Şimdi Ara

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi. (37. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
941
Cevap
51
Favori
277.537
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3536373839
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

işte böyle

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi.

bobinin içine bu şekilde bir bobin sardım +2.5 volt da burdan aldım alım dıştaki bobine seri baglayınca 6.5+2.5 =9 volt altım
  • Sayın ŞEF34,

Bu flanş tipi jeneratörü motosikletimin ön tekerleğine bağlasam. Frene bastığımda bir müşürle devreye sokup elektrik üretebilirim.
    Ancak dik rampalarda bana ekstradan güç gerektiğinde motor olarak kullanabilir miyim?

Sadece motosiklet için değil araba içinde düşünüyorum.
  • sayın ŞEF34

Bobin sarma test çalışmam sonunda tamamladım.

Bobin yüksekliği 16 mm gerçekten çok yüksek imiş . 14 mm ye indirdim.sonuç 0.5 volt artış oldu

Yeni başlayan arkadaşlar için bu test çalışmasını yapılması çok faydalı oluyor Ben ilk çalışmamda tek flanş ile 1 çift filanş ile 2 volt almıştım
    mıknatıs şekli 40x20x10 ve 12 kutuplu olarak denedim. AMA şu an 9.5 volta kadar çıkardım . bende şaşırdım bu artış karşısında.

sayın hocam bir kaç kafama takılan soru var

[1-)1 ve 2 flanşlı bir alternatörün farkı volt olarak nasıl bir oranı var. formda okumuştum ama bir türlü bulamadım . 1 flanlı 1 volt ise iki flanşlı kaç volt üretir?inşallah 2 voltu geçiyordur.

[2-)1.2mm tel ile 9 volt alınıyorsa 2mm tel ile 4.5 volt alınır herhalde sarım yarıya düştüğü için.buraya kadarını tahmin ediyorum. peki volt'dan zarar amper'den kar mı edecez. 1mm tel ile 9 volt ile 1 lamba yakarken 2mm tel ile 9 volt ile 2 lamba yakılırmı ? artık bobil teli alacamda.

[3-)bu polyesterler ne kadar sağlam bir şey.flans yapımı için kullanılırmı (tek filanşlı alternatör için) .aklımda bir proje var da

[4-)mıknatısların bir ömrü var diye duydum 10 yıl çalışıyordu galiba.sizin fikrinazi almak istedim. bir mıknatıs elektirik ürettikcemi enerjisi azalıyor. yoksa zaman geçtikce mi . aynı alternatör için bir deney yapsak 7 gün 24 saat rüzgar esen bir yerde 5 yılda mıknatıslar ölür . günde 12 saat rüzgar esen bir yerde 10 yılda mıknatıslar ölür . mantığı doğru olurmu . yada başka bir öneri yaparsak bir mıknatıs sürekli enerji verir elektirik üret, üretme enerjisi enerjisi aynı zamanda biter.

[5-) 1.2 telden 3 amper çer diye hatırlıyorum furumdan veya kaç sa işte. benimkinde 1 fazda 4 bobin var. 3/4=0.75 amper 1 bobinin üretecegi amper şeklindemi olacak 3x4 =12 amper üretir şeklindemi.

kusura bakmayın biraz fazla soru oldu

• sayın ŞEF34

1vot . 2 volt ve 9.5 volt hepsi aynı kalınlıta tel yani 1.2 tel ve aynı devir ve tek bir bobin testi dir. devir elle çevirme

9.5 voltu nasıl elde ettim dersek .benim mıknatıslar 20x20 x5 şeklinde. kablo klipsi ile sıkıştırarak 80x20x5 şekline getirince çöp kol %20 işe yarar %80 oldu
    en başta 80x20x5 furmunda 12 kutuplu denedim 2.3 vot aldım 16 kutupa çevirince 4. küsür volt aldım . cok sevindi bu yükselişi görünce

sayın şef 34 siz bobin yüksekligi miknarıs yüksekligi kadar olacak diye şart yok deyince . ben 5 mm yükseklik 54 sarım olan bobini 16 mm yüksekliğe çıkardım 96 sarım yaptım .6.5 volt görünce güzlerim fal taşı gibi oldu . sonra bobin yüksekligini 14mm kalınlıga indirince 7 volt'a yükseldi. bobinin icine ortadaki boşluga küçük bir bobin sarınca 9.5 volt oldu

5. soruda anlasmazlık oldu birdaha sorayım .

Diyelim ki 2 mm tel kullandık, bu alternatörden 13-15 a. akım çekebiliriz .1 fazda 4 bobin var 4 üde seri bağlı.baglantıyı bu şekilde degilde.
    bobinlerin 1.ve 2.cisini seri diger 3ve4 ü de seri baglarsam. seri baglananlarıda daha kalın tele paralel baglarsam

bu alternatörden 30 a. akım çekebiliriz . 4bobinide paraler bağlarsam 60 amper çekile bilir ve bobinler erimez. bu doğrumu soru bu şekil.

Volt yarıya iner diyeceksiniz.mesela maximum 400volt yerine 200 volt yada 4 ünüde paraler gaglarsam 100 votl alınır

burada benim derdim .( sizin kuyruk kaçırma projeniz vardıya 400 devirde kuyruk kacırıyordu.heralde alternatörünüz 9 bobinli idi.
    1 fazda 3 bobinvar.Bu bağlantı tipi ile paralel bağlanırsa . 1200 devirde kuyruk kacırırdı.
    175 devirde 24 volt ile şarza başlıyor idi . benim düşüncem ile 175 de 8volt üretir . 260 devirde 12 volt 3 amper ile şarza başlar. )
    bobinler kızarmasın kuyruk kacırmaya gerek kalmasın.
    yani rüzgarın da suyunu sıkmak istiyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ortkzazaman -- 27 Mayıs 2013; 1:51:42 >

•  Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi.
  • evet bu konuyu konuşmuştuk 38 volt olur bu konu

şimdi ben devreyi çizdim . sanki bir bobine 3 tel sarmışız gibi birşey oldu bu (12 bobinli alternatör için)

şimdi 38 volt çift filanş 76 dogrultunca 106 volt 200 devirde

benim önerimde 200 devirde 53 volt 2 kat daha fazla amper veye 4 bobinide paralel yaparsam 26.5 volt 4 kat amper

buda demek oluyorki 100 devirde 12 volt 4 kat daha fazla amper ile ile sarza başlar

benim alternatörün baglantı şemasını çızeyim devre
  • burda voltu yarıya düşecek.ama amperi 2 kat çekme şansı doğuruyor.

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi.

burdada vottaj 1/4 azalırken 4 kat amper çekebilme inkanı

misal olarak normalde 5 ampere dayanan 1.2 tel . burda yine 5 ampre dayanır. ama 5+5+5+5 =20 hepsini ayrı ayrı daha kalın tele bağladıgımız için.eger aynı kabloların uclarını birleştirip yine 1.2 telle roleye taşırsak tel yanacaktır

ayrı bir görüş olarak bunlara ne gerek var 2 mm tel kullan normal yap aynı şey de denebilir.

hocam biraz zor oldu ya ben 5. sorunun cevabını aldım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ortkzazaman -- 18 Mayıs 2013; 1:51:55 >

• sn. Şef bütün açıklamalarınızı okudum bilgi paylaşımınız için öncelikle çok teşekkür etmek istiyorum.

Bende bu işe merak saldım el becerime dayanarak bir alternatör yapmak istiyorum.

mıknatıs sayısına ve ebatlarına karar verdim ( 40*20*5) ebatlarında mıknatızdan 16 adet çift rotorlu yapacağım çizimlerini hazırladım.

elde edebileceğim güç için bobin bakır tel kalınlığı ve sipir sayısında takıldım kaldım.

kafamdaki düşünce 1 mm telden 10*7 =70 sipir sarmaktı ama alabileceğim güç ne olur çıkartamadım. Bazı yerlerde okuduğuma göre tel çapını yarıya indirip çift sarım yapılması önerilmiş tel incelince yanma ihtimalinden bahsedilmiş kafam çok karıştı.

aslında düşüncem düşük devirde yüksek volt alabileceğim bir alternatör yapmak. rüzgar alan bir yerdeyim Bana öneriniz ne olur kaçlık telden kaç spir sarım yaparsam düşük devirde yüksek volt alırım tavsiyenizi bekliyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: ŞEF34

Sayın noomeuld.
    2 ay önce yaptığım flanş alternatörde 2x16 adet 40x34x5 mm. ölçülerinde mıknatıs kullandım. 1,50 mm. telden 75 sipir, 12 bobin sarmıştım.
    145-150 devirde 24 v.luk sistemde şarja başlıyordu. Devri 10 devir arttırdığımızda 1 amper artıyordu. Yani 150 devirde şarja başladı, 250 devirde 10 amper, 350 devirde 20 amper, 450 devirde 30 amper veriyor.

Benim bobin ölçüsü, kalınlık 14 mm. genişlik 17 mm. idi. Siz bobin kalınlığını 18 mm. genişliğini 10 mm. yapın. Benim mıknatıs genişliği 34 mm. olduğu için geniş tutmuştum. Sizdeki mıknatıs genişliği 20 mm. olduğundan 10 mm. yapın.

1mm tel ince olur. 1,5 mm yapmanızı öneririm.

Tel çapını yarıya indirip çift sarım yapmanın hiç faydası olmaz. 1 mm tel yerine 2 adet 0,5 mm. tel kullanıldığında 2 adet 0,5 mm tel 1 mm. etmez. Ancak 4 tane 0,5 mm tel 1 mm tele karşılık gelir. Bir de bobin sararken zorlaştırır. Asenkron motorlarda dediğiniz uygulanıyor, nedeni de oyuklarda boşluk kalmadan çok tel sığdırmak için.

sn. Şef 5 mm kalınlıktaki mıknatıs için 18 mm kalınlıkta bobin yaparsam sizce yeterli verim alınırmı aşağıdaki siteden yaptığım hesaplamaya göre 2 mıknatıs arası mesafe arttıkça gaus oranı azalıyor 18 yerine 11 mm kalınlıkta bobin yaparsam sizce ne kadar volt alabilirim. konu hakkında detaylı bilgim yok umarım karışık anlatmamışımdır.

http://www.intemag.com/calculators/Flux_Density_Rect_Yoke.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi noomeuld -- 26 Mayıs 2013; 23:23:23 >

• x kalınlıkta kablo ile y sipir sayısında z devirde şu voltu alırız gibi bir formül olabilir diye düşünmüştüm ama anladığım kadarı ile bukadar basit değil:)

mıknatız aralığını geniş tutmakla dar tutmak arasındada sonuç alınıyorsa, ozaman bobini sarıp deneme ile en verimli halini bulup en düşük hangi devirde şarj eder hale geliyor onu çıkartıp o şekilde sarım yapmak gerekiyor.

cevap için tekrar teşekkür ederim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ŞEF34

Sayın noomeuld.
    2 ay önce yaptığım flanş alternatörde 2x16 adet 40x34x5 mm. ölçülerinde mıknatıs kullandım. 1,50 mm. telden 75 sipir, 12 bobin sarmıştım.
    145-150 devirde 24 v.luk sistemde şarja başlıyordu. Devri 10 devir arttırdığımızda 1 amper artıyordu. Yani 150 devirde şarja başladı, 250 devirde 10 amper, 350 devirde 20 amper, 450 devirde 30 amper veriyor.

Benim bobin ölçüsü, kalınlık 14 mm. genişlik 17 mm. idi. Siz bobin kalınlığını 18 mm. genişliğini 10 mm. yapın. Benim mıknatıs genişliği 34 mm. olduğu için geniş tutmuştum. Sizdeki mıknatıs genişliği 20 mm. olduğundan 10 mm. yapın.

1mm tel ince olur. 1,5 mm yapmanızı öneririm.

Tel çapını yarıya indirip çift sarım yapmanın hiç faydası olmaz. 1 mm tel yerine 2 adet 0,5 mm. tel kullanıldığında 2 adet 0,5 mm tel 1 mm. etmez. Ancak 4 tane 0,5 mm tel 1 mm tele karşılık gelir. Bir de bobin sararken zorlaştırır. Asenkron motorlarda dediğiniz uygulanıyor, nedeni de oyuklarda boşluk kalmadan çok tel sığdırmak için.

Sayın şef 34
    1.5 teden 30 amper çekille biliyorrmu?

30x24=720w eder. 1000w lık alternatör demişiniz

bu walt hesabı nasıl yapacaz

• teşekkürler
  • Bu formülü görmüştüm tabi hiç bilgisi olmayan birisi için kavramları yerine koymak biraz zor oluyor :)

bilgisizliğime verin ama benim gibi bilmeyenlerinde faydalanması için biraz detaylandırabilirmiyiz.

16*2 = 32 adet mıknatız
    mıknatızların yapıştırıldığı levhanın dış çapı :72 cm
    bakır kalınlığı : 1,5 mm
    bir sipir :22 cm ( 6+6+6+4)
    toplam sipir sayısı : 7*10 =70
    (70*22)=1540 mm tek bobin de kullanılan toplam tel uzunluğu

e=volt (alacağımız gerilim )
    B= Manyetik akı yoğunluğu (0,5 alınacak)
    L=İletkenin boyu, metre (kullanılan bobin teli uzunluğu, mıknatıs altında kalan tellerin toplamı ) (Sadece bir faza ait bobin teli)
    V=İletkenin hızı, m/saniye. (Burada iletken değil de mıknatıslar hareket ettiği için mıknatıs diski çevresinin 1 saniyede katettiği mesafe)

formülümüz e=B.L.V. 10 üzeri -8 (volt) yerine koyduğumuzda şu şekildemi olacak

E= 0,5 * 6160 (1540*4 tek faz bobin) * ? * -8 buraya kadar formülde yerine koydum ama doğrumu yaptım bilmiyorum burdan sonra tekıldım

L için mıknatısın 1 sn de ne kat ettiğine ne yazmam gerekiyor

sondaki -8(volt) değerini ne yapmam gerekiyor.

biraz uzun oldu sanırım ama detayların benim gibi konunun yabancısı olanların işine yarayacağını duşunuyorum

• quote:

mıknatızların yapıştırıldığı levhanın dış çapı :72 cm

?

abicim one kamyon tekeri gibi

72x3.14=226 cm flans çevresi .
    2x16=32cm mıknatısların çevresi
    226-32=194cm boş alan
    194\16= 12cm her miknatıs arasındaki boşluk

yani iki mıknatıs arası boşluk yaklaşık 1 karış

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ortkzazaman -- 27 Mayıs 2013; 16:09:18 >
  • Doğru söyliyorsunuz yanlış yazmışım diskin çapı : 24 cm

mıknatıs 40*20*5 olduğu için altında kalan kol 4+4=8 cm oluyor olması gerekiyor sanırım.

B: 0,5
    L : 72 spir sarımda 8*72*4= 23,04 mt (tek faz)
    V : 0,6

e = 0,5 * 23,04 * 0,6 = 6,912 v yapıyor

bir hata yapmamışımdır umarım :) teşekkür ederim.
  • Selamlar...Konunuz çok güzel ve faydalı.

Benim sormak istediğim profesyonel tip yapıldığında misal 100-200 kw/h gibi güçlü bir türbin yaptığımızı varsayalım.

Bu türbinin kule ve kanatları haricinde diğer parçalarının toplam sistem maliyeti içindeki payı ne olur.Jeneratör,şanzıman,yön motorları,fren gibi mekanizmaların

maliyeti nedir ?
  • Cevabınız için teşekkürler.

Haklısınız genelde amatör olarak yol gösterici çalışmalar yapıyorsunuz.Ben yine de belki bilginiz vardır diye düşündüm.

Bilen arkadaşlar varsa bilgilerini esirgemezler umarım...
  • arkadaşlar bu konuda gerçekten zayıfım forumlardan okuyarak bir şeyler öğrendim.Bazı okuduklarıma göre rüzgar gülü fazla dönerse yüksek gerilimden dolayı motor yanarmış.Bu hem ac hem dc motor içinde geçerli midir? motorumuzu nasıl koruruz bu durumdan? yardımlarınızı bekliyorum
  • öncelikle herkese selamlar.ben uzun zamandır sizleri takip ediyorum ve bu işe başlamak üzereyim mıknatıs seçiminde yardımlarınızı bekliyorum 40x25x5 ölçülerinde 36 adet alsam başlamak için uygunmudur acaba TEŞEKKÜR EDERİM
  • Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Mıknatıslar sipariş vereceğim yakında.Çalışmalarınızda başarılar dilerim. SAYGILAR
  • 
Sayfa: önceki 3536373839
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.