Şimdi Ara

RYZEN 5 5600X Sıcaklık Değerleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
7.396
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar sıcaklık ile ilgili kafama takılan bir durum var;

Öncelikle Sistem;

Ryzen 5 5600X

MSI B550 Tomahawk

MSI 110R Kasa

GSKILL 3600 MHZ 2x8

MSI CoreLiquid 240MM Soğutucu ( Soğutucu Fanları 1500 RPM Sabit ) Öndeki 3 ve arkadaki 1 Egzoz fan 1100 RPM )

Termal Macun Cooler Master Mastergel yaklaşık 1 ay önce yenilendi.

Bu sistem ile masaüstü boşta sıcaklığım havaların ufak ufak ısınmaya başladığı şu günlerde minimum 40/42 derecelerde iken sentetik ve stres testlerinde maximum 70 dereceleri görmekte. Ancak işlemciye %50 ile %65 arası yük bindiren bir oyun oynuyorum. Bu oyun esnasında sıcaklıklar bugün ( biraz sıcak bir gün kabul ) 75-76 dereceleri görüyor. Oyunun işlemciyi ortalama hangi değerlerde kullandığını gösteren foto ekliyorum. Bu sıcaklık değerleri tüm sistemi düşündüğümüzde bana sanki yüksekmiş gibi geliyor. Görüşlerinizi merak ediyorum. Özellikle benzer sistemler ile 5600X kullanıcıları deneyimlerini paylaşırsa memnun olurum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YerliMakina -- 2 Mayıs 2021; 13:46:50 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

AMD'nin güçlü işlemcilerinden biri olan RYZEN 5 5600X, yüksek performansı ve uygun maliyeti ile öne çıkıyor. Ancak, her işlemci gibi, RYZEN 5 5600X'in de çalışma sıcaklığı aralığına dikkat etmeniz gerekir.

RYZEN 5 5600X'in önerilen maksimum çalışma sıcaklığı 95 santigrat derecedir. Bu sıcaklığın üzerine çıkıldığında işlemcinizin performansı düşebilir ve hasar görebilir.

Boşta durumda, RYZEN 5 5600X'in sıcaklığı genellikle 30-40 santigrat derece civarında olmalıdır. İşlemcinize yük bindirildiğinde, sıcaklıkların 60-75 santigrat dereceye çıkması normaldir. Ağır iş yükleri veya aşırı hız aşırtma altında, sıcaklıklar 80 santigrat derecenin üzerine çıkabilir.

RYZEN 5 5600X'in uygun sıcaklık değerlerinde çalışmasını sağlamak için iyi bir soğutma sistemi kullanmanız çok önemlidir. Hava soğutucuları veya sıvı soğutma sistemleri kullanarak işlemcinizin serin kalmasını sağlayabilirsiniz.

Sıcaklık değerlerini düzenli olarak takip etmek, işlemcinizin sağlığı açısından çok önemlidir. İşlemci sıcaklığınızı izlemek için donanım izleme yazılımları veya anakartınızın BIOS ayarlarını kullanabilirsiniz.

RYZEN 5 5600X'inizin sıcaklığı önerilen aralıkların dışına çıkıyorsa, aşağıdaki adımları uygulamayı deneyebilirsiniz:

• Soğutma sisteminizin düzgün çalıştığından emin olun.
    • Termal macunu yenileyin.
    • İşlemci hız aşırtmasını kaldırın veya azaltın.
    • Bilgisayarınızın kasasını daha iyi havalandırın.

Bu adımları uyguladıktan sonra işlemci sıcaklığınızı tekrar kontrol edin. Sıcaklık değerleri hala yüksekse, daha güçlü bir soğutma sistemi kullanmanız veya işlemcinizi profesyonel bir teknisyene kontrol ettirmeniz gerekebilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • sizdeki sıvı soğutmada bir hata var yada bu 5600x tam bir piyango işlemcisi. elime iki tane geçti ve ikisi de stock fanla dahi oyunlarda kabul edilebilir sıcaklıklardaydı. kule tipi 120mm sıradan bir soğutucu ile bana ryzen 3600 dan daha serin gibi geldi. ben soğutma konusunda hiç sorun yaşamadım.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • iyi de 5600x'i hiçbir zaman yazın kullanmadın kasımda çıktı alet sıcaklarla ilk imtihanı.

bence 70 falan normal kasan küçük ekran kartı da ısıtıyor soğutma radyatörünü.

• quote:

Orijinalden alıntı: Jake Lockley

iyi de 5600x'i hiçbir zaman yazın kullanmadın kasımda çıktı alet sıcaklarla ilk imtihanı.

bence 70 falan normal kasan küçük ekran kartı da ısıtıyor soğutma radyatörünü.

Muhterem hocam nisan ayinin ikinci haftasi ve son haftasi olmak uzere 2 adet kullandim. Adanada yaz geleli epey oldu. Ben 15 gundur klima aciyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C034FACC7 -- 2 Mayıs 2021; 20:4:17 >
  • valla konya'da ben ilk defa sıcak gördüm bugün.rusyadan oradan buradan derken montla geziyorduk düne kadar.klima olunca belki sizde farketmiştir.bizim burada gereksiz klima nem olmayınca.iki cam açsan finlandiya gibi memleket zaten yazı da pek yok ama yine de bugün farkettim benim makinelerin dereceler biraz arttı ikisi de su soğutma olmasına rağmen.klimasız ortamda büyük kasa çok farkediyor bir de ekran kartının referans olup sıcağı kasa dışına atması.bir kasam dark n5+240mm silverstone+10600kf özellikle minnak almıştım koyacağım yer yüzünden.referans 2080 değil de diğer makinedeki 3 fan strix 2080 super olsa fırın kebabı işine girerim ek iş olarak.diğer makinede asus helios+corsair h150i 5600x var ve idare ediyor strix'i ama 81 gördüm ben bf5'te su soğutmayı baya sessiz profil yaptığımda kışın.küçük kasa, ekran kartı faktörü var, şu havada o devir fanlarla 70+ oyununa göre normal bence.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jake Lockley -- 2 Mayıs 2021; 20:17:12 >

• Bahsi geçen sıcaklık değerlerinde bi sıkıntı yok.

Sıvı soğutma fan hızları sabit demişsin zaten. Ki değişken olsa bile hava soğutma gibi hızlı sıcaklık değişikliği sağlamaz sıvının transfer hızı, pompa hızı falan filan derken..

5600x zaten biraz sıcak çalışıyor önceki serilere göre.

• Sıvı soğutma montajında ya da termal macunda bir hata olması ihtimali 1 ay kadar önce Curve Optimizer ayarlarını kurcalarken bana da muhtemel gelmişti. Montajı ben yapmamıştım ve kafama takıldı baya sıcak çalışıyordu masaüstünde vs. Gittim termal macun alıp işlemci ve sıvı soğutma bloğunu temizleyip kaliteli macunla kendim macun ve montajını baştan yaptım ve boşta sıcaklıklar baya farketmişti. Şu anda montaj sorunu olduğunu düşünmüyorum. Bu yüzden biraz da kafama takılması. @Sky_Vision

Hocam ekran kartını yazmayı unutmuşum. Asus ROG 1660Ti baya iyi soğutması olan bir kart ama oyunun Ekran kartı ile zerre alakası yok. Neredeyse tamamen işlemci ile çalışıyor. Şöyle anlatayım oyunda konuyu açmama sebep olan sıcaklıkları yakaladığımda ekran kartı fan çevirmiyor. @shruikan hocam da normal demiş ama bugün bu sıcaklıklar normal ise temmuz ağustos gibi ne yapacağız onu bilemiyorum. Eğer bu işlemci için normal olduğunu varsayıyorsak 360lık bir radyatöre geçeceğim yaz için öyle görünüyor. Bu arada Pompa devrim en yüksekte bunu da yazmayı unutmuşum. @Wilson Fisk

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 5600x de 1.2 volt ile tum cekirdekler 4.7 ghz de iken aida64 stabilite testinde max 71 derece gordum. Siradan dark marka 120mm 1 fanli 4 isi borulu sogutma kule tipi sogutma ile.

Demek bu islemcilerinde isinan ve isinmaysnlari var.

• 1: Kule sogutucular bazan sivi sogutuculardan daha iyi sonuc veriyor.

2: Butun yeni islemciler icin full yuke ulasamadan sicakligi 65-75 derece arasinda ulasmali ve sicakligi 80 derecenin altinda tutmalidir. 80 dereceye ulastiktan sonra zaten islemci hizi ve voltaji yavaslatilmaya baslar. Sen de %100 gucun uzerine cikmis ve otomatik overclock yapmissin. 80'dereceye daha kisa zamanda ulasman daha kolay olacaktir.

Yani sogutucun isini yapmis gibi gozukuyor ama kule sogutucu veya fanlarin daha iyi olanini alarak hem sesi azaltabilir ve sogutma perfomansini arttirabilirsin.

Konu Amd ile alakali degil gibi.

LinusTech der ki;

Noctua NH-U12A kule tipi cift fanli sogutucu; H150i Pro gibi 3 fanli radyatorden daha iyi sogutur ve daha az gurultu yapar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Towarscke -- 3 Mayıs 2021; 0:50:0 >
  • @Sky_Vision Aida64 stabilite testinde 65 dereceyi geçmiyor benim işlemci de. Bu Aida ile ilgili bir problem, gerçekten sonuç veren bir test değil Aida64.

@Towarscke Bir yanlış anlaşılma var sanırım. İşlemcide overclock yok şu anda Core Boost açık sadece. Kule tipi konusunda %100 katılıyorum size.

• Towarscke kullanıcısına yanıt

Sizi tekrar forumda görmek çok güzel. Yazılarınızı dikkate alarak okurdum 2004 2005 üniversite zamanlarımdı. Hoşgeldiniz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • YerliMakina kullanıcısına yanıt

pm'den bir yöntem atıyorum.

• Mugen 5 soğutucum var, işlemci aynı.

7/24 mining yapıyorum, işlemci kullanımı %14-16 arası devamlı.

İstanbuldayım an itibariyle sıcaklık 24 derece.

• Noctua u12s üstünde 2200rpm çift fanla kasa kapağı açık kapalı her türlü denedim; oda sıcaklığı 25, 26 derece işlemci stres testlerinde 75i geçmiyor. Oyun işi çok başka rtx 3070 270watt çekerken 83 dereceleri görüyor bf 5, warzone gibi oyunlarda.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: YerliMakina

@Sky_Vision Aida64 stabilite testinde 65 dereceyi geçmiyor benim işlemci de. Bu Aida ile ilgili bir problem, gerçekten sonuç veren bir test değil Aida64.

@Towarscke Bir yanlış anlaşılma var sanırım. İşlemcide overclock yok şu anda Core Boost açık sadece. Kule tipi konusunda %100 katılıyorum size.

Yanlis anlasilma yok iste... ama core boost'da overclock..aslinda sicaklik artarken, bosta kalan cekirdeklerin voltajini ve frekansini dusurmenin yonetimi bu.

Performans aslinda artik, frekans ve voltaj ile degil; sogutma unitesinin kalitesine bakiyor.

Bakin islemcinin belirli bir isidan sonra, kendisine zarar vermeyi engellemesi icin kullanilmayan cekirdekleri kapatmasi, yuk olana overlock yapmasi ama voltajlari ve frekanslasi otomatik olarak kismasi gerekir.

Bu islemci icin bu durum iklim ve stabil oda sicakligindan kaynaklanir. Sen istedigin kadar iyi bir sogutucu tak; islemci yine 80 dereceyi gorene kadar gider. sonra kendini yavaslatir ama bu duruma gelene kadar sana sogutucunun kalitesine gore daha fazla performans verecektir. Merak etme islemciye bisey olmaz.

Noktalar performans ve sicaklik artma surekliligini gostersin ornegin;

Yani Idle atiyorum 40 derece ise; basit sogutucu ile................................................................full yuk 80 derece.

Yine Idle aynen 40 derece ise; 4 radyatolu sogutucu ile ..............................................................................................................................................................full yuk 80 derece.

Bu islemcilerde anakartta derece ayarli yavaslatma(Thermal Throttling) seceneginin derecesini degistiremiyorsan; full yukte 80 dereceyi goreceksin. Iyi bir sogutucu ile daha gec goreceksin ama yine de goreceksin. 80 dereceye bilemedin 85 dereceye sabitleyecek kendini.. Anakartta ayari yoksa;(olmasi lazim) bu ayari degistirmeden bisey yapamazsiiiiiiiinnnnnn.....!

Kisaca sicakliklar normal.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Towarscke -- 3 Mayıs 2021; 22:11:13 >

• Towarscke kullanıcısına yanıt
    Olayı çok net şekilde özetlemişsiniz hocam, pbo ayarlarında boşta 34 derece olan işlemci 80 e kadar hız kesmeden gidiyor. Hwinfo dan takip ediyorum throttling yok. Üreticinin 95 dereceye kadar normal söylemini doğruluyor. Amd sağlam overclock yapmış.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ixib

Olayı çok net şekilde özetlemişsiniz hocam, pbo ayarlarında boşta 34 derece olan işlemci 80 e kadar hız kesmeden gidiyor. Hwinfo dan takip ediyorum throttling yok. Üreticinin 95 dereceye kadar normal söylemini doğruluyor. Amd sağlam overclock yapmış.

Ryzen ilk ciktigindan beri aslinda durum bu. Sadece arkadaslar sag olsunlar; eskilerden 80 dereceyi gorunce cok sicak zannediyorlar.

Voltaji dusuk tutuyorlar ya; aslinda islemcinin gucunu kisiyorlar. Birak otomatik yap, CoolnQuite var mi kaldi mi artik bilmiyorum?

Guc ayarlari "balance" balansli olsun artik. Hem bosta sicaklik daha da duser, hem fan gurultusu azalir.

Ha Intel'de de durum ayni; cok isiniyormus gibi gozukmemek icin AMD'nin daha altinda sicakliklarda sabit tutmaya calisiyorlar. Kimbilir intel'de stabilite anlaminda ne oluyor 80 derecede?

Varmi bilmiyorum 80 dereceyi gormus intel kullanicisi. Denemek lazim analiz etmek lazim.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.