Bildirim
Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi. (19. sayfa)
Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
Giriş
-
-
quote:
Orijinalden alıntı: WebFaresi
cokenerjik hesaplarına göre ortalama 500w gücünde.
2 flanş arası uzaklık yaklaşık 18mm
miknatıslar 40x20x5
belki bi fikir olur senin için.
doğru ama eksik, çünkü bu 500w hikayesi 600dd içindi, senin pervane çapın nedir? oysa 4.2m çap için bir de dişli kutusu yapılırsa devir 4 katı artabilir, yani 2400 olabilir.
daha önce yazdığımı buraya ekledim:
"300dd için tek fazda 9v ve yıldız olarak 16v görünüyor, bu devirde cos(fi) 70 ve üretim seviyesi de 150w (max. 8a)
600dd için tek fazda 19v ve yıldız olarak 32v görünüyor, bu devirde cos(fi) 75 ve üretim seviyesi de 500w (max. 12a)
1200dd için tek fazda 38v ve yıldız olarak 65v görünüyor, bu devirde cos(fi) 90 ve üretim seviyesi de 1200w (max. 12a)
tüm bu voltaj değerlerindeki çekilebilecek makul ve maksimum akımı en sağda belirttim, benim parametrem, havadan kesmeli için 1.2 tel çapını 10la çarpmaktır, ancak 300dd için 12a çekmeye kalkarsan cos(fi) 50 göründüğünden, bu devirde 8a akımı max akım olarak seçtim. daha sonra, max akımı, tek faz olarak çıkabildiğin voltaj seviyesini göz önüne alarak ve bu değeri 3le çarparak toplam gücü öyle hesapladım.
diğer yandan örneğin 600dd için alternatörden 16a akım çekersen, cos(fi) 70e düşecek ama üretim de 600w olacaktır. aynı alternatör, 300dd'da 16a çektiğinde, 600dd'da 16a çektiğinden çok daha fazla ısınacaktır. yine aynı şekilde 1200dd'da 32a akım çektiğinde eğer alternatör ısınma sorunu çıkarmazsa (ki bunu test etmeye çalışıyorum), cos(fi) 70 iken, 2400w güç üretebilirsin. buradan görüleceği gibi, hız 2 kat arttığında üretim 4 kat artmakta. elbette alternatörün girişinde, bu cos(fi) değerine uyan bir giriş gücü olduğunu da varsayıyorum, yani çıkıştaki 2400w güç için, cos(fi) 70 ise, girişte 3400w mekanik güç olmalıdır."
bu duruma göre devam edersem, 4kw hedefliyorsan ve elinde bu alternatör olacaksa, hala bir şansın var:
2400dd için tek fazda 75v ve yıldız olarak 130v görünüyor, bu devirde cos(fi) 92 ve üretim seviyesi de 3000w (max. 15a)
ama olayı rahatlatmak/garanti altına almak için, webfaresindeki tüm değerleri 2 ile çarpalım, yani mıknatıs sayısı 2 kat olsun, tel kesiti 1.8mm olsun (uzunluk aynı kalacaktır ama iç direnç düşecektir böylece), vs. bu durumda
1200dd için tek fazda 66v ve yıldız olarak 114v görünüyor, bu devirde cos(fi) 93 ve üretim seviyesi de 4500w (max. 25a) (hedef kW için yeterli değerler)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 25 Aralık 2012; 0:06:51 >
-
quote:
Orijinalden alıntı: ali_kocak
quote:
Orijinalden alıntı: MEMOX ENERJİ
Alternatörde kullanacagimiz miknatislarin ölçüleri belli oldugu için tüm hesaplari bu ölçülere uyduracagiz.
Miknatis ölçülerimiz 40 x 25 x 10
Alternatörümüz 12 ktuplu ve 9 bobinli olacak.Kullandigimiz herhangi bir miknatis, yan yana duran 2 bobin kolunun uzerinden ayni anda geçmeli.
Bu neden ile iki bobin genisligi miknatis genisligi kadar olmali.(13+13=26 mm)
sayın memox enerji
burada "Alternatörümüz 12 ktuplu ve 9 bobinli olacak" demişsiniz. bu sayıyı neye göre belirlememiz gerekir? ben 4kw lık alternatör yapmak istiyorum. mıknatıs ve bobin sayılarını kaç yapmam gerekir? 40x20x5 mıktatısa göre bi ölçü çıkardım. bu şekilde yaptığım taktirde 4kw elde edebilir miyim? Ölçüler aşağıdadır. yanlış bi yer var mı bakabilir misiniz. iyi forumlar
Ali bey
Yukarıda tavsiye ettiğim alternatör 150devir de 24 volt üretmeye başlayan 400 devir civarında 500 watt üreten bir alternatöre ait.
Bu alternatör ile 5 kw üretmekte mümkün ancak devir yükseltmek gerekir,
Siz herhengi bir devir arttırma uygulaması yapmayacaksanız ilk önce kanatlarınızın başlangıç ve dönme karakteristliğini gördükten sonra
alternatör tasarımına gitmek bence daha iyi olacaktır.
-
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: cokenerjik
bana sadece cokenerjik diyebilirsin,
kanat çapı için 4.2m demiştin
Pervane tarama Alanı = çap x pi = 4.2 x 3.14 = 13.2 m2
Güç = 1/2 x 13.2 x 1.23 x 3 x 3 x 3 x 0.25 = 54.77watt
alan formulünde yanlışlık yapmışsınız galiba
pi * (r * r) diye biliyorum ben
4.2'lik pervanenin yarıçapı 2.1
yerine yazarsak
alan = 3.14 * (2.1 * 2.1) = 13.84 m2
Güç = 1/2 * 13.84 * 1.23 * 3 * 3 * 3 * 0.25 = 57.45 watt
bu şekilde doğru oluyor
doğrudur
alan yerine çevre formülü koymuşuz
not: sen daha önce bunu nasıl bulmuştun:)
"benim yapacağım pervaneye göre tarama alanı 15.45 m^2 çıkıyor. buna göre formüle yerleştirdiğimizde %25 verimle 3m/s rüzgar hızında 64.16 watt güç üretecek doğru mu anlamışım?"
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 25 Aralık 2012; 0:17:16 >
-
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: fakir59
quote:
quote:
Sayın MEMOX, mıknatısları ne ile yapıştırıyorsunuz? Şu linkteki yapıştırıcı bu iş için uygun mudur? http://www.hepsiburada.com/liste/pattex-283540-2k-aktivatorlu-hizli-yapistirici-200-ml-aerosol50-ml-sise/productDetails.aspx?productId=hrpattex283540&categoryId=13003359
Birde dolgu için kullandığınız polyester için marka veya bir link verebilir misiniz?
yapıştırıcınız epoxi olmalı ve metal & metal yapıştırma özelliği olmalı.
Dolgu malzemesi olarak önceliğimiz yine epoxi.pahalı gelirse tamir polyesterini dikkatlice kullanabilirsiniz .
Üstad, epoksi polyester bulamadım, tamir polyesterinden aldım. "dikkatlice kullanın" diye belirtmişsiniz. Nelere dikkat edeceğim konusunu biraz açar mısınız, nedir bunun tehlikeleri, sakata gelmeyelim. :)
Kasıt ettiğim tehlike o değildi :)
Polyesterin içindeki stiren bobin telinin emayesini kaldırabilir,bu nedenle polyester dökümü yapıldaıktan sonra bobinleri hareket ettirmemek gerekir !
Üstad ilgin için teşekkür ettim. Fakat ben araba alternatörünü modifiye etmeye çalışıyorum. Bunuda rotora yapıştıracağım mıknatısların arasına dolgu malzemesi olarak kullanmayı düşünüyorum. Sanırım ki bir problem çıkarmaz. Yanılıyor muyum?
-
Genelde benzer uygulamalar yapılsada doğru bir uygulama olmadığını belirtmek isterim. -
quote:
quote:
quote:
yerine yazarsak
bu şekilde doğru oluyor
doğrudur
"benim yapacağım pervaneye göre tarama alanı 15.45 m^2 çıkıyor. buna göre formüle yerleştirdiğimizde %25 verimle 3m/s rüzgar hızında 64.16 watt güç üretecek doğru mu anlamışım?"
D1 çapı 4.46m
D2 çapı 0.46m
D1 den D2 yi çıkararak buldum o sonucu
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ali_kocak -- 25 Aralık 2012; 13:22:42 >
-
quote:
quote:
quote:
Alternatörde kullanacagimiz miknatislarin ölçüleri belli oldugu için tüm hesaplari bu ölçülere uyduracagiz.
Alternatörümüz 12 ktuplu ve 9 bobinli olacak.Kullandigimiz herhangi bir miknatis, yan yana duran 2 bobin kolunun uzerinden ayni anda geçmeli.
sayın memox enerji
burada "Alternatörümüz 12 ktuplu ve 9 bobinli olacak" demişsiniz. bu sayıyı neye göre belirlememiz gerekir? ben 4kw lık alternatör yapmak istiyorum. mıknatıs ve bobin sayılarını kaç yapmam gerekir? 40x20x5 mıktatısa göre bi ölçü çıkardım. bu şekilde yaptığım taktirde 4kw elde edebilir miyim? Ölçüler aşağıdadır. yanlış bi yer var mı bakabilir misiniz. iyi forumlar
Ali bey
Yukarıda tavsiye ettiğim alternatör 150devir de 24 volt üretmeye başlayan 400 devir civarında 500 watt üreten bir alternatöre ait.
Siz herhengi bir devir arttırma uygulaması yapmayacaksanız ilk önce kanatlarınızın başlangıç ve dönme karakteristliğini gördükten sonra
sayın memox hocam
12 kutup 9 bobinle 400 devirde 500 watt üretiliyorsa
x kutup y bobinle z devirde 4000 watt üretilir
x, y ve z değerlerini öğrenmek istiyorum. 2 haftadır bunu soruyorum. söyleyebilecek kimse yok mu
-
Bu rüzgar türbini ile enerji (elektrik) üretmek matematikteki muhakeme problemleri gibi değildir! Yukarıdaki x,y ve z değerlerinde aynı sistem ile z parametresini 2 kat artırırsan çıkan güç dha da artacaktır! Bu rüzgar, türbinin bulunduğu yer, yükseklik, yaplan türbinin werimi, sürtünme kayıpları, vs gibi sorunlar wardır!
4000-5000 Watt için x, y we z değerleri ile oynamak gerekir! Z'ye bişey yağamıyoruz! X ile Y bizim elimizde! Burada da türbin kurulacak yere bağlıdır! Türbinden istenilen güç ya da harcanılan toplam enerji miktarının %20-30 dha fazlası gerekir! -
quote:
Genelde benzer uygulamalar yapılsada doğru bir uygulama olmadığını belirtmek isterim.
Üstad " doğru bir uygulama değil " derken alternatörün modifiyesi için mi yoksa rotorda tamir polyesterinin kullanımı için mi bunu söyledin ? -
quote:
quote:
quote:
quote:
sayın memox enerji
Ali bey
sayın memox hocam
x, y ve z değerlerini öğrenmek istiyorum. 2 haftadır bunu soruyorum. söyleyebilecek kimse yok mu
Öncelikle memox olarak hitap edebileceğinizin altını çizmek isterim.
Önceki sayfalarda,sayın webfaresi için çokenerjik tarafından yapılan bir hesaplama olduğunu hatırlatayım.
Ben kendi çalışmalarımda çeşitli formülasyonlar yerine deneme yanılma yöntemi ile ortaya çıkardığım üç aşşağı beş yukarı yöntemini kullanıyorum :)
Bu konuda şimdilik tek istikamet çokenerjik.
-
quote:
quote:
quote:
quote:
sayın memox enerji
Ali bey
sayın memox hocam
Gözunuzden kacmış olacak.Sorunuza bir onceki sayfada cevap verilmiş
-
quote:
quote:
Genelde benzer uygulamalar yapılsada doğru bir uygulama olmadığını belirtmek isterim.
Üstad " doğru bir uygulama değil " derken alternatörün modifiyesi için mi yoksa rotorda tamir polyesterinin kullanımı için mi bunu söyledin ?
rotorun polyester kaplanmasını kastedtim. -
quote:
quote:
quote:
quote:
yerine yazarsak
bu şekilde doğru oluyor
doğrudur
D1 çapı 4.46m
D2 çapı 0.46m
D1 den D2 yi çıkararak buldum o sonucu
peki 4.46 yı nerden buldun? mesajında 4.2 yazıyordu, kanatlar uzadı mı:)
ayrıca o bölgeyi çıkarmana gerek yok, %25 verim derken o ölü bölgeyi de verimsizlik oranı olan %75in içinde düşün...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 25 Aralık 2012; 20:18:05 >
-
quote:
Orijinalden alıntı: sinkro
quote:
quote:
quote:
quote:
sayın memox enerji
Ali bey
sayın memox hocam
Gözunuzden kacmış olacak.Sorunuza bir onceki sayfada cevap verilmiş
bana da öyle geldi, boşuna yazıyoruz herhalde...
-
quote:
quote:
Ali bey
sayın memox hocam
Herkese iyi akşamlar,
şimdi bazı verileri tekrar gözden geçirelim.
-Güç farklı bir kavramdır
P=U x I ya da
P= I² x R formülü ile hesaplanır. Birimi de wattır. (Sistemin omik güç olduğunu varsayıyoruz. cos[size=6]ᵩ yi hesaba katmıyoruz)
Gerilim ise;
e=B x l x v x sin[size=6]ᵩ x 10ˉ8 Formülü ile hesaplanır. Birimi de volttur. 10 üzeri -8 sonucun nvolt cinsinden çıkması içindir.
26 ekim 2012 tarihinde yazmışım
quote:
Orijinalden alıntı: Drokya
quote:
Sayın Drokya
Sizdende bir ricam olacak.
Burada yapacağımız alternatör benim 4.flanş alternatör imalatım olacak.
Diger başlıkta çokenerjik bu işin formülünü verdi ama cehaletimden anlayamadım.
Başkalarının yaptıkları ve kendi yaptığım çalışmalar ile kıyaslama yapınca almak istediğim sonuca yakın sonuç alsamda
Şu ebattta şu güçte şu adet mıknatısı şu kadar iletkenin üzerinde şu devirde çevirdiğimizde şu kadar gerilim alabiliriz diyemiyorum.
Kullanmak istediğimiz ebatlardaki N35 magnetleri kullanarak 12 kutuplu bir flanş alternatör için böyle bir sonuç alabilirmiyiz.
Bunu soruyorum,genelde en çok merak edilen konulardan biri.
Değerli zamanınızdan çalmazsak yardımınızı istiyorum .
saygılarımla
Sn, Turhan,
dilerseniz bu hesaplama sistemini konu içinde yeri geldiğinde aktaralım,
ancak acil gerekliyse size özelden yollayabilirim.
Kısaca açıklamak gerekirse;
Bir bobinde gerilim oluşabilmesi için,
bobinin N kutbundan S kutbuna giden kuvvet çizgilerini
belirli bir açıyla kesecek şekilde hareket etmesi gerekir.
Bakın kesme açısının önemini anlatabilmek için örnek vermek gerekirse,
N kutbundan S kutbuna giden kuvvet çizgilerini 90 derece açı ile kesen bobinde gerilim maksimum olıur,
N kutbundan S kutbuna giden kuvvet çizgileri ile aynı doğrultuda hareket eden bobinde ki gerilim ise sıfır olur.
İletkende indüklenen emk, CGS birim sisteminde e=B.L.V. 10 üzeri -8 (volt)
<< MKS sisteminde, e = B. L. V. (Volt) >>
B: Manyetik akı yoğunluğu, weber/m2
L: İletkenin boyu, metre
V: İletkenin hızı, m/saniye
e: Emk, volt
dairesel olarak manyetik alan içinde hareket eden iletkende
emk,
e = B. L. V. sin α formülü ile hesaplanır.
sin α = İletkenin kuvvet çizgilerini kesme açısı
0 ve 180 derecelerin sinüsü <0> olucağı için eğer bobin ya da iletkenlerimiz kuvvet çizgilerine paralel hareket halindeyse
iletken ya da bobinde gerilim sıfır olur.
90 derece ile kestiği anda da sinüs 90 <1>olucağı için indüklenen gerilim maksimum olur.
İşte bu nedenle Amatörler için yıllardır flanş generatörleri önermekteyim.
Çünkü flanş tip generatörlerde bobinler N S arasında ki kuvvet çizgilerini daima 90 derecelik açı ile keserler.
Formülde değerleri yerine koyarsak sin 90 derece yerine 1 geleceği için indüklenen gerilim maksimum olur.
Tabi indüklenen gerilimi belirleyen ana faktörler bobinin boyu (spir sayısı)
bobinin kuvvet çizgilerini Metre / saniye olarak kesme hızı
ve Mıknatısımızın gücü.
Bobin uzunluğu ve bobinin kuvvet çizgilerini kesme hızını ve açısını nihayetinde biz belirleyebiliyoruz.
Ancak mıknatıs tedarikçilerinden aldığımız mıknatıslar hakkında elimizde satıcı firmaların verilerine inanmaktan başka bir çare gelmiyor.
Sonuç olarak sadece inanmakla kalmayıp söylediği değerlere sahip mi bunun sağlamasını kendimiz yapabiliriz.
Bu konuyu ileride tartışalım izniniz olursa.
şimdilik bu kısa bilgilerle konuyu dağıtmadan,
başlangıç bilgilerini belirli bir sıra düzeni içinde aktarmayı çalışayım.
Konu bu kısma geldiğinde de etraflıca tartışmayı sürdürürüz.
Umarım faydalı olabilmiştir.
Sevgi ve saygıyla
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drokya -- 25 Aralık 2012; 21:20:09 >
-
cos[size=6]ᵩ
yazıp önizlemede tam olarak görüyorum ama iletiyi gönderince cos fi önünde parantez içinde (size= 6 ) olarak görünüyor .
İki kere düzeltme yaptım ama hala aynı şekilde kaldı sanırım form yazılımından kaynaklı bir durum. -
Amper elde edilen gerilimin bir direnç üzerine tatbik edilmesiyle ortaya çıkan bir değerdir.
I= U / R formülü, ya da
I= P / U formülü ile hesaplanır. Birimi de Amperdir.
Direnç ise akımın geçmesine zorluk gösteren bir değerdir.
R = U / I ve ya
R= P / I² formülü ile bulunur. Birimi de ohm'dur < Ω >
Bilen dostlardan özür dileyerek bu bilgileri tekrarlıyorum.
Ancak temel değerleri bilmeden yola çıkarsak, kavramlar karışır.
Karışırsa ne olur dersek;
Yukarıda Ali beyin sorduğu gibi neyi değiştirirsek gücümüz artar ya da gerilimimiz artar sorusunda kısır döngünün içinde kalırız.
Bazı değerler hesaplama ile tam olarak bulunabilirken bazı değerleri deneme yanılma yoluyla elde ederiz.
Bu konuda bir deneme resmi yüklemeye çalışayım bulduğumda.
-
Flanşlarımızı hazırladıktan sonra muhtelif bobinler sarıp resimde ki gibi bir düzeneğe yarleştirip değişik devirlerde elde ettiğimiz değerlerle
kesin bobin değerlerimiz ortaya çıkacaktır.
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X