Şimdi Ara

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi. (25. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
941
Cevap
51
Favori
277.341
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2324252627
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • benide en çok yıkan şey facebooktaki fotoların arasında mehmetin yaptığı şablonu kızının boyamasıydı.hep kendimi koydum onun yerine.benimde aynı yaşlarda bir kızım olduğu için boğazım düğümlendi.işyerimde arkadaşım rahmetli olmuştu bu kadar dokunmamıştı.insan hiç tanışmadığı bir insanın ölümü için bu kadar üzülebiliyorsa demekki iyi bir iz bırakmış.gitmedende günahlarının birazını bırakıp gitti.allah mekanını cennet etsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Drokya

quote:

Orijinalden alıntı: sinkro

Arkadaşlar asenkron modifiyesinden sonra bende 48 kutuplu flanşa başladım hayırlısıyla.İlk resimleri paylaşayım dedim.Hurdadan iki fılanş denk geldi.Birde cıkma porya buldum flanşları tornalattım bugun denemek icin montajladım.Oldukca dengeli donuyorlar.Hayırlısıyla statora başlayacagım inşallah.Porya abs li bir arabadan cıktıgı icin devir sesoru uzerinde
    duruyor bu sensorden devir gostergesi icin yararlanacagım.
    Selam ve Dua ile

Sayın Sinkro,

Porya denen eleman,
    Fren disklerinin kasıntısız dönmesi için kullanılan rulman sistemidir.

Kullandığınız sistemin adı fren diskidir.

Ki ABS li araçtan alınma sensörünü kullanmak istiyorum demişsiniz.

İkinci bir uyarıda bulunmak isterim.

ABS sensörleri yüksek devir okumada zorlanırlar.

Düşük devirlerde aktivasyonu hızlanır.

Ne demek istediğimi anlamış olmalısınız.
    Sevgi ve saygıyla

MİNİK NOT: Lütfen uyarılarımı ard niyetli algılamayın.
    Amacım gerek teknik, gerekse teknik tabirlerdeki yanlışlarınızı düzeltmektir.

Sayın Drokya hocam sakın yanlış anlamayın hangi yanlışı duzelttiginizi anlayamadım. Musadenizle ben sizin yanlışlarınızı duzelteyim . Kullandıgım flanşların fren diski ile bir ilgisiyok.Firen disklerinin orta kısmında cıkıntı olur.Wep Faresi sizin bu bahsettiginiz disklerden kullanmıştı resimleri karşılaştırınız.Filanşlar 36 cm capında 12mm lik siyah sactan cnc de kesilmiş parcalar halindeydi.Deliklerini ve tornalama işlemlerini tornacıya kendim yaptırdım.Porya konusuna gelince resimde gorulen disklerin monte edildigi parca poryanın ta kendisi oluyor. Abs sensorleri konusuna gelince sensorlerin yuksek suratleri okuyamama konusunda haklısınız ama bizim işimiz modifiye,bazı değişiklikler yapacagım.Aldıgım sonucları buradan paylaşacagım.Kısacası kullandıgım sistemin adı fren diski degildir.

Bakın bu porya oluyor arka kısmındaki pilastik kısım ise abs sensoru ve soketi. Zannedersem siz poryayı sensor zannettiniz.

Selam ve Dua ile.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sinkro -- 6 Ocak 2013; 8:57:29 >

• Porya

• Sayın Drokya Buda Wep Faresi nin kullandıgı firen diskleri orta kısımlardaki cıkıntı gorunuyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sinkro -- 6 Ocak 2013; 17:48:24 >
  • Bunlarda benim yaptırdıgım filanşlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sinkro -- 6 Ocak 2013; 9:09:19 >
  • Buda mıknatısların arka flanşa ölcüsüz ce yerleştirilmiş hali

• Güzel, devam Flanş disk çapı nedir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Son Oyun -- 6 Ocak 2013; 15:28:48 >
  • Sayın Son Oyun fılanşların capı 36 cm
  • Konuyu uzaktan takip ediyorum uzun zamandır , ben de ufaktan başlamak istiyorum yeni şeylere ama üstadlar burda devamlı ar-ge yaptıkları için en iyisini bekliyorum ama hep daha iyisi olacak biliyorum

Hala tam olarak çözebilmiş değilim alternatörün çalışma prensibini
  • alternatörün çalışma presibini basitçe öğrenebilmen için (elle çevirildiğinde şarj olan fener)satın al içini incele.büyüğünü yaparsın
  • quote:

Orijinalden alıntı: WebFaresi

musa bey

bende 1.20 telden cift sarım 40 yaptım. Biraz acemilik düşük voltaj olabileceğini düşünemedim. Bugün bir test ettim elimle olabildiğince hızlı çevirdiğimde 14.4v görüyorum yıldız baglantı ve 2 çıkış ucuna tuttuğumda gördüğüm değer.

Bunu köprü diyota verdiğimde dc volt olarak bu değer artacakmı?

Elimde 1.20 bakır bayağı var. 70 spirli tek telden sarsam göreceğim voltaj, 20 - 25 civarı mı olur? (güç değişmez çekilebilecek akım düşer bunu öğrendim)

Sonuçta bu aldığımız voltaj yük bağladığında düşecek, demek oluyorki 13 v civarında yükte sabit tutabilmek için bizim boşta bi 20 30 v civarı üretmesi gerekiyor sanırım.

Sayın WebFaresi sıtatoru cift kat 1.20 telle 40 sipir sardım demişsiniz ve elde ettiginiz voltaj seviyesinin duşuk oldugunu belirtmişsiniz.70 sipiri 1.20 tek telden tekrar sarmanıza gerek yok.Zaten 40+40 her bobinde 80 sipir sarım var.Yapmanız gereken tekşey 40+40 sipir telleri kendi arasında paralel degilde seri baglamak.Her bobini cift kat sardıgınıza gore, bobinleri ister 40 sipir isterse 80 sipir olarak baglantı yapabilirsiniz .80 sipirde iki kat voltaj alırsınız.

• Sayın Sinkro affola,
    siz daha önce resim yüklemediğiniz için bahsettiğiniz porya düzeneğini fren diski olarak algıladım.

Porya ön tekerlek aksında ki dönme hareketini tekerleklere aktaran elemanın adı.

Ki poryaya fren diski ilavesinden sonra tekerlek adapte edilir.
    Bazı ABS li araçlarda döner porya elamanındaki mıknatıslı bir sensör vasıtası ile ABS sistemi devreye girer ve ya çıkar.
    Frenleme başladığında tekerlekteki hareketi izleyen sensör normalde sürücünün beceremeyeceği sayıda,
    pompalama işlemiyle frenleri devreye sokup çıkararak aracın yol tutuş hakimiyetini artırır.
    Sensör ve algılayıcı devresi tabiki iyi bir yapılandırma ile devir sayacı görevini üstlenebilir.

Siz sanırım normal otoların fren disk çapları küçük geldiği için 36 cm çapında şaçtan kendiniz disk imal ettirmişsiniz.
    Çalışmalarınız da başarı diliyor, yanlış algılamam için tekrar affola diyorum.

Sevgi ve saygıyla.

• sinkro .görünüşe göre çok güzel bir sonuç elde edeceksin.senin sonuçları merakla bekliyorum.
  • Sayın sinkro flanşların kalınlığı kaç mm benim flanşlar 7mm inşallah esnemezler zira rahmetli memox kendi flanşları 12mm olmasına rağmen esnediklerinden bahsetmişti mıknatısların 5mm mi yoksa 10mm mi kolay gelsin
  • Sayın drokya sizi gayet iyi anlıyorum.
    Mehmet'in anısına siz ve şef34 bu forumu bilgilerinizle sürdürürseniz eminim ki Mehmet de çok memnun olacakdır...
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: MEMOX ENERJİ

Sayın Drokya

Sizdende bir ricam olacak.
    Burada yapacağımız alternatör benim 4.flanş alternatör imalatım olacak.
    Diger başlıkta çokenerjik bu işin formülünü verdi ama cehaletimden anlayamadım.
    Başkalarının yaptıkları ve kendi yaptığım çalışmalar ile kıyaslama yapınca almak istediğim sonuca yakın sonuç alsamda
    Şu ebattta şu güçte şu adet mıknatısı şu kadar iletkenin üzerinde şu devirde çevirdiğimizde şu kadar gerilim alabiliriz diyemiyorum.

Kullanmak istediğimiz ebatlardaki N35 magnetleri kullanarak 12 kutuplu bir flanş alternatör için böyle bir sonuç alabilirmiyiz.

Bunu soruyorum,genelde en çok merak edilen konulardan biri.
    Değerli zamanınızdan çalmazsak yardımınızı istiyorum .

saygılarımla

Sn, Turhan,
    dilerseniz bu hesaplama sistemini konu içinde yeri geldiğinde aktaralım,
    ancak acil gerekliyse size özelden yollayabilirim.

Kısaca açıklamak gerekirse;
    Bir bobinde gerilim oluşabilmesi için,
    bobinin N kutbundan S kutbuna giden kuvvet çizgilerini
    belirli bir açıyla kesecek şekilde hareket etmesi gerekir.

Bakın kesme açısının önemini anlatabilmek için örnek vermek gerekirse,
    N kutbundan S kutbuna giden kuvvet çizgilerini 90 derece açı ile kesen bobinde gerilim maksimum olıur,
    N kutbundan S kutbuna giden kuvvet çizgileri ile aynı doğrultuda hareket eden bobinde ki gerilim ise sıfır olur.

İletkende indüklenen emk, CGS birim sisteminde e=B.L.V. 10 üzeri -8 (volt)

<< MKS sisteminde, e = B. L. V. (Volt) >>

B: Manyetik akı yoğunluğu, weber/m2

L: İletkenin boyu, metre
    V: İletkenin hızı, m/saniye
    e: Emk, volt

dairesel olarak manyetik alan içinde hareket eden iletkende
    emk,
    e = B. L. V. sin α formülü ile hesaplanır.

sin α = İletkenin kuvvet çizgilerini kesme açısı

0 ve 180 derecelerin sinüsü <0> olucağı için eğer bobin ya da iletkenlerimiz kuvvet çizgilerine paralel hareket halindeyse
    iletken ya da bobinde gerilim sıfır olur.

90 derece ile kestiği anda da sinüs 90 <1>olucağı için indüklenen gerilim maksimum olur.

İşte bu nedenle Amatörler için yıllardır flanş generatörleri önermekteyim.

Çünkü flanş tip generatörlerde bobinler N S arasında ki kuvvet çizgilerini daima 90 derecelik açı ile keserler.
    Formülde değerleri yerine koyarsak sin 90 derece yerine 1 geleceği için indüklenen gerilim maksimum olur.

Tabi indüklenen gerilimi belirleyen ana faktörler bobinin boyu (spir sayısı)
    bobinin kuvvet çizgilerini Metre / saniye olarak kesme hızı
    ve Mıknatısımızın gücü.
    Bobin uzunluğu ve bobinin kuvvet çizgilerini kesme hızını ve açısını nihayetinde biz belirleyebiliyoruz.
    Ancak mıknatıs tedarikçilerinden aldığımız mıknatıslar hakkında elimizde satıcı firmaların verilerine inanmaktan başka bir çare gelmiyor.

Sonuç olarak sadece inanmakla kalmayıp söylediği değerlere sahip mi bunun sağlamasını kendimiz yapabiliriz.
    Bu konuyu ileride tartışalım izniniz olursa.
    şimdilik bu kısa bilgilerle konuyu dağıtmadan,
    başlangıç bilgilerini belirli bir sıra düzeni içinde aktarmayı çalışayım.

Konu bu kısma geldiğinde de etraflıca tartışmayı sürdürürüz.

Umarım faydalı olabilmiştir.

Sevgi ve saygıyla

sayın drokya

emk formülünde iletkenin bouyu olan L değerini 1 bobin olarak mı girecez yoksa toplam bobinlerin uzunluğu kadar mı? Bir de çöp kol uzunluğunu çıkaracak mıyız?

benim yapacağım alternatöre ait hesapları yaptım fakat 109 watt gibi küçük bir değer çıktı

40x20x5 mıknatıs(1,32 tesla) (1 adet mıknatısın tesla şiddeti)

iletkenin boyu: 13.12metre (toplam bobin uzunluğu(çöp kolları da dahil))

iletkenin hızı 6.32 m/sn

anladığım kadarıyla bu 3 sayının çarpımı bize watt' değerini veriyor. işlemlerde bi hatam var mı acaba yardım ederseniz sevinirim

iyi forumlar

• quote:

Orijinalden alıntı: ali_kocak

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: MEMOX ENERJİ

Sayın Drokya

Sizdende bir ricam olacak.
    Burada yapacağımız alternatör benim 4.flanş alternatör imalatım olacak.
    Diger başlıkta çokenerjik bu işin formülünü verdi ama cehaletimden anlayamadım.
    Başkalarının yaptıkları ve kendi yaptığım çalışmalar ile kıyaslama yapınca almak istediğim sonuca yakın sonuç alsamda
    Şu ebattta şu güçte şu adet mıknatısı şu kadar iletkenin üzerinde şu devirde çevirdiğimizde şu kadar gerilim alabiliriz diyemiyorum.

Kullanmak istediğimiz ebatlardaki N35 magnetleri kullanarak 12 kutuplu bir flanş alternatör için böyle bir sonuç alabilirmiyiz.

Bunu soruyorum,genelde en çok merak edilen konulardan biri.
    Değerli zamanınızdan çalmazsak yardımınızı istiyorum .

saygılarımla

Sn, Turhan,
    dilerseniz bu hesaplama sistemini konu içinde yeri geldiğinde aktaralım,
    ancak acil gerekliyse size özelden yollayabilirim.

Kısaca açıklamak gerekirse;
    Bir bobinde gerilim oluşabilmesi için,
    bobinin N kutbundan S kutbuna giden kuvvet çizgilerini
    belirli bir açıyla kesecek şekilde hareket etmesi gerekir.

Bakın kesme açısının önemini anlatabilmek için örnek vermek gerekirse,
    N kutbundan S kutbuna giden kuvvet çizgilerini 90 derece açı ile kesen bobinde gerilim maksimum olıur,
    N kutbundan S kutbuna giden kuvvet çizgileri ile aynı doğrultuda hareket eden bobinde ki gerilim ise sıfır olur.

İletkende indüklenen emk, CGS birim sisteminde e=B.L.V. 10 üzeri -8 (volt)

<< MKS sisteminde, e = B. L. V. (Volt) >>

B: Manyetik akı yoğunluğu, weber/m2

L: İletkenin boyu, metre
    V: İletkenin hızı, m/saniye
    e: Emk, volt

dairesel olarak manyetik alan içinde hareket eden iletkende
    emk,
    e = B. L. V. sin α formülü ile hesaplanır.

sin α = İletkenin kuvvet çizgilerini kesme açısı

0 ve 180 derecelerin sinüsü <0> olucağı için eğer bobin ya da iletkenlerimiz kuvvet çizgilerine paralel hareket halindeyse
    iletken ya da bobinde gerilim sıfır olur.

90 derece ile kestiği anda da sinüs 90 <1>olucağı için indüklenen gerilim maksimum olur.

İşte bu nedenle Amatörler için yıllardır flanş generatörleri önermekteyim.

Çünkü flanş tip generatörlerde bobinler N S arasında ki kuvvet çizgilerini daima 90 derecelik açı ile keserler.
    Formülde değerleri yerine koyarsak sin 90 derece yerine 1 geleceği için indüklenen gerilim maksimum olur.

Tabi indüklenen gerilimi belirleyen ana faktörler bobinin boyu (spir sayısı)
    bobinin kuvvet çizgilerini Metre / saniye olarak kesme hızı
    ve Mıknatısımızın gücü.
    Bobin uzunluğu ve bobinin kuvvet çizgilerini kesme hızını ve açısını nihayetinde biz belirleyebiliyoruz.
    Ancak mıknatıs tedarikçilerinden aldığımız mıknatıslar hakkında elimizde satıcı firmaların verilerine inanmaktan başka bir çare gelmiyor.

Sonuç olarak sadece inanmakla kalmayıp söylediği değerlere sahip mi bunun sağlamasını kendimiz yapabiliriz.
    Bu konuyu ileride tartışalım izniniz olursa.
    şimdilik bu kısa bilgilerle konuyu dağıtmadan,
    başlangıç bilgilerini belirli bir sıra düzeni içinde aktarmayı çalışayım.

Konu bu kısma geldiğinde de etraflıca tartışmayı sürdürürüz.

Umarım faydalı olabilmiştir.

Sevgi ve saygıyla

sayın drokya

emk formülünde iletkenin bouyu olan L değerini 1 bobin olarak mı girecez yoksa toplam bobinlerin uzunluğu kadar mı? Bir de çöp kol uzunluğunu çıkaracak mıyız?

benim yapacağım alternatöre ait hesapları yaptım fakat 109 watt gibi küçük bir değer çıktı

40x20x5 mıknatıs(1,32 tesla) (1 adet mıknatısın tesla şiddeti)

iletkenin boyu: 13.12metre (toplam bobin uzunluğu(çöp kolları da dahil))

iletkenin hızı 6.32 m/sn

anladığım kadarıyla bu 3 sayının çarpımı bize watt' değerini veriyor. işlemlerde bi hatam var mı acaba yardım ederseniz sevinirim

iyi forumlar

Sn. Ali Koçak,

40x20x5 mıknatıs(1,32 tesla) (1 adet mıknatısın tesla şiddeti) bu bilgi yanlıştır!

Bkz: 40 x 20 x 5 (N35) 0 (Sıfır) mm'de manyetik alan 2,004 Gauss'tur! 1 mm'de 1,909 Gauss yapar. 1 Tesla: 10.000 Gauss'tur

Bkz: 40 x 20 x 10 (N35) 0 (Sıfır) mm'de manyetik alan 3,413 Gauss'tur! 1 mm'de 3,193 Gauss yapar.

Türbin alternatöründe, Gauss şiddeti . (Çarpı) Magnet Sayısı = X TESLA Bu işlem sonucunda çıkan güç Tesla olarak da okunabilir!

Daha Fazlası için:http://www.kjmagnetics.com/calculator.asp?calcType=block

Sn. Sinkro'nun yaptığı flaş kalınlığa mıknatıs ile orantılı olmalıdır! Aksi takdir eğilmeler, burulmalar vs meydana gelecektir! (Hooke Kanunu)
    Magnet 5 mm ise flanş kalın 5-6 mm olabilir. Alt sınırın çok altı sistemde güvenlik açığı yaratarak verimli ve normal çalışmasını engeller. 6 mmden sonraları ise kalınlık artacağından malzeme maliyeti, estetik açıdan uygunsuzluk we Kule üstü ağırlık artacaktır! 5 mm mıknatıs için 10 mm'lik disk seçmek bence bu proje için ugun değildir...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Son Oyun -- 7 Ocak 2013; 18:45:15 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ŞEF34

quote:

Orijinalden alıntı: @Majesty

Konuyu uzaktan takip ediyorum uzun zamandır , ben de ufaktan başlamak istiyorum yeni şeylere ama üstadlar burda devamlı ar-ge yaptıkları için en iyisini bekliyorum ama hep daha iyisi olacak biliyorum

Sayın Majesty.
    O zaman bir iki gün daha bekleyin derim. Flanş alternatörde çöp kolsuz olanı yaptım.

Şuan tek hobim olabilecek bir iş diyebilirim ,beklemedeyim

• quote:

Orijinalden alıntı: ŞEF34

quote:

Orijinalden alıntı: @Majesty

Konuyu uzaktan takip ediyorum uzun zamandır , ben de ufaktan başlamak istiyorum yeni şeylere ama üstadlar burda devamlı ar-ge yaptıkları için en iyisini bekliyorum ama hep daha iyisi olacak biliyorum

Sayın Majesty.
    O zaman bir iki gün daha bekleyin derim. Flanş alternatörde çöp kolsuz olanı yaptım.

Sayın şefim sonunda mutlu haberi verdin hadi hayırlısı nüvelimi nüvesizmı acaba sonuçları merakla bekliyoruz

• quote:

Orijinalden alıntı: musa_ay

Sayın sinkro flanşların kalınlığı kaç mm benim flanşlar 7mm inşallah esnemezler zira rahmetli memox kendi flanşları 12mm olmasına rağmen esnediklerinden bahsetmişti mıknatısların 5mm mi yoksa 10mm mi kolay gelsin

Sayın Musa Ay fılanşların kalınlıgı 12 mm.Mıknatıslar 5mm.Neden diye soracaklara şimdiden anlatayım.Elimde fazla sayıda 5mm mıknatıs oldugu icin bunları önce 5mm olarak sonrada iki adet üst üste 10mm olarak test edecegim.ince mıknatıs ile kalın mıknatıs arasındaki farkı karsılaştırmayı teorik olarak Sayın Cokenerjik daha önce yapmıştı. Bende bunu deneysel olarak gözlemlemek istiyorum.

Selam ve Dua ile
  • 
Sayfa: önceki 2324252627
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.