml-aerosol50-ml-sise/productDetails.aspx?productId=hrpattex283540&categoryId=13003359
    Birde dolgu için kullandığınız polyester için marka veya bir link verebilir misiniz?

yapıştırıcınız epoxi olmalı ve metal & metal yapıştırma özelliği olmalı.

Dolgu malzemesi olarak önceliğimiz yine epoxi.pahalı gelirse tamir polyesterini dikkatlice kullanabilirsiniz .

• quote:

Orijinalden alıntı: Son Oyun

quote:

Orijinalden alıntı: abuzerefendi

Bu işlem için nasıl bir redüktör kullanacaksınız? redüktörden kimse bahsetmemişte.

Sn abuzerefendi, yapacağınız rüzgar türbini sistemi çok büyük güçlerde değilse (aktarma organi, redüktör, dişli vs) kullanmayın! Yani 20-30 KW we üst üretimlerde gearbox (Vites Kutusu) kullanılabilir, kullanılması gerekmektedir!

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi.

Eğer bir dişli sistem veya benzeri bir şey kullanmaz isem durgun vakitte yani yavaş döner iken elektrik üretimi olmuyor. bu yüzden 1e 10 oranında değişim yapan 2 kasnak kullanıyordum. tabi güzel bir elektrik üretmek için sağlam bir hız arttırıcı olarak kasnak yerine dişli sistemi daha iyi olur diye düşünmüştüm. 100 katına çıkarsak hızı çok mu tork artar. ben bu konuda takıldım kaldım da :)

• rüzgar düşükse, hızı arttırsanız da, düşürseniz de üretim yapamazsınız. redüktörü ister hız artırımı ister tork artırımı yapacak şekilde koyun, güç artmaz... ilk giriş gücü, yani rüzgardan yakaladığınız ve redüktörün girişine verdiğiniz güç neyse, redüktörün çıkışından alacağınız güç de, dişli kayıplarını saymazsak, aynıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 22 Aralık 2012; 20:38:43 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: cokenerjik

rüzgar enerjisinin formülü şöyle
    P=1/2 . m . v üzeri3

Güç = Alan (metrekare/Pervane Tarama alanı) x 1.23 kg (1metreküp havanın özgül ağırlığı) x v üzeri 3 (rügzarın m/s cinsinden hızının küpü) x 1/2

bu değer rüzgarın tarama alanından geçen rüzgar gücüdür, pervanenin bu güçten şafta aktarabileceği pratikteki en iyi değer %50dir ancak sen kendi yaptığın pervane için bunu %25 alabilirsin, dolayısı ile, her rüzgar hızı için m/s olarak rüzgar hızını bulup rüzgarın gücünü veren formülde yerine koyarak ve bu sonucu da %25 ile çarparak, elde edebileceğin enerjiyi yaklaşık olarak bulabilirisin.

çokenerjik hocam verdiğiniz formül için teşekkür ederim.

benim yapacağım pervaneye göre tarama alanı 15.45 m^2 çıkıyor. buna göre formüle yerleştirdiğimizde %25 verimle 3m/s rüzgar hızında 64.16 watt güç üretecek doğru mu anlamışım?

• bana sadece cokenerjik diyebilirsin,

kanat çapı için 4.2m demiştin

Pervane tarama Alanı = çap x pi = 4.2 x 3.14 = 13.2 m2

Güç = 1/2 x 13.2 x 1.23 x 3 x 3 x 3 x 0.25 = 54.77watt
  • Sistem büyük değilse kullanmamak gerekir! Kullanılsa bile kayıplar olacağından istenmeyen bir durumdur!
  • Çokenerjik

Vaktin varsa kurtarılmış bölgede şu verim ve alternatör kapasite tespiti olayını biraz irdeleyelim.

Yüksek verimli türbin şüphesiz herkesin tercihi olmakla beraber,bir o kadar da yüksek araştırma ve yatırımı beraberinde getireceğide ortada.
    Binlerce küçük tasarım olmasına rağmen ortalama verimleri %25 civarında.
    Özellikle akü sistemiyle entegre olarak kullanılan türbinler de dönüşüm oranı iyice düşüyor.

Bu verimi,en azından rüzgar hızları düşükken yükseltebilmek için Kenan abi ile çalışmaları zaten sürdürüyoruz ama daha yüksek güçlerde
    elektronik çözümler için biraz daha imalat bilgisine ve deneye ihtiyacımız var.

Ötede kendi kendilerine gelin-güvey ola dursunlar,
    daha adı sanı hiç geçmesede akülü sistemlerde verimi yükseltmek için ortaya çıkardığımız başka devre ve entegrasyon çalışmalarıda var.
    Ben rüzgar türbini sistemlerimde şarz kontrol kullanmayı bırakalıda uzun zaman oldu.
    Yine diğer tarafta bahsi geçen flenleme tekniğinin kademeli gelişmiş modelini kullanıyor olsamda kanımca asıl çözüm mekanik !

Mekanik verim yükselme ise iyi dizayn edilmiş bir takım kanadın ardına bağlanmış dişli kutusu ile mümkün görünüyor.
    Dişli kutusu kulanmak istemezsek bu seferde gereğinden fazla malzeme kullanımı gerekiyor.Bu durum nasıl aşılacak ?

Bir de diğer başlıkta ''alternatörün 2000 watt üretiyorsa,alternatörünün gücü 2000 wattır dedin !

Benim yaptığım tüm alternatörlerin sürekli olarak verebildiği ve maksimum verebildiği seviyeler vardı.
    Biz alternatörümüzü sadece bir an verebilği güç ile anarsak yanlış yapmış olmazmıyız ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MEMOX ENERJİ -- 24 Aralık 2012; 0:01:40 >

• Birde Atatürk barajının üreteçleri hakkında konuşurken nüvelerin kesilme hızının 80m/s olduğunu söylemiştin.12.74 çapında ki bir rotorun
    120 d/d ile döndüğünü,km saat cinsinden hesaplarsak 288 gibi bir rakam çıkıyor ki ürkütücü :)

neyse, sen bu rotordaki tesla şiddetini biliyormusun ?

Benzer bir deneyi yapmaya hazırlanıyorum,bizim 0,5 tesla acaba azmı çokmu diye merak ettim ?
  • türbin verimi analizini önemsiyorum çünkü irili ufaklı tüm ürünleri birbiriyle kıysalama olanağı veren yegane ölçüt bu. türbin verimi, herkes için, iyi güzel ve doğru birşey yapıp yapmadığının sınanacağı nirengi noktasıdır. isteyen önemser istemeyen önemsemez. geçelim.

bu verimi düşük rüzgarda yükseltmeye çalışmak daha zor, çünkü bu işi bilenler de düşük rüzgarda ne yapsalar da 8-9-10 m/s hızdaki %44-50 verimine ulaşamıyorlar, elbette onların da asıl derdi, en az 16m/s hızına kadar bu oranı %40 yapmak, ama şimdiye kadar bunu başaran olamadı.

benim senin derdi ise, bu 8-10 m/s hız aralığında verimi %40 yapmak olmalı, belki aramızda yapan vardır, bilmiyorum.

bir türbinin kapasitesi olayı da gayet basit, bu işi profesyonelce yapan tüm üreticiler, güç eğrileriyle birlikte, hangi rüzgar hızında hangi seviyelerde üretim yaptıklarını ve hangi rüzgar hızında maximum/nominal kapasitede çalıştıklarını yazıyorlar. işte o maksimum kapasiteleri de, özellikle nominal rüzgar hızında, her zaman sorunsuzca verebildikleri, üzerinde/broşüründe yazılı olan, yine nominal dediğimiz kapasitedir. bunun başka bir izahı da yoktur. isteseler onlar da bir süre için biz bu maksimum kapasitemizi şu rüzgar hızında şu kadar geçiyoruz diyebilirlerdi ve hatta bunu zaten yapıyor da olabilirler ama demiyorlar ve yapıyorlarsa da ancak bir süre için ve kontrol da edemedikleri için yapıyorlardır. bunun da bir önemi yoktur. benim kapasitem 1kw ama benim sağım solum belli olmaz, icabında 20m/s hızında 2kw da üretirim demekle, 1kw bazen 1.2kw olabilir ama ben bu seviyeyi her zaman güvenli olarak tutturamam, o yüzden hiç lafını bile etmiyorum demek aynı olmaz. gerek de yok, daha önce de dediğim gibi, hangi rüzgar hızında ne üretiyorsan broşürüne koyarsın ordan görülür zaten. güvenli bir şekilde veremediğin hiçbir seviyeyi broşürüne koyma, varsa bir broşürün...

gerçek çözümün mekanik olduğunu ben de çok önceden beri savunup duruyorum, çözüm olabilecek mekanizmayı da hep söyledim ama bazı zorlukları vardı, şimdi o zorlukları aşabilecek noktaya geldim, yine bir patent söz konusu olduğu için henüz ona girmiyorum.

Atatürk Barajına gelirsek;
    Atatürk Hidroelektrik Santralı her biri 300 MW olan 8 adet Generatörden oluşmuş olup toplam 2400 MW kurulu gücündedir.

150dd
    Tipi Senkron Generatör
    Gücü 315 MVA
    Nominal Gerilimi 15750 V
    Nominal Akımı 11547 A
    Frekansı 50 Hz
    Kutup Sayısı 40
    Güç Faktörü 0,95
    Faz Adedi 3~
    Sargı Bağlantısı Yıldız
    Dönüş Yönü Saat yönü
    Verim % 98,78
    Stator iç Çapı 11 000mm
    Hava aralığı 27 mm
    Stator Ağırlığı 394 ton
    Rotor Ağırlığı 660 ton
    Güç Faktörü 0,95

11m stator çapı olduğuna göre;
    çevre uzunluğunu= 34m ve 150dd dan da
    tur/saniye =2.5

v = 34 x 2.5 = 85m/s olarak hesapladım (306km/saat)

hava aralığı 27mm imiş, manyetik alan şiddetinin 0.5 T yı geçeceğine ihtimal vermiyorum, burada hız tüm açıkları kapatıyor...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 24 Aralık 2012; 2:11:08 >

• 2 statorun fazlarını birleştirip toplam gücü arttırabiliyormuyuz
    yada ayrı 2 stator birleştirilebilirmi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WebFaresi -- 24 Aralık 2012; 3:47:38 >

• Küçük türbinlerde omaj problemi var malesef.
    1000 watt 24 volt bir alternatörün iç direnci 0.41 ohm.
    1000 watt 220 volt alternatörün ise 48.5 ohm
    Kabaca;voltajı 9 kat yükseltince omaj 100 kattan fazla artmış.

220 voltluk alternatörden 500 watt çektiğimizde %95 verim ile çalışabilir
    24 voltluk alternatörden 500 watt çektiğimide % 50 yi aşamaz.

Görünen o ki gerilimi yükselterekte verimi yükseltmek mümkün,ama bu seferde güvenlik ön plana çıkıyor.

Çözüm yokmu ?var !
    Henüz kendimiz üretemediğimiz için farklı destek çözümleri uyguluyorum ama maliyete ciddi etki ediyor.

Açıkcası şu anki maliyeti nedeni ile,kendi araştırmalarım dışında kurduğum sistemlere,
    bu entegrasyonu uygulamaya kalkarsam satış yapmam oldukça zor görünüyor.Ağar aksak ilerlesede aşacağız inşallah.

Öncelikle akülü sistemler ile şebekeye paralel sistemleri birbiriyle kyaslamamız gerekiyor !

Düşük rüzgar hızlarında da verim önemli çünkü güçlü akü grupları olduğu için bazen şarz edebilmek olanaksız oluyor.
    Sizin 100 amper akünüz varsa ve özellikle bu akü boşalmışsa bu aküyü ara sıra gelen 2-3 amperle doldurmaya çalışırsan
    %25 verimle elde ettin enerjiyi %10 düşürüyorsun demektir !(akü ile ilgili bir araba dolusu detay var,hiç onlara girmiyorum)

Rüzgar hızı arttığında ise zaten koyacak yer bulunmuyor(Kim takar verimi olayı devreye giriyor)

• quote:

Orijinalden alıntı: WebFaresi

2 statorun fazlarını birleştirip toplam gücü arttırabiliyormuyuz

Diyot ile doğrulttuktan sonra birleştirebilirsin.

• quote:

alternatör/motor çıkışında, alternatöre/motora giren mekanik/elektriksel güçten daha fazla bir güç olamaz, cos fi oranı aynı zamanda bunu da gösterir zaten. fazları ya da bobinleri 50 değişik şekilde bağlasan da bu mümkün değil. yaptığın şey sadece giriş çıkış verimini arttırmak olabilir. yani toplam giriş gücüne yakın bir çıkış gücünü, şu fazlarla bobinlerle oynayarak nasıl sağlarım olabilir, bu da çıkıştaki yükün voltajıyla ilgilidir. her alternatör ve arada varsa bir trafo, yüke yakın bir voltaj üretmelidir ki, hem cos fi oranı yükselsin hem de iş doğru yapılabilsin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 24 Aralık 2012; 11:14:02 >

• quote:

Orijinalden alıntı: MEMOX ENERJİ

quote:

Sayın MEMOX, mıknatısları ne ile yapıştırıyorsunuz? Şu linkteki yapıştırıcı bu iş için uygun mudur? http://www.hepsiburada.com/liste/pattex-283540-2k-aktivatorlu-hizli-yapistirici-200-ml-aerosol50-ml-sise/productDetails.aspx?productId=hrpattex283540&categoryId=13003359

Dolgu malzemesi olarak önceliğimiz yine epoxi.pahalı gelirse tamir polyesterini dikkatlice kullanabilirsiniz .

Üstad, epoksi polyester bulamadım, tamir polyesterinden aldım. "dikkatlice kullanın" diye belirtmişsiniz. Nelere dikkat edeceğim konusunu biraz açar mısınız, nedir bunun tehlikeleri, sakata gelmeyelim. :)

• quote:

bana sadece cokenerjik diyebilirsin,

kanat çapı için 4.2m demiştin

Pervane tarama Alanı = çap x pi = 4.2 x 3.14 = 13.2 m2

Güç = 1/2 x 13.2 x 1.23 x 3 x 3 x 3 x 0.25 = 54.77watt

alan formulünde yanlışlık yapmışsınız galiba

pi * (r * r) diye biliyorum ben

4.2'lik pervanenin yarıçapı 2.1

yerine yazarsak

alan = 3.14 * (2.1 * 2.1) = 13.84 m2

Güç = 1/2 * 13.84 * 1.23 * 3 * 3 * 3 * 0.25 = 57.45 watt

bu şekilde doğru oluyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ali_kocak -- 24 Aralık 2012; 15:50:34 >
  • quote:

quote:

quote:

Üstad, epoksi polyester bulamadım, tamir polyesterinden aldım. "dikkatlice kullanın" diye belirtmişsiniz. Nelere dikkat edeceğim konusunu biraz açar mısınız, nedir bunun tehlikeleri, sakata gelmeyelim. :)

Kasıt ettiğim tehlike o değildi :)

Polyesterin içindeki stiren bobin telinin emayesini kaldırabilir,bu nedenle polyester dökümü yapıldaıktan sonra bobinleri hareket ettirmemek gerekir !

• quote:

Küçük türbinlerde omaj problemi var malesef.
    1000 watt 24 volt bir alternatörün iç direnci 0.41 ohm.
    1000 watt 220 volt alternatörün ise 48.5 ohm
    Kabaca;voltajı 9 kat yükseltince omaj 100 kattan fazla artmış.

220 voltluk alternatörden 500 watt çektiğimizde %95 verim ile çalışabilir
    24 voltluk alternatörden 500 watt çektiğimide % 50 yi aşamaz.

Görünen o ki gerilimi yükselterekte verimi yükseltmek mümkün,ama bu seferde güvenlik ön plana çıkıyor.

Çözüm yokmu ?var !
    Henüz kendimiz üretemediğimiz için farklı destek çözümleri uyguluyorum ama maliyete ciddi etki ediyor.

Açıkcası şu anki maliyeti nedeni ile,kendi araştırmalarım dışında kurduğum sistemlere,
    bu entegrasyonu uygulamaya kalkarsam satış yapmam oldukça zor görünüyor.Ağar aksak ilerlesede aşacağız inşallah.

Öncelikle akülü sistemler ile şebekeye paralel sistemleri birbiriyle kyaslamamız gerekiyor !

Düşük rüzgar hızlarında da verim önemli çünkü güçlü akü grupları olduğu için bazen şarz edebilmek olanaksız oluyor.
    Sizin 100 amper akünüz varsa ve özellikle bu akü boşalmışsa bu aküyü ara sıra gelen 2-3 amperle doldurmaya çalışırsan
    %25 verimle elde ettin enerjiyi %10 düşürüyorsun demektir !(akü ile ilgili bir araba dolusu detay var,hiç onlara girmiyorum)

Rüzgar hızı arttığında ise zaten koyacak yer bulunmuyor(Kim takar verimi olayı devreye giriyor)

omaj hesabında bir yanlışlık var sanki, o bahsettiğin 1000w 24v alternatörü seri olarak 10 adet birbirine bağlasan, omaj 10a katlar yani 4.1 ohm olur. voltajın da 240v olur. 1000w 24v alternatörü .41ohm yapmak sorun değil de 1000w 220v alternatörü 4.1ohm yapmak sorun ise, bu nerden kaynaklanıyor, önce onu bir anlayalım derim.

mesela 1000w 24v dediğin alternatörü, 10 kat hızlandırsan, ya da hızlandırabilecek bir gücün olsa arkada, o zaman o alternatör de 240v seviyesine, 1 kuruş harcamadan çıkabilir (mukavemet maliyeti hariç). sorun, yaptığın alternatörün hangi devre dayanacağı. ki o alternatörün gerçek kapasitesi de zaten odur, yoksa senin hedef yaptığın devirdeki, hedef yaptığın güç değildir.

yine hatırlatırım ki, "gerilimi artırarak" değil, "hızı arttırarak" verimi yükseltmek mümkün, yani teli uzatmak yerine hızı arttırmanın çaresine bakılmalı...

türbin verimi düşük rüzgar hızında %50 olsa da, evet akü de doldursan, enterkonnekte hatta bağlanıyor da olsan, eğer voltaj düşükse, kaçınılmaz olarak başka bir verimsizlik yaşanacaktır. bu durum zaten belki de o verdiğim örnekteki güç grafiğine bu şekilde yansıyordur, çünkü düşük rüzgar hızlarında, elde edilen güç belki de %50dir ama voltaj seviyesi ne aküye ne de enterkonnekte sisteme aktarmak için yetereli olmadığından, MPPT bu gücü elektrik enerjisine çevirirken ayrıca bir kayıpla çalışıyordur, bu büyük olasılıkla böyledir.

• quote:

quote:

alternatör/motor çıkışında, alternatöre/motora giren mekanik/elektriksel güçten daha fazla bir güç olamaz, cos fi oranı aynı zamanda bunu da gösterir zaten. fazları ya da bobinleri 50 değişik şekilde bağlasan da bu mümkün değil. yaptığın şey sadece giriş çıkış verimini arttırmak olabilir. yani toplam giriş gücüne yakın bir çıkış gücünü, şu fazlarla bobinlerle oynayarak nasıl sağlarım olabilir, bu da çıkıştaki yükün voltajıyla ilgilidir. her alternatör ve arada varsa bir trafo, yüke yakın bir voltaj üretmelidir ki, hem cos fi oranı yükselsin hem de iş doğru yapılabilsin...

aslendaha onceden buna yakın sormuştum şu şekilde netleştirmek istedim.

2 flanş arasında yaptığımız sisteme 1 adet daha flanş çift taraflı mıknatıslı ve aynı statordan 1 adet daha eklediğimizde,

alternatörün verimi / gücü artarmı, yapılan çalışmadan verim alınmaz boş uğraşmıdır.

açık konuşayım eger verim artıyorsa şu an aynı olcudeki miknatislar %50-60 indirimde alacağım bu fırsat varken :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WebFaresi -- 24 Aralık 2012; 13:35:45 >

• 
Sayfa: önceki 1617181920
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.