Şimdi Ara

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi. (44. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
941
Cevap
51
Favori
278.423
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 4243444546
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Öncelikle deloda nickli Özkan abime çok teşekkür ederim yardımlarından dolayı.Çizimlerde yapımda çok büyük yardımı oldu bana.

Alternator 12 bobin 16 kutuplu mıknatıslar 40x20x5 64 tane 2 tane mıknatısı bırlestırerek 80x20x5 yaptık.Bobin kol uzunluğu 84 mm sipir sayısı 40 tel kalınlığı 1.5 mm flanş çağıda 32 cm biraz büyük oldu :) stator çapıda 36 cm yaklaşık.
  • quote:

Orijinalden alıntı: yunusemre1071

Öncelikle deloda nickli Özkan abime çok teşekkür ederim yardımlarından dolayı.Çizimlerde yapımda çok büyük yardımı oldu bana.

Alternator 12 bobin 16 kutuplu mıknatıslar 40x20x5 64 tane 2 tane mıknatısı bırlestırerek 80x20x5 yaptık.Bobin kol uzunluğu 84 mm sipir sayısı 40 tel kalınlığı 1.5 mm flanş çağıda 32 cm biraz büyük oldu :) stator çapıda 36 cm yaklaşık.

Çalışmanız için tebrik ediyorum yunus bey;

Mıknatısın altında kalan bobinlere 8cm dersek ve sipir sayısını 40 olarak alırsak Mıknatıs altında kalan 1 bobin kolunun tel uzunluğu 320cm buda 3.2metre. Flanşda 2/3 'ü artı alternasta olarak alındığını farzedersek bize 12 bobinli 8 artı alternas vermiş olur yani toplamda 25.6metre toplam uzunluğumuz oldu.Teori der ki: N42 neodyum mıknatısın akı yoğunluğu 12.000 gaus, 1,2 tesla eder. Karşılıklı duran mıknatısların birbirine olan uzaklığı bu değeri düşürür. Mesafesi 20 mm. olan iki mıknatısın karşılıklı değeri yaklaşık 0,5 tesla gibidir. Sizinkini bilmediğim için bizde 0.5 alalım.flanş çapı 32cm ise Flanşa yapışan mıknatısların orta noktasından merkeze olan uzaklığına 11cm diyelim o zaman çevremizde yaklaşık 69 cm oda 0.69mt yapar. şimdi teorimizde sizin Flanş alternatörün verimi bize ne diyor bakalım;

0.5 x 0.69 x 25.6 = 8.832 ( saniyede 1 tur dakkada 60 turda yuvarla 8v verecekmiş 200 turda 26v verecekmiş diyor ) tabiki teori de böyle uygulamada bildiğimiz gibi kanat formülüde flanş formülüde değişiyor. senin flanşta iki mıknatısın birbirine olan uzaklığı 20mm den fazla diye tahmin ediyorum. Ama çalışman başarılı olmuş tebrik ediyorum inşallah dahada iyileri seninle olur. herkese başarılar ufak tefek hatalar olmuş olabilir kontrol etmeden gönderdim yazıyı.

Herkese Bol rüzgarlı günler..

• ustam helal olsun gerçekten yaptığın hesapların çoğu tutuyor :) eğer 60 tur için verdiğin değer 3 faz doğrultulmuş hali ise yaklaşık olarak tutuyor.bende elle hafif çevirdimmi yaklaşık dakkada 60 tur 5-6 volt görüyorum.Biraz önce tüm gücümle elle çevirmeyi denedim 200-250 arası belki olmuştur devir 16 volt gördüm.Birde mıknatısların arası 24 mm filan oldu deneme için böyle yapmam gerekti.Mıknatıs aralarını 18 mm e kadar düşürmeyi düşünüyorum.Bobinden dolayıda volt düşük olabilir mıknatıs çöp kolları kesiyor olabilir flanşları birbirinden ayırmakta çok zorlandığım için tam ayarlayamadım stator yerleşimini :) 64 tane mıknatıs fena çekiyor birbirini
  • quote:

ustam helal olsun gerçekten yaptığın hesapların çoğu tutuyor :) eğer 60 tur için verdiğin değer 3 faz doğrultulmuş hali ise yaklaşık olarak tutuyor.bende elle hafif çevirdimmi yaklaşık dakkada 60 tur 5-6 volt görüyorum.Biraz önce tüm gücümle elle çevirmeyi denedim 200-250 arası belki olmuştur devir 16 volt gördüm.Birde mıknatısların arası 24 mm filan oldu deneme için böyle yapmam gerekti.Mıknatıs aralarını 18 mm e kadar düşürmeyi düşünüyorum.Bobinden dolayıda volt düşük olabilir mıknatıs çöp kolları kesiyor olabilir flanşları birbirinden ayırmakta çok zorlandığım için tam ayarlayamadım stator yerleşimini :) 64 tane mıknatıs fena çekiyor birbirini

Sayın Yunus bey;

Demekki teori yaklaşık olarak gerçeği tutar gibi , mıknatıs arasındaki uzaklık ne kadar azalırsa o kadar şiddet ve verim artar. Yapmış olduğunuz çalışmada 40 sipir ve 1.6mm lik bakır teli ezbere mi yaptınız yoksa bir hesap ve beklentiyi karşılama amaçlımı ? Yada daha önceden yapılan çalışmalara göre mi değerlendirdiniz ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• hesaplama yapmadımda önceden 40x20x10 mıknatısla özkan abi yapmıştı bana 40x20x10 mıknatıs alacagıma 40x20x5 mm lerden alıp 80x20x5 yapalım daha verimli olur dedi ona göre yaptık.Belli bir hesap yok yani önceki çalışmaları inceledim daha verimli olur diye böyle yapmaya karar verdik.Bakır teli kalın tutmamızın sebebide ben su türbini olarak kullanacam akım fazla olur diye tel kalın olsun diye düşündük.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yunusemre1071 -- 15 Nisan 2014; 21:37:15 >
  • quote:

hesaplama yapmadımda önceden 40x20x10 mıknatısla özkan abi yapmıştı bana 40x20x10 mıknatıs alacagıma 40x20x5 mm lerden alıp 80x20x5 yapalım daha verimli olur dedi ona göre yaptık.Belli bir hesap yok yani önceki çalışmaları inceledim daha verimli olur diye böyle yapmaya karar verdik.Bakır teli kalın tutmamızın sebebide ben su türbini olarak kullanacam akım fazla olur diye tel kalın olsun diye düşündük.

O zaman en mantıklı olanı yapmışsınız hatta sipir sayısını arttıradabilirdiniz o şekilde kullanmaya ideal olacaktır. O zaman size bol sulu günler diyorum:)

• teşekkürler sayın ewoli :) Tam olarak sistemi bir kurayım verime bir bakayım olmazsa yeni bir stator saracağım.Peki sizin yaptığınız 0.5 lik tesla şiddetini 10 mm kalınlığındaki mıknatıs için mi verdiniz benimkiler 5 mm kalınlığındaki mıknatısta tesla şiddeti değişirmi.
  • quote:

teşekkürler sayın ewoli :) Tam olarak sistemi bir kurayım verime bir bakayım olmazsa yeni bir stator saracağım.Peki sizin yaptığınız 0.5 lik tesla şiddetini 10 mm kalınlığındaki mıknatıs için mi verdiniz benimkiler 5 mm kalınlığındaki mıknatısta tesla şiddeti değişirmi.

Benn o örneği N42 özellikteki bir mıknatıs için vermiştim. Grafik şeklinde açıklamalar var bakabilirsiniz(resim bulursam buraya koyarım). Mıknatıslar n42,n35,n50,n55 gibi özellikleri gereğince yani kullanıldığı malzeme dolayısıyla şiddetini değiştirmektedir.Şimdi Flanş alternatörde kalınlığı arttırmak pek fayda göstermeyeceği için bobin kollarını uzın tutmanızı söylemiş size sayın deloda ve mantıklı olan da bu. biz formüldende zaten bobin uzunluğunu arttırır hesaplarsak ve teslayı arttırıp hesaplarsak(bir yere kadar arttırılabilir çünkü alternatörün dönme kolaylığını riske atar) bobin uzunluğuna göre alınan hesapdaki verim daha fazla olacaktır. Yani sonuç olarak şunu söyleyebiliriz;
    Flanş alternatör için kalınlıktan daha ziyade uzunluk ve genişlik artması (mıknatıs da) bu bizim bobin uzunluğunuda arttıracağı için direk olarak bizim aldığımız verimide arttıracaktır.

Bilmiyorum daha açıklayıcı olmak isterdim o yüzden size tesla örnekleri ile mıknatıs-tesla ile ilgili grafikler bakarım buldukça paylaşırım. Kolay gelsin bol sular sizinle olsun. .

• bilgiler için teşekkürederim.Mıknatıs sınıf olayını az çok biliyordum n42 benimkilerde zaten tesla şiddetinin mıknatıs kalınlığıyla alakası varmı onu merak etmiştim anladığım kadarıyla yokmuş.Bobin kolları mantığınıda anladım teşşekürler bilgi için
  • yunusemre1071 Y kullanıcısına yanıt
    mıknatıstaki kalınlık çekim ve itiş gücünü arttırmaktadır. üst üste koyduğumuz mıknatısardan bu şiddeti anlayabiliriz.
  • sayın ewoli yük binince nasıl olacak volt durumu bilgi verebilirmisiniz.İlk defa bir alternator yapıyorum pek bilgim yok :).Şimdi yük binmeden önce 400 devirde 30 volt üretiyor diyelim yük bindikten sonrada 400 devirde 30 volt üretecek fakat akım artacak anladığım kadarıyla deilmi.Birde Akü şarj kontrol cihazı ve inverter için tavsiyeleriniz varmıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yunusemre1071 -- 16 Nisan 2014; 16:52:36 >
  • quote:

sayın ewoli yük binince nasıl olacak volt durumu bilgi verebilirmisiniz.İlk defa bir alternator yapıyorum pek bilgim yok :).Şimdi yük binmeden önce 400 devirde 30 volt üretiyor diyelim yük bindikten sonrada 400 devirde 30 volt üretecek fakat akım artacak anladığım kadarıyla deilmi.Birde Akü şarj kontrol cihazı ve inverter için tavsiyeleriniz varmıdır.

Evet dediğiniz gibi yük artacak ne kadarlık yük bağladıysanız o oranda tabiki şimdi örnek verelim 5m/s rüzgar hızında boşta 300 deviri rahatça gören bir alternatör yüke bindiğinde aynı hızdaki rüzgara karşı devri zorlaşacaktır. Ama şuda bi gerçek hızını aldıkça buna bağlı olarak amper de artmakda ve birazda daha rahatlamaktadır (tecrübe olarak söylüyorum bu alternatörden alternatöre değişir) boşta zaten her pervaneyi döndermek basit olsa gerek :) Ama siz suda kullanacagınız için pek bir sıkıntı olmayacak. şimdi şarj kontrol cihazı için eger hazır alacaksınız bu işlerle uğraşan bir büyüğümüzle tanıştırabilirim. İnventer içinse tam sinüs mü modifiye sinüs mü istiyorsunuz ?

• Arkadaşlar bu arada sadece rüzgar türbini ile ilgili bir sayfamız var ben ve bu işe hayatını vermiş bilgili arkadaşlarımız abilerimiz var belki işinize yarayanilir.

"Rüzgar türbini yapımının yeni adresi www.ruzgarturbiniyap.com"

• Amatör,hevesli ve profesyonel tüm arkadaşlara merhaba ;

Bu topikte yazılanları okuyup ucundan kıyısından bir şeylere niyetlenmiş , niyeti yarıda kalmış (benim gibi) onlarca belki de yüzlerce arkadaşımızın olduğunu düşünüyorum......
    çünkü herkes bobin saramaz
    bir başkası torna-freze işlerini yapamaz/yaptıramaz
    bir diğeri hesabı kitabı,formülleri doğru uygulayamaz AMA hepimizin içinde bir şeyleri başarma ,meydana çıkarma ,ben yaptım ! dürtüsü var.Yoksa diğer türlü kimse sayfalarca yazıları okuyup anlamaya çalışmaz. basar parayı yapan/satan birisinden alır.

Her birimiz ayrı ayrı niye "Amerikayı tekrardan keşfetmeye çalışıyoruz" güçlerimizi birleştirsek ;
    Bu topik mesela 3 model üzerinden yola devam etse , 0,5Kw 1 Kw ve 3 Kw lık alternatorler yapmak gibi mesela, yazılanları okuyup bu işe meraklanan yeni arkadaşlar bunlardan hangisi kendisine uyuyorsa onu yapmaya çalışsa(çünkü kendi kendine yardım almadan sonuca ulaşması çok zor.paraya,zamana,emeğe yazık değil mi?)

Bilgi tecrübe ve zamanı bobine müsait olan arkadaşımız bobin sarma işini üstlense bobinin malzemesi 60 tl tutuyorsa bu arkadaş emeğinin karşılığı olarak buna bir fiyat belirlese 90 olur 100 olur ne bileyim makul bir fiyat belirlese...
    bir diğerimiz flanş kısmında elini taşın altına koysa (2 tane flanş malzemesini işleme merkezinde veya lazerde kestirmekle 10 tanesini kestirmek arasında neredeyse hiç fiyat farkı olmaz.Adet/fiyat ilişkisi her zaman bizden yana olur)
    Bir başka arkadaşımız kanat kısmına odaklansa onda da 1 rüzgar için 3 kanat yaptırmakla 10 rüzgar gülü için 30 kanat yaptırmak arasında çok fark olmayacak zaten paranın çoğu işçiliğe gidiyor...

Ben İzmit'te sanayide çalışıyorum.Dikey eksenli bir rüzgar gülü (WAVT) yapmak istiyorum.Parçalarının ölçülerini netleştirdikten sonra bunu işleme merkezine ha 9 tane yaptırmışım ha 90 tane yaptırmışım fiyat 10 kat artmayacak ki fazla yaptırdıklarım biliyorum ki başkalarının işine de yarayacak.

Bobin için bir makara tel alacam ,aldığımın gerisi hurda olacak.

Sözün özü sanayide olduğum için kendim için veya başka arkadaşlar için yapabileceğim bir şeyler varsa yardımcı olmak isterim.....kendimde bir tane WAWT sahibi olmak istediğim için( ben 2-3Kw arası düşünüyorum) benimkinin yanında sizinkiler de arada çıkmış olur.

İlk potansiyel müşteri benim mesela
    Ben böyle düşünüyor ve benim gibi düşünen arkadaşlarla bu konunun daha hızlı mesafe katedeceğine inanıyorum.

Kalın sağlıcakla

Ulvi ÇETİNKAYA
    0 539 320 50 30

• quote:

Orijinalden alıntı: simmenu

Amatör,hevesli ve profesyonel tüm arkadaşlara merhaba ;

Bu topikte yazılanları okuyup ucundan kıyısından bir şeylere niyetlenmiş , niyeti yarıda kalmış (benim gibi) onlarca belki de yüzlerce arkadaşımızın olduğunu düşünüyorum......
    çünkü herkes bobin saramaz
    bir başkası torna-freze işlerini yapamaz/yaptıramaz
    bir diğeri hesabı kitabı,formülleri doğru uygulayamaz AMA hepimizin içinde bir şeyleri başarma ,meydana çıkarma ,ben yaptım ! dürtüsü var.Yoksa diğer türlü kimse sayfalarca yazıları okuyup anlamaya çalışmaz. basar parayı yapan/satan birisinden alır.

Her birimiz ayrı ayrı niye "Amerikayı tekrardan keşfetmeye çalışıyoruz" güçlerimizi birleştirsek ;
    Bu topik mesela 3 model üzerinden yola devam etse , 0,5Kw 1 Kw ve 3 Kw lık alternatorler yapmak gibi mesela, yazılanları okuyup bu işe meraklanan yeni arkadaşlar bunlardan hangisi kendisine uyuyorsa onu yapmaya çalışsa(çünkü kendi kendine yardım almadan sonuca ulaşması çok zor.paraya,zamana,emeğe yazık değil mi?)

Bilgi tecrübe ve zamanı bobine müsait olan arkadaşımız bobin sarma işini üstlense bobinin malzemesi 60 tl tutuyorsa bu arkadaş emeğinin karşılığı olarak buna bir fiyat belirlese 90 olur 100 olur ne bileyim makul bir fiyat belirlese...
    bir diğerimiz flanş kısmında elini taşın altına koysa (2 tane flanş malzemesini işleme merkezinde veya lazerde kestirmekle 10 tanesini kestirmek arasında neredeyse hiç fiyat farkı olmaz.Adet/fiyat ilişkisi her zaman bizden yana olur)
    Bir başka arkadaşımız kanat kısmına odaklansa onda da 1 rüzgar için 3 kanat yaptırmakla 10 rüzgar gülü için 30 kanat yaptırmak arasında çok fark olmayacak zaten paranın çoğu işçiliğe gidiyor...

Ben İzmit'te sanayide çalışıyorum.Dikey eksenli bir rüzgar gülü (WAVT) yapmak istiyorum.Parçalarının ölçülerini netleştirdikten sonra bunu işleme merkezine ha 9 tane yaptırmışım ha 90 tane yaptırmışım fiyat 10 kat artmayacak ki fazla yaptırdıklarım biliyorum ki başkalarının işine de yarayacak.

Bobin için bir makara tel alacam ,aldığımın gerisi hurda olacak.

Sözün özü sanayide olduğum için kendim için veya başka arkadaşlar için yapabileceğim bir şeyler varsa yardımcı olmak isterim.....kendimde bir tane WAWT sahibi olmak istediğim için( ben 2-3Kw arası düşünüyorum) benimkinin yanında sizinkiler de arada çıkmış olur.

İlk potansiyel müşteri benim mesela
    Ben böyle düşünüyor ve benim gibi düşünen arkadaşlarla bu konunun daha hızlı mesafe katedeceğine inanıyorum.

Kalın sağlıcakla

Ulvi ÇETİNKAYA
    0 539 320 50 30

Sayın ulvi bey dediğiniz mantıklı ama bunun için sanki bir şirket var ve biz bunun yöneticileri gibi aynı yerde toplu olarak çalışmak gerekecek bunuda kaç kişi kabul eder yani bir yerde toplanıp herkesin bildiği iyi konulara yoğunlaşarak sadece küçük değilde büyük rüzgar türbinleri yapmak daha mantıklı olur ama dediğimiz gibi bu biraz zor ve maliyet açısındada bazılarımızı zorlayabilir ama olmucak diye bişi yok.

• sayın @ewoli26

öncelikle yazılanları okuyup görmezden gelmediğiniz için teşekkür ederim....evet işaret ettiğiniz konularda şüphesiz ki haklılık payınız var...belki zor ama imkansız değil...

"Open Source" bir proje mantığında yol alınmazsa "atılan taş /ürkütülen kurbağa" mantığında pek de karlı olamayız diye düşünüyorum.....

Müsade ederseniz ben bir başlangıç yapmak istiyorum.....

Yukarıdaki yazımda da bahsettiğim gibi kendime 1-2kw hatta 3-4kw gücünde bir flans tip alternatör yapmak istiyorum.Sizin gibi değerli üstadlar flansların ölçüsünü belirlesin ben onları plazmada veya işleme merkezinde işleteyim...kendim için 2 tane yaptırmaktansa diğer arkadaşlarında ihtiyacı olabileceğini düşünerek 5-10 hatta daha adetli yaptırayım....

Konu başlığını ilerleyen zamanlarda ilk kez okuyup rüzgar gülü yapmak isteyen meraklı arkadaşlar "1 nal bulduk geriye kaldı.... 3 nal 1 at" misali maça 1 sıfır önde başlasınlar istiyorum.....

Yoksa ucundan, kenarından herhangi bir ticari beklenti içerisinde değilim......

Başlamak bitirmenin yarısıdır. Flanşların ölçüsü belliyse ?

Delik adetleri ? Delik çapları ? Flanş kalınlığı ? birde aklıma gelmişken mıknatısların arasında kalan kısımlar oyuk olsa ağırlıktan karımız olur buraların oyuk olması manyetik alan hesaplarını değiştirir mi?

Ben flanş kısmında elimi taşın altına koyabilirim....eminim diğer arkadaşlardan da ben burasını üstleneyim diyecek forumdaşlar çıkacaktır....

Herkese kolay gelsin diyorum....

Ulvi ÇETİNKAYA

• quote:

Orijinalden alıntı: simmenu

sayın @ewoli26

öncelikle yazılanları okuyup görmezden gelmediğiniz için teşekkür ederim....evet işaret ettiğiniz konularda şüphesiz ki haklılık payınız var...belki zor ama imkansız değil...

"Open Source" bir proje mantığında yol alınmazsa "atılan taş /ürkütülen kurbağa" mantığında pek de karlı olamayız diye düşünüyorum.....

Müsade ederseniz ben bir başlangıç yapmak istiyorum.....

Yukarıdaki yazımda da bahsettiğim gibi kendime 1-2kw hatta 3-4kw gücünde bir flans tip alternatör yapmak istiyorum.Sizin gibi değerli üstadlar flansların ölçüsünü belirlesin ben onları plazmada veya işleme merkezinde işleteyim...kendim için 2 tane yaptırmaktansa diğer arkadaşlarında ihtiyacı olabileceğini düşünerek 5-10 hatta daha adetli yaptırayım....

Konu başlığını ilerleyen zamanlarda ilk kez okuyup rüzgar gülü yapmak isteyen meraklı arkadaşlar "1 nal bulduk geriye kaldı.... 3 nal 1 at" misali maça 1 sıfır önde başlasınlar istiyorum.....

Yoksa ucundan, kenarından herhangi bir ticari beklenti içerisinde değilim......

Başlamak bitirmenin yarısıdır. Flanşların ölçüsü belliyse ?

Delik adetleri ? Delik çapları ? Flanş kalınlığı ? birde aklıma gelmişken mıknatısların arasında kalan kısımlar oyuk olsa ağırlıktan karımız olur buraların oyuk olması manyetik alan hesaplarını değiştirir mi?

Ben flanş kısmında elimi taşın altına koyabilirim....eminim diğer arkadaşlardan da ben burasını üstleneyim diyecek forumdaşlar çıkacaktır....

Herkese kolay gelsin diyorum....

Ulvi ÇETİNKAYA

Ulvi bey ben dediğim gibi her zaman bu konu hakkında elimden geldiğince yardımcı olmaya (bildiklerim kadar) bilmediklerimi araştırarak çok kısa süredede tamamlayacağıma inanıyorum o zaman şu şekilde başlayalım siz tam olarak kaç kwlık olacagını söyleyin örnek olarak 2kw ben size bunun için, sipir sayısı tel çapı flanş çapı bobin sayısı mıknatıs sayısı v.s aklıma gelen bütün flanş ölçülerini yazayım hatta gerekirse çizimini bile yapabilirim. Sayın ulvi bey birde size bir mesaj attım onada bakabilirseniz çok memnun olurum.

• O zaman ben şu şekilde bir hesapla başlayayım duruma göre nasıl bişi istediğimizi kararlaştırdıktan sonra ona doğru yönelelim.

24v 1000wattlık bir alternatör için küçük bir hesaplama yapıyorum.

"" 12 bobin 16x2=32 mıknatıslı (çift flanş) şeklinde düşünecek olursak ; mıknatısımızın uzunluğunu 50mm olarak aldım.

1.6mm çapındaki bakır telden 70 tur sarılırsa 24v olacaktır ( hesaplayalım )

""Bobin kol uzunluğumuz 5cm ve biz 70 tur sarıyorsak o zaman 350cm (3.5m) bobin kol uzunluğumuz olur 12*2/3 den sadece 8 bobinimiz artı alternasta olursa 3.5x8 =28 m oldu.

iki flanş uzaklıgını 20mm diye alıyoruz hep öyle alalım gene 2 cm kadar oldugunda ortalama 0.5 tesla şiddeti veriyor.

Flanş çapına 30 cm dersek mıknatısın orta noktasından merkeze olan uzaklığı 10cm eder yani yarı çapı 10cm oluyor çapı 20cm eder uzunluğunu bulalım 20x3.14=62.6 cm yuvarla 63 cm oda 0.63 mt yaptı o zaman direk formüle koyalım;

28x0.5x0.63=8.82v (saniyede 1 tur dakikada 60 tur döndüğünde 8.82v verdi ortalama 150 devirde 22v verir yani makina 24v olarak almış olduk formülde yaklaşık olarak verdi degeri bize.

1kw lık olabilmesi için kanat yarı çapı 1.75mt yaparsak da buda bize kanat formülünde verdiği uzunluk olur. kanat yarıçapı = kök((p)/(cp x rhox v^3))) den hesaplayabilirsiniz. cp=kanattan alınan verim ben burada direk pvc boruyu aldım gene 0.2 verimlilik oranı bunu yapılacak kanat seçimine göre değiştirecez. rho= hava özkütle normal şartlarda=1.225m^3 )

1.6mm çapındaki telden teori olarak 10.26 kadar amper geçebilir.

O zaman sayın ulvi bey;
    ben 1kwlık bir alternatörü formüle ettim tabiki hızlı yaptıgım için atladıgım yerler olabilir bunun üzerinden yada ne kadarlık olacaksa artık onun üzerinden devam ederek tek tek bilgilerimizi yazalım.

12 bobin 16 kutup oldugunu
    50mm uzunlugunda bir mıknatısın oldugunu
    70 sipir 1.6 mm çapındaki tel oldugunu
    30cm flanş çapımızın oldugunu
    ve yaklaşık devire göre hesabımızın ne oldugunu belirlemiş olduk .

aklıma gelen bunlar devamını tekrardan yorumlarız bu arada ( Ulvi bey size özelden 2 hesabınızada msj gönderdim bakmanızı rica ediyorum )

• arkadaşlar ben varım flanş kestiren arkadaş banada kestirebilir ben esas sıkıntıyı birleştirme mekanizmasını cozemedim.pervaneli değilde dikey olan bana daha cazip geliyor dikey olduğu icin daha buyuk yapılabilir gibi geliyor.malzeme ve gerekenleri detaylı cizim birleştirme detayları gerekli . videoları izliyorum bobin sarımı var .flanş capı yok flanşları porya alın birleş tirin deniyor cıkma kartal tekerine bağlanan kısmını aldım .ama zor donuyor flanşları kolay montaj yapılamaz geliyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sakirkolsuz

arkadaşlar ben varım flanş kestiren arkadaş banada kestirebilir ben esas sıkıntıyı birleştirme mekanizmasını cozemedim.pervaneli değilde dikey olan bana daha cazip geliyor dikey olduğu icin daha buyuk yapılabilir gibi geliyor.malzeme ve gerekenleri detaylı cizim birleştirme detayları gerekli . videoları izliyorum bobin sarımı var .flanş capı yok flanşları porya alın birleş tirin deniyor cıkma kartal tekerine bağlanan kısmını aldım .ama zor donuyor flanşları kolay montaj yapılamaz geliyor.

Evet sayın sakirkolsuz bey flanş da işler biraz değişiyor yani biraz el becerisi birazda kendi tasarımınıza göre zorluk ve kolaylığı değişebilir. Şimdi önceliklep poryanın zor dönmesi iç aksamındanda olabilir rulman eğilmiş olabilir yağsız kalmış olabilir bilyalar hasar görmüş v.s ona tekrardan bir göz atın yoksa zor dönme gibi bir sıkıntı olmaması gerekir. bir diğeri filanş ve statoru birleştirirken oradaki eksik sıktıgınız vida dahil balans sıkıntısı yaratabilir bunlara dikkat etmekde fayda var ayrıca bana sorarsanız herkesin yaptıgı gibi değilde siz kendi mantıgınıza ve kolayınıza gelen şekilde tasarlayın yani flanşların yaklaşımı mile monte edilişi poryaya takılışı statoru flanşların üzerinden arkaya sabitlemek gibi kendi çiziminizi yapın sonra tasarımıza geçin. ikinci bir katıldıgım konu ise gerçekten flanşı istediğimiz ölçüde kestirmek bu hem zor hemde nazımızın geçtiği bir tornacı şart aksi halde 3 değil 5 fiyat ödersin o yüzden bencede toplu halde kestirilmesi ve iş bölümü olarak guruplara ayrılmak en mantıklı olandır

http://www.ruzgarturbiniyap.com/

adresinde hep bir arada tek bir forumda toplanmayı ümit ediyoruz reklam yaptıgımı sanmayın site benim değildir. ama toplu halde ve istenilen bilgilere ulaşmak kolay oldugu için site verdim size...

herkese kolay gelsin

• 
Sayfa: önceki 4243444546
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.