Şimdi Ara

RYZEN 3700X İdeal voltaj ve GHz. Lütfen yardım edin

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: gftelektronik Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 4 Misafir - 5 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
0
Favori
1.871
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • AMD Ryzen 7 3700X 3.60 Ghz 8 Çekirdek 36MB AM4 7nm İşlemci(Tray)
    İdeal voltaj ve Ghz değerlerini arıyorum. Şu an 1.3 voltaj ve 4100de çalışıyor. Bilgisayar masaüstünde boşta takılırken bile OCCT programında İşlemci sıcaklıgı 45-55 arası dalgalanıyor. Sistemin aşağıdaki şekildedir. İdeal sıcaklık kaç olmalıdır bu havalarda ? Voltaj değerleri ve ghz için de ideali ne olmalıdır? Stres testlerinde açık kaldıkça sıcaklık artıyor 3-4 dakikada 78 derecelere geldi. Ortalama stres testi kaç dakikadır?

MSI X570-A PRO 4400mhz(OC) M.2 AM4 ATX Anakart

Corsair 32GB(2x16) Vengeance RGB Pro 3600mhz CL18 DDR4 Ram (CMW32GX4M2Z3600C18)

Gigabyte GeForce RTX2070 Super Windforce OC 3x 8G 8GB GDDR6 256 Bit Ekran Kartı

Gigabyte GB-C200G Tempered Glass RGB USB 3.0 ATX Mid Tower Kasa

Aerocool 750W KCAS Serisi 750G RGB 80+ Gold Güç Kaynağı
    CoolerMaster MasterLiquid Lite 120 mm Intel-AMD Uyumlu Sıvı Soğutucu
    Aerocool Edge14 ARGB Led 140mm Fan (3'lü Set)

• Aynı işlemciyi stock Prism soğutucusuyla kullanıyorum. Sıcaklık değerlerim:https://forum.donanimhaber.com/3700x-wraith-prism-inceleme-guncellendi--143315658

Stock kullan gitsin neden voltaj frekans sabitlemeye çalışıyorsun, boost algoritması gerektiğinde çok güzel ayarlıyor. (örn oyunlarda 4275, renderda 4000)

İşlemcin yükte (pbo kapalı varsayıyorum) 1.2v'lara kadar düşer, yük yokken 1.5v'a kadar verir. Senin 1.3v verip sabitlemen limitlerin dışına çıkarıyor ve stres testinde ısıyı hayliyle çok arttırıyor.

Onun dışında ryzen 3000 serisi tam yüke girmeden de sıcaklık sürekli dalgalanır, hatta soğutucuya bile ulaşamadan gerçekleşir çoğu. Boşta 55 derecelere kadar sıçramalar normal. Yükte de p95 smallfft baz alırsan, 86-87 derecelere kadar kabul edilebilir, C20 baz alırsan 75'e kadar normal.

OC stabilite testi için p95 smallfft 2 dakika aç, çekirdek kapatmazsa +10mv ver bırak.

Örnek her detayı görebileceğin testlerim:

İlla ben sabitleyeceğim diyorsan, 1.3v'u geçmeni önermem, anakartın VRM konusunda X570'ler arasında son sıralarda yer alan bir anakart, hatta bazı b450' lerden bile sıcak. Kasan da tamamen mesh olmadığı için çok güçlü bir hava akışı olmayabilir. Bu sebeplerden yüksek seviye PBO, ve OC önermiyorum.

Bunların dışında, chipset driverlarını, biosu ve windowsu güncel tut.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmettsezis -- 7 Temmuz 2020; 14:22:20 >

• OC ayarlarına dokunmadan şurdaki ayarlarla kullanıyorum :

Isı ve voltaj dalgalanmalarını yüksek oranda çözdü. 0.99V 42 derecelerdeyim normal kullanımlarda.

• Porscheuz kullanıcısına yanıt
    çok teşekkürler. Ben de voltajı 1 yapıp test edeceğim ısıyı. Şu an boşta 47-55 arası dalgalanıyor. Acaba ryzen işlemciler için normal bir sıcaklık mı? Sıvı sogutma da var sistemde ama çözemedim acemiyim.
  • ahmettsezis kullanıcısına yanıt
    pbo nedir? CPU Performans booster mı? Şu açık voltajı 1.3e ghz'de 4.1 ghz. Şimdi voltajı otomatik yapmamı ? Performans boosteri kapatma mı istiyorsunuz ? Daha iyi mi olacak böyle ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: chamach

pbo nedir? CPU Performans booster mı? Şu açık voltajı 1.3e ghz'de 4.1 ghz. Şimdi voltajı otomatik yapmamı ? Performans boosteri kapatma mı istiyorsunuz ? Daha iyi mi olacak böyle ?
    PBO = Precision Boost Overdrive
    İşlemcinin default akım limitlerini aşıp yük altındaki performansı arttırmayı hedefler, anakartı ve işlemcinin çok daha fazla ısınmasına ve elektrik harcamasına sebep olur.

CPB = Core Performance Boost
    İşlemcinin boost ayarıdır, kaparsanız 3.6GHZ de çalışır.

Frekansı da voltajı da auto yapın, PBO'yu kapatın. En verimli çalışma şekli budur. Overclock yapmadığınız sürece işlemcinizin otomatik algoritmasından daha verimli çalıştıramazsınız.
    4.1 1.3v yapmanız tamamen anlamsız ve işlemcinizin hızla degrade olmasına sebep olabilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • pbo'yu araştırıp nasıl kapatıldıgına bakmam lazım. sonra kapatmayı deneyeceğim şimdiden teşekkürler.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ryzen 5 5600X overclock yardım.
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

pbo'yu araştırıp nasıl kapatıldıgına bakmam lazım. sonra kapatmayı deneyeceğim şimdiden teşekkürler.
    Rica ederim kolay gelsin.
    Sizin bir sıkıntınız yok, sadece pbo kapatıp kalan ayarları defaulta almanız yeterli. Ondan sonra tekrar stress testi yapar kontrol edersiniz.

4100ghz 1.30 voltaj PBO ON Cinebench 4863 puan
    Auto Ghz(3600) Auto voltaj max sıcaklık 75 PBO OFF Cinebench 4644 puan
    Auto Ghz(3600) Auto voltaj max sıcaklık 76 PBO ON Cinebench 4678
  • chamach C kullanıcısına yanıt
    Skorlar normal, PBO nun alt defaultları kısık tutulmuş ki ne skor ne sıcaklık etkilenmiş.

Oda sıcaklığı 30 civarı iken ben Wraith Prism soğutucumla benzer sıcaklık alıyorum, sıvı soğutmalardan anlamadığım için birşey diyemeyeceğim.

Yukarıdaki videomda tüm detayları kıyaslayabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmettsezis -- 7 Temmuz 2020; 17:20:47 >
  • alternatif olarak belli bir mhz de sabit kullanmak istiyorsan

hwinfo64 programını indir
    prime95 i indir

anakartı defult hale getir ve prime95 de yük altında çalışan işlemci ( yaklaşık 3 dk ) hwinfo64 de cpu core voltage svi2 tfn yazan yerdeki min değere bak tahmini 1.3v ve üzerinde olacaktır bu değerden sonra başka bir değer işlemcinin tüm çekirdekleri kaç mhz de çalışıyor bunada göz gezdir örnek 4100 mhz

ilk yapacağın iş 4100 mhz e işlemciyi sabitleyip voltajı aşağı çekmek olacak 1.2v 1.15v 1.25v gibi artık işlemcinin kalitesi nerede durursa orada bırakırsın hızlı test için cinebench r20 yi deneyebilirsin

derlerki işlemci boşta voltaj düşürüyor bilmem ne yapıyor vs vs ama bakıyorsun mouse oynasa 1.5v a geliyor herşey otomatikken
  • voltaj kısıtlama ve ghz arttırmaya kesinlikle karşısınız galiba ?
  • Mckhan kullanıcısına yanıt
    elimde cinebench 20 var.
    4100ghz 1.30 voltaj PBO ON Cinebench 4863 puan
    4000 ghZ voltaj 1,225 min derece 45 max 77 PBO ON cinebench 4770 mesela bu şekilde mi not alayım hocam? Çok acemiyim, sabahtan beri voltaj ayarlıyorum ve ghz değiştirerek uygun değerleri bulmaya çalısıyorum. Dogru mu yapıyorum ?
  • quote:

voltaj kısıtlama ve ghz arttırmaya kesinlikle karşısınız galiba ?
    Sistemi render amaçlı kullanıyorsanız voltaj ve frekans sabitlemek işinize gelebilir.

Oyun amaçlıysa tamamen kayıp. Zaten autoda 4300e kadar boostluyor oyunlarda.

ben direk şunu denerim elimdeki 3800x ve prism vardı prism gitti o lanet fan sesinden kurtulduğuma bu kadar sevinebilirim anca :)

4200 mhz 1.25v denerim yüke girince o 1.22 lere hatta 1.2 lere kadar salar aşağı llc ayarı yapmayınca baktım stabil değil 4150 denerim 4100 denerim voltajı 1.25v i geçirmemeye çalışırım çok ağır
    yapılması gereken iş yükü yoksa

diyorsan sabit voltaj ile 4100 1.3v altına inemiyorum orta ayar llc acarım 1.25 4100 denerim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mckhan -- 7 Temmuz 2020; 17:33:40 >
    render değil tamamen oyun için. 4200 GHZ Voltaj 1.25 min derece 45,50 max 81 cinebench 4960 Bu fena durmuyor. Tek canımı sıkan boşta dururken bile 47-57 arası dalgalanması. Ryzenlerde bu değerler normal herhalde ve yaz sıcaklarında ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mckhan

ben direk şunu denerim elimdeki 3800x ve prism vardı prism gitti o lanet fan sesinden kurtulduğuma bu kadar sevinebilirim anca :)

4200 mhz 1.25v denerim yüke girince o 1.22 lere hatta 1.2 lere kadar salar aşağı llc ayarı yapmayınca baktım stabil değil 4150 denerim 4100 denerim voltajı 1.25v i geçirmemeye çalışırım çok ağır
    yapılması gereken iş yükü yoksa

diyorsan sabit voltaj ile 4100 1.3v altına inemiyorum orta ayar llc acarım 1.25 4100 denerim
    4200 GHZ Voltaj 1.25 sıcaklık min derece 45 max 81 cinebench 4960 az önce böyle yaptım. Fena durmuyor ama sıcaklık biraz daha düşse fena olmaz ama sebebi odanın sıcaklıgı da olabilir diye düşünüyorum.
    o Allah'ın emri gibi birşey ryzen da 1.5kg soğutucu var 40c dan aşağı düşmüyor ki antalyada dış hava sıcaklığı 35c normal yani

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mckhan -- 7 Temmuz 2020; 18:1:35 >
    peki mesela işlemci 3700x degil de daha düşük seviye bir şey olsaydı otomatik olarak daha düşük sıcaklıklarda takılırdı degil mi ? Çünkü bir arkadaşım antalyada yayın açıyor+ oyun oynuyor ama 55 dereceyi gecmiyor işlemci ısısı diyor. Acaba sistemi düşük diye olabilir mi ?
    sistemi çoktan topladım hocam kullanıyorum. Daha yeni aldım masraf yapamam artık.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.