Şimdi Ara

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi. (22. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
941
Cevap
51
Favori
277.312
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2021222324
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Drokya

Buraya kadar herşey normal.
    Şimdi aynı 1mm² kesitli 119 metre uzunluğunda iletkenimizi,
    900 spir sarmak yerine boylu boyunca uzatıp büyükçe bir çember yapıp iki ucuna
    220 volt tatbik edersek ne olur?

evet ben de bunu merak ediyorum:) literatür bu konuda da birşeyler diyordur herhalde...
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: cokenerjik

1m ve 10m teli illa sıkış tepiş sarman gerekmiyor, kardeşliği bozacak şekilde, ayrı ayrı, bir boruya rahatça sararak da deneyebilirsin, hem ben ne dedim? tasarımım her ince kutbun önünden geçen ince bir tel olabilir mesela, manyak tasarım yaparım, manyak akım geçiririm, olamaz mı yani? burda merak ettiğim tek tel olduğunda, uzunluğun sıcaklığa olan etkisinin ne olduğu?

Başol bey güç formülünde değerleri yerine koyarsak,
    p= I² x R den hareketle. Tek telde olsa uzunluk artıkça direnç artar.
    Direnç artınca akım aynı kalmak koşuluyla tek ama uzun telimiz üzerinde ki kayıp ta artar,
    kayıp artar ne demek?

Isı demek, Bobinimizin ısısı artar.

hocam

hatırlarsanız biz bu "dışarıdaki" örnekleri alternatörün "içinde" olup bitenleri anlamak için veriyoruz, bu teli, hiç çöp kolu olmadan, manyetik alan içinde hayal edip, ordan geçirebileceğimiz akımı artırabilir miyizin peşindeyiz aslında, bu akım dışardakine nazaran daha yüksek olarak geçirilebilirse, biz bu akımı tutup da "dışarıda" daha ince bir telden de geçirmeyeceğiz, ona yakışan kalınlıktaki bir telden geçireceğiz sonuçta. şöyle düşünüyorum: alternatörün dışında tel uzadığında bu bana voltaj düşümü olarak geri dönüyor, niye?, direnç artıyor da ondan, ama aynı şey alternatörün içinde (direnç artmasına rağmen) teli uzatınca olmuyor, niye? çünkü uzayan tel manyetik alanın içinde ve tel uzunluğu boyunca voltaj üretme durumunda. dışarıdaki telin uzamasından doğan kayıplarla, içerdeki telin uzamasından doğan kayıpların oranı birbirine yakın diyorsanız, düşündüğüm şeyi yapamam. bu konuda bir şey söyleyebilir misiniz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 28 Aralık 2012; 12:14:48 >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: ali_kocak

quote:

mıknatısın kalınlığına ve cinsine (N35/N42/seramik vs) bağlı olarak, tesla şiddetinin hesabı aşağıdaki linktedir. tekli, çiftli, demire yapışık vs seçenekleriyle birlikte...

http://www.intemag.com/flux_density.html

çokenerjik hocam merhaba

ben bu siteden bişey anlamadım 40x20x5 N42 mıknatısın tesla şiddetini nasıl buluyoruz burdan yardım ederseniz sevinirim

iyi forumlar

http://www.intemag.com/calculators/Flux_Density_Rect_Yoke.html

şu kısma git, burası karşılıklı 2 mıknatıs olduğundaki tesla şiddetini veriyor. sadece Yoke1 kısmına
    sırasıyla

40boy
    20en
    5derinlik
    20 uzaklık
    13200gauss
    yazıp

hesapla de

1.79 çıkacak tesla

çokenerjik hocam çok teşekkür ederim

13200 gauss nedir? bir de bu hesaplama 2 mıknatıs flanşı ve 1 bobin flanşı(arada) için mi geçerlidir?

• quote:

Amper elde edilen gerilimin bir direnç üzerine tatbik edilmesiyle ortaya çıkan bir değerdir.

I= U / R formülü, ya da

I= P / U formülü ile hesaplanır. Birimi de Amperdir.

Direnç ise akımın geçmesine zorluk gösteren bir değerdir.

R = U / I ve ya

R= P / I² formülü ile bulunur. Birimi de ohm'dur < Ω >

Bilen dostlardan özür dileyerek bu bilgileri tekrarlıyorum.

Ancak temel değerleri bilmeden yola çıkarsak, kavramlar karışır.

Karışırsa ne olur dersek;

Yukarıda Ali beyin sorduğu gibi neyi değiştirirsek gücümüz artar ya da gerilimimiz artar sorusunda kısır döngünün içinde kalırız.

Bazı değerler hesaplama ile tam olarak bulunabilirken bazı değerleri deneme yanılma yoluyla elde ederiz.

Bu konuda bir deneme resmi yüklemeye çalışayım bulduğumda.

drokya hocam

I, U, R ve P'nin ne olduğunu söyleyebilir misinz

• 13200 gauss n42 mıknatısın gauss şiddeti,bunu 10bine bölünce 1.32 Tesla olur, detay bilgi için şu linke bak, orda hangi tür mıknatısın hangi teslada ısıda malzemede vs olduğu yazıyor.

http://aksamagnet.com.tr/tr/neodium-samarium.html

I = akım
    U= gerilim

P=Güç
    R= direnç

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 28 Aralık 2012; 15:47:51 >
  • bu tekrarı, hem yukarıda tartıştığımız konu çerçevesinde hem de özelden gelen bazı sorular ışığında yeniden yapıyorum, çok fazla tekrar olduysa şimdiden özür.

giriş çıkış güç verimini örnekleyelim:

4 kaynağımız olduğunu varsayalım;

a) kaynak-1 pil/akü, 100v, iç direnç 1
    b) kaynak-2 alternatör, 100v, iç direnç 0.1 (kaynak-1e göre 10 kat düşük, dolayısı ile kaynak-1 den 10 adet paralel bağlanmış hali)
    c) kaynak-3 (kaynak-1in 10 adet seri bağlanmış hali), voltaj 1,000, iç direnç 10
    d) kaynak-4 (kaynak 2 deki alternatörün hızı 10 kat arttırılmış hali, voltaj 1,000, iç direnç 0.1

buna göre, yük direnci, kaynak direncinin 10 katı olduğunda, devre/kaynak/yük üzerindeki güç değerleri

a)
    voltaj=100
    iç direnç=1
    yük direnci = 10x1=10ohm
    devre direnci= İç direnç + yük direnci = 1+10=11ohm
    devre akımı= kaynak voltajı/devre direnci=100v/11ohm=9.1a
    yük voltajı=devre akımı x yük direnci=9.1a x 10ohm =91v
    yükte harcanan=91vx9.1a=828w
    alternatör voltajı=devre akımı x iç direnç=9.1a*1ohm=9.1v
    alternatörde harcanan=9.1v x 9.1a = 83w

giriş gücü=yükte harcanan+alternatörde harcanan
    giriş gücü=828+83=911w
    cos fi = 828/911 = % 91

b)
    voltaj=100
    iç direnç=0.1
    yük direnci = 10x0.1=1ohm
    devre direnci= İç direnç + yük direnci = 0.1+1=1.1ohm
    devre akımı= kaynak voltajı/devre direnci=100v/1.1ohm=91a
    yük voltajı=devre akımı x yük direnci=91a x 1ohm =91v
    yükte harcanan=91vx91a=8,281w
    alternatör voltajı=devre akımı x iç direnç=91a*0.1ohm=9.1v
    alternatörde harcanan=9.1v x 91a = 828w

giriş gücü=8,281+828=9,109w
    cos fi = 8,281/9,109 = % 91

kaynak-2de, kaynak-1 den 10 adet paralel kullandık ve kaynak-1e göre güç 10 kat arttı…

mı acaba?

c)
    voltaj=1,000
    iç direnç=10
    yük direnci = 10x10=100ohm
    devre direnci= İç direnç + yük direnci = 10+100=110ohm
    devre akımı= kaynak voltajı/devre direnci=1,000v/110ohm=9.1a
    yük voltajı=devre akımı*yük direnci=9.1a x 100ohm =910v
    yükte harcanan=910vx9.1a=8,281w
    alternatör voltajı=devre akımı x iç direnç=9.1a x 10ohm=91v
    alternatörde harcanan=91v x 9.1a = 828w

giriş gücü=8,281+828=9,109w
    cos fi = 8,281/9,109 = % 91

kaynak-3te, kaynak-1 den 10 adet seri kullandık ve kaynak-1e göre güç 10 kat arttı…

mı acaba?

d)
    voltaj=1,000
    iç direnç=0.1
    yük direnci = 10x0.1=1ohm
    devre direnci= İç direnç + yük direnci = 0.1+1=1.1ohm
    devre akımı= kaynak voltajı/devre direnci=1,000v/1.1ohm=910a
    yük voltajı=devre akımı x yük direnci=910a x 1ohm =910v
    yükte harcanan=910vx910a=828,100w
    alternatör voltajı=devre akımı x iç direnç=910a*0.1ohm=91v
    alternatörde harcanan=91v x 910a = 82,810w

giriş gücü=828,100+82,810=910,910w
    cos fi = 828,100/910,910 = % 91

kaynak-4te, kaynak-2 yi 10 kez hızlandırarak kullandık ve kaynak-2ye göre güç 100 kat arttı…

mı acaba?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 28 Aralık 2012; 15:48:57 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ali_kocak

bir de bu hesaplama 2 mıknatıs flanşı ve 1 bobin flanşı(arada) için mi geçerlidir?

hesapların yapıldığı sayfada, sağındaki temsili resimde nasıl olduğu da var. bu arkası demire bağlı karşılıklı 2 mıknatıs

başka bir seçenek sadece 2 mıknatıs, yani demire değilde mesela "tahtaya" bağlarsan ya da elinde tutarsan gibi...

tek mıknatıs, demire bağlı ya da değil şeklinde de var ölçümler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 28 Aralık 2012; 15:09:28 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: MEMOX ENERJİ

quote:

Orijinalden alıntı: alitasan

Mehmet Bey

Konuyu başından beri takip ediyorum. Öncelikle böyle nitelikli bilgilerin paylaşımında bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Sizin önerdiğiniz ölçüleri baz alarak resimde görülen şekilde stator ve rotoru yapmayı planlıyorum. Acaba mıknatısları yapıştırmak yerine resimde görüldüğü gibi pleksiglas bir kılıf hazırlayıp ve bu kılıfı rotora sabitleyerek mıknatısları da oyuklarına yerleştirsem nasıl olur?

Bir de yeni bir tasarım öne süreceğinizi söylediniz bunda ne gibi değişiklikler olacak?

Yardımlarınızı bekliyorum

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi.

Teşekkür ederim sayın alitasan

Zaten uzun zamandır aramızda konuşuyorduk konuları toparlamayı,ben sadece vesile oldum bütün arkadaşlar sağolsun beraber yoğuruyoruz konuyu :)

Ben size bir örnek vereyim.

40 cm çapındaki 12 mm kalınlığında flanşın üzerine yerleştirdiğim 40x25x10 ebatlarına sahip N38 mıknatıslar
    hiç yapıştırıcı kullanmadan 700 d/d kadar merkez kaç kuvvetine karşı koyabiliyor.

Eğer çok yüksek devirde çalışmıyacaksa bu sizin pleksiglas kılıf işe yarar gibi görünüyor.

Yeni tasarım dediysem hemen düzelteyim,sadece 12 yada 16 kutuplu alternatör resimlerini ekleyeceğim.
    Bunu yaparken de bazı testler için yüksek devirlerde hareket ettirmeye çalışacağım.

Sayın Memox Enerji.Yukarıda vermiş oldugunuz mıknatıs olculerinin 700 devirde merkez kac kuvvetine dayandıgını belirtmişsiniz.Yazınızdan bunu tecrube ettiginiz anlasılıyor.
    Bu tecrubeyi:
    1:Tek flanş
    2:18 mm aralıklı, karşılıklı iki flanş
    3:iki flanş, arada stator ve sistemden max akım cekilirken.
    Hangi secenekteki şartlarda yaptınız.
    Eger 3 diyorsanız sorun yok.Ama diger secenekleden biri ise, 3. secenegi uzun sure tecrube etmeden bundan emin olamayız diye duşunuyorum.

Selam ve Dua ile

• Konu başlığını açan Kardeşimiz Mehmet TURHAN (Memox Enerji) diğer konu başlığında Kenan Özhalk beyin yazdığından öğrendiğim kadar,
    Geçirdiği bir kaza sonucu hakkın rahmetine kavuşmuştur.

Mekanı cennet olsun.
    Geride kalanlara sabır diliyorum.
    Umarım hakkımız geçmemiştir.
    Benden yana herşey helal olsun.
  • Çok üzücü bir haber gerçekten Allah rahmet eylesin.
  • ALLAH RAHMET EYLESİN. MEKANI CENNET OLSUN. ÇOK ÜZÜLDÜM. ALLAH AİLESİNE SABIR VERSİN....
  • Bu kadar kolaymıydı bunca bilgiyi paylaşacakken bırakıp gitmek ...
    Allah rahmet eylesin.
  • 2 saattir şoktayım. Daha 1 gün önce konuştuğum kişi bugün vefat ediyor. Çok üzücü bir durum. Allah geride kalanlara sabır versin. Mekanı cennet olsun.

Allah rahmet eylesin
  • ah memox ah!

ah!

kardeşim, arkadaşım, dostum!

sana kendi canın için nasıl kızabilirim? olsa bile dikkatsizliğini, varsa bile ihmalkarlığını nasıl sorgulayabilirim? ne motosikletine kaskız bindiğini ne de hız yaptığını gördüm. dün akşam sana gelmek üzere yola çıktığımı haber vereyim derken, telefonu açan kardeşinden artık hayatta olmadığını öğrendim. kendimi bunun bir şaka olduğuna, olması gerektiğine inandırıp, ne olduğunu anlamaya çalıştım: halat koptu, pervane düştü, memox gitti. hepsi bu kadar mıydı? bilmiyorum. rüzgar eserken bu işlerin ne kadar zorlaştığını, sen yeryüzündeki milyarlarca insandan çok daha iyi biliyordun ama muhtemelen gittiğin yerden işi bitirmeden dönmek istemedin. sadece işin sahibi değil, muhtemelen sen de o büyük kanatları takınca neler olacağını yerinde görmek istedin, her zamanki gibi şartları zorladın. bu son zorlama önce senin sonra da sevenlerin için çok pahalıya mal oldu ama senin kararını sorgulayamayız. kendi işinin hem patronu hem işçisi olarak, rüzgara ve pervaneye olan aşkınla birlikte, iş kazasına kurban gittin. eşini yalnız, çocuklarını yetim, bizi paylaşımsız, arkadaşsız, dostsuz bıraktığın için sen orada kendine yeterince kızıyorsundur, bir de biz burada sana kızmayalım.

senin hakkındaki düşüncemi, çocuklarına davranışını gördüğümde vermiştim: sen onlar için harika bir babaydın, senin biricik, tek, eşsiz olan canından sonra, en çok onlar adına üzülüyorum, senin eksikliğini hayatları boyunca hissedeceklerdir ve o iyi adamı hiçbir yerde bulamayacaklardır muhtemelen. benim de düşüncem odur: senin kadar iyi/doğru/dürüst bir arkadaşı bizler de bulmakta zorlanacağız. varsa, kaldıysa birbirimizde bir hakkımız, benim tarafımdakilerin hepsini sana helal ediyorum.

memoxum, bu mesaj, donanım forumdaki son mesajımdır. kusura bakma, sen yoksan ben de yokum kardeşim. belki ileride, sadece hatıranı canlı tutmak üzere, bizim için çölde açtığın şu küçük vahada, seni anarak yaptıklarımı, sana ithaf ettiklerimi göstermek üzere dönebilirim.

artık mavi çayırlarda, çelik rüzgarlar gibi esecek, benim kızılderili ruhlu, iyi arkadaşım… ruhun şad olsun!

• şoklardayım berbat böyle olmamalıydı.
  • Hic tanımadıgım,sadece birkac kez yazıştıgım bir kişiye kanımın bukadar kaynadıgı olmamıştı.Bundan once tanımadıgım bir insanın vefaatı gozlerimi hic yaşartmamıştı.
    Seni rahmetle anıyoruz.Mekenın cennet olsun.

SELAM VE DUA İLE İYİ İNSAN.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sinkro

Hic tanımadıgım,sadece birkac kez yazıştıgım bir kişiye kanımın bukadar kaynadıgı olmamıştı.Bundan once tanımadıgım bir insanın vefaatı gozlerimi hic yaşartmamıştı.
    Seni rahmetle anıyoruz.Mekenın cennet olsun.

SELAM VE DUA İLE İYİ İNSAN.

Sayın Sinkro hislerime tercuman olmuşsunuz,
    hiç tanımadığım sadece telefonda konuştuğum bir kişinin kaybı nedeniyle boğazım düğümlendi, kalakaldım öylece.

En son 27 aralık perşembe günü konuşmuştuk.
    Beni aramış ve;
    -Hocam ben nerede yanlış yapıyorum, neden benim mütevazi çalışmalarıma saldırıyorlar.
    Hatam varsa söylermisin lütfen diye görüşümü sormuştu.
    Oldukça uzun bir konuşma içinde genel konuların yanısıra,
    Kazaya neden olan yeni flanş türbininden bahsetti,
    12 mm lik flanşların yüksek rüzgar hızlarında esnediğini bu konuda ne yapılabiliri tartıştık.
    Yeni flanş alternatörün resimlerinin yüklü olduğu albüme bakmamı ne gibi düzenlemeler gerektiğini söylememi rica etti.

Bu iş böyle gitmez Mehmet bir gün geleyim, hem 8 sene kaldığım eski görev yerim Gebzeyi göreyim hemde seninle yüzyüze tanışıp şu sistemleri
    gözden geçirelim dediğimde çok sevindi.

Dün Kenan beyin kırmızı iletisini görünce dondum sanki.
    Ardından korka korka telefonunu çevirdim.
    Kardeşi Ahmet açtı telefonu.
    Kendimi tanıtmaya çalışırken kardeşi sizi tanıyorum hocam deyince, hem şaşırdım hem de sevindim,
    beni kardeşine eşine dostuna tanıtmaya değer bulduğu için.
    Bir o kadarda üzüntüm arttı böylesi candan, yardımsever bir dostun kaybıyla.

Yüzyüze görüşmemin olmadığı internet ortamından tanıdığım bir insanın kaybıyla boğazımda ki düğüm hala çözülebilmiş değil.

• quote:

ah memox ah!

ah!

kardeşim, arkadaşım, dostum!

sana kendi canın için nasıl kızabilirim? olsa bile dikkatsizliğini, varsa bile ihmalkarlığını nasıl sorgulayabilirim? ne motosikletine kaskız bindiğini ne de hız yaptığını gördüm. dün akşam sana gelmek üzere yola çıktığımı haber vereyim derken, telefonu açan kardeşinden artık hayatta olmadığını öğrendim. kendimi bunun bir şaka olduğuna, olması gerektiğine inandırıp, ne olduğunu anlamaya çalıştım: halat koptu, pervane düştü, memox gitti. hepsi bu kadar mıydı? bilmiyorum. rüzgar eserken bu işlerin ne kadar zorlaştığını, sen yeryüzündeki milyarlarca insandan çok daha iyi biliyordun ama muhtemelen gittiğin yerden işi bitirmeden dönmek istemedin. sadece işin sahibi değil, muhtemelen sen de o büyük kanatları takınca neler olacağını yerinde görmek istedin, her zamanki gibi şartları zorladın. bu son zorlama önce senin sonra da sevenlerin için çok pahalıya mal oldu ama senin kararını sorgulayamayız. kendi işinin hem patronu hem işçisi olarak, rüzgara ve pervaneye olan aşkınla birlikte, iş kazasına kurban gittin. eşini yalnız, çocuklarını yetim, bizi paylaşımsız, arkadaşsız, dostsuz bıraktığın için sen orada kendine yeterince kızıyorsundur, bir de biz burada sana kızmayalım.

senin hakkındaki düşüncemi, çocuklarına davranışını gördüğümde vermiştim: sen onlar için harika bir babaydın, senin biricik, tek, eşsiz olan canından sonra, en çok onlar adına üzülüyorum, senin eksikliğini hayatları boyunca hissedeceklerdir ve o iyi adamı hiçbir yerde bulamayacaklardır muhtemelen. benim de düşüncem odur: senin kadar iyi/doğru/dürüst bir arkadaşı bizler de bulmakta zorlanacağız. varsa, kaldıysa birbirimizde bir hakkımız, benim tarafımdakilerin hepsini sana helal ediyorum.

memoxum, bu mesaj, donanım forumdaki son mesajımdır. kusura bakma, sen yoksan ben de yokum kardeşim. belki ileride, sadece hatıranı canlı tutmak üzere, bizim için çölde açtığın şu küçük vahada, seni anarak yaptıklarımı, sana ithaf ettiklerimi göstermek üzere dönebilirim.

artık mavi çayırlarda, çelik rüzgarlar gibi esecek, benim kızılderili ruhlu, iyi arkadaşım… ruhun şad olsun!

Sevgili Başol, söylenecek ne varsa söylemişsiniz.
    Üstüne ekleyecek bir söz kalmamış.
    Tek bir şık dışında.

Gel söyle bir şey yapalım sevgili Mehmetin çabalarının, filiz olup yeşermesine kadar.

Onun açtığı bu konu başlığında yardım isteyen dostlar olursa,
    MEMOX'un hatırası için,
    deyip elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışalım konu ile ilgili bilgi soran dostlara.
    Tartışmadan, kimseyi kırmadan Mehmetin açtığı,
    çöldeki vahanın yemyeşil kalmasına katkı sunalım.

Bu vesile ile Mehmet kardeşimin yolu ışık olsun temennisi ile
    geride kalan eşine, çocuklarına, kardeşlerine, ana babasına, sevenlerine baş sağlığı diliyorum.

• Mehmet abi senden daha öğrenecek çok şeyimiz vardı bizim
  • memox isimli kullanıcı 4-5 yıldır sadece pasif okuyucu olarak takip ettiğim foruma ilk defa msj yazmaya gerek duymamı sağlayarak kendisi bilmesede benim birkaç gün önce üye olmamı sağladı. Karşılıklı yazışmaya, tanışmaya imkan olmadan kayboldu. kendisi benim varlığımdan haberdar olmasada 2 küçük çapta rüzgar tübünü yapmamda diğer arkadaşlarla beraber kendisininde bana çok büyük katkıları olmuştur.
    Türkiyede amatör rüzgar enerjisi aşıkları için emin olun çok büyük bir kayıptır.
    Mekanı cennet olsun
  • 
Sayfa: önceki 2021222324
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.