Arkadaşlar sıcaklık ile ilgili kafama takılan bir durum var; Öncelikle Sistem; Ryzen 5 5600X MSI B550 Tomahawk MSI 110R Kasa GSKILL 3600 MHZ 2x8 MSI CoreLiquid 240MM Soğutucu ( Soğutucu Fanları 1500 RPM Sabit ) Öndeki 3 ve arkadaki 1 Egzoz fan 1100 RPM ) Termal Macun Cooler Master Mastergel yaklaşık 1 ay önce yenilendi. Bu sistem ile masaüstü boşta sıcaklığım havaların ufak ufak ısınmaya başladığı şu günlerde minimum 40/42 derecelerde iken sentetik ve stres testlerinde maximum 70 dereceleri görmekte. Ancak işlemciye %50 ile %65 arası yük bindiren bir oyun oynuyorum. Bu oyun esnasında sıcaklıklar bugün ( biraz sıcak bir gün kabul ) 75-76 dereceleri görüyor. Oyunun işlemciyi ortalama hangi değerlerde kullandığını gösteren foto ekliyorum. Bu sıcaklık değerleri tüm sistemi düşündüğümüzde bana sanki yüksekmiş gibi geliyor. Görüşlerinizi merak ediyorum. Özellikle benzer sistemler ile 5600X kullanıcıları deneyimlerini paylaşırsa memnun olurum. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YerliMakina -- 2 Mayıs 2021; 13:46:50 > |
RYZEN 5 5600X Sıcaklık Değerleri
AMD'nin güçlü işlemcilerinden biri olan RYZEN 5 5600X, yüksek performansı ve uygun maliyeti ile öne çıkıyor. Ancak, her işlemci gibi, RYZEN 5 5600X'in de çalışma sıcaklığı aralığına dikkat etmeniz gerekir.
RYZEN 5 5600X'in önerilen maksimum çalışma sıcaklığı 95 santigrat derecedir. Bu sıcaklığın üzerine çıkıldığında işlemcinizin performansı düşebilir ve hasar görebilir.
Boşta durumda, RYZEN 5 5600X'in sıcaklığı genellikle 30-40 santigrat derece civarında olmalıdır. İşlemcinize yük bindirildiğinde, sıcaklıkların 60-75 santigrat dereceye çıkması normaldir. Ağır iş yükleri veya aşırı hız aşırtma altında, sıcaklıklar 80 santigrat derecenin üzerine çıkabilir.
RYZEN 5 5600X'in uygun sıcaklık değerlerinde çalışmasını sağlamak için iyi bir soğutma sistemi kullanmanız çok önemlidir. Hava soğutucuları veya sıvı soğutma sistemleri kullanarak işlemcinizin serin kalmasını sağlayabilirsiniz.
Sıcaklık değerlerini düzenli olarak takip etmek, işlemcinizin sağlığı açısından çok önemlidir. İşlemci sıcaklığınızı izlemek için donanım izleme yazılımları veya anakartınızın BIOS ayarlarını kullanabilirsiniz.
RYZEN 5 5600X'inizin sıcaklığı önerilen aralıkların dışına çıkıyorsa, aşağıdaki adımları uygulamayı deneyebilirsiniz:
- Soğutma sisteminizin düzgün çalıştığından emin olun.
- Termal macunu yenileyin.
- İşlemci hız aşırtmasını kaldırın veya azaltın.
- Bilgisayarınızın kasasını daha iyi havalandırın.
Bu adımları uyguladıktan sonra işlemci sıcaklığınızı tekrar kontrol edin. Sıcaklık değerleri hala yüksekse, daha güçlü bir soğutma sistemi kullanmanız veya işlemcinizi profesyonel bir teknisyene kontrol ettirmeniz gerekebilir.