Şimdi Ara

Ryzen 7 7800x3D ısınma sorunsalı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
441
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Aşağıdaki sistemi kullanıyorum. Sıvı soğutmayı alalı ortalama 1 ay oldu. Pc boşta 55 derecelerde geziyor. Yük altında 75 hatta 80'lere çıkıyor. Hatta sadece web sitesi açtığımda dahi 60 derecelere çıkıyor. Aida64 ile 10 dk stres testi yaptım 89 dereceye çıktı.

İnternet üzerinde işlemciyi kullananların yorumlarına baktığımda boşta 40 derecelerde yük altında 60-65 derecelerde kullandığını belirtenler olmuş.

Sıvı soğutma harici kasamda 10 adet fan mevcut. Bu değerler normal mi yoksa biraz yüksek mi? Ekran kartında herhangi bir ısı problemi yaşamıyorum yani kasa havalandırması gayet iyi. Ama nedense işlemci biraz yüksek gibi geldi bana. Düşünceleriniz nedir? Veya ne yapmamı önerirsiniz? Undervolt vs. yapmayı bilmiyorum hiç denemedim. Sıvı soğutmadan kaynaklı bir durum olabilir mi?

Ryzen 7 7800x3D işlemci

Msı Mag Corelıquıd 360R V2 3X120MM Argb

MSI x670e Carbon Wifi

Cooler Master Haf700 Evo

RTX 4080 süper

• Bi terslik olduğunu düşünüyorum sıvı soğutmada yada montajında bir sorun olabilir.Emaneten bir kule tipi soğutucu deneyebilir sıcaklık değerlerini izleyebilirsiniz eğer kule tipi taktığınızda sıcaklıklar normalleşirse sorunun tespit etmiş oluruz.

• rayli82 kullanıcısına yanıt

Montajda bir sorun yok herşey normal şekilde çalışıyor görünüyor. radyatörden sıcak hava çıkışı da normal. Borularda titreşimde mevcut. Pompa gayet yerli yerinde. Macun kıvamı iyi ama niye böyle anlamadım. En olmadı dediğin gibi emaneten farklı bir soğutucu bulup deneyeceğim.

• Haftaya İzmir'de gölgede 39 derece sıcaklık olacak. 90 dereceye varır, normaldir. Şu anda web sayfalarında gezinirken 53 derece, dışarısı ise 31 derece. Sıvı soğutucu kullanıyorum, benchmark programlarında tak diye son sıcaklığa çıkıyor (biostan ayarlı olan limite). 80 dersem 80 e , 95 dersem 95 e çıkıyor, 2 saniye bile sürmüyor. Önemli olan o sıcaklıkta kaç Watt güç harcayabildiği. Eğer dışarda 60 derece sıcaklık varsa, watt değeri düşer. Dışarda 80 derece imkansız tabiki ama oldu diyelim, işlemci en çok 10-15 watt güç çekebilir. O yüzden, ryzen işlemcilerin güvenli olduğu söylenen sıcaklıklar (85-90) aslında yavaşlamalarına sebep olan nokta. O sıcaklığa gelmiyorsa tam performans çalışıyordur. Geliyorsa da öyle pat diye yanmaz. En fazla RAM belleklerini ısıtıp onları kararsız hale getirir.

• Öncelikle yaşamış olduğunuz deneyim can sıkıcı, geçmiş olsun diyeyim,

Çeşitli yorumlar da gelmiş.

Benim kullanım senaryomda 26-27 derece oda/ortam sıcaklığında nispeten sade 30mm 360mm radyatör ve Phanteks T30 fanlar ile D5 pompanın hayat verdiği bir custom bir sıvı soğutma ile aynı işlemciyi soğutmaktayım. Tamamen boşta sıcaklıklar 30-35, internet ve masaüstü kullanımında 40-45, oyunlarda ise 50-60 aralığında seyretmekte. Ne zaman bir benchmark tarzı bir uygulama denesem çok seri şekilde 70-75 hatta 80i zorlayan banda tırmanmakta. Daha önce denediğim farklı bir işlemci bloğu ile daha kötü sonuçlar elde etmiştim. Blok yüzeyinin eğimli ya da düz olması bunda önemli bir faktör oluşturuyor. Çoğu AIO bloğu düz yüzeyler tercih etse de montajlar arası sıcaklık farklarından da çokça bahsediliyor. Montaj doğruluğu ve macun oranının ideal olduğundan eminseniz bu noktada sorun yok.

Öte yandan en azından yaz ayları için Eco Mode ya da negatif offset curve noktalarına rehberlerden göz atabilirsiniz size güzel birkaç derece sıcaklık kazanımı sağlayabilir.

Diğer yorumlarda bahsedilmiş, ortam sıcaklığı noktasında dışarının 60 derece olması pek olası olmadığı için, hissedilen ve bölgesel sıcaklık değerlerinden yani ısı ve ışımadan bahsediyor oluruz. Bilgisayarınızın bulunduğu ortam sıcaklığı ne ise kasanızın da soğutmak için kullanacağı hava aynı sıcaklık değerine sahip olacaktır. Sıcaklık ne kadar yükselirse işlemcinizin ve soğutma için ortamdan kullandığınız akışkanın (hava veya sıvı) sıcaklık farkı düşeceği için soğutma performansınız da bu ölçüde etkilenecektir.

Ayrıca bilmemiz gereken bu işlemcinin IHS kısmının normal hatta ideal değerlerden kalın olduğu, bu işlemcinin ısı transferini büyük oranda ve negatif yönde etkiliyor. İlk başta bahsettiğim doğru montaj ve macun uygulaması bu noktada daha da önem kazanıyor. Hali hazırda güç tüketimine göre kötü sıcaklıklar elde eden bir işlemciye siz de olumsuz bir etki yaptığınızda çok kötü sonuçlar ortaya çıkıyor.

Umarım ufak da olsa yardımı olur.

• Bellekleri rölantiye almak işlemciyi 5-10 derece soğutabiliyor. Önceden 4800 MHz RAM ve 1850 MHz fabric ile yaklaşık 15-20 Watt daha düşük güç harcıyordu. 2200 fabric, 6000 RAM yapınca iyice ısınmaya başladı. Ama performansta da belirgin düşüş olur ama gpu-odaklı oyunlarda çok farkedilmez.

• DeSpHoT kullanıcısına yanıt

Yani belki am5 cpu bracket ürünü var duymuşsunuzdur onu kullanabilirsiniz soğutmanın yüzey temas alanını arttırmada yardımcı oluyormuş onun haricinde dedikleri gibi ortam sıcaklığıda pek tabi önemli ama ben sıvı soğutuculu bir sistemin boştayken 50 55 derecelere gelmesinde bir sorun ararım.Kesinlikle başka soğutma performansından emin olunan bir soğutucu denenmeli.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hocam bende de LT720 aio var. Noctua nh2 termal macun kullandım ve thermalright CPU bracket ile monte ettim. Sıcaklık değerlerimiz çok benzer. Bence bir sıkıntı gözükmüyor çünkü hava çok sıcak. Forumda 7800x3d kullanma rehberi konusuna bakarak birkaç ince ayar ile ben 82 derecelere ve 4900mhz hızlara kadar çekebildim. Şu sıcaklıklarda elimden gelen budur diye düşünüyorum.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • oguzhan1477 kullanıcısına yanıt

Şimdilik BIOS'tan CPB ve PBO ayarlarını kapatarak bir nebze olsun düşürdüm sıcaklığı. Şuan boşta 50 derece yük altında 65-70 arası gidip geliyor. Ama tabi biraz performanstan kısmış oldum.

O braketi bende sipariş ettim. Birde 420mm yeni bir sıvı soğutma satın aldım. Bir de onunla deneyeceğim. Bakalım fark olacak mı. :)

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.