Şimdi Ara

Rüzgar türbünlerindeki verimlilik

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
63
Cevap
0
Favori
4.604
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

O kadar araştırma yapmama rağmen hala kafamda bir şey ler oluşamadı. Bir rüzgar türbünü taradığı alandan gecen rüzgar enerjisinin % kacını enerjiye cevirebilir ? Yardımcı olursanız sevinirim...

Anladıklarım şunlar...

Pervaneler Taradıkları alanın sadece %60 ınından enerji elde edebiliyor... + verim lilik sıkıntısı var.. o da %30 olsa..

100 birim enerjinin %60 ını yakalasa, bununda %30 unu enerjiye cevirse... %18 bir enerji mi ortaya cıkıyor...

yani 100 birim lik enerjinin sadece %18 inimi enerjiye ceviriyor ?

• betz limiti denen bir yasa var, buna göre bir pervane, taradığı alandan geçen kinetik enerjinin ancak %59 unu mekanik enerjiye çevirebiliyor"muş"

diyelim ki doğru,

bunu nasıl sınarız?

pervanenin bağlı olduğu milin üzerindeki tork değerini ölçersin, döngü hızını ölçersin ve sonuçta bir watt değeri bulursun

taradığı alandan geçen watt cinsine oranlarsın ve dersin ki bu pervane şu kadar watt enerjiden şu kadarını mile aktarabilmiş!

sonra devreye elektrik üretmek için kullandığın jeneratör devreye giriyor. burda jeneratörün kendi verimliliği ayrıca önemli. şöyle: 1 watt lık bir döngüsel kuvvetle, ne kadar watt lık bir enerji elde ettiğini bilirsen, burdaki verimini de ölçebilirsin. burda farklı olan şey şu: arada sabit mıknatıslar veya yaratılan manyetik alan ve bunun sağladığı avantajlar nedeniyle, birisi çıkar da ben 1 watt lık mekanik enerjiyle 2 watt lık elektrik enerjisi ürettim derse, ben onu can kulağı ile dinlerim. burda termodinamiğe aykırı gibi görünse de arada ne olup bittiği önemli, sonuçta mekanik enerji form değiştirip elektrik enerjisine dönüşmüyor jeneratörün içinde. mekanik enerjiyi kullanarak, manyetik alanın içinden elektronları avlıyoruz sonuçta, bunun en verimli yolunu da belki bulamamış olabiliriz.

rüzgar türbinin verimi de sadece pervane verimi değil, mekanik aksam ve en önemlisi de jeneratör verimine bağlı.

bununla ilgili bir tartışma için şu linke bakmanı öneririm.
    http://multiplyenergy.com/enerji/1milyon-1.htm

anasayfa da burası
    http://multiplyenergy.com/index.htm

tamamını incelersen, rüzgar türbiniyle ilgili fazlasıyla bilgi de bulabilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 1 Eylül 2008; 1:01:08 >

• Aslında araştırmalarım sırasında bu link deki bilgiye ulaşmıştım. Yinede çok teşekkür ederim. Bende rüzgar santrallarının, rüzgarın barındırdığı eneriji yakalamakta çok verimsiz kaldıklarını düşünüyorum. Ama bu link teki arkadaşlar %24 mutabık kalmışlar sanırım... Bu oran ne kadar gercekçi ???

Bu arada bu linkteki arkadaşın 1 milyon dolarını alıcam sanırım...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fkab -- 31 Ağustos 2008; 22:49:15 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: fkab

Aslında araştırmalarım sırasında bu link deki bilgiye ulaşmıştım. Yinede çok teşekkür ederim. Bende rüzgar santrallarının, rüzgarın barındırdığı eneriji yakalamakta çok verimsiz kaldıklarını düşünüyorum. Ama bu link teki arkadaşlar %24 mutabık kalmışlar sanırım... Bu oran ne kadar gercekçi ???

quote:

Orjinalden alıntı: fkab

Aslında araştırmalarım sırasında bu link deki bilgiye ulaşmıştım. Yinede çok teşekkür ederim. Bende rüzgar santrallarının, rüzgarın barındırdığı eneriji yakalamakta çok verimsiz kaldıklarını düşünüyorum. Ama bu link teki arkadaşlar %24 mutabık kalmışlar sanırım... Bu oran ne kadar gercekçi ???

o arkadaş benim, 2. 1 milyon $'lık soruyu doğru cevaplarsan parayı cepte bil!

biz orda %24 mutabık kaldık ama o sadece üzerinde konuştuğumuz dünyanın en büyük türbini için yaptığımız hesaptı.

yine sitemde görebileceğin gibi, örneğin bir başka türbin için bu oran %42 çıkmıştı.
    http://peswiki.com/index.php/Directory:O%27Conner_Hush_Turbine

benim şimdi merak ettiğim,

taranan alandan geçen enerji / üretilen enerji yerine

taranan alandan geçen enerji / pervanenin mile aktardığı enerji oranı

bu oran asıl betz değeriyle ilgili bir karşılaştırma yapmamıza olanak verecektir.

bunu da ancak o mildeki tork ve milin tur/s değerini bilirsek bulabiliriz. bu da sanırım ancak labarotuvar ortamında olabilecek birşey.

olanaklar kısıtlı yani... türbin üreticileri de bir yerde yazmaz ki bu bilgiyi!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 1 Eylül 2008; 0:58:35 >

• Ben tüm bu oranların kağıt üzerinde teorik olarak kaldığı fikrindeyim. Gercek verimliliklerin ise çok daha düşük olduğunu düşünüyorum.

Çünkü

1) tarama alanın %60 ı enerjiye cevriliyor...

2) Pervane yüzeyine etki eden rüzgarın sadece bir kısmı oda açılı olarak döndürme kuvveti olarak kullanılıyor...

Pervane enerji üretimi için cok verimsiz. Ve bence buradaki sıkıntı rüzgar enerjisinin pervane kanatları tarafından dik olarak değilde, kanatlar tarından açılı olarak, gücünden kısmi olarak faydalanılarak bir döndürme kuvveti alınması problemi var...

Bu arada uluslararası patent başvurusu yapmak üzereyim...

Verimi %80 lere cıkardım.

Ve 3m/s altında bile verimi çok düşürmeden enerji üretebiliyorum.

Bir kaç şirketle görüşmelerim sürüyor...

Ama net bir sunu hazırlamak için kıyaslama adına inanın doğru dürüst hic bir veri bulamıyorum. Herkes işin köpüğü kısmında. Dediğim gibi kavramlar çok karışık...

Betz limiti %60 diyor, bir başka yasa var %30 küsür deniyor. Sonra verimlilik sıkıntısı var en verimli santrallar bile %20-30 arasında verimli...

Aynı soruyu tekrar sormak istiyorum... Eğer taradığım alan %60 ise ve verimliliğim %30 ise... Ben taradığım alanın %18 ini mi enerjiye ceviriyorum...

Siz parayı ayarlayın :)

Bu arada dünyada iş şuna döndü sanırım. Rüzgar santralı üretip satmak, rüzgar santralı kurup enerji üretip satmaktan daha karlı hale geldi... Acaba diyorum rakamlarda bir yönlendirmemi var...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fkab -- 1 Eylül 2008; 9:26:39 >

• quote:

Ben tüm bu oranların kağıt üzerinde teorik olarak kaldığı fikrindeyim. Gercek verimliliklerin ise çok daha düşük olduğunu düşünüyorum.

Çünkü

2) Pervane yüzeyine etki eden rüzgarın sadece bir kısmı oda açılı olarak döndürme kuvveti olarak kullanılıyor...

Pervane enerji üretimi için cok verimsiz. Ve bence buradaki sıkıntı rüzgar enerjisinin pervane kanatları tarafından dik olarak değilde, kanatlar tarından açılı olarak, gücünden kısmi olarak faydalanılarak bir döndürme kuvveti alınması problemi var...

Ama net bir sunu hazırlamak için kıyaslama adına inanın doğru dürüst hic bir veri bulamıyorum. Herkes işin köpüğü kısmında. Dediğim gibi kavramlar çok karışık...

Betz limiti %60 diyor, bir başka yasa var %30 küsür deniyor. Sonra verimlilik sıkıntısı var en verimli santrallar bile %20-30 arasında verimli...

Aynı soruyu tekrar sormak istiyorum... Eğer taradığım alan %60 ise ve verimliliğim %30 ise... Ben taradığım alanın %18 ini mi enerjiye ceviriyorum...

Bu arada dünyada iş şuna döndü sanırım. Rüzgar santralı üretip satmak, rüzgar santralı kurup enerji üretip satmaktan daha karlı hale geldi... Acaba diyorum rakamlarda bir yönlendirmemi var...
    http://en.wikipedia.org/wiki/Betz'_law
    Atlanılan bir nokta var oda rüzgardan enerji elde ettiğinizde oluşan sürtünmeden dolayı hava akışın yavaşladığı gerçeği.

• quote:

Ben tüm bu oranların kağıt üzerinde teorik olarak kaldığı fikrindeyim. Gercek verimliliklerin ise çok daha düşük olduğunu düşünüyorum.

Çünkü

quote:

Çünkü

betz limitinin mantığı şöyle:
    sen hangi pervaneyi yaparsan yap, tek kanat 5 kanat farketmez, o pervanenin tarama alanı pi x r2 formülüyle bulduğun alandır ve betz de diyor ki, bu alandan (veya herhangi bir alandan!) geçen enerjinin (watt) ancak %59 u yakalanabilir! evet bunun fizik olarak bir sınırı var. ama betz in iddia ettiği gibi formule edilmemeli bence.
    neyse
    bu %59 olarak belirtilen şey gerçekte nedir bununla ilgili tek bir veri bile bulamazsın demiştim daha önce, hala onu söylüyorum. bu ancak bir rüzgar tünelinde deneyerek bulunabilecek bir değer olabilir. yani sen de bulduğun pervaneyi gider bir rüzgar tüneline sokarsın, kendi pervanenin tarama alanını bir kenara yazarsın, belirli bir rüzgar hızı verirsin tünele ve bu tarama alanından saniyede geçen enrjiyi teorik olarak bir kenara yazarsın,

w = 1/2 x 1.223 x v3 x tarama alanı

sonra da pervanenin bağlı olduğu milin üzerindeki tork değerini ölçersin, bunun için sanırım torkölçer denen ve milin üzerine takılabilen dijital olarak çalışan bir alet mevcut. bunu da yine saniyedeki watt değeri olarak hesaplarsın.
    *
    işte bu sana %59 olan betz limiti ile senin pervanenin limitini karşılaştırabileceğin oranı verir. (başka bir yasa %30 diyor demişsin, ben böyle bir yasa bilmiyorum)
    *
    bu oran %60 çıkarsa sen yasayı bozan bir iş yapmışsındır demektir.
    bulduğun oran %20dir mesela ama sen aşağıda öyle bir elektrik üretirsin ki sonuçta ürettiğin enerji taranan alandan geçen enrjiye eşit çıkabilir. yani %20 yakalaıyp %500 verimle çalışmıssın demektir ki, bu da başka yasaları zorlasa da bunun betz limitiyle bir ilgisi yok.
    betz sadece pervanenin taradığı alandan geçene enrjinin ne kadarını yakalayabileceğiyle ilgili bir yasa! elektirik enerjisine çevirdiğinle ilgili değil yani!

ben de 1 m/s rüzgarda dahi istersen 1mw üretim yapılabileceğini söylüyorum ki hem teorik olarak hem de pratik olarak mümkün. ama karlı değil! dolayısı ile 3 m/s hızda üretim yapmak çok önemli değil, belki hangi verimde üretim yaptığın önemli.
    ben 2 tane verime bakarım:
    1- üretilen enerji / taranan alandan geçen enerji (buna türbin verimi diyelim)
    2- kwsaat başına maliyet (bu da mesela, ekenomik verim olsun)

bunların ikisinin optimize edilmesi gerekiyor... tek başlarına bir anlam ifade etmesi zor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 1 Eylül 2008; 20:45:56 >

• quote:

Çünkü

ayrıca:
    "Pervane enerji üretimi için cok verimsiz. Ve bence buradaki sıkıntı rüzgar enerjisinin pervane kanatları tarafından dik olarak değilde, kanatlar tarından açılı olarak, gücünden kısmi olarak faydalanılarak bir döndürme kuvveti alınması problemi var... "

demişsin ki bu kısma tamamen katılıyorum. benim de bu konuyla ilgili bir çalışmam var ve detayları bir patent alımını gerektiriyor. o yüzden o konuya giremedim. sana sadece başlangıç olarak doğru yolda olduğunu söylemekle yetineceğim. burda önemli olan sorunu anlayıp, çözümünü de sunabilmek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 1 Eylül 2008; 20:49:04 >

• Çok teşekkürler sunumu hazırlayacak kadar bilgi topladım sanırım...

Birde şunu anlayamıyorum...

Yeni tasarlanan bir rüzgar santralında verimin %42 olduğu belirtilmiş. O zaman neden dünya hala bu daha verimsiz rüzgar santrallarını kurmaya devam ediyor...
  • quote:

Çok teşekkürler sunumu hazırlayacak kadar bilgi topladım sanırım...

Yeni tasarlanan bir rüzgar santralında verimin %42 olduğu belirtilmiş. O zaman neden dünya hala bu daha verimsiz rüzgar santrallarını kurmaya devam ediyor...
    quote:

bu bahsettiğimiz 5kw lık bir türbin, dolayısı ile 5mw lık bir türbinde aynı verimi yakalamak zor. ayrıca yine fiyat / performans olayını da unutma! bu verimi bize kaça patlıyor o da çok önemli!

• quote:

quote:

tamamen duygusal olduğu için tabiki.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sse

Atlanılan bir nokta var oda rüzgardan enerji elde ettiğinizde oluşan sürtünmeden dolayı hava akışın yavaşladığı gerçeği.

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: sse

sürtünmeden dolayı değil de şundan dolayı:

herhangi bir akışkanın enerjisini tamamen alırsan, bu, enerjisini aldığın kısmının durması demektir. dolayısı ile bu duran kısım arkada biriktiğinde, giderek pervaneyi ve hatta pervanenin önündeki akışkanı da etkilemeye başlar ve sonuçta akışkanı durduran bir durum ortaya çıkar.

ayrıca doğrusal bir kuvveti, döngüsel bir kuvvete çevirirken, bunun dışında çok başka bazı olanaksızlıklar var ki, bu da çok önemli. dolayısı ile kimse bu oranı pervane gibi bir nesne ile %80 e falan çıkarabileceğini düşünmesin. belki başka arabirimlerle olabilir ama pervane ile değil!

sorun belli, çözüm de belli, eğer bu enerjisini aldığın işe yaramaz "duran" akışkanı defedebilecek bir yöntemin varsa, o zaman sorun çözülmüş demektir. ama havada böyle bir şansın yok, su altındaki akıntıda yok, ancak şelalede veya barajda var, onda da planladığın gibi, belirli bir yükseklikte, suyun enerjisini aldıktan sonra, boşluğa salıveriyorsun!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 1 Eylül 2008; 22:07:06 >

• quote:

Orijinalden alıntı: cokenerjik

quote:

Orjinalden alıntı: sse

sürtünmeden dolayı değil de şundan dolayı:

herhangi bir akışkanın enerjisini tamamen alırsan, bu, enerjisini aldığın kısmının durması demektir. dolayısı ile bu duran kısım arkada biriktiğinde, giderek pervaneyi ve hatta pervanenin önündeki akışkanı da etkilemeye başlar ve sonuçta akışkanı durduran bir durum ortaya çıkar.

ayrıca doğrusal bir kuvveti, döngüsel bir kuvvete çevirirken, bunun dışında çok başka bazı olanaksızlıklar var ki, bu da çok önemli. dolayısı ile kimse bu oranı pervane gibi bir nesne ile %80 e falan çıkarabileceğini düşünmesin. belki başka arabirimlerle olabilir ama pervane ile değil!

sorun belli, çözüm de belli, eğer bu enerjisini aldığın işe yaramaz "duran" akışkanı defedebilecek bir yöntemin varsa, o zaman sorun çözülmüş demektir. ama havada böyle bir şansın yok, su altındaki akıntıda yok, ancak şelalede veya barajda var, onda da planladığın gibi, belirli bir yükseklikte, suyun enerjisini aldıktan sonra, boşluğa salıveriyorsun!

Alıntıları Göster
    ayrıca akışkanı durdurmuş olmak onun enerjisini döngüye çevirmek anlamına gelmez, bunu ancak mildeki döngüsel kuvveti ölçerek değerlendirebiliriz.

betz in varsayımsal olarak ortaya attığı %59 değeri de burda yanılıyor bence, betz türbinin arkasındaki enerjiyi ölçüp bir yasa tutturmuş sanki. oysa pervane yerine kapı koy enerjiyi %100 durdurur. bu onu yakalayıp döngüsel kuvvete çevirdiği anlamına gelmez.

hani yakaladığı enerjiyi ölçüp de bu orana ulaştım dese amenna ama ben böyle bir çalışma görmedim hiç! gören varsa birlikte bakalım...

• quote:

ayrıca akışkanı durdurmuş olmak onun enerjisini döngüye çevirmek anlamına gelmez, bunu ancak mildeki döngüsel kuvveti ölçerek değerlendirebiliriz.

betz in varsayımsal olarak ortaya attığı %59 değeri de burda yanılıyor bence, betz türbinin arkasındaki enerjiyi ölçüp bir yasa tutturmuş sanki. oysa pervane yerine kapı koy enerjiyi %100 durdurur. bu onu yakalayıp döngüsel kuvvete çevirdiği anlamına gelmez.

hani yakaladığı enerjiyi ölçüp de bu orana ulaştım dese amenna ama ben böyle bir çalışma görmedim hiç! gören varsa birlikte bakalım...

Alıntıları Göster
    akışkanın özelliğine bağlı olarak, su ya da hava ya da civa, bu yakalama değerinin az önce anlattığım kısıtlar düşünülerek, quantum düzeyinde bir hesabı olduğuna ben de katılırım. ama bu betz in dediği gibi hesaplanacak birşey değil. oran belki %70 çıkar belki de %40 ama en azından neye bakacağımızı net olarak biliyoruz.

• quote:

akışkanın özelliğine bağlı olarak, su ya da hava ya da civa, bu yakalama değerinin az önce anlattığım kısıtlar düşünülerek, quantum düzeyinde bir hesabı olduğuna ben de katılırım. ama bu betz in dediği gibi hesaplanacak birşey değil. oran belki %70 çıkar belki de %40 ama en azından neye bakacağımızı net olarak biliyoruz.

Alıntıları Göster
    Bu rüzgar santralı işi Şehir efsanesine dönmüş gibi. Rüzgar santralleri gelecek enerji sıkıntısı bitecek deniyor. Bilimsel anlamda bir görüş belirtebilmekten uzağım ama kişisel görüşüm birileri sanki rüzgar santralı alımını körüklüyor gibi geliyor...

• quote:

Bu rüzgar santralı işi Şehir efsanesine dönmüş gibi. Rüzgar santralleri gelecek enerji sıkıntısı bitecek deniyor. Bilimsel anlamda bir görüş belirtebilmekten uzağım ama kişisel görüşüm birileri sanki rüzgar santralı alımını körüklüyor gibi geliyor...

Alıntıları Göster
    quote:

asıl dalga türbinleri gelecek (ben getireceğim!) sorun o zaman gerçekten çözülecek... az bekle!

• quote:

quote:

asıl dalga türbinleri gelecek (ben getireceğim!) sorun o zaman gerçekten çözülecek... az bekle!

Alıntıları Göster
    Yeni bir tasarım yapmak, bunu kabul gördürmek ve emeğinin karşılığını alabilmek, helede bizim ülkemizde epey zor. Aynı sıkıntıları defalarca yaşamış biri olarak , umarım çalışmalarınızın karşılığını alırsınız...

• quote:

Yeni bir tasarım yapmak, bunu kabul gördürmek ve emeğinin karşılığını alabilmek, helede bizim ülkemizde epey zor. Aynı sıkıntıları defalarca yaşamış biri olarak , umarım çalışmalarınızın karşılığını alırsınız...

Alıntıları Göster
    quote:

sağol arkadaşım

benzer sorunları yaşadığımıza eminim, bu ülkede dediğin gibi zor görünüyor, ama ben başka bir ülkeye de değil sadece bulduğum şeye güvenerek söylüyorum, 2009 yılına kalmadan ortaya çıkan şeyi hep birlikte göreceğiz...

• quote:

quote:

sağol arkadaşım

benzer sorunları yaşadığımıza eminim, bu ülkede dediğin gibi zor görünüyor, ama ben başka bir ülkeye de değil sadece bulduğum şeye güvenerek söylüyorum, 2009 yılına kalmadan ortaya çıkan şeyi hep birlikte göreceğiz...

Alıntıları Göster
    Gerçekten işe yarar her tasarım her ülkede kabul görür endişeniz olmasın.
    Sürtünmeden kasıt aerodinamik sütünme katsayısıdır.Malum bu sıfır olursa pervaneden geçen hava pervanede herhangi bir enerji kaybına uğramaz.Pervane bu enerji kaybını farklı eksene çevirir.
    Betz limiti "In order to calculate the maximum theoretical efficiency of a thin rotor" diye belirtilmiş.Yani kapalı kapı örneğindeki gibi maksat enerjiyi durdurmak değil ondan bir enerji elde edildiğindeki verim.
    Barajdada elde edilen enerjidede suyun enerjisi elde edildikten sonra uzaklaştırılabilmesi demek hala daha elde edilecek enerjisinin olduğu manasına gelir.

• quote:

Orijinalden alıntı: sse

Gerçekten işe yarar her tasarım her ülkede kabul görür endişeniz olmasın.
    Sürtünmeden kasıt aerodinamik sütünme katsayısıdır.Malum bu sıfır olursa pervaneden geçen hava pervanede herhangi bir enerji kaybına uğramaz.Pervane bu enerji kaybını farklı eksene çevirir.
    Betz limiti "In order to calculate the maximum theoretical efficiency of a thin rotor" diye belirtilmiş.Yani kapalı kapı örneğindeki gibi maksat enerjiyi durdurmak değil ondan bir enerji elde edildiğindeki verim.
    Barajdada elde edilen enerjidede suyun enerjisi elde edildikten sonra uzaklaştırılabilmesi demek hala daha elde edilecek enerjisinin olduğu manasına gelir.

Alıntıları Göster
    Buldum % 30 u

http://www.fen.bilkent.edu.tr/~aykutlu/ruzgargulu.htm

Şekil: Betz kuramı ve CGS modeli arasındaki fark, CGS modelinde rüzgarın pervanede dışa doğru bükülmesinin hesaba katılmasıdır. (‘Limits of the Turbine Efficiency for Free Fluid Flow’, Alexander N. Gorban). Betz kuramı %59 verim tahmin ederken, CGS modeli %30 tahmin etmektedir.

Genelde Betz kuramı çerçevesinde bu gücün %59’unun kullanılabileceği varsayılır. Fakat daha detaylı bir hesap ile bu enerjinin % 30 civarında bir kısmının kullanılabileceğini söylemek mümkündür. (Betz kuramı rügarın pervanenin etkisi ile bükülüp kaçmasını gerektiği gibi hesaba katmamaktadır.)

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.