Şimdi Ara

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi. (38. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
941
Cevap
51
Favori
277.364
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3637383940
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar slip ring nerden bulabilirim yada yapımı kolaysa nasıl yapabilirim
  • Yüce mevlam bu başlığı açıp hayatını rüzgar türbinleri için adamış olan syn mamox enerji hocamızın mekanını cennet eylesin...Günahlarını affetsin çok değerli bir üstadımızdı kendisi sayısız çalışmaları olmuştu rüzgar türbinleri üzerine

Allahım geride kalanlarına yardım etsin inşallah Amin !!!

Sayın MAMOX ENERJİ ADINA

Nick: tda 1562q
    Gerçek Ad:Ömer HAŞLAK
  • quote:

Orijinalden alıntı: ŞEF34

quote:

Orijinalden alıntı: akifabrek

Arkadaşlar slip ring nerden bulabilirim yada yapımı kolaysa nasıl yapabilirim

Türkçesi bilezik olan parçayı aşağıdaki linkte bulabilirsiniz. Bilezik yapılabilir de fırçaları yapmak biraz zor olur.

http://www.kartal-elektrik.com.tr/

Çok saolun sayın şef34 teşekkür ederim.
  • Merhaba,
    Öncelikle herkesin çalışmalarında başarılar diliyorum. Forumun tamamını okumadan yazmak istemedim. İş güç arasında vakit buldukça okudum. Yazabilmem yaklaşık iki haftayı buldu.
    Kendi geliştirdiğimiz bir sistemde, etraftaki hava akımını toplayıp, 1.25 cm çapındaki tünele aktararak elektrik üretmeyi hedeflemekteyim. İnşaat kısmı bitti, pervane ve kasnak kısımları yapıldı. Hava akışı ve mekanik yönden hiç bir sıkıntımız ve bilgi eksiğimiz yok. Fakat elektrik üretimi ve dinamolar konusundaki teorik (lise) bilgimiz aslında hiç de yeterli değilmiş, tecrübeyle eksiğimizi gördük. Bu kısım hakkında çok uzun yazabilirim. Kısacası Jeneratörlerde kullanılan alternatörlerin (ac) sistemimize kolaylıkla bağlanılacağını düşündük ve yanıldık. Dakikada 100-300 devir ile çalışan sistemimize 3000 devirle çalışan 6 kva (5kw) alternatörü kayış kasnak ile bağladığımızda sistem kaldırmadı, azami 400 devire çıkardı, bu devirde de üretim sağlanamadı. Bunun üzerine elektrik ile ilgili kitaplar alınıp okunup anlaşılmaya çalışıldıysa da pek muvaffak olamadık.
    Sonuç olarak, bizim bu sistem için 100-150 devir/dakika ile çalışacak, 5kw güç üretecek bir dinamoya veya alternatöre ihtiyacımız var. Hertz'ini de 50 civarında, mümkünse tam 50 olacak şekilde istiyoruz ki doğrudan kullanabilelim. Alternatörü koyacağımız yerin çapı 1,23m'dir, yani alternatörün azami çapı 1,20 m civarı olmalıdır. Bunun için;
    Kutup sayısı=(120xhz)/dd formülünden
    (120x50)/100= 60 kutuplu bir alternatöre ihtiyacımızın olduğunu teorik olarak öğrendik. Devir sayımızı en düşük olan 100 devir/dakikaya sabitleyecek sistem üzerine çalışmaktayız. Bu projemiz üniversite bitirme projesi olarak verilecek. Şimdi soru kısmına geçebilirim
    1. 60 kutup hesabımız doğru mudur?
    2. Böyle bir sistemle bu devirde 5 kw güç alınabilir mi?
    3. Çok fazla bütçemiz olmadığından (alternatör kolay, alınıp takılacak dediğimiz için bütçenin hepsini tünele harcadık) ucuza mal edebilir miyiz? Ne fiyata gelir?
    4. Mıknatıs bobin mesafesi 5 mm olacak şekilde ayarlarsak, şu kadar sarım, şu kadar bobin, şu kadar tel kalınlığı vs gibi kesin bilgi bilinebilir mi?
    5. Bu konuda (gönül ister ki bütçemiz olsa da emeğinin karşılığını hayır duadan sonra maddi olarak ödeyelim fakat biz de öğrenciyiz, bütçe malum) gönüllü olarak bize yardımcı olacak birileri bulabilir miyiz?
    Her türlü bilgilerinizi ve fikirlerinizi bekliyorum.

Saygılarımla

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Hosbulduk, tesekkur ederim

• Merhaba,
    Yaptığımız sistemi ilk biz yaptık, biraz benzeri sadece ispanyada test amaçlı yapılmış fakat detaya bakıldığında benzerlik yok.

Nüveli ve flanşlı diye ayrım yapıldığında ikisi hakkında ayrım yapacak kadar dahi fikrim yok, şu an tamamen sallayarak nüveli standart elektrik motoru tipinde, flanşlının da (cahilliğimin kusuruna bakmayın) tabak şeklinde olduğunu zannediyorum.

Motor şeklinde olan için komple döküm yapılması yatak açılması vs durumlar söz konusu olduğundan maliyetler çok yüksek olur, ayrıca içine uygun mıknatıs olmayacağından elektromoknatıs olur, bu da ikaz oluşturur ve devrimizden kaybederiz diye bilip bilmediğini bilmediğimiz kişilerden yorumlar aldık, bu bilip bilmediğini bilmediğimiz kişiler jeneratörcüler olup bize ne kadar doğru bilgi verdiklerinden emin değilim.

Tabak şeklinde olan dinamoyu internette araştırırlen yabancı birinin rüzgar türbini yapma sırasında öğrendim. Aşağı yukarı 35 cm çaplı bu sistemden 200 dd'de 1-1,5 kw elektrik alabileceğini yazmış, uygulamasını yapmış. Ben de çapı 1,20 yaparım bobin sayısını (atıyorum) 40 yaparım, kutubu 60 yaparım, 120 mıknatıs takarım gibi düşünüp işe başlayacaktım kör cahil. Fakat bir türlü şu mıknatıs türündeki bu ebattaki mıknatısla x bobin, her bobin y sarım, tel kalınlığı z mm olursa a kw alırsın formülünü çözemedim.
    Meslek lisesi kitaplarını aldım, formül çalışmaları yaptım, fakat muvaffak olamadım.
    Kafamdaki sistem (yine cahil yorumu) üç tabak, altta üste mıknatıslar, mıknatısların ortasında bakır tel, fakat bakır tel üçgen biçiminde değil de tabağın mıknatıs ölçüsü kadar gelen yerinde delikten ahşap etrafına sarılı olacak diye düşündüm. Fakat fotumda okuduğum kadarıyla telin bir ucu n kutbundaysa bir ucu s kutbunda olacakmış gibi anladım. Şimdi çizimini de ekleyip koyarım, daha açıklayıcı olur umarım.
    Çok uzattım, kusura bakmayın, son sorduğunuz soru kuvvet hakkındaydı, en kötü rüzgarımız 4/ms 220 dd oluşturuyor, 4ms altına inmiyor, ortalamamız da 6 m/s son iki ayın ölçümleridir. Tünel içi olduğundan açık havadaki 4m/s rüzgardan 4-5 kat fazla kuvvet üretebiliyor. Bizim geliştirebildiğimiz kısım da zaten burasıydı.

Saygılar

• Telefondan resmi yükleyemedim, bilgisayarı açınca göndereceğim

Saygılar

• Merhaba,
    Öncelikle bilgisayarım yanımda olmadığından fotoğrafı henüz yollayamadım, en kısa zamanda yollayacağım.

Siz her açıklama yaptıkça benim kafamda yeni sorular beliriyor. Kusuruma bakmayın, daha önceden de açıkladığım gibi liseden kalma teorik bilgilerimle nispeten büyük bir sistem kurmak mümkün değilmiş. Konuyu yine uzatmış olacağım ama lise teorik bilgim elektrik motorunu ters çalıştırdığımda jeneratör vazifesi göreceğiydi ki, aslında öyle değilmiş. Geleyim yeni sorularıma (kusuruma bakmayın, üniversite hocalarımız bile bu kadar açıklama yapmayabiliyor)

1. Nüveli sistem ile flanşlı sistem arasında (her ikisi de aynı kapasitede olmak üzere) karşıt kuvvet üretimi nasıldır? Örneğin 1 kw'lık iki motorun 100 d/dk çalıştırılması için hangisinde daha az kuvvet gerekir?

2. Nüveli sistemde 100 d/dk için gereken 60 kutup mümkün olabilir mi?

3. Flanşlı sistemde metal tepsiler kullanılmasından bahsettiniz, bunlar yerine sarımlar kontrplak üzerine yapılsa, yine mıknatıslar da kontrplak üzerine monte edilse kayıp veya kazanç durumu olur mu?

4. Nüveli ve flanşlı sistemlerde diyelim ki güç yeterli gelmedi ya da fazla geldi ( pervanenin gücü) sistemleri komple değiştirmeden upgrade veya downgrade yapmak mümkün müdür?

5. Sistemin devir hızını 100d/dk sabitlemeyi planladığımıza göre ve önceki anlattıklarımı da hesaba katarak hangisini önerirsiniz?

• Umarım olmuştur resim
     Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi.
  • Merhaba,
    220 - 380 v arasındaki tercihimiz, yine hissi olarak, prejeden verim alırsak, yanına prefabrik ev yapıp, bu evin ihtiyacını karşılamak, daha sonra ticarileştirebilirsek yanına 200 metrekarelik sera oluşturup, buranın enerji ihtiyacını karşılamak, gerisini de ( olur da bunlara gücü yetip de artarsa) satmayı düşünüyoruz. Ev ve sera için gerekli olan 220 v olduğundan 220 v düşünmekteyiz. Fakat 380 v üretip dönüştürmek daha mı iyi daha mı kötü bilmiyoruz.

Daha önce de belirttiğim gibi biz pervane ve tünel geliştirme kısmını başarıyla tamamladık. Açık havada toplanabilen aynı çaptaki 3 - 8 kollu pervaneye oranla 8 ile 12 kat (pervanenin kanat yapısıyla da ilgili) daha fazla kuvvet toplayabiliyoruz.

Bu pervanenin miline bağlayabileceğimiz üreteç konusunda çok yetersiz kaldık.

Patent alınmamış olduğundan sistemin resimlerini de paylaşamıyorum malesef. Ama sistem olursa ( üreteç kısmından emin değilim) aynı miktarda üretim sağlayacak güneş pillerine oranla maliyetleri beşte birine kadar düşürecek, aynı zamanda güneş pilleri gibi bağımlı olmayan bir sistem olacak.

Sistem dışarısında hiç esinti olmadığı anlarda dahi 100 d/dk yaptı için 24 saat çalışabilecek.

İmkanımız olmadığından, %100 garantisi de yapılmadan bilinemediğinden, maalesef bir uzmanla çalışıp bu sorunu da aşamıyoruz. Maddi kaygılar yüzünden böyle bir imkanı elimizden kaçırma düşüncesi de bizim umutlarımızı yıkıyor. Üniversite raporu için ölçümlerimiz teorik olarak 6kva elektrik üretir dememiz yeterli, lakin sadece teoride bırakıp, şimdiye kadar (bütçemizi aşarak) yaptığımız masrafların boşa gideceği anlamına geldiğinden bırakmak da istemiyoruz.

Biraz uzunca yazdım yine, kusuruma bakmayın, derdimi dökecek yer arıyormuşum galiba :)

Saygılarımla

• Ayrıca, resimlerde gösterdiğiniz flanşlı sistemin güç üretimi nasıl? Mesela 1 kwa ise 5 kat büyüğünü yapmak (5 kat bobin sayısı ya da 5 kat sarım yaparak) 5kwa ya ulaşır mıyız? Sistem 60 kutuplu 120 mıknatıslı olacağı için bobin sayılarını, sarım sayılarını, tel kalınlıklarını nasıl ayarlamamız lazım?

Bir şey daha var, demişsiniz ki, karşılıklı mıknatıslarda zıt kutuplar birbirine bakmalı, ama teorik olarak aynı kutuplar birbirine bakarsa magnetik alan kuvveti artar, böylece iki mıknatıs arasında kalan bobine daha fazla magnetik kuvvet uygulanır. Bu aynı zamanda mıknatısın bobine uygulayacağı çekim kuvvetini de azaltacağı için, frenlemeyi de azaltır. Dediğim şeyin çizimle açıklamasını da şimdi yolluyorum.

Saygılar

• Kafamızda tasarladığımız üreteç bu şekilde, lakin bobinler kaç tane olmalı, her bobin kaç sarım olmalı, teller kaç mm olmalı, bobinlerin şekilleri ve boyutları nasıl olmalı sorularına cevap bulamıyoruz. Sistemimiz 180 mıknatısı 100 d/dk çevirebilecek güçte (teorik olarak), bu şekilde bir yapı ile 5 kw üretimi için yukarıda saydıklarımın ne boyutta olması gerektiğini bilmiyorum.

Saygılar
     Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi. Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi.

• quote:

Merhaba İhsan bey.

İnsanın derdini paylaşacağı birini bulmak ta çok önemli.
    220 v. mu, 380 v. mu olacak diye sormamdaki amaç, 220 voltu daha kolay buluruz. Aslında tek faz 220 v. olmayacak. 3x220 v. olacak. Yani fazlararası 220 v.
    220 v. elde etmek 380 volta göre yarı yarıya daha az malzeme, daha az devir demektir. Onun için sordum.

Bu halde kesinlikle 220 v diye düşünüyorum.
    Yanlış bilmiyorsam volt x amper = w
    Buna göre 220 x amper = 5000 dersek,
    Yaklaşık 25 amper almamız gerekli

Yani sistemimiz 220 v 25 a olmalı ( diye tahmin ediyorum)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi imarslan -- 29 Temmuz 2013; 20:36:32 >
  • Rüzgar gülü alabileceğimiz uygun yer varmı.paylaşırsanız iyi olur
    alırken nelere dikkat etmeliyiz tecrübeleriniz tavsiyeleriniz
  • Merhaba,
    Sayın Mehmet Bey, araştırmamızı yapıyoruz, kitapları tekrar gözden geçirdik, bu sırada büyük bir hatadan bizi kurtardığınız için teşekkür ederiz, biz mıknatısları aynı kutuplar birbirine bakacak şekilde yerleştirecektik.
    Şimdi motorumuz için taslak çıkarma aşamasındayız, autocad'ten çizimlerini yapıyoruz. İlerledikçe buradan paylaşacağım.

• Mehmet Bey, son konuyu biraz daha açabilir miyiz? Satma meselesini anlayamadım. Bizim bunu şebekeye vermemizin bir yolu yok mudur?

Saygılar

• quote:

Bu resimlerde flanş alternatör resimleri.
    Mıknatıs yerleşim kalıbı.

Bobinlerin polyester içine alınmış resmi.

Her diskde 16 mıknatıs, toplamda 32 mıknatıs bulunan flanş alternatörün bitmiş hali.
     Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi. Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi. Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi.

Sayın ŞEF34 paylaşımlarınız için çok sağolun. Mıknatısların boyutları ve de alternatörün çapı nedir?

• quote:

Mıknatıs ölçüsü 40x34x5 mm. Mıknatısların yapıştırıldığı demir flanşın çapı 28 cm. Bobinlerin içinde bulunduğu polyester kalıbın köşeden karşı köşeye olan ölçüsü ise 40 cm.
    Diğer başlıkta da bu alternatörün AC mi, DC mi olduğunu sormuşsunuz. Bu alternatör 3 faz ve AC. elektrik üretir. 2 adet köprü diyotla veya 6 adet normal diyotla doğrultularak bir artı, bir eksi DC. olarak akü şarjında kullanılır.

Öbür başlıkta 5kw üretebilen bir alternatör yaptığınızı söylemiştiniz. Yukarıdaki resim ona mı ait? Çift flanşlıdır diye tahmin ediyorum, bakır tellerin sarımı, bobin sayısı vs. bunlarla da ilgili bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler.
  • Arkadaşlar uzun süredir çalışmalarınız takip ediyorum bende flanş jenerator yapmaya karar verdim.Fakat sayfaları tek tek okumama rağmen halen anlamadığım bu jenerator kaç volt üretiyor mesela dakikada 150 devir döndürürsem kaç volt kaç A alabilirim bilgi verebilirmisiniz .Bazı sayfalarda 4.5 v 9 volt tan bahsedilmiş anlamadığım bu bir bobin için mi toplam mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yunusemre1071 -- 3 Eylül 2013; 8:48:52 >
  • Heygidi günler.
  • 
Sayfa: önceki 3637383940
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.