Şimdi Ara

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi. (43. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
8 Misafir - 8 Masaüstü
5 sn
941
Cevap
51
Favori
277.351
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 4142434445
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: yunusemre1071

Paraya kıyalım özcan abi 16 miknatis 12 bobin senin dedigin gibi 80x20x5 yapalim flans capi onemli deil çünkü ruzgar turbini olarak kullanmayacam su turbini olarak kullanacam.Senin sardigin 50 sipir 2x25 mi yani her cift tel 25 sardin 50 mi oldu yoksa toplam 50x2 100 mu oluyor
    para ve rüzgar sorun değilse yunusemre yapalım ozaman sorun yok benim sardığım çift tel 50 sipir oldu yani 100 sipir gibi oldu
  • quote:

Orijinalden alıntı: deloda

para ve rüzgar sorun değilse yunusemre yapalım ozaman sorun yok benim sardığım çift tel 50 sipir oldu yani 100 sipir gibi oldu

Alıntıları Göster
    projenin son hali 1 etre pimaştan 3 adet pervane çıkarttım rüzgar denemelerimi ölçüp paylaşıcam
     Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi.

• quote:

projenin son hali 1 etre pimaştan 3 adet pervane çıkarttım rüzgar denemelerimi ölçüp paylaşıcam
     Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi.

Alıntıları Göster
    arkadaşlar rüzgar tribünü stator sarım hesabı nasıl yapılır bende yapmaya başlıcam hayırlısıyla

• Herkese kolay gelsin bende bir süredir takip ediyorum bende başlamayı düşünüyorum. 9 bobin 12 kutupbiraz küçük gibi. 12 bobin ve 16 kutuplu en mantıklı geldi bana siz ne düşünüyorsunuz ?
    Birde yardimci olurmusunuz bir kac sorum olacak.
    1.)Ölçülerimi nasil belirlicem
    2.)hangi boyut mıknatıs kullanmaliyim.
    3.)Tel kalinligim ne olmali ?
    Cok merak ettigim diğer soru ise miknatislar bobin üzerinden nasil gecicek yani belli bir kurali varmi ?
    Lutfen yardimlarinizi bekliyorum artik bende kolları sıvamak istiyorum herkese teşekkür ederim şimdiden.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muratsökmenli -- 23 Şubat 2014; 8:50:43 >
  • muratsökmenli M kullanıcısına yanıt
    Merhaba

konunun en başında hespla ilgili herşey açıklamalı yazıyor hesap konusunda yinede mıknatıs sayınız ve ebadınıza göre birlikte hesap yapabiliriz.
    mıknatıs ölçüsü konusunda dikdörtgen mıknatıs kullanıyorz biz silindirden olmazmı olur fakat dikdörtgen daha iyi kolay oluyor.mıkntıs ebat ve sayınız nekadar fazla olursa üretiminiz o kadar fazla olur.
    tel kalınlığına mıknatıslara ve depoluycanız akü voltajına göre düşünebilirsiniz 12v mu 24 v mu 48 v mu akü gurubu kullanıcaksınız önemli olan budur.
    16 mıknatısla olursa daha iyi kuvvetli olur
    ben kendim bütçeden dolayı 12 mıknatısla tasarladım.
  • Ben tam hakim değilim konuya yanliz forumda okurken çoğu kişinin 16 mıknatıslı olması ve 40x20x10 mıknatıs ile daha verimli olduğu yazıyor. Bende ona göre bir sistem yapmak istiyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: muratsökmenli

Ben tam hakim değilim konuya yanliz forumda okurken çoğu kişinin 16 mıknatıslı olması ve 40x20x10 mıknatıs ile daha verimli olduğu yazıyor. Bende ona göre bir sistem yapmak istiyorum.
    deloda Özkan abimin yardımlarıyla bende baya ilerledim saolsun abimin çok yardımı oldu statör bitti yarın polyester dökecez bitireyim verimi paylaşırım ona göre karar verirsin sende tam hesabını bende bilmiyom kullandığım malzemeler deloda abimin tavsiyesi ile 80x20x5 mıknatıs ikitane 40x20x5 in birleştirilmesiyle elde ettim.1.5mm telden sarım yaptım 40 sipir 12 bobin 16 mıknatıs oldu güzel bir tasarım oldu ama baya zahmetli oluyor statör çapı 34 cm oldu flans çapıda 32 cm olacak baya büyük olacak verimi ne olur bilmiyorum bitince paylaşacam .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yunusemre1071 -- 25 Şubat 2014; 23:50:16 >
  • quote:

deloda Özkan abimin yardımlarıyla bende baya ilerledim saolsun abimin çok yardımı oldu statör bitti yarın polyester dökecez bitireyim verimi paylaşırım ona göre karar verirsin sende tam hesabını bende bilmiyom kullandığım malzemeler deloda abimin tavsiyesi ile 80x20x5 mıknatıs ikitane 40x20x5 in birleştirilmesiyle elde ettim.1.5mm telden sarım yaptım 40 sipir 12 bobin 16 mıknatıs oldu güzel bir tasarım oldu ama baya zahmetli oluyor statör çapı 34 cm oldu flans çapıda 32 cm olacak baya büyük olacak verimi ne olur bilmiyorum bitince paylaşacam .

Alıntıları Göster
    son durumu paylaşayım dedim. Bobinler tamam polyesterde döktüm polyester dökerken deloda özkan abimin tavsiyesiyle arko el kremi sürdüm kalıbın içine polyesterin değeceği yerlere iyice sürdüm.Polyester kuruduktan sonra kalıptan çıkarması çok rahat oldu polyester dökeceklere tavsiye ederim.Flanşlarıda plazma kesimcilerde kestirdim tam istediğim ölçülerde oldu 32 cm çapında 10 mm kalınlığında bir kaç güne milini filan ayarlayıp mıknatısları yapıştıracam.Şimdilik güzel gidiyor sonuç ne olacak bilmiyorum :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yunusemre1071 -- 4 Mart 2014; 21:55:26 >

• quote:

son durumu paylaşayım dedim. Bobinler tamam polyesterde döktüm polyester dökerken deloda özkan abimin tavsiyesiyle arko el kremi sürdüm kalıbın içine polyesterin değeceği yerlere iyice sürdüm.Polyester kuruduktan sonra kalıptan çıkarması çok rahat oldu polyester dökeceklere tavsiye ederim.Flanşlarıda plazma kesimcilerde kestirdim tam istediğim ölçülerde oldu 32 cm çapında 10 mm kalınlığında bir kaç güne milini filan ayarlayıp mıknatısları yapıştıracam.Şimdilik güzel gidiyor sonuç ne olacak bilmiyorum :)

Alıntıları Göster
    merhaba arkadaşlar
    bende boş zamanlarımda alternatör yapmaya çalışıyorum.
    12 mıknatıs 9 bobinli yapıyorum bobin tablasını yapmadan önce tek bir bobin ile test ettim.
    bobin 1mm 90 tur 500 devirde 2 volt aldım.
    bu konuda fikrinizi yazarsanız sevinirim. voltajın düşük olduğunun farkındayım. ortalama kaç volt almam gerekiyor ?.

• quote:

Orijinalden alıntı: ruzgarenerjisi

merhaba arkadaşlar
    12 mıknatıs 9 bobinli yapıyorum bobin tablasını yapmadan önce tek bir bobin ile test ettim.
    bu konuda fikrinizi yazarsanız sevinirim. voltajın düşük olduğunun farkındayım. ortalama kaç volt almam gerekiyor ?.

Alıntıları Göster
    Arkadaşlar Merhaba,
    Maalesef foruma pek katkıda bulunamadım, hatta hiç diyebilirim.
    Ama size bir sorum var. Neden her türbinde sadece bir stator kullanıyoruz?
    Benim fikrim statoru şaft boyunca (dikey eksenli) aşağıdan yukarıya kadar çok sayıda yapmak. Böylece bir devirde bütün statorlerden enerji alırım diye düşünüyorum.
    Foruma katkım olmadığı için cevap vermezseniz anlayışla karşılarım,
    Şimdiden teşekkürler

• quote:

Orijinalden alıntı: 13captan13

Arkadaşlar Merhaba,
    Maalesef foruma pek katkıda bulunamadım, hatta hiç diyebilirim.
    Ama size bir sorum var. Neden her türbinde sadece bir stator kullanıyoruz?
    Benim fikrim statoru şaft boyunca (dikey eksenli) aşağıdan yukarıya kadar çok sayıda yapmak. Böylece bir devirde bütün statorlerden enerji alırım diye düşünüyorum.
    Foruma katkım olmadığı için cevap vermezseniz anlayışla karşılarım,
    Şimdiden teşekkürler

Alıntıları Göster
    sayın 13captan13

dediğiniz tabiki olur bende bu şekilde yapmayı düşünüyorum ama önce bitanesini sorunsuz çalıştırdıktan sonra.

ama şöyle bir dezavantajı olur . bir şafta birden fazla alternatör takınca daha fazla güç gerekecek daha fazla güç için pervanelerin uzaması gerekecek buda hızı düşürecek bu durumda alternatörleri düşük hızlarda istediğimiz voltajı verebilecek şekilde dizayn etmemiz gerekecek. ama sonuç olarak dediğiniz şekilde olur.

• ruzgarenerjisi R kullanıcısına yanıt
    merhaba arkadaşım kullandığın mıknatısların ebatlarını yazabilirsen sana daha iyi yardımcı olabilirim ?
  • quote:

merhaba arkadaşım kullandığın mıknatısların ebatlarını yazabilirsen sana daha iyi yardımcı olabilirim ?
    Arkadaşlar merhaba 80 x 20 x 10 ölçülerinde mıknatıs kullanarak 12 mıknatıslı 9 bobinli bir rüzgar gülü yapmayı planlıyorum. Sizce bu ölçülerde çalışmamın bir sakıncası olur mu ? Yardımcı olursanız sevinirim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozdamar54

Arkadaşlar merhaba 80 x 20 x 10 ölçülerinde mıknatıs kullanarak 12 mıknatıslı 9 bobinli bir rüzgar gülü yapmayı planlıyorum. Sizce bu ölçülerde çalışmamın bir sakıncası olur mu ? Yardımcı olursanız sevinirim.

Alıntıları Göster
    merhaba sayın @deloda

kullandığım mıknatıs ölçüleri 40x25x10
  • Takip
  • quote:

Orijinalden alıntı: bocekgrafik

Takip
    saatte 80 km'lik bir hızla esen rüzgarı aküye depolamadan hangi elektrikli aletleri çalıştırabilirim. mesela bir evin ihtiyacını karşılar mı? sondajdan su çıkarabilir mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: tureyusuf

saatte 80 km'lik bir hızla esen rüzgarı aküye depolamadan hangi elektrikli aletleri çalıştırabilirim. mesela bir evin ihtiyacını karşılar mı? sondajdan su çıkarabilir mi?

O rüzgarı nereden buldun yaklaşık 22.22m/s yapar ? Ayrıca senin kullanacağın alternatör(generator,jeneratör) e göre değişen bir durumdur. Sabit rüzgar olmak şartı ile bırak 80km hızı, 39.6 km/h (11m/s) de bile evin elektiriğini karşılayacak bi düzen yapılabilir.(aküsüz).
  • quote:

merhaba arkadaşlar

Merhaba öncelikle kolay gelsin küçük bir hesaplama yapalım ve yaklaşık ne kadar verim almamız gerekiyormuş hesaplayalım
    Bu formül flanş tipi için geçerli. Formül şu ;

e = BxLxV

e = emk. volt
    B = Manyetik akı yoğunluğu. Tesla cinsinden.
    L = İletken uzunluğu. metre
    V = İletkenin hızı. metre/saniye.

N42 neodyum mıknatısın akı yoğunluğu 12.000 gaus, 1,2 tesla eder. Karşılıklı duran mıknatısların birbirine olan uzaklığı bu değeri düşürür. Mesafesi 20 mm. olan iki mıknatısın karşılıklı değeri yaklaşık 0,5 tesla gibidir.

L = Bobinlerin mıknatıs altında kalan uzunlukları.

V = Flanşa yapıştırılmış mıknatısların orta noktalarının merkezden olan uzaklığı ile flanş çevresinin uzunluğu ve bu çevrenin saniyede metre olarak dönme hızı.

Diyelim ki bobinlerin kol uzunluğu 4 cm. ve 90 sipir sarıldı. Bobinde 2 tane kol var ama sadece bir kol artı alternasta olur.4 x 90 = 360 cm. 3,6 mt. demektir. Bunu tek bir Bobinden denediğimiz için kaç fazlı olmasına gerek yok.

Flanşımızın çapı 25 cm. olsun. Flanş merkezinden mıknatısların orta noktasına olan uzaklığı 8 cm. eder. Yarıçapı 8 cm. ise çapı 16 cm. olur. Bu durumda flanş çevresi 50 cm. olur. Saniyede bir tur döndüğünde 0,5 mt. yol almış olur.

Şimdi bu değerleri formüldeki yerlerine koyarsak ;

e = BxLxV

0,5 x 3.6 x 0,5 = 0.9 v

Alternatörü saniyede bir tur, dakikada 60 tur dönderdiğimizde 0.9 v. alırız. Devri artırdıkça gerilim de aynı oranda artar.

O zaman dakikada 480 turda tek bir bobin 7.2v vermesi gerekirdi. Bunlar yaklaşık değerlerdir ama 2v çok az tabiki.

Kolay gelsin.

• quote:

Orijinalden alıntı: ewoli26

quote:

merhaba arkadaşlar

Merhaba öncelikle kolay gelsin küçük bir hesaplama yapalım ve yaklaşık ne kadar verim almamız gerekiyormuş hesaplayalım
    Bu formül flanş tipi için geçerli. Formül şu ;

e = BxLxV

e = emk. volt
    B = Manyetik akı yoğunluğu. Tesla cinsinden.
    L = İletken uzunluğu. metre
    V = İletkenin hızı. metre/saniye.

N42 neodyum mıknatısın akı yoğunluğu 12.000 gaus, 1,2 tesla eder. Karşılıklı duran mıknatısların birbirine olan uzaklığı bu değeri düşürür. Mesafesi 20 mm. olan iki mıknatısın karşılıklı değeri yaklaşık 0,5 tesla gibidir.

L = Bobinlerin mıknatıs altında kalan uzunlukları.

V = Flanşa yapıştırılmış mıknatısların orta noktalarının merkezden olan uzaklığı ile flanş çevresinin uzunluğu ve bu çevrenin saniyede metre olarak dönme hızı.

Diyelim ki bobinlerin kol uzunluğu 4 cm. ve 90 sipir sarıldı. Bobinde 2 tane kol var ama sadece bir kol artı alternasta olur.4 x 90 = 360 cm. 3,6 mt. demektir. Bunu tek bir Bobinden denediğimiz için kaç fazlı olmasına gerek yok.

Flanşımızın çapı 25 cm. olsun. Flanş merkezinden mıknatısların orta noktasına olan uzaklığı 8 cm. eder. Yarıçapı 8 cm. ise çapı 16 cm. olur. Bu durumda flanş çevresi 50 cm. olur. Saniyede bir tur döndüğünde 0,5 mt. yol almış olur.

Şimdi bu değerleri formüldeki yerlerine koyarsak ;

e = BxLxV

0,5 x 3.6 x 0,5 = 0.9 v

Alternatörü saniyede bir tur, dakikada 60 tur dönderdiğimizde 0.9 v. alırız. Devri artırdıkça gerilim de aynı oranda artar.

O zaman dakikada 480 turda tek bir bobin 7.2v vermesi gerekirdi. Bunlar yaklaşık değerlerdir ama 2v çok az tabiki.

Kolay gelsin.

Alıntıları Göster
    Benim alternatör bitmek üzere daha bobini sabitlemedim bir yandan bobini tutuyorum bir yandan elle çeviriyorum :) 3 fazıda dc çevirip seri bağladığımda yaklaşık 200 devirde 12 volt alıyorum sizce nasıl iyi mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yunusemre1071 -- 15 Nisan 2014; 9:17:20 >

• quote:

Benim alternatör bitmek üzere daha bobini sabitlemedim bir yandan bobini tutuyorum bir yandan elle çeviriyorum :) 3 fazıda dc çevirip seri bağladığımda yaklaşık 200 devirde 12 volt alıyorum sizce nasıl iyi mi?

Sayın yunus bey kaç bobin ve kutuplu, bakır tel kalınlığı,mıknatıs ölçüsü, flanş çapı, ve kaç sipir sardığınızı söylerseniz çok daha iyi olacaktır. Üzerinde bir genelleme yaparak teori kısımlarına göz atarız.
    Kolay gelsin başarılar diliyorum

• 
Sayfa: önceki 4142434445
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.